Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Of, Ciso…

A spus-o Schopenhauer: viaţa e o afacere care nu-şi acoperă costurile

Permalink to Of, Ciso…
luni, 25 mai 2015, 11:51

Dacă taci, e ca şi cum ai întoarce spatele. Dacă vorbeşti, ai glasul dogit şi tot ce spui sună anapoda. Dacă scrii, poţi fi acuzat de trafic cu dramele altora. Dacă eviţi subiectul, eşti insensibil şi neatent. Şi pînă la urmă ce să spui? Că te rogi pentru el? Că ţi-ai dori să-l vezi iar ca acum doi ani, cu spatele drept şi gheata pe minge? Îţi vine să ştergi, orice-ai scrie. Îţi vine să-ţi vîri cuvintele la loc cu mîna, orice-ai spune. Îţi vine să pleci, să sapi o groapă, să te ghemuieşti deasupra ei şi să scoţi un urlet care să se oprească în miezul pămîntului.

Boala a supt din Marian Cisovsky şi l-a făcut umbră. Au rămas ochii, dar în apele lor nu mai joacă bucuria de după gol sau supărarea de după greşeală. Ochii lui Marian Cisovsky par plecaţi la drum înaintea trupului, ca nişte iscoade care dispar în bezna pădurii. Şi îţi vine greu să-i priveşti. Fiindcă ştii ce zace de fapt acolo. Şi ştii că ştie şi el. Marian Cisovsky primeşte încurajări şi semne de compasiune, deşi cazul lui reclamă un miracol, nu un tratament sau un medic genial. Şi ce ironie cruntă! I se strigă să fie tare, tocmai lui, care a dominat mereu prin forţă. I se urlă să nu renunţe, tocmai lui, căruia genunchiul pus în pămînt i s-a părut mereu o ruşine.

Specialiştii se pierd în vorbe moi şi jargon susurat. E de sperat că Marian Cisovsky nu-i va auzi sau că, auzindu-i totuşi, îi va trata cu indiferenţă. Nu poţi trasa linii de vindecare pe o hartă a întunericului. Nu poţi rosti netremurat „atitudine optimistă”, „confort psihic” sau „creşterea calităţii vieţii” decît dacă ai creier de muscă şi suflet de bolovan. Oricît ţi-ai dori prelungiri în meciul cu boala, scorul de pe tabelă creşte mereu în favoarea bolii. Aşa e aici, în infernul ăsta unde se amestecă slăbirea, crampele, vorbirea gîtuită şi oboseala care te macină ca pe grîu. Aşa e aici, în carcasa asta prăpădită în care ţi se rup oasele şi ţi se fleşcăiesc muşchii.

Umbrei trebuie să i se dea dreptul la demnitate. Şi la plîns. Ochii aceia care scormonesc acum prin negură trebuie lăsaţi să se spele cu toate lacrimile. Ale durerii, ale deznădejdii, ale fricii. Acum nu se vede nimic în adîncul pădurii. Nu ştii dacă în faţa ta stă o fiară gata să-şi caşte botul sau un pui mai speriat ca tine. Nu ştii dacă ai drumul drept sau şerpuit. Şi nici dacă, odată ieşit din armata sumbră a copacilor, vei găsi tot întuneric sau lumină. Spectral şi subţiat de suferinţă, Marian Cisovky le dă voie tuturor să repare greşeala de a-l fi uitat. Ce păcat că ne aducem aminte de el abia acum, cînd aşteaptă în faţa cumpenei. Şi ce păcat că l-am lăsat atît de uşor să ne lărgească gratiile memoriei.

Comentarii (40)Adaugă comentariu

karagialedinamerica (1 comentarii)  •  25 mai 2015, 12:55

„A spus-o Schopenhauer: viaţa e o afacere care nu-şi acoperă costurile”.
Ma mir ca precizati „sursa”, domnule Paraschivescu. Ma mir, pentru ca am remarcat la dvs., in ultima vreme, un apetit suspect in a va insusi vorbele de duh ale altora. Deh, neajunsurile expunerii mediatice…

Pau (1 comentarii)  •  25 mai 2015, 13:11

Domnule,frumos a-ti scris!

Maniero (1 comentarii)  •  25 mai 2015, 13:47

Impresionant …

Silviu Dumitru (17 comentarii)  •  25 mai 2015, 13:55

@ R.P. Ma-nclin!

Cristi_Lee (1 comentarii)  •  25 mai 2015, 14:20

Sunt POLIST, ca si Dumneavoastra. Nu mai sper la o POLI curata, asa ca, mai mult ca oricand, ma agat de icoanele trecutului mai mult sau mai putin glorios. Printre ele apare Marian, jucatorul pe care il injuram la primul meci, cel cu Vasluiul lui NDoye, cand dadea singurele 2 goluri voilete in acel 2-2 de pe Paltinisanu. Apoi am invatat sa il respect, sa il iubesc si sa imi fie dor de el cand lipsea. Nu am cuvinte sa spun ceea ce simt cand vad golul din ochii lui. Nu traiesc drama ca fiind a mea, sau a unuia din familie. Insa traiesc drama de a vedea zambetul lui disparut si pletele taiate, kilogramele lipsa si privirea de razboinic linistit. Era jucatorul, alaturi de Alexa si Zicu (ironia sortii, niciunul timisorean), pe care galeria nu i-a injurat nici macar o data (la Alexa, dupa ce a jucat primele meciuri) si carora le iertam orice greseala, fie ea autogol sau cartonas rosu. Respect pt ceea ce ati scris. Si bafta lui Ciso, pentru orice are de gand sa faca. Un lucru e cert – peste ani, cand fiu-miu va merge la meciuri, ma voi pune cu el in tribuna, sub oficiala, si am sa ii povestesc despre tipul ala cu plete, cu zambet discret, cu nerv si determinare, care a ajuns si capitan la Poli si care ii tinea piept lui Marica, Suarez sau Sahtiorului lui Lucescu….

liviu ardelean (12 comentarii)  •  25 mai 2015, 15:29

Multumin Marian! Multumim Radu!

daniel (3 comentarii)  •  25 mai 2015, 15:59

GENIAL..articolul inca imi dau lacrimiile cand ma uit pe poza lui din 2010 in trcoul lui POLI..si vad imaginile de la premiera echipei cehe.un caracter deosebit…si comparatia facuta de fotbal vest a lui Ciso cu Tata Mare(Dan Paltinisanu) se potriveste..in rest nu am cuvinte de incurajare..din ce am citit de boala asta..nu exista leac..pacat..RESPECT CISO…si o rugaminte la Dl. Paraschivescu..impreuna cu Alexa..prin mass-media..sa adune totii fosti componenti a lui Poli 2009-2010..sa faca meciul pt Ciso..HAI POLI

daniel (3 comentarii)  •  25 mai 2015, 15:59

””

LEFTER POPESCU (23 comentarii)  •  25 mai 2015, 16:22

Domnule Paraschivescu felicitari pentru articol .
E frumos cand suporterii si cluburile nu-si uita fostii jucatori aflati in mare necaz.
.
.
Nimic despre Sumudica .
.
Cum s-a jucat titlul in cele doua meciuri in 30 de secunde.
.
…minutul 89 si 30 de secunde al celor doua meciuri ne-a aratat adevarul ascuns.
.
La Giurgiu, micul Lung nu se grabeste sa degajeze terenul , tragand de timp arbitrul ii arata cartonasul galben. Echipa sa conducea cu 2-1 si era in inferioritate numerica. Un gest de inteles dar care a fost sanctionat .
La Bucuresti , minutul 89 si 30 de secunde- il pomenesc din nou ca sa-l gasiti mai usor – portarul echipei din Botosani, Beniamin Lazar se duce agale sa ia o minge din spatele portii. Nu se grabeste deloc . Pentru ce s-o faca ? O ia . Pe cine ? Pe minge , va dumiresc eu . Cu mingea in brate cauta coltul careului mic. Pune balonul acolo si bate cu gheata pamantul din fata sa. Se retrage sa-si ia avantul necesar . Nu se grabeste . Nu are pentru ce s-o faca. Bate iarasi gazonul cu gheata . Comentatorii de la tv. se pregatesc sa anunte prelungirile meciului . Beniamin Lazar – portarul botosenenilor – degajeaza in sfarsit terenul. Comentatorii rasufla usurati si anunta prelungirile .
Arbitrul de centru , micul Avram , nu-l taxeaza pe acesta cu un „galben” pentru tragere de timp. Un gest de neinteles din partea echipei din botosani dar si din partea arbitrului de centru. Ma intreb de ce n-o face si acum pentru ca in 9 din 10 meciuri ar fi facut-o .
Raspunsul e simplu : echipa portarului Beniamin Lazar nu dorea sa strice ploile meciului ” castigat” de cine trebuie chiar daca avea doi jucatori in plus pe teren iar scorul ii era defavorabil .
.
ps- deja manelistii gelati ne anunta ca la un Campionat Mondial un arbitru nu a eliminat un jucator caruia ii daduse doua „galbene” si ca scorul a ramas cel de pe teren . Cica acel arbitru a fost sanctionat cu 6 luni de a sta departe de teren.
Vreau sa le spun acestora ca un Campionat Mondial apartine FIFA si nu UEFA . Cine nu crede sa-l intrebe pe Platini .
.
pps – Unui arbitru de centru i s-a spart capul cu o fisa iar sangele i-a umplut fata . Acesta nu a mai putut continua sa arbitreze meciul . Credeti ca s-a intrerupt jocul ? Nidecum . Arbitrul de rezerva i-a luat locul si meciul a continuat . Era un meci din preliminarile Campionatului European . Mircea Sandu era unul din observatori la meciul respectiv. Credeti ca acest lucru a contat la „comisii” in cazul Bricheta Diaconu ? Nicidecum . In regulamentele noastre „beton” pline de ambiguitati s-a gasit bricheta cu care o echipa care nu miscase pe teren sa castige meciul cu 3-0 la „masa verde” pentru a ramane in lupta pentru titlu.
.
Concluzia: Nu conteaza ce spun regulamentele UEFA , nu conteaza daca regulamentele interne sunt sau nu in concordanta cu cele europene ci conteaza ce „decide” comisia ros- albastra.
Voi ce credeti ca va decide „comisia” in cazul de fata ?

.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  25 mai 2015, 16:56

@ karagialedinamerica

Va mirati inutil si nedrept. Am precizat de fiecare data sursa. Va invit sa-mi dati un exemplu cand n-am facut-o. Daca, in direct fiind, am avut un lapsus, am spus „dupa cum a afirmat un scriitor / actor / ganditor” etc. Dar nu mi-am insusit niciodata istetimea altora. Mi se pare un lucru jenant. Au fost situatii cand mi-am citat expresii ale mele si, nevrand sa ma pun in fason, am spus „dupa cum a declarat candva un prozator”. Nu ma intristez, am avut parte de nedreptati mai mari ca aceea de-a fi confundat cu premierul. Ma mir totusi ca atat si nimic altceva v-a transmis articolul. Pacat. R.P.

Miciurin (44 comentarii)  •  25 mai 2015, 18:12

Drama medicinei nu sta in faptul ca unele boli sunt mortale,ci ca ele sunt incurabile.Singuratatea in fata bolii este constatata din pacate de cel in cauza si cei de pe margine n-au niciun rost,nu-l pot ajuta cu nimic,orice demers al lor aducand mai mult a panegiric.Domnule Paraschivescu iertati-i pe cei ce sunt preocupati mai mult de „bibliografie ” , sunt insensibili la dramele semenilor.Ati ridicat prea mult stacheta si multi sunt nevoiti sa treaca pe sub ea.Tot respectul pentru solicitudinea Dvs.

m_d (4 comentarii)  •  25 mai 2015, 18:41

In primul rand pentru dumneata citesc acest site.
Nu pentru ca nu ai avea colegi buni, ci pentru ca ai acea sensibilitate pe care o cautam eu.
Plus altele.
Mulutumesc!

radu florian (4 comentarii)  •  25 mai 2015, 20:18

Multumim pentru articolul scris „cu suflet”!…

Obiectiv (461 comentarii)  •  25 mai 2015, 22:25

@ R.P.
Frumos scris despre un campion in floarea varstei, pe cale de a fi rapus de o boala nemiloasa!
Nu pot scrie mai mult, pentru ca tragedii inca si mai mari, ale unor persoane pe care le cunosteam, au … intinat aceast anotimp al renasterii.
Schimband registrul, v-as ruga sa precizati din nou adresa la care va pot expedia ceva care are legatura cu fotbalul, fireste! Ar fi prea greu s-o caut in raspunsul la solicitarea lui corvette59, Dumnezeu sa-l odihneasca! O.

lui corvette59 (Dumnezeu sa-l odihneasca)!

bvd magheru (3 comentarii)  •  26 mai 2015, 2:25

Nu stim niciodata cu adevarat cine suntem si pentru ce am fost alesi genetic (randomly) sa lovim ovarul mamei inaintea altor frati de-ai nostri . De fapt nu stim nimic . Nu ne ajuta nici o religie, nici o stiinta sa aflam adevarul desi se straduie amindoua din rasputeri. . Nu stim cind o sa suferim, de ce o sa suferim si la ce intensitate !! Nu stim cind ne poate lovi o boala mortala . Unii nu stim inca ce inseamna cuvintul familie . Ca mine . Un renegat . Cred totusi in ISUS . Dar nu ala din manuale sau cel cintat si laudat in Biserici . ISUS este deasupra oricarei lumi materiale si/sau spirituale . Cum se zice la biserica. AMIN ! Imi pare rau de acest fost fotbalist mai ales ca a jucat la noi in tzara .

dan (1 comentarii)  •  26 mai 2015, 12:53

Deosebit. Sensibil. Omenesc. Am lacrimat citind,imi place sa cred ca nu din motivul ca si eu ma lupt cu o boala crunta. Articol miscator,normal intr-o lume anormala. Comentariile antescriitorilor mei sunt pozitive chiar elogioase. Ma alatur lor si va doresc sa identificati cat mai curand un personaj puternic,cinstit,de copiat ,despre care sa scrieti frumos chiar in momentul cand este sanatos,in floarea varstei,in plin succes. Acel om se va simti intr-un anume fel iar noi ceilalti vom avea un exemplu de urmat. Veti contribui astfel,odata in plus, la educarea si curatirea societatii romanesti. Cu consideratie,ctitorul.

bogdan a (49 comentarii)  •  26 mai 2015, 14:30

Ce pacat … cand vedem astfel de drame, poate reusim sa fim recunoscatori pentru ce si cat avem. Sa ii multumim lui Cisovski, pentru ca a facut in jumatate de viata cat altii in 10.

Osyris (8 comentarii)  •  26 mai 2015, 21:01

Foarte frumos scris…as adauga la articolul dumneavoastra o maxima din filmul ,,Gladiator”: ,,ceea ce facem in viata, are ecou in eternitate!” Pentru ca Marian Cisovski este un gladiator si un invingator in problemele vietii…

ion petru (145 comentarii)  •  27 mai 2015, 0:24

D-lui Radu Paraschivrscu .
Va marturisesc cinstit ca articolul dvs m-a impresionat in mod neobisnuit . Nu stiu cine e Cisovsky ,dar simtirea cu care ati scris despre el si boala lui m-a facut sa-mi revizuiesc destule convingeri despre viata noastra de zi cu zi. Sa-l ajute D-zeu si sa biruiasca boala ! In ce privesc lucrurile de aici totul a intrat in normal,ca sa spun asa . Inca n-am scapat de obiceiul de a ma indrepta dimineata ,cu cafeaua in mina ,spre portita dintre gradinile noastre .

ion petru (145 comentarii)  •  27 mai 2015, 5:49

D-le Radu va rog sa ma iertati ca va deranjez cu chestiuni inoportune si va rapesc din timpul dvs util . In vasta biblioteca pe care am mostenit-o am gasit si un lucru care,cred eu ,v-ar trezi interesul . Un caiet cu scoarte rosii . Un fel de poveste „after” a vietii lui .Se pare ca l-a sfirsit chiar inainte de a pleca in Brazilia . V-ar interesa sa-l cititi ? Merita !Am adresa dvs ,am gasit-o in capitolul adrese din agenda de pe birou .

Obiectiv (461 comentarii)  •  27 mai 2015, 9:09

@ R.P.
Am gasit-o, voi proceda precum am promis! O.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 mai 2015, 17:36

@ Pau

Multumiri. Preferam sa-l stiu pe Ciso sanatos. Acum doi ani marca in Champions League. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 mai 2015, 17:37

@ Maniero

Va multumesc. As vrea sa mi-l recapat pe Ciso cel de la Timisoara. As vrea mult. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 mai 2015, 17:38

@ Silviu Dumitru

Multumesc. E un articol in care mi-am controlat anevoie obida. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 mai 2015, 17:40

@ Cristi_Lee

Va multumesc pentru comentariu. Si pe mine m-au frapat ochii lui Ciso. E in ei un amestec de resemnare si curiozitate funesta foarte greu de dus. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 mai 2015, 17:41

@ liviu ardelean

Cred ca se cuvine sa-i multumim amandoi lui Ciso si sa-i tinem pumnii. Cat va fi nevoie. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 mai 2015, 17:46

@ daniel

Multumiri. E buna, dar intr-un fel riscanta ideea de-a organiza un meci de retragere acum. Ciso ar putea sa se intrebe: retragere din ce? Nu stiu cum trebuie procedat in asemenea cazuri. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 mai 2015, 17:47

@ LEFTER POPESCU

Multumiri pentru apreciere. Din consideratie pentru subiectul articolului, parca n-as marsa la o discutie despre meciurile de care spuneti. Va inteleg revolta, dar mi-e greu s-o lipesc de drama lui Cisovski. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 mai 2015, 17:50

@ Miciurin

Multumiri pentru comentariu si sprijin. N-as fi raspuns acuzatorului, dar nici nu mi-a venit sa trec peste o afirmatie despre care stiu foarte bine ca e fara temei. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 mai 2015, 17:51

@ m_d

Multumesc, ma flatati. Asa e, am colegi foarte buni. Sensibilitatea imi joaca si feste uneori, dar n-am ce face. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 mai 2015, 17:52

@ radu florian

Va multumesc si eu. Macar atat sa fac, sa dau glas pretuirii si solidaritatii. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 mai 2015, 17:53

@ Obiectiv

Multumiri. Chiar fara un palmares sonor, Cisovski a aratat ca are datele constitutive ale campionului. Si n-a trisat, ceea ce e important intr-un fotbal dalmatian cum e cel de azi. Ma bucur ca ati gasit coordonatele. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 mai 2015, 17:55

@ bvd magheru

Ma regasesc in cea mai mare parte a celor scrise de dvs. S-a vorbit mult si uneori cald despre rostul nostru imprecis si despre condamnarea cu care venim pe lume. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 mai 2015, 17:57

@ dan

Va intorc consideratia, va multumesc pentru ganduri si va sunt alaturi in lupta pe care-o aveti de dus. Aveti dreptate, trebuie sa reinvatam sa scriem despre oamenii buni ai sportului. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 mai 2015, 18:05

@ bogdan a

Nimic de adaugat. Poate doar frustrarea celui care stie ca nu poate face nimic pentru un om care i-a daruit bucurii. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 mai 2015, 18:06

@ Osyris

Portretul i se potriveste cu siguranta lui Ciso, care a iesit de fiecare data de pe teren fara restante. Multumesc. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 mai 2015, 18:11

@ ion petru

Va multumesc pentru cuvintele frumoase. Si pentru ca dati semne de viata dintr-un loc pe care Corvette al nostru mi l-a facut apropiat. Marian Cisovski a fost un jucator slovac care a jucat la Poli Timisoara cu putini ani in urma. Acum este atins de Lou Gehrig disease, cu tot cosmarul care decurge de aici. Iau intrebarea dvs. legata de caietul cu scoarte rosii ca pe un semn de incredere si de amicitie. Fireste ca m-ar interesa sa-l citesc. Chiar foarte mult. Si desi stau la bloc, ma surprind si eu uneori, metaforic vorbind, ca imping poarta dintre gradini cu o mana si tin cafeaua in cealalta. Nu aveti idee ce gol a lasat prietenul disparut si in randul nostru, al celor care l-au stiut fara sa-l cunoasca. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  30 mai 2015, 12:17

@ R.P.
Multumesc si eu, probabil veti gasi scrisoarea dupa ce va veti intoarce din Olanda. Prin urmare, va urez un sejur placut si instructiv! O.

ion petru (145 comentarii)  •  31 mai 2015, 4:33

Arsenal a cistigat Cupa ! La scor ,spectaculos si fara nici un fel de dubiu ! Cineva,acolo sus ,ii iubeste .

Ardeleanu` (17 comentarii)  •  31 mai 2015, 13:42

Partea urâtă a acestui sport…putere și voință lui Marian, iar dumneavoastră ca de obicei felicitări d-le `Zamfirescu`(sper să nu-mi luați gluma în nume de rău dar nu m-am putut abține, am văzut-o în direct) !

Comentează