Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Gratis

Mircea Lucescu la naţională: o glumă la care nu râde nimeni

Permalink to Gratis
luni, 11 aprilie 2016, 9:41

„Nu se pune problema să nu ne permitem salariul lui Mircea Lucescu. El a spus că ar antrena gratis naţionala”, declară Răzvan Burleanu, cu o scuturare a coamei federale. Altfel spus, FRF nu-şi permite să-l plătească, dar îşi permite să nu-l plătească pe Mircea Lucescu. Enunţul face deservicii în stânga şi în dreapta, fără ca asta să-l tulbure pe rostitor. Răzvan Burleanu are obiceiul de-a zâmbi serafic chiar şi când spune enormităţi.

Or, enunţul legat de prestaţia gratis a lui Mircea Lucescu aici trebuie încadrat, nu în altă parte. Prin evocarea şi invocarea unei asemenea posibilităţi, Răzvan Burleanu face din FRF un cerşetor care pândeşte răsfăţul pomenii. Iar din Mircea Lucescu, obiectul unui trafic cu afecte şi efecte. Aerul de şantaj sentimental din cuvintele lui Răzvan Burleanu nu ajută pe nimeni: nici Federaţia, nici pe Mircea Lucescu, nici pe suporterii care încă leagănă iluzia sincronizării fotbalului nostru cu ce se joacă prin alte părţi.

Un enunţ la modul condiţional are două avantaje la vedere. Primul: mută discuţia din zona certitudinii în zona prezumţiei. Al doilea: dă posibilitatea oricui să continue ideea după cum îl taie capul şi imaginaţia. În ce priveşte primul avantaj, odată infirmată ipoteza Lucescu, preşedintele FRF va putea oricând să se disculpe: „Eu n-am spus că VA antrena, am spus că AR antrena. E o diferenţă”.

În ce priveşte al doilea avantaj, fructificarea lui e la îndemâna tuturor, nu doar a lui Răzvan Burleanu. Oricine îi poate prelua enunţul fantazând suplimentar: „Lucescu ar antrena gratis naţionala dacă şi Răzvan Burleanu ar conduce gratis Federaţia”, de exemplu. Sau: „Lucescu ar antrena gratis naţionala dacă ar asista personal la inaugurarea staţiei de metrou de la Otopeni la sfârşitul lui 2019”.

Dacă ţineţi minte, au mai existat în România antrenori (e adevărat, nu selecţioneri) care au lucrat gratis, alimentaţi doar de combustibilul afectiv al apartenenţei la un club sau la o idee. Rezultatele se cunosc şi sunt în cel mai bun caz mediocre. Practica de tip pro bono se recomandă în anumite demersuri obşteşti sau umanitare, de acord. Când vine vorba însă de o proiecţie precisă, cu obiective şi rezultate, gratuitatea e o aberaţie, nimic mai mult.

Un selecţioner trebuie plătit pentru ce face, la fel ca un chirurg, un şofer, un arhitect, un violonist sau un frezor. Pe lângă asta, Mircea Lucescu ştie ce-ar risca întorcându-se, gratis sau nu, într-o lume care te adoră de la distanţă şi te scuipă de aproape. Într-un spaţiu închiriat bănuielii, insultei şi atacului la persoană. Nici lăcrimatul patriotic, nici comerţul cu dulcegării retorice nu-l vor convinge să revină într-un loc cu ifose ducale şi comportament de peşteră.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

mrb (4 comentarii)  •  11 aprilie 2016, 10:07

multumiri pentru un articol excelent cu toate că sunt convins că nu este tocmai o analiză ce face „rating”. Este un articol cinstit fundamentat pe logică și limbaj academic, deci....

ciupi (17 comentarii)  •  11 aprilie 2016, 11:20

raspuns lui mrb: limbajul academic in fotbal este ca autogolul lui filip intr-o sala de concert.

Jean-Paul (12 comentarii)  •  11 aprilie 2016, 12:36

Burleanu asta, daca imi permiteti un joc de cuvinte, este un personaj burlesc. Ideea ca Lucescu sa preia nationala este un refren la moda in ultimii 20 de ani, dar a ramas doar in faza de speranta. Cine ii va mai promova, in corpore, la nationala pe jucatorii fcsb-ului daca vine Il Luce? Ce sanse vor mai avea capuchehaiele Stancu, Torje, Rusescu, etc., sa fie introdusi meci de meci, indiferent de prestatiile lor? In ultimii 20 de ani, cu exceptia perioadei scurte a mandatului lui Razvan Lucescu, am avut doar antrenori cu grade militare, fie ca au fost soldati si subofiteri precum piturca, ori generali prafuiti precum iordanescu, acest Mos Teaca al fotbalului mioritic. Avem orium nevoie de selectioner, dar nu unul precum piturca sau iordanescu, dedicati promovarii intereselor de gashca, in locul promovarii adevaratelor valori si a interesului national. Se va spune iar ca Lucescu a refuzat sa vina ori ca a cerut un salariu prea mare pe care federatia nu si-l poate permite si ne vom trezi fie cu reghekampf, dan petrescu ori olaroiu. Spun asta fiindca cei de la frf nu pun deloc in balanta avantajele si dezavantajele aducerii unui selectioner strain. Avantajul ar fi ca omul acela n-ar mai pleca urechea la patronii de cluburi care vor sa-si faca reclama pe baza selectiilor la nationala. Dezavantajul ar fi ca salariul ar fi ceva mai mare si, poate ca ar mai exista si o situatie legata de comunicare....... D-le Paraschivescu, credeti ca ar trebui ca frf sa insiste pe langa iordanescu sa ramana in continuare la nationala? Dupa ce au avut un ditamai generalul la c-da, credeti ca rebelii jucatori ar asculta de un capitan sau maior(r)???

vasim (3 comentarii)  •  11 aprilie 2016, 12:48

Visuri de-ale lui Burleanu!!! Lucescu nu vine gratis cand are oferte de 2-3 milioane de Euro pe an! Potzi sa ii oferi lui Lucescu salar de 500.000 Euro si bonus la 2 ani de 1 milion Euro daca se califica la turneu final. Ar insemna salar de 1 milion Euro pe an care FRF si l-ar permite daca bineinteles echipa se califica la turnee finale. Eu zic ca Iordanescu e mai bun in acest moment la nationala si ar trebui sa fim fericitzi ca il avem! Hai Romania!

Petro Burgener (23 comentarii)  •  11 aprilie 2016, 21:11

Felicitari pentru articol, acest Burleanu ori isi bate joc de noi ori e paralel cu fotbalul! Lucescu a si declarat mai de mult ca nu va mai reveni la nationala. Acum este evident ca varsta nu ii mai permite sa aiba rabdare sa antreneze nationala si apoi nu cred ca isi risca finalul carierei cu niste rezultate negative la echipa Romaniei. Solutia pentru nationala Romaniei e un antrenor tanar cu alte idei de joc, mai ofensiv si mai curajos decat cel pe care il impune Iordanescu. Sunt destule exemple in lumea buna a fotbalului. La grupa pe care a avut-o Romania, echipa noastra trebuia sa defileze, cu maximum de puncte si fara gol primit!

vali (7 comentarii)  •  12 aprilie 2016, 7:20

Cand vor face rromi ceva gratis?

Marcovici (180 comentarii)  •  12 aprilie 2016, 21:46

@ Petro Burgener Ambele.

gabipetre (34 comentarii)  •  13 aprilie 2016, 19:31

Chiar nu ne permitem un antrenor de afară, gen Tomas Ryde de la handbal? Sau nu vrem…

ovidiu_3003 (97 comentarii)  •  14 aprilie 2016, 9:04

Chiar nimeni in tara aceasta nu vrea performanta ?...ce sa faci cu un antrenor expirat care nu a putut sa se impuna in Vest ? Rusine Burleanu fiindca te gandesti la asemenea antrenori care iti garanteaza doar esecul ...Chiar vrei sa falimentezi fotbalul romanesc ?

Ilie (86 comentarii)  •  14 aprilie 2016, 12:39

Il privinta D-lui Lucescu, eu cred ca nici nu se mai merita discutata aceasta perspectiva. Din mai multe motive, prima fiind, ptr mine, evidenta necesitatii unui antrenor 'nou', strain. Nu din prim cerc mondial, pe care federatia nu ar avea cu ce sa-l plateasca (si care oricum nu ar veni la selectionata româna), ci din al doilea. Hai al treilea. Existe zeci de posibilitati. Toate mai bune, dupa parerea mea decit variantele Piturca / Iordanescu / Lucescu Sr sau Jr. In privinta D-lui Burleanu, personal nu inteleg de ce i se cauta atit de inversunat nod in papura de catre presa. Cert, el e personal public (din sport), dar sa nu uitam ca el reprezinta schimbarea mult asteptata dupa lunga si sinistra perioada de aur negru a Nasu & friends. El nu poate sa reprezinte si schimbarea si experienta, pentru ca incompatibile, cel putin in fotbalul carpatin. Sa-l sustinem, sa-i dam credit, sa preferam critica pozitiva, ca sa nu fim taxati de vesnici circotasi :)

filip (1 comentarii)  •  21 aprilie 2016, 19:46

Burleanu și declarațiile lui politicoase. ..

vasco (93 comentarii)  •  25 aprilie 2016, 8:09

Articolul este principial corect,dar...nu-l vrea nimeni pe Lucescu la nationala.Nici chiar el nu vrea.Fiecare cu motivele lui,dar primul motiv al lui Lucescu ar fi ca nu mai este material,nu mai avem jucatori.

cineva (8 comentarii)  •  25 aprilie 2016, 8:52

Lucescu nu e suficient de prost sa haleasca vrajala d-lui Burleanu Ar fi folosit pe post de maimutza electorala in goana disperata dupa imagine a actualilor federali. Si imi permit si un prognostic . peste ceva timp il vom vedea pe dl Burleanu in politica .

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  25 aprilie 2016, 9:49

@ Tuturor Iertare, acesta este articolul de acum doua saptamani. A fost postat din greseala. Probabil ca va aparea si cel de azi la un moment dat. Multumiri. R.P.

Comentează