Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Fluierături

Dacă ei împart dreptatea, la ce bun s-o mai aştepţi?

Permalink to Fluierături
luni, 3 octombrie 2016, 11:05

Am mai scris despre Marius Avram. Tot în 2016, tot după un meci făcut ferfeniţă. Cred şi astăzi, cum am crezut şi atunci, că Marius Avram ilustrează alpinismul imposturii şi că el poate arbitra doar într-o ţară unde Elena Ceauşescu a fost preşedinta Academiei, iar închisorile s-au umplut de inşi care au scris într-un an cât n-au citit într-o viaţă.

Faptul că acest om a ajuns la un moment dat primul arbitru al ţării (se ştie când şi cum) confirmă logica selecţiei negative din versul lui Vulpescu, „În fiecare prost presimt un şef”. Gesticulaţia din teren a lui Marius Avram m-a făcut să-l compar cu un cocoş de ogradă care se visează leopard sau condor.

Teatral în mişcări, căznindu-se să simuleze o autoritate pentru care ar avea nevoie şi de alte talonete, pe lângă cele din încălţări, Avram seamănă cu un pintenat care se plimbă în ocol mândru de penaj. E foarte greu să-l iei în serios ca fotbalist sau ca privitor. E şi mai greu să-i treci cu vederea erorile, câtă vreme ele sunt norma, nu excepţia. Şi e imposibil să pricepi de ce insistă cetăţenii Deaconu şi Vasaras în a-l persecuta cu delegări, când rostul lui nu e să împartă dreptatea, ci să proiecteze imaginea unui comandant de detaşament pionieresc. Ca să fii arbitru, trebuie să vezi şi să le vezi. Marius Avram e, aici, victima unui dublu handicap. Victima secundară, desigur, căci victimele principale sunt echipele, clasamentul şi campionatul.

Şi despre Lucian Rusandu am mai scris. Tot de rău, fiindcă tot asta a meritat. Cu ani în urmă, Rusandu abandonase imparţialitatea şi coborâse la nivelul unui auxiliar al trişului. Captiv al unei mentalităţi subalterne, care-ţi face spinare de cauciuc şi genunchi de lână, el arbitra atunci pentru cei puternici, îngrijindu-se de evitarea surprizelor.

Imaginea lui de Uriah Heep cu fluier amintea întrucâtva de agenţii de teren de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu (dacă am pomenit-o pe ea, de ce nu l-am aminti şi pe el?), care, conform unei expresii de atunci, „asigurau traseul”. Ceva s-a întâmplat cu acel Lucian Rusandu căruia o echipă ca Dinamo nu avea ce să-i reproşeze în 2012 sau 2013. Nu se ştie ce. Oricum, în locul scutierului fidel, gata să se pună pavăză la nevoie, a apărut acum un expert în negarea evidenţei. Un ins care greşeşte sigur pe el, fără teamă de urmări.

Dacă Marius Avram nu e capabil de mutaţii sau revoluţii interioare, Lucian Rusandu arată că poate fi la fel de bun azi în rolul persecutorului cum era ieri în cel al escortei spre victorie. Meciul de sâmbătă, în care a jupuit-o pe Dinamo, a dezvăluit resurse de cameleonism pe care puţini i le-ar fi bănuit.
Un arbitru bun ştie ce şi când să fluiere. Lui Marius Avram şi Lucian Rusandu le rămâne doar să audă fluierăturile celor care-i privesc.

Comentarii (45)Adaugă comentariu

Babau Bogdan Viorel (1 comentarii)  •  3 octombrie 2016, 11:19

Despre Radu Petrescu nu scrieti nimic !?

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 octombrie 2016, 11:44

@ Babau Bogdan Viorel Va rog sa-mi spuneti cum pot scrie duminica la ora 12.30 (data la care a plecat articolul meu spre GSP ca sa poata aparea luni dimineata pe hartie) despre un meci care incepe duminica la 20.30. Chiar sunt curios. R.P.

Golombioschi Ilie (5 comentarii)  •  3 octombrie 2016, 11:52

.Trebuie divizie de arbitri, clasament pe note, cu retrogradare , promovare la sfarsitul campionatului si delegare aleatorie computerizata, anuntata instantaneu si public cu 48 de ore inaintea primului meci al etapei. Aceste solutii pot in mod cert revolutiona in timp scurt arbitrajul romanesc si nu numai..

ROMICA_BUNICA (1 comentarii)  •  3 octombrie 2016, 12:17

Ora articolului online este 11.05 (03.10), nu stie nimeni ce a aparut pe hartie, pt ca nu se mai cumpara. In rest, pertinent, ca de obicei, mai ales de la un antidinamovist.

Razvan (1 comentarii)  •  3 octombrie 2016, 12:31

Domnule Paraschivescu de acord cu d-voastra in privita aricolului de mai sus,dar (pentru ca in viata exista mereu un "dar" ) tin va spun ca ati omis (din pacate) un mic amanunt, si anume : domnul arbitru FIFA Istvan Kovacs. Cu permisiunea d-voastra as dori sa il pun langa acesti doi arbitri si pe sus-numitul. Nu de alta ... dar sa nu se simta ofensat. Cu stima.

Fibra (26 comentarii)  •  3 octombrie 2016, 12:55

Asa va trebuie,daca va uitati la Liga I. Asta e valabil pentru cei care nu iau bani pentru asta,ba unii chiar platesc.

cpt.ahab (26 comentarii)  •  3 octombrie 2016, 13:04

Ati pomenit candva, pe postul "Digi", despre "Romania- tara imposturii". Asta explica tot. Si-i foarte fain si citatul din Vulpescu. Fain, dar cumplit de dureros. Sa va dea Dumnezeu sanatate si cat mai multa prezenta in peisajul nostru microbistic!

critasiros (11 comentarii)  •  3 octombrie 2016, 13:09

Și așa era foarte scăzut interesul pentru campionatul ăsta prăpădit. Greșelile de arbitraj au favorizat (direct sau indirect) Steaua și au ajutat-o să se desprindă în clasament. Steliștii câștigau probabil campionatul fără probleme și fără atâta ajutor. De ce să mai urmărești însă de aici înainte meciurile din Liga I? Dacă Steaua câștigă deja campionatul din octombrie, chiar dispare și interesul ăla minim pe care îl mai avea bruma aia de telespectatori (spectatorii au dispărut de mult). Cu așa marș triumfal, chiar Steaua o să joace în curând cu stadionul complet gol sau în fine cu ăia 27 de specatori ai lui Meme. Parcă suntem pe timpul lui Ceașcă cu arbitrajele astea. Eu nu cred că arbitrii greșesc chiar întâmplător. Prea sunt evidente aceste greșeli. La ce corupție generalizată e în România, ar fi chiar culmea ca numai arbitrajul să fie un tărâm virginal.

Naica (4 comentarii)  •  3 octombrie 2016, 13:17

O sa ajunga si fotbalul din Romanica la audienta hoinei (sport national, deh...).

arbitru (3 comentarii)  •  3 octombrie 2016, 14:12

Datorita acestor HOTII????????? a ajuns footbalul romanesc pe un loc josnic in Europa,de aceea am ajuns oia neagra a europei.

Misu (1 comentarii)  •  3 octombrie 2016, 14:13

Felicitari pentru articol! Este scris excelent si evidentiaza chiar daca partial situatia dezastruoasa din fotbalul romanesc, in care spectatorii nu mai sunt nici pe stadion si nici in fata micilor ecrane, pur si simplu sunt siderati de mizeriile care se petrec!

marian (6 comentarii)  •  3 octombrie 2016, 14:38

de pe surse: rusandru e favorit sa ajunga pe lista fifa de aceea a facut brigada cu cei doi tusieri ai lui hategan de la euro. deci vorba romaneasca ,,prostul nu e prost destul daca nu-i si fudul''.

Ery (2 comentarii)  •  3 octombrie 2016, 14:49

D-le R.Paraschivescu d-ta ai văzut meciul FC.Botoşani cu Dinamo sau scrii despre arbitrul Rusandu din auzite . Îmi pare rău dar să scrii că citez "Meciul de sâmbătă, în care a jupuit-o pe Dinamo" , mai mult ca sigur n-ai văzut meciul . Dinamo a venit la Botoşani premeditat să joace dur ,la rupere pentru că dacă Rusandu ar fi vrut "să jupoaie" pe Dinamo pe lângă penalty-ul acordat , pe parcursul meciului ar mai fi avut motive serioase să elimine cu cartonaş roşu cel puţin 2-3 dinamovişti pentru faulturi grosolane . Un exemplu Steliano Filip. Aşa că rog acceptaţi un sfat , întâi urmăriţi un meci de la început până la sfârşit şi după aceea puneţi mâna pe pix şi scrieţi. Ori dacă aţi primit o comandă atunci vă înţeleg ...

Maximus (1 comentarii)  •  3 octombrie 2016, 15:08

Felicitari pentru portretul arbitrului roman.

Hombre (3 comentarii)  •  3 octombrie 2016, 15:28

Arbitrii romani sunt in general de slaba calitate. Si ar fi greu sa deosebesti hotii de prosti. Decat daca vrei tu neaparat sa tipi in gura mare ca "iar te-au furat aia".

Gogu (6 comentarii)  •  3 octombrie 2016, 15:37

Felicitari pentru articol. Cu aceasta maniera de arbitraj nu se vindeca fotbalul nostru. Dovada este ca prezenta spectatorilor este din ce in ce mai redusa. Sportul a ajuns o afacere, din pacate murdara. Echipele din Liga I n-au nici o vina cand pierd cu echipe de afara. Calitatea lasa de dorit si in arbitraj si la joc. In acest mod, jucatorii nu mai au nici o stimulare, investitorii la fel. Toate cluburile vor sa vanda echipei Becali, toti jucatorii vor la Becali, doar doar pleaca in strainatate prin bunavointa grupului de conducere al fotbalului constituit acolo. Federatia n-are vointa, nu indrazneste sa ia masuri. Totul vine din Pipera sau "palat".

cristi (4 comentarii)  •  3 octombrie 2016, 15:38

Nea Radule, ai vazut bre meciul botosani-dinamo? sau ai ceva personal cu arbitrul respectiv? te intreb asa, cate ocazii au avut cei de la botosani fata de dinamu? cati de la dinamu trebuiau eliminati? acuma sa fim obiectivi chiar daca esti craiovean, dar fi cinstit :)))

Andrei F (62 comentarii)  •  3 octombrie 2016, 15:46

Desigur Rusandru e varza...Pe linga faultul care a precedat golul botosanenilor cam in aceeasi zona a fost si o faza parca de lupte cu victima un dinamovist...Ma simteam si mai bine daca va refereati si la Lazar si Filip...Calcari ale adversarilor cam dese la acesti jucatori si inca un ,,plus,, la Filip a mai gasit si un botosanean mai scund de la scos din teren...Probabil sa nu ramina invidios Popa...Au fost faze in care a jupuit-o si pe Botosani...

haideusicfr (8 comentarii)  •  3 octombrie 2016, 15:57

Alo,domnilor nu mai puneti caruta inaintea cailor. Nu ei sunt vinovati ,sau numai ei ,ci cei ce-i platesc.....

Ionut (1 comentarii)  •  3 octombrie 2016, 17:03

Cei doi domni par sa va fi citit "Ghidul nesimtitului" si se conformeaza! Sau asa sunt ei, naturali...

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  3 octombrie 2016, 19:18

Maestre, eu va apreciez sinceritatea, ma bucur ca ati renuntat in sfirsit la diplomatie. In fotbal nu e cazul. Am si parea in ochii domniei voaste niste drogati daca am cita milimetric din laudatorul principal. Sper ca ma scutiti de dovezi. Va simt ca un democrat model, asa ca ma iertati daca nu avem mereu aceleasi pareri si viziuni despre fotbal. In rest cred ca sint pe unda apropiata de a rezona. ------------------------ Chiar credeti ca problema fotbalului romanesc este arbitrajul ? Chiar nu vedeti problemele din ograda echipelor care contesta vehement arbitrajul ? Pe Craciunescu il inteleg, el are dreptate cu grecul care locuieste in Grecia, putea face si el, … la fel de „Bine“ … face echipa cu Diaconu. Sa puricam doar Dinamo si Astra. ------------------------ Dinamo are aprarea slaba, de la mijloc au plecat Anton si Bicfalvi – adica exact cei care dadeau stabilitate si construiau - iar din atac si-au permis sa trimita singurul atacant la echipa secunda. La Tirgu Mures au avut portarul, centralul si pe Muresan. Cu Chiajna au avut in ultima jumate de ora jumate din echipa adversa. Feussi era disperat, nu mai stia cum sa se departeze de minge si adversar iar Pufi, saracu, se tot ferea de minge, sarea aiurea ori raminea pironit, dar dinamovistii il nimereau mereu ! Chiar daca nu puteti vedea cu ochi versati, trebuie sa recunoasteti ca Dinamo a avut, multumita unei echipe in „degringolada“, 10 ocazii de gol in ultimele 10 minute. Golul lui Lazar a fost o coproductie Feussi + Pufi pentru care mertia suspendati pe viata. Nici acele doua 1-4 cu Astra nu vi s-au parut suspecte ? Chiar merita Dinamo un egal la Botosani ? Atunci de ce-a dominat clar Botosani ? Palici a dormit, greseala mare de pozitionare, a intrat din spate si i-a impidicat lui Elek pendularea la sut. A operat cu ambele picioare – in timp ce avea miinile sus ca in alte procese clasice – apoi a facut si „Reconstituirea“ ca Pintilie. Apoi a protestat vehement - ca toata echipa Dinamo, pe intreg parcursul jocului. Dar Rusandru le mai putea arata doua rosii directe ! Ce se facea Dinamo 3 meciuri fara Lazar, cel mai in forma jucator al lor ? Chiar faultul la Palici, cu un minut inaintea primului gol, este discutabil. Petrescu n-a acordat ieri Stelei doua penaltiuri – pe buna dreptate. A fost contact la Muniru, a fost impins cu bratele si tinarul Man, dar au vrut neaparat sa cada, asa cum a vrut sa cada si Palic cind s-a impiedicat de un picior „uitat“ in pamint. Toti trei au cazut artificial, sint miscari specifice pe care un arbitru le-a vazut de 1001 ori ! Dar ati mai vazut pe cineva – ca Elek – care sa simuleze cazind la sut pe spate ? Eu n-am mai vazut si cred ca nici Rusandu n-a mai vazut ! Iar intrebarea principala pe care mi-as pune-o este: cit a investit Dinamo – care are pe gratis stadion si o baza de pregatire buna - ca sa poata sustine enormitatea: „din cauza arbitrajelor ne vom retrage din campionat“ ? E o gindire destructiva de nivelul pionierilor, nici macar un utc-ist ca Copos n-a fost in stare de asa ceva dupa ce n-a mai putut delega arbitrii din sufrageria lui alaturi de Lucescu si Ando. Bine, sa zicem, au gresit abitrii. Cit este de constructiv acest adevar – dupa opinia mea ne-adevar – pentru jucatorii dinamovisti ? ---------------------------- Astra. Acolo avem unul mai vocal decit toti, desi e greu de inteles ce-l intereseaza pe Sumi cum este arbitarata Dinamo, Gazul, Iasiul, …, cind Astra a fost anul trecut cea mai favorizata echipa. In afara de meciul returnat cinstit cu Dinamo, ce meci a mai pierdut Astra anul acesta din cauza arbitrilor ? Pe Gaman l-au dat iar cei mai buni 5, adica exact jumate de echipa – Geraldo, Morais, Lovin, Teixeira si Daniel Nicolae – fac 170 de ani. Budescu si Alibec sint ne-antrenati de 6 luni, Alibec n-a mai facut un antrenament normal din martie, de la meciul pierdut cu Steaua. Deci 7 din 10 !!! Cit au investit dupa cistigarea campionatului ? Cum sa reziste astia la meciuri din 3 in 3 zile, plus deplasari lungi ? In aceste conditii sa zica merci Sumi ca alte echipe au fost si vor fi penalizate, ca se vor injumatati punctele in primavara, caci astfel are si Sumi o sansa reala de a ramine cu Campiona in prima liga !!! Nu retrogradeaza doar daca ii prind iar la meciurili lor mari din martie- aprilie – mai 2017 pe un Balaj, „Ovidiu“ - care inca nu i-a multumit lui VoChin – si Gaman. Oare Sumi le transmite ceva pozitiv jucatorilor sai acuzind arbitrii ? Nu cred. Cred ca ar fi bine sa profite de pauza si sa incerce sa-si antreneze jucatorii. Ori va par astia antrenati ? ------------------------------- PS Craciunescu. Bine. Cred si eu ca ar trebui folosit de FRF. Dar, Balaj ori „Ovidiu“ pentru viitor ? Scuze maestre. Daca ar fi posibil sa-l voteze pe cel mai respectat arbitru toti jucatorii activi in ultimii 10 ani, cumva fara influenta cluburilor, cine credeti ca va iesi primul ? Jucatorii vor fi sinceri. De de sa nu fie ? Ei stiu cel mai bine, caci ei faulteaza, ei simuleaza, ei cer dreptate pe teren. Nu noi care analizam faze cu incetinitorul si tagem linii. Pun pariu ca nu va iesi Balaj, nici „Ovidiu“. Poate ar fi cazul ca jucatorii sa arate si ei mai mult respect pentru arbitrii. La fel cluburile, prin conducatori, care fac greseala sa acuze inca inainte de meci si apoi imediat dupa, adica prea la cald.

stalky (1 comentarii)  •  3 octombrie 2016, 21:11

@17 Nentori Tirana Esti WOW frate. Cine zice ma ca romanul e bolnav de scenarita?Mama ce analiza frate.Sigur ai o forma mai deosebita a capului.Altfel nu se poate.Un atotstiutor ca tine ,un detinator al adevarului absolut,un cititor in stele, cum esti tu, mai rar.Sigura explicatie este forma alungita a capului in partea posterioara. Mai Tirana, sigur n-ai scris tu ma Codul lui Da Vinci?

Dr. Dan Patru Tudosie (13 comentarii)  •  3 octombrie 2016, 22:22

Domnule Radu Paraschivescu, In primul rand, va rog sa scrieti mai des. Nu va pot vedea mereu la Digi, iar acolo ceva parca va ia din stralucire. La fel si cum Radu Naum mi se pare genial pe "print", dar de multe ori sters si "in genunchi" in emisiune, la fel si cu dumneavoastra - efectiv nu va savurez total in emisiuni. Parca e o umbra nevazuta a cenzurii, desi si-acum imi amintesc momentul in care ati avut o contra iscata din nimic cu Ilie Dumitrescu, atunci cand ati spus ca Steaua a fost carata in spate de arbitrii, iar Ilie Dumitrescu aproape ca a sarit de pe scaun, fiindca se vorbea de o perioada in care el era la Steaua. I-ati inchis gura cand ati mentionat un antrenor decedat in urma unui meci cu Steaua, cand a fost furat ca-n codru. In al doilea - mi-as dori sa fiti un pic mai interactiv cu cititorii dumneavoastra. Dar am sa revin cu un comentariu mai lung, la un moment dat... Va multumesc pentru tot ceea ce faceti la digisport, aici pe blog, dar si la digi24, desi, recunosc, am cateva luni de zile bune de cand n-am mai vazut emisiunea dumneavoastra despre gramatica (sper ca inca mai este - eu n-am mai urmarit-o de prin ianuarie, cred, din cauza programului, dar in curand ma eliberez). Cu respect, ... desi nu intotdeauna impartasesc parerile dumneavoastra si, sincer, cel putin in "cazul" Hagi mi-as fi dorit sa fiti mai incisiv. Acest om a fost un fotbalist mare de tot, ok, dar daca a stiut sa dea cu piciorul in minge (n.a. - fara suprare, capul nu-l duce, iar cultura lui tinde spre zero; ar trebui sa-i fie rusine ca e licentat intr-o vreme in care te calcai in picioare sa intri la o facultate) nu inseamna ca trebuie sa-i dam totul pe tava. Se plange ca si-a bagat toti banii in academie. Bravo, asta-i viata, eu daca-mi fac o brutarie si lumea sau Guvernul nu-mi cumpara painea, nu ma apuc sa fac spume pe altii. E un mincinos si un calic. De ce nu vorbeste despre momentul in care a primit 500.000 de euro prin, via FRF, de la UEFA, cand Academia Hagi avea cinci saptamani, in timp ce CSS-urile (Cluburile Sportive Scolare) care au dat mii de fotbalisti ai Diviziei Nationale si ai nationalei mureau pe capete? De ce nu spune ca doar el a depus dosar, fiindca FRF n-a informat alte cluburi de copii si juniori? Cum si-a permis sa sfideze tara, angajandu-l pe condamnatul Gigi Becali sa nu faca nimic la el la academie, si-a mai si inchis usile pentru parintii copiilor, ca era Becali acolo si sa nu vada lumea ce face. De Steaua - Viitorul 2-5, nimic? De faptul ca Ianis a beneficiat de cea mai buna pregatire a unui jucator roman din toate timpurile, si cu toate astea a fost un ilustru anonim intr-un campionat modest ca al nostru? Tot nimic? Nimic si de ciudata convocare a aluia la Nationala. Ala care e cel mai tanar selectionat, vandut dupa doua zile in Cipru si de atunci a disparut total din peisaj. Tot nimic, bai, Gica? M-am enervat prea tare, am sa revin cu un alt comentariu.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 octombrie 2016, 22:25

@ cpt. ahab Multumiri pentru prezenta, rabdare, urari si comentarii. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 octombrie 2016, 22:29

@ cristi Incercati sa fiti logic, va rog. Nu amestecati lucrurile. Ocaziile celor de la Botosani n-au legatura cu felul cum a arbitrat Rusandu. Botosani merita sa castige fara ajutor. Da, au jucat mai bine. Dar Dinamo a fost dezavantajata clar in doua situatii decisive, cu urmare directa pe tabela. In rest, sunt craiovean exact in masura in care "fi serios" se scrie cu un singur "i". R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 octombrie 2016, 22:34

@ ery Aveti dificultati de adresare. Incepeti cu "dumneata" si sfarsiti politicos. Da, am vazut meciul. Le-am vazut si pe cele din 2012 si 2013, cand Rusandu a ajutat-o impudic pe Dinamo. (Am scris in ziarul unde scriam atunci un articol cu titlul "Rusandu sa va fie!", puteti verific) Acum insa a buzunarit-o. Sa stiti ca nu vorbesc din auzite, vad ceea ce comentez. Cat despre presupunerea ca as fi primit o comanda, ea va descalifica si va expune ridicolului. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 octombrie 2016, 22:55

@ ROMICA_BUNICA Dati-mi, va rog, un argument pentru eticheta de antidinamovist. Unul, nu mai multe. In rest, daca presa pe hartie nu s-ar mai cumpara, nu s-ar mai publica. Nu o mai cumparati dvs., asta e cu totul altceva. Eu cunosc destui oameni care o cumpara. Pentru ei, ziarul trebuie sa fie pe tarabe la prima ora. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 octombrie 2016, 22:59

@ Dr. Dan Patru Tudosie Reveniti de cate ori simtiti nevoia, sunteti bine-venit. E firesc sa nu fim de acord de fiecare data. E la fel de firesc sa evaluati intr-un fel scrisul si in alt fel oralul unui om care scrie si vorbeste. Nimic de comentat. Despre Hagi, si nu numai despre el, am vorbit critic de multe ori. Sigur, nu-mi sta in caracter sa sar la jugulara, dar asta nu inseamna acceptari subalterne ale situatiei. Da, "Pastila de limba" inca se distribuie. Tot fara reteta. Multumiri. R.P.

ZONA MAGHERU (7 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 0:48

Mi-as fi dorit si eu ca societatea capitalista democrata ceea ce in lumea anglo saxona se numeste " democracy and the rule of law " sa izbuteasca in final si in Romania . Din pacate sunt convins ca e prea tirziu . Societatea romaneasca se poate "lauda" ca este una needucata si atit .S-au pierdut prea multi ani nu mai e timp de recuperat. Educatia a fost distrusa complet . Cit despre ironiile cu politrucii de pe timpul comunismului macar pe timpul ala se cam incheiase cu analfabetismul . Acum Romania conform statisticii se poate " lauda" cu cei mai multi analfabeti din U.E ! Nu numai atit dar cei mai capabili tineri sunt recrutati de universitatile din Occident . Legat de cultura ? Pai pe cine mai intereseaza cultura !! Politruci sau nu " din topor" sau nu pe timpul ala exista teatru si film . Am deviat de la subiect ? Pai nimic nu e intimplator pe lumea asta ... In rest ? Vorba dumneavoastra . Un intelectual HEI RUP !

Aurel (1 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 1:54

La nivel mai mic se ia atitudine! Daca s-ar mediatiza poate s-ar schimba ceva. http://sporttim.ro/fotbal/buturuga-mica-mama-mia-protest-in-cupa-romaniei-prin-intarzierea-inceperii-meciului-cu-uta-bd-dar-si-a-repunerii-mingii-in-joc-cand-in-posesie-toate-cu-antrenorul-auto-exilat-in-t

ciupi (17 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 6:03

arbitrajul romanesc s-a impartit intre oierit si impostura.

Ion (1 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 6:25

CUm sa-l lasi deoparte pe cel mai slab arbitru roman Alexandru Tudor?

Roberto (2 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 7:26

Echipele mici si neputincioase se plang de arbitraj mereu. Echipele mari cand sunt dezavantajate, nu comenteaza arbitrajul si isi vad de treaba lor si jocul echipei. Anul trecut Steaua a fost furata la multe meciuri dar n-a facut un circ din asta si a mers inainte, chiar daca a pierdut titlul din cauza arbitrilor. Barcelona este mai mereu victima arbitrajele pro Madrid. dar isi vede de traba ei si nu ataca arbitrajul. Cand joci bine si ai valoare orice ar face arbitru tu trebuie sa gastigi.

alex21 (2 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 8:46

@roberto ai ales exact cele mai proaste exemple: Fcsb si Barcelona...daca si ele se mai plang de arbitraj atunci putem sa renuntam la fotbal ...Fcsb anul trecut a fost furata un pic in campionat la inceput si apoi ajutata in play-off iar Realul da e avantajata des la fel precum Barcelona care are antecedentele ei cu arbitrajele si in Europa...cum n-a facut fscb scandal dupa ce a fost dezavantajata anul trecut cu Astra?

DANIEL ADRIAN (1 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 8:50

Felicitari domnule PARASCHIVESCU...fin observator si poate printre putini jurnalisti de care esti interesat ce spune....niciodata banal si intodeauna impartial.

Paul (3 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 9:18

Cred ca DNA-ul ar trebui sa se implice si in arbitraj nu numai in impresariat, ca prea se pricep la toate. PS - Pana nu-l vor numi pe Porumboiu la conducerea arbitrajului nu se va face ordine acolo. Parerea mea.

Mircea (6 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 10:17

Arbitrajul în primele două ligi e de râsul curcilor, iar părerea mea e că promovările arbitrilor se fac exclusiv pe bază de pupincurism ( nepotismul e doar o ramură a acestuia). Altfel nu văd cum e posibil să ai arbitraje bune în L5, L4 sau L3 și catastrofele din L2 și L1. Din capul locului vreau să precizez că nu contabilizez fazele la limită, unde doar domnul Burloiu poate descifra meandrele offside-ului în fanta de lumină venită de pe planeta Nibiru. Îi dau credit arbitrului, chiar dacă decizia e împotriva echipei mele. Argumentul pe care l-am auzit cel mai des în legătură cu diferența pomenită mai sus, e televizarea și reluările. Ori ăsta nu stă în picioare. La o adică, nu ai nevoie de reluări ca să vezi un henț în careu sau un plonjon pornind de la 2 metri ( lateral) de fundaș. În 4 ani de ligi inferioare nu am văzut atâtea erori câte am văzut în debutul ăsta de sezon în L2. Asta ca să nu mai zic că de cele mai multe ori, realizam că există arbitru doar în prelungirile meciului, când îmi ziceam, grăbit de sete: "da' ăsta nu mai fluieră o dată finalul?!"

Marcovici (180 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 10:20

Arbitrajul slab este intr-o armonie minoră cu liga a saptea portocalie. Daca nu avem deloc faze spectaculoase ("penetrări", vorba unui comentator sportiv), despre ce să discutăm?! Despre gazon, despre licențe, despre orice altceva în afara de fotbal. Chiar am încercat să privesc până la capăt partida FCSB - CSU, dar - cu tot efortul - nu am reușit. Parcă urmărean un meci fără minge, jucătorii fugeau aleatoriu. Plictisitor, sforăitor. Noroc că la Cluj templul sportului nu este Arena Dr. Ioan Luca (neavând echipă în cupe europene), ci Sala Polivalentă, unde U Cluj chiar face spectacol la baschet, joacă în Liga Campionilor, oamenii (mulți) aplaudă, lume selectă. Fără fluierături, fără înjurături, cu extrem de puține greșeli de arbitraj, de când echipa prahoveană s-a retras. Cel puțin zece clase peste trivialitatea Campionatului Județean Național.

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 13:21

pentru @stalki ----------------------- Oricit mi-ar place, capul meu nu e „Coneheads“ - m-ai facut sa rid. E de „Dăbuleni“ tata, tare si suna ca o minge de fotbal. Pe Oprea l-ai ratat. Eu ma multumesc si cu putin Gigi. Ce sa fac ? Daca astepti la Steaua un Print calare pe un cal alb, ar trebui sa treci la Dinamo. Ei asteapta, caci n-au investit nimic, iar fara cele 3 puncte returnate cinstit de Astra s-ar bate pentru locul 11 din 14. Ei il au doar pe Ando cu cunostintele lui - pentru care a fost chemat de 3 ori la CeFuRa - si undeva acolo sus ii iubeste un politician abil - poate stelist - calare pe un pian alb. Abil, el nu face, el e peste acolo sus, el lasa sa se faca. --------------------- Despre cooperativa si sufrageria unuia ca Copos au scris multi. Despre U – CFR 0-1 au scris toti, inca cu doua saptamini inainte de meci. Despre Iliev si Craiova – CFR 2-3 au scris multi scenaristi. Ce striga peluza PCH la Dinamo – Astra 1-4 ? Cit a fost scorul in acest sezon ? Astra – Dinamo 1-4. „Scenarist“ e ala care crede ca Dinamo si Astra au investit ceva ca sa aiba dreptul sa fluiere, in sensul de huiduiala, de pe locurile 11-12 din 14. „Scenarist“ e ala care ii raspunde elegant unui Dr. dupa un atac sub-urban - al unui Dr. ! - la adresa lui Hagi si a fiului sau. Da, „scenaristul“ a amintit ca si-a permis sa critice relatia tata-fiu, doar de incompatibilitate n-a vorbit precum in cazul sot-sotie, dar n-a amintit ca acel 2-5 a fost opera rezervelor care au pierdut pina si cu Chiajna, ca dupa meci Reghe, foarte suparat, si-a chemat titularii din concediu, ca imediat dupa meci Geambasu l-a atentionat pe „scenaristul“ Prunea ca si Dinamo „v-a da“ meciul Viitorului. Da, lumea uita, Hagi nu face blaturi, caci dupa doar o saptamina a batut Dinamo in Groapa. Iar Dinamo a jucat cu prima echipa ! Iar Prunea a fost servit. Altul care se batea la retrogradare, cu tot sprijinul politic si financiar al „iesenilor“, dar acuza blaturi si arbitraje. Prunea care e de doi ani anuntat la Dinamo in locul unui confrate care a aterizat acolo de pe o sirma din fata restaurantului sau si vrea doar … „vrem atit, sa fim si noi arbitrati corect“, boieru tata, vrem si noi sa fim considerati oameni. Voi sa vreti sa bagati mingea in poarta, poarta pe care n-o nimeriti nici daca va fug toti adversarii din cale ! ----------------------- Ai vazut macar fazele incriminate de mine ? In min 3, la Tirgu Mures, portarul si centralul nu erau sa si-o bage in poarta ? In fotbal se striga. Apoi Muresan a dat ori nu 3 pase precise dinamovistilor pina cind, in disperare de cauza, a faultat de doua ori la rind – absolut fara rost – in 5 secunde in careul propriu ? Ca sa fie sigur. La Dinamo – Chiajna trebuie sa revezi doar ultimul sfert de ora. Ce echipa a mai avut o ocazie pe minut si n-a reusit s-o bage in poarta ? Care aparator fuge de minge si adversar precum Feussi ? Care portar infige stingul in pamint si ramine sus cind vede ca mingea vine jos in stinga lui ? Pufi n-a scos nimic, efectiv a fost mereu nimerit ! Nici sotia mea nu face asemenea greseli cind joca fotbal. Deci ce sa cred despre Muresan, Feussi si Pufi ? -------------------------- Care sint cei mai vocali ? Dinamo de pe locul 6-8 dupa punctele acumulate si astralii de pe locul 12, loc de baraj pentru prima liga ! Fara cele 3 puncte returnate de Astra, Dinamo era la 2 puncte de Voluntari ! N-au investit absolut nimic, au plecat pe nimic cei mai buni, sint real undeva pe 8-12 din 14 echipe si au pretentii sa-i arbitreze Colina la Botosani ! Iar astralii nici macar nu acuza un arbitraj nefavorabil lor, ei vorbesc de Dinamo ! Deranj mare si pentru fratii VoChin de la FRF. ------------------------------- PS Ma bucur ca ai citit, caci multi cind vad 17 stiu deja ca urmeaza ceva lung si prea complicat !, dar de intrebarile de sus tot nu scapi. Ai vazut fazele incriminate ? Scenarita-nescenarita tata, cap tuguiat ori prea rotund, trebuie sa-mi spui unde crezi tu ca eu inventez.

WAX (15 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 17:40

Eu ca spectator,privitor ,ascultator,om care va urmaresc cumva activitatea, ,inclusiv cea care are legatura cu bruma de cultura pe care va incapatanati sa o insuflati publicului, ce sa inteleg ? Ca pe langa altii ,acesti doi *mari* arbitri sunt un fel de Robin Hood dar pe invers ! Adica fura de la saraci si ajuta pe cei bogati.Ca eu asa ii vad de mult timp.Dar nu sunt dovezi cu care sa ii bagam la puscarie.Ma intreb ce vad acesti arbitrii cand se privesc in oglinda?Nu ar trebui votat prin lege vreun DNA sportiv? Ori exclus unul ,doi pe viata ca exemplu? poate se mai sperie si ei si se cumintesc.

Dr. Dan Patru Tudosie (13 comentarii)  •  4 octombrie 2016, 19:26

Multumesc pentru raspuns si scuze pentru greselile din text. Eram extrem de obosit si mi-a fost lene sa revin si sa fac corecturi.

Anonim (166 comentarii)  •  5 octombrie 2016, 9:51

Citind articolul si postarile ce i-au urmat, se desprind mai multe concluzii: - arbitrajul slab este o realitate, insa nu prevaleaza in stabilirea ierarhiilor; totusi, Dinamo a fost dezavantajata clar, in timp ce Steaua beneficieaza de favoruri din partea celor echipati in trecut in negru; - R.P. nu este antidinamovist, alta persoana (simplu de reperat) putand fi etichetata astfel; salut revenirea acestei persoane pe acest blog, desi titularul nu s-a grabit sa-i raspunda; - se zicea ca Voltaire comitea gresei gramaticale flagrante, insa s-a replicat asa: "tant *** pour la grammaire francaise"; ideea este ca Hagi merita mai multa atentie si, in primul rand, mai mult respect; - s-a amintit ceva desre gazon, o problema nu numai pentru Cluj Arena si stadionul din Giurgiu, ci si pentru Allianz Arena (de neinteles, pentru Germania, Munchen si Bayern!); solutia la care au apelat bavarezii a fost inlocuirea totala, solutie aflata si la indemana imbuibatilor din Cluj, dupa festivalul dedicat adolescentilor; daca ardelenii nu mai performeza la fotbal, a aminti baschetul drept sport cu efecte paleative mi se pare pueril, in conditiile in care nu vom putea niciodata sa le facem concurenta adevarata gigantilor acestui joc sportiv; - de vreo 16 luni, caracterul interactiv pe acest blog este sporadic, din motive mai mult subiective. A.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  5 octombrie 2016, 15:08

Bre, oamenii mari nu sint "anonim"i ! Ori ? ------------------------------ E cu dedicatie, dar chiar nu stiu multe. Eu stiu ca o Patrie adevarata isi face politica pe clasa de mijloc, a celor care muncesc "anonim". Chiar daca nu pentru Steaua, Romania, avem nevoie de oameni care se implica, aici sint numiti toti cetatenii. Unii nu au nivelul, nu au nici o vina, , , si au o baba cloanta acasa, pe cel mai reprezentativ, care nu are aici la maestrii mare curaj, pot sa-l destainui,e cel care ma cauta, Ovidiu-3003. Omul se impica, bravo Ovidiu, dar in acelasi timp cer scuze celor care se simt lezati prin alaturarea de acest nume.

Anonim (166 comentarii)  •  5 octombrie 2016, 15:43

@ 17 Nentori Chiar sunt un anonim, printre atatea valori (recunoscute sau contestate) din toate domeniile; as avea cate ceva prin care sa "ies din rand", insa nu fac din asta un caz. Nu sunt un suporter (Arsenal, Ajax, Dacia Unirea) atat de... partinitor pe cat de ... evident pornit sunteti impotriva unui club din acelasi oras cu Steaua! A.

kkciosuldelahamangia (18 comentarii)  •  6 octombrie 2016, 19:54

bai, eu intru rar pe aici, prea ocupat, da intru pt. divertisment, ca doar e sport, da' cand vezi ca furtul e mai mare in sport ca in politica, si in loc sa ma relaxez dupa o zi de munca, tind sa ma enervez, nu de furtul pe fata, ci de comentariile obtuze ale unor microbisti, mai ales ale sustinatoarei departamentale sustinuta financiar de cioban, mai bine renunt, ca de mers la meciurile echipei locale am renuntat, cam de mult, era in prima liga si castigase acasa cu Mioveni, o fi ea campioana provinciei, da' s-a transformat in pepiniera pt. cluburile din bucale, asa ca imi pun echipamentul de protectie si joc singur sah. :) o seara buna.

Comentează