Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Primejdia unei candidaturi

Soţia şi-ar putea reîntâlni soţul la naţională. Feerie sau distopie?

Permalink to Primejdia unei candidaturi
luni, 17 octombrie 2016, 11:33

„Aşteptările mele întârzie să apară”, constată Anamaria Reghecampf înainte să-şi depună candidatura la preşedinţia FRF. Sigur, doamna în chestiune a vrut să spună altceva. În locul unei critici la adresa lui Răzvan Burleanu, i-a ieşit însă un reproş îndreptat împotriva propriilor aşteptări. Nu e grav. Ceea ce ar trebui să preocupe cu adevărat este ideea candidaturii în sine. De ce? Din minimum două motive.

Primul dintre ele este nonşalanţa cu care candidata declară că, odată aleasă, va muta conflictul de interese de la nivelul unui club la nivelul echipei naţionale. Anamaria Reghecampf îşi va numi soţul selecţioner. Păstorită federal de soţie şi antrenată de consort, naţionala va deveni astfel o conductă financiară. Adică o afacere de familie clădită pe un modus operandi care a virusat o sumedenie de universităţi, spitale, cabinete parlamentare şi altele. Teoria rudei fidele şi utile nu e nouă – nici în sport, nici în alte domenii. Se poate presupune că selecţionerul va alege (preponderent sau total) jucători aflaţi sub contract cu soţia, îi va plimba pe sub ochii impresarilor la meciurile naţionalei, iar comisionul din transferuri va reveni celuilalt component al tandemului conjugal. E doar o ipoteză, dar, cunoscând personajele implicate, ea poate deveni realitate.

Al doilea motiv pentru care candidatura Anamariei Reghecampf trebuie să îngrijoreze este apetitul pentru conflict pe care-l nutreşte candidata. Un preşedinte de federaţie trebuie să aibă exerciţiul dialogului cordial, decenţă publică şi o minimă diplomaţie necesară funcţiei. Anamaria Reghecampf nu stă grozav la aceste capitole. Iar asta se vede nu doar din scabrozităţile deversate peste contestatarii de pe Facebook sau din peluze, ci şi din voluptatea jignirii pe care candidata o manifestă faţă de antrenorii care au emis critici sau obiecţii la adresa soţului. Cornel Dinu, Victor Piţurcă şi Emeric Ienei sunt doar trei dintre ereticii arşi pe rugul insultei. Primii doi au şi vina limbii otrăvite, vor argumenta unii. În regulă, deşi nimic nu te obligă să răspunzi unei insanităţi cu o alta. Dar să spui despre Emeric Ienei „La vârsta asta uiţi, faci pipi pe tine. Dumnezeu să-l ierte şi să-i dea minte pe ultima sută de metri” e cam mult. Printre altele, fiindcă Ienei nu e doar un câştigător de Cupa Campionilor, ci un om de o bună creştere exemplară.

Nu are nici cea mai mică importanţă că Anamaria Reghecampf e femeie, se coafează exotic şi arborează decolteuri abisale. Astea nu sunt argumente, ci mofturi. Nu încape loc aici pentru resentiment sau misoginism. O candidat(ur)ă nu se judecă după preferinţe muzicale, modă şi emisiuni nocturne, ci după cât bine poate să facă aspirantul şi, la fel de important, cât rău. Abia de aici încolo încep frisoanele.

Comentarii (158)Adaugă comentariu

BN (2 comentarii)  •  21 octombrie 2016, 15:43

Continui sa urmaresc cu mare interes lupta Dvs cu [nu_am_fost_cenzurat_deloc_aici_pur_si_simplu_nu_stiu_cum_sa_mai_redenumesc_Imbecilitatea]. Sunt in aceeasi echipa cu Dvs., daca imi permiteti. Echipa care va pierde acest 'meci', desigur. Dar care lupta. Impreuna, adica toti cei care mai au minimale intelegeri de logica, de etica si de gramatica. Si cel mai important dintre toate : bun simt. Atata polologhie ca sa justific doar 3 cuvinte pe care voiam sa le adresez, in ordine, Dvs, provenientei noastre romanesti si actualitatii noastre romanesti : Respect! Pacat! ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

WAX (15 comentarii)  •  21 octombrie 2016, 20:33

Mare e gradina Domnului ! S-au inmultit cretinii care intra pe site , doar pentru a fi contra si a injura. Sa fii de alta parere in termeni civilizati ,inteleg .Dar sa te apuci sa spurci autorul cu fel si fel de vorbe grele in spatele unui nume anonim ,denota lipsa crasa de educatie si maturitate.Asta e cu prostii ,sunt multi ai naibii si nu au nicio boala.

Marcovici (180 comentarii)  •  22 octombrie 2016, 17:09

Un talent (de editorialist) risipit pe un subiect banal. Mai bine delectati-ne cu tenis, ciclism, baschet, ca pe vremuri. Si fotbal, dar pauza abia mareste dorul.

alterax (7 comentarii)  •  24 octombrie 2016, 18:16

Poate veti citi. In legatura cu faza primului gol al Timisoarei, Dl Craciunescu a afirmat, citind din regulament, ca este neregulamentara pozitia jucatorului daca se deplaseaza in fata fata executantului loviturii in momentul executiei acestuia. Evident oponentul fiind la mai putin de distanta de 9,15 m. Toata lumea a vazut ca in momentul executarii loviturii de catre portarul Balgradean nu era vorba vorba de nici o deplasare a adversarului, acesta fiind deja pozitionat in fata mingii. Unde era deplasarea? Evident ca nicaieri. Dl Craciunescu a jucat rapid alba-neagra, iar dvs nu ati mai avut pareri...

Anonim (166 comentarii)  •  26 octombrie 2016, 16:26

Fara legatura cu materialul dvs. (dar reluand un subiect mai vechi), tin sa-mi exprim indignarea pentru ceea ce tocmai am citit pe site-ul GSP! Cei de la Digi vor plati aproape 250000 Euro despagubiri lui H. Ivanovici; GSP titreaza ca ar fi vorba despre o "mica avere", insa pentru un ziarist (mai ales pentru unul slab, in contrast cu kilogramele inregistrate de cantar) mi se pare o suma enorma, o foarte mare avere pentru orice om obisnuit (asa cum sunt si jurnalistii)! Este pacat ca Digi a facut greseala pe care au comis-o si alte televiziuni, pe la care s-a perindat anterior insignifiantul personaj la care ma refer; nici acum lucrurile nu stau altfel pe la trustul dvs., beneficiind de contracte (manoase, banuiesc) persoane care muncesc si prin alte parti si care se dau mari specialisti (unii si intr-un mod arogant) in fotbal. Va reamintesc, nu ma refer la I. Dumitrescu, Balint sau la dvs. (chiar daca n-aveti dreptate in tot ce afirmati)! A.

Alex One (17 comentarii)  •  29 octombrie 2016, 0:11

D-le Banatean, lasati-o pe ANP, mai mult pana departe. Alte candidaturi nu va ingrijoreaza, ceva privind un medic celebru care candideaza pe listele unui partid pe locul refuzat refuzat de Rifay sau Gherghe ? Doamne, unde am ajuns,,sa o vad pe tanara speranta a politichiei noaste purtata de Alina ca pe moastele Sf.Dumitru la depunerea listelor ? Se zice ca Dumnezeu cand vrea sa te piarda iti ia intai mintile. Asta nu va face pielea de gaina ? E greu de abordat subiecte importante, ca nu se stie... Ramaneti la dobos tort si pumnii lui MM ,de cei a monarhistului Dan Grigore nici n-ati auzit. Fericiti cei saraci cu duhul caci a lor va fi imparatia cerurilor.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 octombrie 2016, 15:54

@ Alex One Aveti multe certitudini, vad. N-*** fi auzit eu de pumnii lui Dan Grigore (apropo, e "ai", nu "a", probabil ca v-ati grabit), dar i-am prezentat cartea de dialoguri cu cateva luni in urma. Puteti verifica pe site-ul lui Digi 24. Si nu stiam ca Rifay si Gherghe au legatura cu sportul. Bine ca m-ati luminat. Despre saracia cu duhul nu am ce sa spun. Daca va place sa fiti josnic, e problema dvs. R.P.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 octombrie 2016, 15:56

@ alterax Era foarte greu sa am pareri in chestiunea aceea. Cand s-a jucat meciul de care spuneti, eram in Polonia. Din vina mea, desigur. R.P.

Comentează