Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Cîteva explicaţii

De ce la ei se poate și la noi nu

Permalink to Cîteva explicaţii
luni, 29 iunie 2015, 9:56

Asta scriam spre finalul articolului apărut după ce fotbaliştii Serbiei au cîştigat Cupa Mondială la echipele sub 20 de ani. Şi promiteam cîteva explicaţii ale succesului. Iată-le.

Prima vizează sportul în şcoală. Există, în Serbia, Croaţia, Bosnia, Slovenia şi celelalte foste componente ale Iugoslaviei, o triplă percepţie fericită: a autorităţilor din educaţie, a părinţilor şi a copiilor. Sportul nu e privit ca dexteritate, corvoadă sau Cenuşăreasă a catalogului.

Orele de sport sînt tratate serios, fără eschive prudente şi protejări păguboase. Scutirea de sport nu e alibi, ci un document care se prezintă doar dacă organismul e avariat de boală sau de o incapacitate temporară.

Taţii nu-şi opresc băieţii să alerge şi să transpire. Mamele nu le spun fetelor „Dă-l încolo de baschet, tu să fii sănătoasă şi să nu te loveşti”. Părinţii, profesorii şi copiii înţeleg împreună că doar zdrelindu-te şi asudînd ajungi la o sănătate cu cît mai puţine fisuri. Şi rămîi în posesia unui sentiment al demnităţii folositor toată viaţa.

De aici pleacă o a doua trăsătură pe care o au sîrbii, croaţii şi ceilalţi urmaşi ai Iugoslaviei: coeziunea. Excelenţa în sporturile de echipă vine din putinţa mai multor oameni talentaţi de-a se aduna în jurul unui gînd sau al unui om. Cu puţine excepţii, echipele de club şi naţionalele fostului spaţiu iugoslav au fost inconstante şi capricioase.

Însă nimeni nu le-a imputat lipsa de aplomb, nimeni nu le-a găsit carenţe la energie, forţă sau îndîrjire. Marile echipe ale deceniilor trecute – Cibona la baschet, Metaloplastika la handbal sau Steaua Roşie la fotbal – au fost produse ale unui tip de solidaritate care se deprinde în gimnaziu şi-şi arată roadele la momentul potrivit.

O altă cauză a succesului ţine de felul cum îşi negociază aceşti oameni transplantul în Occident şi apoi de uşurinţa cu care se adaptează. Există aici o conştiinţă a propriei valori care nu acceptă coborîrea sub un anume prag al tranzacţiilor. Urmarea?

Exportul de sportivi din fosta Iugoslavie s-a făcut mereu la cote ridicate. Ieri şi azi, din vitrina de lux a sportului au fost achiziţionaţi, la preţuri pe care noi abia le putem îngăima, oameni ca Dražen Petrović şi Toni Kukoć, Dejan Savicević şi Vlade Divac, Dino Radja şi Katarina Bulatović, Mile Isaković şi Davor Šuker, Dejan Stanković şi Veselin Vujović.

În plus, într-o perioadă cînd în România transferul afară era o simplă utopie, Ivica Šurjak era coleg de echipă cu Zico la Udinese, fraţii Vujović jucau bine mersi în Franţa, iar Slaviša Žungul plecase de la Hajduk în America.

Sînt doar cîteva explicaţii ale succesului sportiv dintr-un spaţiu trecut prin bombardamente, embargouri şi blocade. La noi, ce-i drept, a fost (şi este) pace. Poate chiar prea multă.

Comentarii (50)Adaugă comentariu

Costanb (1 comentarii)  •  29 iunie 2015, 10:52

Au o alta fibra si mentalitate

Marcel (6 comentarii)  •  29 iunie 2015, 10:56

Felicitări!
Educația în România… întotdeauna am crezut că dacă am avea calitate acolo totul s-ar îmbunătăți, nu numai sportul! Suntem mai mult sau mai puțin conștienți de lipsa de calitate a corpului de cadre didactice dar mai nimeni nu vorbește despre noi, părinții care încurajăm chiulul de la sport și facem în schimb din meditații un sport național…

Obiectiv (461 comentarii)  •  29 iunie 2015, 11:15

@ R.P.
Explicatii corecte, pertinente.
In privinta sumelor de transfer, consider ca cei mai multi dintre ei sunt supraevaluati! Nu este vina celor care vand, ci a celor care cumpara; totusi, unii dintre acestia din urma isi permit si nu sufera prea mult de pe urma greselilor comise (si ma gandesc, din nou, la Tosic, care fusese cumparat de catre marele Ferguson pentru 7 mil pounds si, mai ales, la risipa celor de la LFC, care l-au achizitionat pe Markovic pentru aproape 20 mil.). O.

Ion (1 comentarii)  •  29 iunie 2015, 11:47

Suta la suta de acord: Insa mai e ceva, ceea ce la noi nu exista si nici nu va exista: solidaritatea agentilor de jucatori sirbi si activitatea pe care au inceput-o inca din anii ’60

dan (3 comentarii)  •  29 iunie 2015, 12:46

E prima data cand va cert, sper sa fie si ultima. Ultima propozitie nu trebuie spusa nici macar in gluma. Pacea e unicul lucru intangibil. Nu pacea e problema legata de lipsa de rezultate sportive (sau de orice fel de rezultate). Altele sunt problemele.

Ilie (86 comentarii)  •  29 iunie 2015, 13:15

Foarte pertinente explicatii, Dle Paraschivescu, si un bun subiect de abordat. Pacat ca nu si-l pun si cai carora aceasta corespunde profesiei. Din scoala ar trebui sa plece educatia si a sportului, ptr ca beneficiile lui sint multiple, la nivel de dezvoltare individuala cit si a unei forme de coeziune (disciplina) sociala. Imi permit sa adaug si itemul urmator, la nivel de explicatie potentiala a reusitei unora si a altora nu : selectia. Dincolo de educatie, ca punct de plecare si cultivare a (culturii) sportului, element obligatoriu binenteles, urmeaza, sau ar trebui sa urmeze, imperativ la scurt timp procesele de selectie. Nu cred ca poate exista performanta fara. Nu stiu cum se fac sau se faceau acestea in fostul spatiu iugoslav. Daca spuneti ca vecinii nostri dispun de sali si infrastructura sportiva importanta, inseamna ca cu siguranta dispun si de o organizare in cluburi care nu incep si se opresc la cele mari si notorii, ci incep de la cele teritoriale. Acelasi procedeu se aplica si in Occident, cu variatiunile de rigoare, in functie de tari si politici in domeniu.
La noi, dincolo de educatie, cum se procedeaza ptr selectia si reperarea talentelor din diferitele branse sportive ? Pe vremuri era la noi o competitie (‘intrecere’) comunista, subinteles subiect de misto-uri, numita Daciada care, vrind-nevrind, cam cu asta se ocupa, la ‘orase si sate’. Cred ca multi sportivi si multe potentiale au fost astfel detectati. O data cu Revolutia, ne-am scuturat de ea fara cred sa ne punem prea multe intrebari asupra folosului ei.
Apoi, etapa superioara a caii performantei in sport, dupa selectie : formarea. Cum sint ei formati ? De catre cine, unde ? Formatorii sint, la rindul lor, formati ? Dar poate pun prea multe intrebari

john.peris (11 comentarii)  •  29 iunie 2015, 14:15

Exceptionala analiza , felicitari Maestre !

daniel (17 comentarii)  •  29 iunie 2015, 14:16

foarte multa munca, cu profesori si antrenori extem de buni (poate francezii sim rsuii sa-i mai intreaca pe ici pe colo), in conditii excelente..in plus si fetele si baietii din fosta yugoslavie, sunt fantastic de talentati..poate cei mai talentati din lume..ce obtin ei cu 2 ore de antrenament, altii obtin in doi ani…si numai la sportul pe echipe ci si la individual: vezi tenis, vezi box, etc…

ush (2 comentarii)  •  29 iunie 2015, 16:55

Citindu-va explicatiile am ajuns la o „buba” a sistemului actual din Romania pe care mi-ar face placere daca ati putea sa o atingeti intr-un articol separat, pentru o discutie care merita in opinia mea.
Este vorba despre scutirea de sport si motivatiile ei. Am mai citit si pe alte bloguri: multe fete de liceu spre exemplu isi scoteau scutiri din alte motive decat cel ca nu ar vrea sa practice sport. Motivul este simplu: in admiterea la facultate media anilor scolari conteaza iar baremurile de la sport le strica mediile unor oameni care vor sa devina altceva.
Cineva a avut o propunere interesanta: sportul este pentru sanatate, lasati media la sport sa nu conteze pentru mai departe la admitere la facultate.
Si inca o imagine: niste copii jucau tenis cu piciorul pe strada, langa o scola cu o curte generoasa, printre masini parcate (pe care le mai si loveau din greseala)si ferindu-se de masini cand mai treceau, in pericol sa fie accidentati, fiindca nu au voie sa joace mingea in curtea scolii. Si nu au spatii unde sa se joace. Si poate nu au bani sa mearga la terenuri private.
Macar cand eram eu copil, in gimnaziu, ne mai lasau dupa-amiaza in curtea scolii sa jucam un fotbal. Si in plus nu eram stresat de notele care sa imi strice viitorul. Eram un caz ciudat: aveam 9 si 10 la mate, fizica, chimie, romana unde ma duceam la olimpiade si 7 la sport, muzica si „atelier”. Asta fiindca si profa de sport de gimnaziu avea febletile ei. Spun asta fiindca nu sunt de acord cu notele din timpul anilor sa conteze la admiteri.

radu (3 comentarii)  •  29 iunie 2015, 17:24

Markovic a ajuns la Liverpool dupa ce a trecut pe la Benfica,nu direct de la Partizan.Bine ca nu a trecut pe la Porto,ca ar fi costat si mai mult😄.In rest sant de acord ca au preturi de pornire mult mai mari decat ai nostrii compatrioti( aici cu un amendament,ca la noi un pret era la oficial si cu totul altul la negru,vezi dosarul transferurilor).Sarbii si cei din fosta Yugoslavie au alta gena,alta educatie,alta cultura a sportului.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  29 iunie 2015, 18:14

@ costanb
E adevarat, numai ca fibra s-a „lucrat” si nici mentalitatea n-a aparut din senin. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  29 iunie 2015, 18:16

@ Marcel

Multumesc. Grija cocolositoare a parintilor e o mare problema. Cand eram elev, propunerea unei scutiri de sport mi s-ar fi parut jignitoare. Am facut sport si in timpul facultatii si mi s-a parut cel mai firesc lucru din lume. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  29 iunie 2015, 18:21

@ Obiectiv

Multumiri. Oricui i se poate intampla sa supraplateasca un jucator, deci si lui Ferguson. Insa va invit sa nu generalizati. Ganditi-va la jucatorii buni si foarte buni pe care-i au sarbii acum si care au beneficiat de pretul corect: Ivanovic, Mitrovic, Gudelj, Basta, Kolarov, Tomovic, Nastasic, Matic etc., etc, etc. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  29 iunie 2015, 18:22

@ ion

Daca solidaritatea de care vorbiti e autentica, atunci da, e un argument puternic. Nu sunt in chestiune si nu ma pronunt. Oricum, tema merita atentie, multumiri. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  29 iunie 2015, 18:24

@ dan

Am preluat dojana. Cred ca am fost mai metaforic decat trebuia. „Pacea” la care ma refeream era de fapt apatia celor care ar trebui sa faca agenda in sportul nostru. Blegeala, lenea, lehamitea. Nimic altceva. Sunt o fire profund pacifista. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  29 iunie 2015, 18:26

@ john.peris

Va multumesc. Ar fi fost mult mai multe de scris, dar a trebuit sa ma incadrez intr-un anumit numar de semne, ceea ce e uneori o chestiune ingrata. R.P.

TUDORICA (44 comentarii)  •  29 iunie 2015, 18:33

Ex nihilo,nihil fit! A se vedea si lucrarea coordonata de ex Daniel Barbu,Firea poporului roman.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  29 iunie 2015, 18:33

@ daniel

De obicei, talentatii privesc cu acreala spre munca. Sarbii sunt insa, cum bine ati spus, dispusi la efort, nu doar daruiti de la bunul Dumnezeu. Si, da, au personalitati inclusiv in sporturile individuale, oameni care au lasat urma: Topic la inaltime sau Benes la box, ca sa nu mai vorbesc de Pilic sau Djokovic. Plus cei din fosta Iugoslavie: croatii Franulovic, Pilic si Parlov, slovenul Krizaj etc. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  29 iunie 2015, 18:36

@ ush

Va multumesc. Da, e tentanta ideea unui articol despre ce inseamna de fapt scutirea de sport: o forma de sustragere pe care mi-e greu sa n-o consider dezonoranta (in afara cazurilor medicale cand necesitatea ei e evidenta). Tin minte ca si eu bateam mingea de multe ori pe strada, fiindca la scoala existau cerberi care nu te lasau sa joci fotbal in afara „cadrului institutional” al orei de educatie fizica si sport. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  29 iunie 2015, 18:39

@ Ilie
Multumiri. Intrebarile dvs sunt oportune si necesare. Intr-adevar, selectia si formarea trebuie imbunatatite in Romania. Problemele sunt aceleasi de ani buni, daca nu cumva de decenii: motivatia (inclusiv cea salariala) si competenta. Daca ne bazam doar pe geniul romanesc si pe capacitatea noastra de-a improviza la nesfarsit, nu facem decat sa ne taiem craca de sub picioare. Ma rog, asta e riscul cand esti in pom. R.P.

DAN (1 comentarii)  •  29 iunie 2015, 19:11

ULTIMA FRAZA MA CUTREMURA… VRETI SA MOARA OAMENI DOAR PENTRU A AVEA CASTIGATORI IN SPORT?

jos_cenzura (22 comentarii)  •  29 iunie 2015, 21:26

Sarbii au alta gena, de la mama natura, au niste abilitati fizice mult peste ale noastre (ca si negri dealtfel) – de ce sa investim atatea resurse intr-o industrie unde nu avem cum sa concuram? Mai bine ne concentram pe lucrurile unde avem un avantaj.

gicapuia (5 comentarii)  •  29 iunie 2015, 22:22

Sarbii mai au ceva ce noua ca popor ne lipseste cu desavirsire. Sunt uniti si sunt mindrii ca sunt sirbi. Cineva imi spunea ca sirbul dupa ce isi desface si instaleaza cortul primul lucru il face isi pune steagul pe el. Credeti ca degeaba au avut curaj sa se bata cu toata lumea atitia ani de zile. Si nici atunci americanii si toata Europa nu au reusit sa-i ingenun cheze!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  29 iunie 2015, 22:31

@ DAN

Asta ati inteles? Pacat. Si v-as fi recunoscator daca n-ati tipa la mine. Stiti, probabil, ca scrisul cu majuscule asta inseamna. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  29 iunie 2015, 22:31

@ TUDORICA

N-am citit, dar e adevarat, ex nihilo, nihil… R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  29 iunie 2015, 22:34

@ radu

Corecta observatia despre Markovic, l-am vazut jucand la Benfica si n-o facea rau. Nu stiu daca i-a priit schimbarea de aer si de sistem. Mai degraba nu. In rest, probabil ca cifrele de plecare de la transferurile sarbilor depaseau cu mult si banii negri din dosarul de care pomeniti. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  29 iunie 2015, 22:36

@ Tuturor

Ieri Serbia a invins Franta in finala feminina a CE de baschet. QED. R.P.

iulian (1 comentarii)  •  30 iunie 2015, 0:03

Pacea este cel mai de preț. Nu are legătură cu lipsa rezultatelor sportive.

parerea mea (3 comentarii)  •  30 iunie 2015, 1:44

Domnule Paraschivescu, v-as propune, in masura in care timpul va permite si subiectul vi se pare interesant, o analiza pe marginea nationalei Olandei. Mie personal mi se pare extrem de curios faptul ca o tara care a dat fotbalului nume precum Cruyff, Van Basten, Gullit, Bergkamp, Rijkaard, Koeman, fratii de Boer, etc a reusit de-a lungul istoriei ei sa castige doar un European. A nu se intelege ca un European e un lucru neinsemnat, dar in conditiile in care au avut, au si probabil vor avea si pe viitor cea mai buna scoala de fotbal din lume, mi se pare foarte putin.

Obiectiv (461 comentarii)  •  30 iunie 2015, 9:23

@ R.P.
Sa zicem ca se intampla sa platesti prea mult pentru un jucator transferat, dar nu chiar oricui; Ferguson a mai gresit in cazurile lui Anderson si, partial, Nani. Un contraexemplu ar fi Wenger, care, de obicei, nu face risipa de mijloace financiare!
Dintre exemplele dvs., le-as retine pe cele ale lui Ivanovic (foarte bun si constant in evolutii), Kolarov (pentru aportul ofensiv, cu un „stang” formidabil) si Matic (nici nu-i greu sa „distrugi” actiunile adversarilor cand ai 1,94 m si evoluezi intr-o echipa cu clara tenta defensiva). Nastasic n-a corespuns la City, Mitrovic este inca foarte tanar si s-a afirmat intr-un campionat lipsit de vedetele „nationalei”, iar ceilalti sunt jucatori de pluton. De ce acesti fotbalisti nu formeaza o echipa nationala capabila sa se califice la turneele finale?
Cred ca s-ar putea redacta un bun material despre cotele unor jucatori, in mod clar supradimensionate; un astfel de articol ar fi nimerit in aceasta perioada, in care se vehiculeaza sume ametitoare.
Observ ca ati recuperat la capitolul „raspunsuri”, insa n-ati povestit nimic despre Amsterdam si, eventual, Delft! Si mi s-a parut cam palida reactia la exemplul cu grupul Bijelo Dugme, despre care, sincer, nici nu auzisem! O.

Marius (2 comentarii)  •  30 iunie 2015, 20:33

L-ati uitat pe Kezman

gigelos (22 comentarii)  •  30 iunie 2015, 21:00

Cojones . Despre asta e vorba .Ei neam de razboinici , noi neam de ciobani .Cand facem putin cheag , gata ne-am ajuns , am obosit

Srpska (3 comentarii)  •  1 iulie 2015, 11:33

Or fi ex-iugoslavii buni la sport, dar nu am vazut inca ingineri sarbi/croati/bosniaci de calitate. Romani in schimb o gramada. Si mai mult exista o vorba prin Banat: „Nu am vazut cal verde sau sarb destept!”

Gheorghe Cheveresan (7 comentarii)  •  1 iulie 2015, 20:33

@Srpska
Trebuie sa-ti deschizi orizontul sau sa citesti mai mult decat sa dai calificative. Nikola Tesla . Nu stiu daca o fi fost absolvent de Politehnica insa, daca asta conteaza cel mai mult.
@Obiectiv
Fetele au castigat Eurobasket 2015.Va rog sa le faceti o evaluare inainte de vanzare .Sa nu le supraevalueze „nepriceputii” de la cluburi .
Apropos,baietii au castigat Cupa Mondiala la polo invingandu-i pe croati loc de o noua evaluare. Va rog insa, sa folositi cantare diferite pentru ca unul e sport de uscat iar celalat de apa.

birlic (19 comentarii)  •  2 iulie 2015, 15:09

Perfect D-le R.P.daca imi dati un exemplu si de un om de cultura sarb ,la nivelul Dvs.care sustinea cu atat aplomb,sa nui zic subiectivism echipa Steaua Rosie Beograd ,cum faceti Dvs. cu Steaua (fcsb) as crede ca , ar fi posibil sa incurajam si noi mai mult sportul in scoala.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 iulie 2015, 0:55

@ birlic

Sunt gata s-o fac, dar mai intai va provoc sa-mi spuneti cand si cum am sustinut echipa respectiva. Ori ma confundati (desi nu-mi dau seama cu cine), ori e grav de-a binelea. In ce priveste nexul cauzal care leaga articolul meu de observatiile dvs., prefer sa ma abtin. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 iulie 2015, 0:56

@ Srpska

Tot in Banat se aude frecvent refrenul „Frunza verde de piglais, / Nu e pasare ca porcul / Si nici floare ca mararul”. Il luati in serios? R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 iulie 2015, 0:57

@ Marius

Asa e. Nu doar pe el. Dar n-am vrut sa transform articolul in lista. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 iulie 2015, 0:58

@ gigelos

Faceti o observatie legata de efect. Eu am incercat sa merg la cauza. Conjugate, cele doua dau o imagine buna. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 iulie 2015, 1:05

@ Obiectiv

Daca ati vedea ce program am, v-ati mira ca reusesc totusi sa raspund, fie si incomplet sau succint. Oricum, nu pot formula elaborari legate de locurile pe unde am fost. Ar insemna sa raspund in subsolul unui articol prin ceva de dimensiunea unui eseu. N-am iesit din Amsterdam si mi-a placut absolut tot ce-am vazut acolo. Dincolo de Rijksmuseum, Casa Rembrandt, Dam, Muzeul Van Gogh, alveola Beguin si canale, m-au impresionat (cred ca ma repet) relaxarea, buna dispozitie si solicitudinea locuitorilor. M-am simtit de-ai casei din prima clipa, desi eram pentru prima data acolo. Pe Amsterdam Arena n-am suferit, desi Olanda a pierdut amicalul cu SUA. Lumea din jur radea si se pregatea de mers la bere. Si am ascultat pe viu „Het Wilhelmus” cantat de un stadion intreg, lucru pe care mi-l doream neaparat. Cat despre Mark Knopfler, asa demodat si prafuit cum il considera unii, mi-a creat o stare pe care n-o s-o uit. Pentru cine gusta genul asta de muzica, a fost un rasfat. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 iulie 2015, 1:08

@ parerea mea

Cochetez cu ideea unui articol despre Olanda, care pare in picaj, in ciuda unei culturi a sportului absolut formidabila. E nedumeritor, ca sa nu spun mai mult. Ma bucur ca Hiddink a plecat, dar nu stiu daca numele revirimentului e neaparat Danny Blind. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 iulie 2015, 1:09

@ iulian

Ati luat lucrurile mult mai in serios decat anticipasem. De fapt, ati preferat sensul propriu cand eu vorbeam la figurat. Nu-i nimic. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 iulie 2015, 1:11

@ gicapuia

Sunt gata sa ma inclin in fata tuturor calitatilor pe care le au sarbii si toti fostii iugoslavi. Insa am un carcel cand vine vorba de mandrie. Dupa parerea mea, nu poti fi mandru de o fatalitate (ca te-ai nascut ugandez, armean, turc sau spaniol). E ca si cum ai fi mandru ca esti pistruiat. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  3 iulie 2015, 1:13

@ jos_cenzura

Da, asa ar fi intelept si tactic. Dar asta nu cred ca inseamna sa ne retragem din sport doar fiindca altii sunt mai dotati decat noi. Tragand linie, nu sunt sigur ca am avea de castigat. In rest, de acord, dotarea fizica a sarbilor a fost un atu dintotdeauna. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  3 iulie 2015, 9:35

@ Gheorghe Cheveresan
Desi am precizat faptul ca fiecare are dreptul la propria opinie, va raspund in mod laconic, pentru ca sunt un tip politicos: Crvena Zvezda – Qairat Almaty 0-2, cu eliminare a unui jucator gazda in min. 3!!!
Asta inseamna ca sarbii au o problema cu autocontrolul, fapt valabil atat pentru jucatori, cat si pentru fani!
Doua intrebari retorice:
– cate participari au in Champions League (ma refer la aceasta noua denumire numai) Crvena Zvezda si Partizan?
– cate meciuri au fost perturbate de catre fanii sarbi?
Ma rog, la acest ultim capitol … exceleaza si alti ex-iugoslavi si ma gandesc la croati si la muntenegreni (cu Rusia, recent, pierdut la „masa verde”)! O.

Srpska (3 comentarii)  •  3 iulie 2015, 12:34

@Gheorghe Cheveresan mai bine taci daca nu stii nimic. Nikola Tesla a fost acum aproximativ 100 de ani, trecem peste faptul ca e nascut in Croatia de azi si ca AMERICA l-a facut cunoscut altfel era un nimeni. Acum sa revenim la anii 2000+ spune-mi tu cati sarbi programatori/ingineri ai vazut in comparatie cu romanii? In Germania in orice companie exista cel putin un roman, sarbii nu prea sunt.

Dragos (1 comentarii)  •  4 iulie 2015, 18:14

@Srpska, de Ivo Andric ai auzit? De Milos Crnjanski, care s-a școlit prin Timișoara? De Mihajlo Pupin? De genialul Milutin Milankovic? Caută pe goagăl să vezi cine au fost și ce au făcut…Ca să nu-ți mai spun de Danilo Kis, pe care sunt convins să l-ai citit…de Emir Kusturica, care se declară sârb? Și mai sunt și alții, boss, dar na, trebuie să vezi puțin mai departe de propriul blid…Asta e marea noastră problemă, habar n-avem despre vecinii noștri. Cred că 99% din români n-au citit în viața lor un scriitor bulgar, maghiar sau sârb, dar le țin lecții de economie politică grecilor. Mai puneți mâna pe carte fraților.

gigelos (22 comentarii)  •  4 iulie 2015, 23:50

@R.P. am scris bre si cauzele , nu-mi da nota mica . Lipsa de cojones , principala cauza . Suntem neam de mamaliga ( mare dreptate avea Stoicikov ),umili ,neam de tarani , neam de tarani . Mercenarii lui Mihai Viteazul erau orice dar numai romani nu . Mare parte sarbi .Si ne mandrim cu faptele noastre de vitejie . Neam de ciobani

gigelos (22 comentarii)  •  4 iulie 2015, 23:54

nu ai cum sa performezi la sporturile de echipa , nu ai solidaritate , erau solitari . Si sportul de echipa se face in plan orizontal nu la munte cu oile . Daca vine un strain in Piata Universitatii si zice,, imi bag p…a in tara voastra ” o sa i se spuna , da frate ai dreptate imi bag si eu . Incearca asta la Belgrad , la Stambul . Au incercat parca in Taksim niste fani englezi acum cam 10 ani …

Obiectiv (461 comentarii)  •  5 iulie 2015, 16:29

@ R. P.
Multumesc, apreciez, stiu ca sunteti ocupat!
Constat ca ati ati avut un program atragator in Olanda, pe care eu nu l-am avut in 3 ocazii diferite (de cateva ore fiecare, ultima oara intre doua avioane) cumulate. Trebuie sa mai merg de cel putin 2 ori in capitala regala a Olandei, asta-i clar! La olandezi imi place aproape totul, mai putin predilectia pentru bere.
Nu trebuie sa va scuzati ca va place Mark Knopfler (dimpotriva, cei carora nu le place ar trebui sa faca asta) si sa fiti de acord cu cel care apreciaza ca Bijelo Dugme ar fi mai bun decat orice grup romanesc; acesti sarbi pot fi considerati eventual egalii celor de la Cargo, in niciun caz mai buni decat Phoenix, Sfinx sau Celelalte Cuvinte! O.

Comentează