Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Aşteptaţi-vă, domnule Daum

La meciul cu Muntenegru, noul selecţioner va debuta pe scena mişcătoare a fotbalului nostru

Permalink to Aşteptaţi-vă, domnule Daum
luni, 29 august 2016, 9:21

Imnul de stat al României, un cântec cam trist după unii şi mortuar de-a dreptul după alţii,  se numeşte „Deşteaptă-te, române!”. Diverşi cunoscători ai fenomenului România au propus schimbarea titlului în „Descurcă-te, române!” sau „Aşteaptă-te, române!”, ambele îndreptăţite, judecând după felul în care se petrec lucrurile.

Cum să se descurce românul? Cum poate şi cum a făcut-o dintotdeauna, încă de pe vremea când nu se găsea carne şi frigiderele erau pline. La ce să se aştepte românul? La orice, conform sănătoasei vorbe a colegei de gintă Franţa, cum că „un homme averti en vaut deux”. Nu sunteţi român, domnule Daum, aşa că nu aveţi cum să ştiţi pe lângă ce pariu onto-politic aţi trecut şi de ce rebus identitar aţi fost ferit. Cu toate acestea, va trebui să preluaţi ceva dintr-un modus operandi care v-a fost străin până acum şi să vă aşteptaţi. La ce? La orice, fireşte.

Dacă va fi bine…
O victorie cu Muntenegru duminică vă va aduce elogii din partea tuturor contestatarilor apriorici (inclusiv a celor care vedeau până mai ieri în dumneavoastră o pastişă a unui Hitler perturbat de explozia unei grenade). România este spaţiul unde comutarea de la scepticism la entuziasm este ipocrită, dar fulgerătoare. Veţi constata acest lucru în cazul unui succes la început de campanie. Cei care v-au privit cu îndoială vor rosti, cu suficienţa şi îngâmfarea veleitarului, „V-am spus eu? Neamţul e neamţ”.

Cei care v-au tratat curtoazia cu dosul vă vor întoarce un chip zâmbitor şi vă vor aplauda. Ziarele care v-au compus un portret de tipicar cazon şi de marionetă acţionată de ascunse sfori federale vor găsi complimente cu care să vă poleiască vorba şi gestul. Veţi înflori la marginea terenului după un 1-0 izbăvitor, dar vă va îngreţoşa afabilitatea uleioasă a celor care mângâie astăzi ce au biciuit până ieri. Veţi fi deopotrivă încântat şi scârbit.

Dacă va fi rău…
Un rezultat prost cu Muntenegru vă va transforma în responsabil unic al eşecului. Lumea va uita că v-a văzut în tribune la o mulţime de meciuri, gata mereu să notaţi şi să întrebaţi. Nu-i va mai ţine minte nimeni pe cei care spuneau că o construcţie solidă nu poate începe cu acoperişul. Nu va mai face impresie decuplarea dumneavoastră de mafiotlâcul autohton şi de picanteriile lui diurne şi nocturne.
Nu va mai interesa pe niciun guerrillero de peluză sau de tastatură că aţi încercat, neavând jucători mai breji decât predecesorul, să schimbaţi ceea ce se putea schimba: logistica, metodele de recuperare, supravegherea medicală, destresarea şi modalităţile de analiză. Veţi fi străinul care îşi bagă nasul unde nu-i fierbe oala şi, făcând asta, ia pâinea de la gură unor români meritorii şi nedreptăţiţi. Vi se va scoate pe nas un episod stupefiant din trecut şi vi se vor reproşa vârsta, frizura, culoarea cravatei, lungimea dinţilor, forma unghiilor şi faptul că nu v-aţi cănit mustaţa.

Vi se va evoca numele lui Josef Uridil, celălalt selecţioner străin al României, care a antrenat naţionala un singur meci, în 1934. Vi se va pregăti un stâlp al infamiei prin faţa căruia va defila furibund alaiul nemulţumiţilor care dăduseră deja soluţii mai bune decât ale dumneavoastră în timpul meciului, în crocanta şi sacrosancta lor alianţă de canapea cu seminţele şi cu berea la pet.

Concluzie
Sau poate că nu se va întâmpla nimic din toate astea. Poate că veţi avea un public inert sau blazat. Fiţi pregătit chiar şi pentru aşa ceva. Vă doresc succes.

Comentarii (83)Adaugă comentariu

Mihai Badea (3 comentarii)  •  30 august 2016, 9:13

Domnule Paraschivescu, nu este oare o risipă de energie să încercați să îl convingeți pe domnul Daum, în limba română, cât de răi suntem noi, românii?

Mad_musu (4 comentarii)  •  30 august 2016, 10:24

Asa e cum v-ati exprimat dumneavoastra in acest articol. Ceea ce as dori sa mentionez este ca uitandu-ma mai mult la acest selecționer incep sa cred ca peste tot este la fel pt ca altfel eu nu imi puteam imagina cum un neamt se poate integra asa bine in mizeria de la noi. Singurul lucru unde nu e prezent sunt scandalurile dar niciodata nu e prea tarziu. Clar omu e super civilizat deoarece are timp sa vorbească cu toata lumea, sa raspunda frumos chiar si celor care nu merita, deci hai sa il facem sa plece ca nu e de-al nostru😀

rem (1 comentarii)  •  30 august 2016, 11:05

batem cu 3-0,sau 3-2

BN (2 comentarii)  •  30 august 2016, 11:39

Bravo! Un articol care imi repara demnitatea de roman. De-acum pot privi, din nou, un om adevarat si civilizat in ochi Bravo, distinse domn!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 august 2016, 11:50

@ gigel Tocmai fiindca iubesc Poli Timisoara m-am dezis public de ACS. In rest, lipsa dvs. de respect imi suna a compliment. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 august 2016, 11:51

@ Mihai Badea Refuz sa cred ca nu ati sesizat ca nu Christoph Daum era destinatarul real al articolului. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 august 2016, 12:24

@ BN Va multumesc. Asa de simplu a fost? Mi-ati dat curaj. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 august 2016, 12:26

@ Mad_musu Da, e sanatos sa avem rabdare. Si cu Daum, si cu noi insine. Stiu, nu e simplu. R.P.

cristi (4 comentarii)  •  30 august 2016, 12:40

Nea Paraschivescule? da de ce nu aveti domnule curaj sa scrieti un articol despre ca nu s-a schimbat nimic la nationala? ca petardele inca sunt impuse la lot, ex: filip, bogdan stancu, torje, hoban, dragos grigore, enache.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 august 2016, 13:12

@ cristi Ati ghicit, mor de frica. Viata mea e un frison neintrerupt. Tremur si clantan toata ziulica. Bravo, complimente. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 august 2016, 13:13

@ rem Asa sa fie. Dar vad ca inca aveti dubii. R.P.

++ (13 comentarii)  •  30 august 2016, 13:35

nu as fi crezut ca cineva poate fi comparat astazi, chiar asa cu toate precautiile luate, cu cel ce se credea in al treilea Reich. nu toti se nasc Radu Paraschivescu, unii se nasc Christof Daum, antrenor german, dar asta nu inseamna ca seamana cu Hitler cu grenade sau fara. ma asteptam ca autorul sa stie asta si sa mai stie ca astfel de comparatii sint din punctul de vedere a unui german inadmisibile.

Adrian (2 comentarii)  •  30 august 2016, 13:55

Romanii au un defect major. Trag concluzii foarte repede - critica si cer demisia antrenorului daca pierde primul meci, iar daca castigam primul meci il lauda pe antrenor si il preaslavesc. E doar un meci. Abtineti-va de la al critica sau preaslavi dupa doar un meci. Concluziile trebuie trase dupa cateva luni. Nu dupa primul meci.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 august 2016, 14:01

@++ Sunteti in eroare. Caracterizarea nu-mi apartine, iar fraza mea chiar deplangea asemenea imagini. Totul e sa cititi atent. Nu vreau sa spun cine a facut comparatia, unii forumisti si-au dat seama din capul locului. R.P.

ricky (4 comentarii)  •  30 august 2016, 14:50

Va salut cu respect domnule Paraschivescu. O mica povestioara (sper sa nu-mi corectati...gramatica). Duminica, 28 august 2016, am ascultat, in drumul spre Medias, DigiFM. Era dupa ora 15. La fiecare stire, la rubrica sport, prezentatorul (daca am retinut bine, un anume Dan "nu stiu cum") ne anunta cu bucurie : "Veste buna pentru Astra ! Jucatorul echipei west Ham United, Andy Caroll, s-a accidentat !" Sincer, n-am ce sa comentez. De injurat...nu doresc sa o fac ACUM si AICI. Am mai citit astfel de "vesti bune" si pe alte site-uri (pe vremea cand eram in Grupa de calificare cu Olanda ) : "Vesti bune ! Robben s-a accidentat !" Cineva, candva, spunea despre noi, romanii : "Oamenii acestia nu merita mai mult pentru ca NU VOR MAI MULT ! Toate cele bune ! P.S. Cautand numele jucatorului am dat de un site : http://www.digisport.ro/Sport/FOTBAL/Competitii/Europa+League/Astra+a+scapat+de+Andy+Carroll+Atacantul+s-a+accidentat+si+va+st

ricky (4 comentarii)  •  30 august 2016, 14:58

Mai am si un comentariu la "articolul" d-voastra despre Daum. Germanii nu au...intelepciunea noastra : "Nu poti sa faci din *** si sa si pocneasca !" Toate cele bune !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ricky (4 comentarii)  •  30 august 2016, 15:23

In comentariul despre "bucuria" ca un jucator de la West Ham United s-a accidentat am gresit data : e vorba de duminica, 21.08.2016. O zi buna !

DANIEL (1 comentarii)  •  30 august 2016, 16:36

Destul de blind articolul. Ce cred eu ca Her Daum, a venit sa incerce. Daca reuseste bine, daca nu , nu ! Ceea ce mi doresc eu sa vad este o echipa care joaca la rezultat...asta ma intereseaza, 3 pct. Cu timpul vom vedea, desigur, si cite un meci "spectaculos" al nationalei, dar acum ce se doreste este un pas cu dreptul pentru un moral bun. Putem sa jucam frumos si sa pornim cu -3 la adevar...

dorelus (1 comentarii)  •  30 august 2016, 17:33

Bravo Monsieur si Chapeau bas,pacat ca rindurile dvs apar pe acelasi site de sport cu a unor pseudojurnalisti.Este o reala placere sa va citesc si,daca-mi permiteti,sugerati celor care fac emisiunile la digi sport ,macar in prezenta dvs sa nu-i mai sune pe fostii tartori de la FRF et LPF pentru a face analiza fotbalului romanesc.Este rusinos ca o televiziune care se respecta sa ceara parerea groparilor fotbalului romanesc.Merci din suflet.

Mihai Badea (3 comentarii)  •  30 august 2016, 18:19

Este puțin probabil că domnul Daum nu va citi o traducere în germană a acestui articol sau că nu i se va face cel puțin un rezumat. Numele său apare în titlu, iar sub subtitlu se află fotografia dumnealui.

Ilie (86 comentarii)  •  30 august 2016, 18:52

Sa stiti Dl. Paraschivescu ca Dl. Daum va iesi in beneficiu oricum. De la primul 'hai băi' de la aeroport pina la cazurile enuntate de dvs, trecind prin prima manea de la un stop bucurestean, omul traieste cu siguranta o minune. Un Columb modern ! Daca nu a descoperit lumea noua, cert Dl. Daum a dat de ceva nou de cind a venit

aldo_m (3 comentarii)  •  30 august 2016, 18:54

boboru nostru merita un antrenor ca reghe un increzut unul care nu stiu cat trebuie sa traiasca sa realizeze ce a realizat neamtul daca era reghe anttrenor pardon al aveam pe gigi antrenorul nationalei poate poporul asta trebuia sa aiba un antrenor ca gigi la nationala sau un presedinte ca ponta chiar asa ati vazut ca ponta al sprijina pe erdogan ma crucesc cand vad ce presedinte era sa avem si dureros e ca sant unii care chiar tin la domnul dictator erdogan pardon ponta

++ (13 comentarii)  •  30 august 2016, 18:55

am citit atent. chiar daca nu e parerea autorului asemenea asemanari aberante nu trebuiesc repetate, ci ignorate, fiecare are o zi proasta. in rest, Daum e un antrenor capabil, unul din cei mai mari motivatori alaturi de Hitzfeld. a avut ghinion cu celebrul cuplu Beckenbauer-Hönes, dar asta e o poveste veche. daca s-a dus sa antreneze in Rominia atunci stie de ce si nu se va speria prea repede, nu cred ca in Turcia ara altfel. ca antrenor e purtator a tot know-how-ul unui antrenor de elita german, asta inseamna ca stie multe, dar nu e o garantie ca va cistiga toate meciurile. in cazul unui misfit se va scula, is va lua palaria si va pleca. ar fi pacat.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 august 2016, 21:05

@ Mihai Badea Atunci unde e risipa de energie? R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 august 2016, 21:07

@ ricky Nu pot decat sa gasesc un alibi din Voltaire pentru stirea respectiva: "Fericirea e suma nenorocirilor de care nu am avut parte". Sigur, e indreptatita dezamagirea dvs R.P.

Florin (1 comentarii)  •  31 august 2016, 0:22

Domnule Paraschivescu, nu inteleg cum un om de litere cu talentul si inteligenta dvs. isi pierde din pretiosul timp acordind atentie unui fenomen sportiv acaparat de tot felul de impostori, interlopi, infractori, analfabeti, neaveniti... Probabil ca o faceti pentru bani, doar asa ar fi de inteles.... Fiind un profesionist, selectionerul Daum stia la ce se inhama cind a acceptat postul, dar, mai mult ca sigur, doar cu un profesionist nu se face... primavara.

Jos_cenzura (22 comentarii)  •  31 august 2016, 3:12

Pt Adrian, dl Paraschivescu, et al: acuzați românii că nu au răbdare, că se pripesc să sară la concluzii - bazat pe ce? Pe niște articole scrise tot în gazetă?

ovidiu_3003 (97 comentarii)  •  31 august 2016, 6:43

Daum vrea performanta cu Nationala Romaniei si o va obtine ...fiindca stie sa faca asta cum a demonstrat in trecut ...acest articol este despre chibitul roman consumator de bere si seminte care nu este invatat cu performanta...care nu se duce pe stadion dar critica pe saituri pe oricine indiferent daca merita sau nu ...chibitul care si traieste viata in fata televizorului si a calculatorului ...chibitul care nu are viata personala...

Ovidiu Biolan (1 comentarii)  •  31 august 2016, 7:59

Sunt unul dintre admiratorii dumneavoastra..... De data asta nu sunt de acord cu ce am citit. Sunt sigur ca selectionerul o sa spuna intr-o zi "Si in Germania e la fel.".

Mihai Badea (3 comentarii)  •  31 august 2016, 19:42

Domnule Paraschivescu, dumneavoastră îndemnați un oaspete străin să se aștepte de la noi, românii, la ce-i mai rău. Pun la îndoială utilitatea acestui demers.

Marcovici (180 comentarii)  •  2 septembrie 2016, 8:47

Vom cânta la galerie Plini de euforie! Atmosferă ca la Cluj, Fără fițe, fără ruj...

ricky (4 comentarii)  •  4 septembrie 2016, 19:52

Astazi, 4.09.2016, dupa terminarea partidei contra Muntenegru, stim...cum stam. Candva, undeva, am citit : "O echipa cu 11 (sau mai multi) jucatori buni poate tine un antrenor mediu (avem destule exemple la noi !) insa un antrenor bun nu poate "tine" o echipa mediocra." Oare mai este valabila zicerea lui Coubertain ? "Important este sa participi !" Am vazut in Franta... Oricum...am fost ACOLO ! HAI ROMANIA ! P.S. Am scris, dupa tragerea la sorti pentru CE din Franta, ca si daca N-AM DORI SA NE CALIFICAM...o vom face. Dar dupa ? Din pacate...s-a confirmat ca nu avem valoare. Pentru ca, in mai toate, avem conducatori care nu ne duc nicaieri. De fapt...in anonimat...

Marcovici (180 comentarii)  •  5 septembrie 2016, 10:48

Atmosferă superbă la Cluj, spectacol în tribune. Băieții au încercat ceva pe gazon, dar prea se chinuiau. Meciul acesta parcă îi încurca.

Comentează