Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Urmaşul palmierului galben

Dacă Messi se trage din Maradona, Rodriguez provine din Valderrama

Permalink to Urmaşul palmierului galben
luni, 31 august 2015, 11:13

În America de Sud mai mult ca oriunde, zicerile fotbaliştilor retraşi devin axiome. Nimic, nici măcar realitatea, nu le poate contesta sclipirea oraculară. Cînd Maradona, Victorino sau Chilavert deschid gura, poporul îşi ţine respiraţia înainte să se dezlănţuie omagial. Asta se întîmplă chiar şi cînd se bat cîmpii. Pe continentul unde există biserici itinerante cu nume şi numere de fotbalişti, contestarea a ceea ce spun „foştii” miroase a erezie şi se vindecă pe rugul opiniei publice. Sigur, printre atîtea declaraţii pitoreşti, se mai strecoară şi păreri vaccinate. Una dintre ele e a lui Carlos Valderrama, fotbalistul cu părul ca un palmier inelat sau, după alte aprecieri, ca o mătură ieşită dintr-un atelier de vulcanizare. Valderrama, altminteri un jucător remarcabil, şi-a desemnat urmaşul oficial în materie de talent, autoritate şi charismă: James Rodríguez, stîngaciul care a readus plăcerea fotbalului pe Santiago Bernabeu sîmbătă seara.

Fotografia datează de prin iarnă. Trecutul şi prezentul Columbiei se pregătesc să se prindă pe după talie. Valderrama seamănă cu un şofer de cursă lungă care face mici comisioane pentru carteluri. Podoaba capilară i s-a rărit, geaca i se umflă sub presiunea burţii. Lîngă el, James Rodríguez, cu figura lui de lăutar vesel, pare totuşi mulţumit de imortalizarea alături de idol. Ştafeta trece dintr-o mînă în alta şi, mai important, dintr-un creier în altul. Lăsînd calităţile strict fotbalistice, Rodriguez se antrenează tot mai bine pentru postura de lider. Deocamdată la naţionala Columbiei, chiar dacă nu e mereu căpitan. Şi nu-i exclus să preia cîndva sceptrul din mîna lui Ronaldo sau Ramos la Real, fiindcă se bucură de doi aliaţi uriaşi: simpatia publicului şi timpul. Să fii şef de echipă la Real nu-i simplu, de acord. Dar credeţi că la naţionala Columbiei este? Rodríguez stă acolo lîngă Bacca (Milan), Guarín (Inter), Cuadrado (Juventus), Falcao (Chelsea), Ibarbo (Roma), Ospina (Arsenal), Zuñiga (Napoli), Martínez (Atletico) şi alţii.

Marele Valderrama a jucat 111 meciuri la naţională şi a marcat 11 goluri. James Rodríguez are deocamdată 37 de meciuri şi 12 goluri. La echipele de club, a strîns 271 de meciuri şi 82 de goluri. Nu e vîrf de atac şi are 24 de ani. Cifrele fac dreptate unui fotbalist despre care s-a spus, la aducerea la Madrid, că argumentele lui ar fi aspectul fizic plăcut şi puterea de-a vinde tricouri. Însă dincolo de cifre, avocatul lui Rodríguez e jocul lui pur şi simplu. Felul cum loveşte mingea, estetica şi precizia centrărilor, delicatesele balistice, pasele unse şi rîsul cu toată gura de după gol. Rodríguez fructifică momentul slab al lui Ronaldo şi inconstanţa lui Bale. Dar, să recunoaştem, e un profitor stilat.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Hyerophant (1 comentarii)  •  31 august 2015, 11:41

James e cel care a reusit sa-i faca uitati pe cei doi stangaci de temut ai Real-ului, Ozil si Di Magia. I-am regretat pe amandoi cand au plecat, in special pe Argentinian (vazandu-l ieri in tricoul lui PSG cum da 2 pase magistrale, una de gol, m-a umplut de tristete), dar cu genul de creativitate pe care columbianul a adus-o e mai usoara suferinta. Pasa catre CR7 din meciul cu Liverpool sau cea catre Benzema din acel 3-1 de pe Bernabeu anul trecut cu Barca I-au certificat statutul de talent in parg. Omul ne-a anuntat de ceva vreme ca e viitoarea perla cu acel gol magnific de la CM din Brazilia, dar sincer mi-a intrecut si cele mai optimiste asteptari. Iar primul gol cu Betis a fost cireasa de pe tort…

seba (20 comentarii)  •  31 august 2015, 13:18

imi pare bine ca scrieti despre james rodriguez. am vazut foarte putine meciuri ale realului in ultimul an, dar baiatul asta m-a impreionat la mondialul din 2014. are toate calitatile pentru un mijlocas ofensiv, o placere sa-l vad jucand. multumim

alex91ro (1 comentarii)  •  31 august 2015, 13:54

Cred ca va avantati cam tare, e un jucator bun deocamdata, nici nu se pune problema sa preia ceva la Real Madrid cel putin nu in urmatorii ani, poate cand o face el vreo 30 daca constanta va fi de partea lui, dar mai e mult pana acolo si tinand cont de experienta ultimilor ani putem numara pe degetele de la o mana jucatorii care au fost la cel mai inalt nivel atat de mult timp, motivele fiind diverse de la accidentari la probleme de comportament. Puteti sa-mi spuneti 5 jucatori care nu au coborat stacheta absolut deloc in ultimii 5 ani? Eu ma pot gandi doar la Messi si C. Ronaldo.

FYRY (22 comentarii)  •  31 august 2015, 13:59

da

Gica Paunescu (19 comentarii)  •  31 august 2015, 15:03

Chiar daca sunteti suporter la celor de la Real Madrid va acord prezumtia de obiectivitate cand ziceti despre J.Rodriguez. Banuiesc faptul ca aceste constatari sunt consecutive ( si ) meciului Real-Betis, de la sfarsitul saptamanii trecute, pe care, din pacate, nu l-am urmarit. La noi in campionat incearca vreunul sa rada cu toata gura, domnule Paraschivescu ( a se citi in cheia ,, are careva placerea de-a juca asemnatoare lui Rodriguez ? ” ). Mie imi place felul de-a juca al lui Neymar. Si-i destul de ,,ranjit” si el, nu credeti ? La noi Ilie Dumitrescu zburda pe teren, pana sa plece peste ,, granita”, nu si dupa aceea !
Toate cele bune !

parerea mea (3 comentarii)  •  31 august 2015, 17:33

Nu-mi place Rodriguez. Mi se pare translucid rau. Dispare din joc cate o jumatate de ora, uiti ca e pe teren. Bara din doi metri cu Juventus, in semifinale, la Torino… O pasa frumoasa, un gol nu stiu de care, astea sunt dovezi ale talentului incontestabil, dar nu si ale valorii pe care trebuie să o dovedesti la un club precum Realul, meci dupa meci dupa meci. Cred că nu e nici macar in primii 5 jucatori ai Realului, ca importanta, la ora actuala. Si la 24 de ani nu e tocmai un pusti. Cred ca ar trebui vandut cat mai are cota! Parerea mea!

AlterEgo (7 comentarii)  •  31 august 2015, 21:02

@parerea mea- Mie mi se pare ca James e cel mai talentat fotbalist de la Realul zilelor noastre (nu prea ma mai uit la fotbal, deci s-ar putea sa ma insel) -am vazut totusi golul si l-am vazut si la mondial. E, intr-adevar , un artist al gazonului, poate singurul care sa merite acest titlu printre fotbalistii actuali.
@ RP. Iar fraza „… Valderrama seamănă cu un şofer de cursă lungă care face mici comisioane pentru carteluri. ” mi s-a parut absolut geniala !

AlterEgo (7 comentarii)  •  31 august 2015, 21:14

@RP …..Si pentru ca tot veni vorba despre Valderrama,(nici pe el, din pacate , nu prea l-am prins jucand) ,mi se pare mie, sau si-a cam irosit talentul ?

Romil (1 comentarii)  •  1 septembrie 2015, 0:02

@parerea mea,pentru modul cum s-a adaptat,fiind venit de peste ocean,pentru seriozitatea,deschiderea lui,modestia de care da dovada,altruismul,daruirea,bucuria de a juca fotbal cred ca vom mai auzi de James Rodriguez.Si drept sa spun,mie imi place foarte mult Omul James Rodriguez(cei mai multi nu stiu si nici nu vor sa stie,parca ar fi doar o marfa nu Om,si nu doar la el ma refer ca fotbalist si Om) pentru ca sunt destui de putini cei echilibrati asemeni lui James Rodriguez.

Comentează