Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Zé Maria şi ginta latină

Ochii lui Zé Maria pun o întrebare simplă: ce naiba caut aici?

Permalink to Zé Maria şi ginta latină
luni, 20 aprilie 2015, 9:20

Eram la sfîrşit de gimnaziu cînd am văzut filmul „Ţinutul uitat de timp” (după romanul lui Edgar Rice Burroughs, părintele lui Tarzan). Juca acolo un anume Doug McClure necreditat cu mari isprăvi actoriceşti şi mort în 1995. Filmul, o combinaţie de SF cu horror şi intarsii de film istoric, spune povestea unui submarin german care are la bord prizonieri britanici şi care, după o manevră greşită, ajunge într-un ţinut pe nume Caprona. O alveolă ocolită de trecerea timpului, unde hominizii şi animalele preistorice fac în continuare agenda. Ţin minte şi azi privirea personajului jucat de McClure la contactul cu noua lume veche: o stupoare blajină şi, de la un punct încolo, blazată, o privire mefientă şi precaută, o pereche de ochi incapabili să găsească răspunsuri puzderiei de întrebări asediatoare. O expresie de demult, care îşi găseşte, iată, ecoul vizual în Liga 1.

Exact aşa arată privirea lui Zé Maria pe banca de rezerve a Ceahlăului Piatra-Neamţ. Studiindu-i căutătura perplexă, nu poţi să nu te întrebi, aidoma lui Pampon: „Ce căuta neamţul în Bulgaria?” E de văzut, într-adevăr, cum lucrează sistemul de aşteptări al cuiva care vine să-şi redreseze cariera de antrenor în România lui 2015. Adică într-un campionat unde anumite echipe încă nu s-au lămurit dacă trebuie să cîştige ca să nu retrogradeze sau ca să joace în cupele europene. Unde există un clasament al punctelor şi un altul al sancţiunilor. Unde insolvenţa capătă coloratura alibiului. Unde fotbalişti neplătiţi cu lunile sînt ameninţaţi cu sancţiuni pecuniare. Unde patronul echipei lui Zé Maria, „italiano vero” de felul lui, reuşeşte un procedeu peste manevra Stoican-Teja-Stoican de la Dinamo: demiterea antrenorului şi înlocuirea lui cu el însuşi. Unde locul 7 e mai bun decît locul 3, iar locul 8 devine trofeul tuturor flămînzilor.
Cu toată nedumerirea din priviri, Zé Maria beneficiază de proptelele propriei memorii. José Marcelo Ferreira, alias Zé Maria, a jucat la Perugia lui Luciano Gaucci, un ins pe lîngă care patronatul român din fotbal are alură de juriu Nobel. În anul Domnului 2002, pe cînd Zé Maria juca la Perugia, signor Gaucci a dispus încheierea contractului lui Ahn Jung-Hwan, pentru vina de-a fi marcat golul victoriei în optimea de finală Coreea de Sud-Italia de la CM. Un an mai tîrziu, acelaşi patron l-a adus la echipă (din considerente pur fotbalistice, desigur) pe Al-Saadi Gaddafi, fiul ştiţi dumneavoastră cui. Zé Maria juca şi atunci tot la Perugia. Şi probabil că privirea începuse deja să i se împîclească. Mandatul de la Piatra-Neamţ e doar continuarea unei aventuri începute prin luxurianţa şi neprevăzutul gintei latine.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

bogdan a (49 comentarii)  •  20 aprilie 2015, 10:10

Ii putem adauga prefixul tarii imediat dupa Ze. Din pacate, Pietricica e cam mare pentru brazilian. Cat priveste uitatura sa, intr-adevar se pare ca e o combinatie intre Zen, Spleen si vin.

gelu cracana (1 comentarii)  •  20 aprilie 2015, 13:08

e gresit ca patronul italian la numit inapoi pe banca nemteana.
a si fost demis inca o data la botosani dupa joc. inapoi pe banca l-au pus jucatori … nu massone… sa vazut si jocul de la botosani cum a fost….. cind echipa din bt avea meci amical joi.. .. nemteni erau la gratar tot joi… a fost saptamina orbilor…. va veni un alt antrenor tot joi la ceahlaul…. ZE MARIA ca jucator jos palaria.. profesionoisc ca antrenor. dar, rezultatele il tin pe antrenor pe banca.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  20 aprilie 2015, 13:15

@ corvette59

Stimate Corvette59, azi dimineata am gasit pe birou randurile dvs si cadoul pe care-l insotesc. Sunt magulit si foarte miscat. Va multumesc foarte mult, chiar m-ati emotionat. Incerc sa ma mobilizez pentru o aventura australiana. Candva, nu stiu cand. Dar mi-ar placea sa va strang mana si sa va multumesc prin viu grai. Cu prietenie, R.P.

bogdan a (49 comentarii)  •  20 aprilie 2015, 13:16

.

tyriell (1 comentarii)  •  20 aprilie 2015, 13:33

bestial…

Obiectiv (461 comentarii)  •  20 aprilie 2015, 14:35

@ R. P.
Acest Massone de la Piatra Neamt este un fel de discipol de-al lui Gaucci, care insa a ales lupta deschisa, pe teren, judecand dupa imaginile de pe durata sau de la finalul unor meciuri jucate pe teren propriu! Fiind patronul unei echipe de provincie, considera ca este exonerat de orice vina relativa la comportamentul sau (de vataf, de latifundiar). Il inteleg pe Ze Maria, mazilit chiar de omul care l-a instalat pe banca tehnica a nemtenilor!
In rest, cred ca sunteti multumit de ispravile celor doua cluburi din „cetatea eterna” (care vor evolua in Ch. League) si asteptati cu infrigurare o victorie in fata echipei lui Simeone, una care sa conteze mai mult decat infrangerile inregistrate in ultimele luni! O.

Obiectiv (461 comentarii)  •  20 aprilie 2015, 14:46

@corvette59
Daca mai cititi postarile de la acest material, va informez ca mi-a parvenit plicul, multumesc mult! Din pacate, lipsea adresa, pe care v-o voi solicita la un moment dat, pentru a ma revansa!
Nefiind un specialist, am verificat pe Internet si este vorba despre doua raritati, cum le-ati si prezentat! Din nou, multumesc mult si sper sa ma revansez!
Saptamana incarcata despre care vorbiti s-a incheiat cu o meritata victorie a celor din Bimingham, adversari mai periculosi decat echipierii lui Liverpool de pe Emirates, din urma cu vreo 16 zile!
Pana la finala, urmeaza un meci al adevarului cu Chelsea, desi echipa lui Mourinho este aproape cu sacii in caruta!
Si mai sunt doua meciuri in care se joaca cu calificarea pe masa, pe Bernabeu si pe Allianz (Fussball) Arena! O.

Florin (9 comentarii)  •  20 aprilie 2015, 15:06

Date exceptionale, stil cam prea incarcat pentru cititorul de rand…ce e aia intarsie, e cumva ceva hermeneutic?

si ze maria asta nu e tot latin, nenea, si nu antreneaza in moldova?

pai ce probleme existentiale sa aiba, cand el e tufa de venetia si face banu gros intr-o regiune cu femei superbe si sarace?

la munca, baaaaaa!

Florin (9 comentarii)  •  20 aprilie 2015, 15:26

Daca face treaba la petricica, io zic ca urmatoarea escala e la juventus colentina.

Constantin (7 comentarii)  •  20 aprilie 2015, 16:02

Daca nu ma inseala memoria, tot patronul Perugiei a fost cel care a vrut la un moment dat sa legitimeze o femei ca fotbalist la echipa de baieti…

oftalmologul (1 comentarii)  •  20 aprilie 2015, 16:36

pai de ce sa se impleticeasca privirea latino-nedumerita? nu au venit impreuna sa ridice ceatza vizuala abatuta peste pietricica? au venit 4 (massone,ronca,ze maria si renzzo rossi) si in 2 luni mai sunt 1,5 (ca ronca chiar daca ramane tot degeaba e pe acolo) asta…ca ze maria a fost iar demis! dupa lupte (fizice)intre salvatorri della squadrra rumena….plangem soarta si nedumerirea lui ze maria? hei…aici e vorba de CEAHLAUL PIATRA NEAMT, cel mai vechi club din romania! alegerea …a fost a lui ! a acceptat colaborarea cu massone (nu merge caps lock) si a stiu unde vine (Piatra Neamt nu e in vecinatatea Munchen-ului).atunci…hai sa ne si asumam responsabilitati!

corvette59 (172 comentarii)  •  22 aprilie 2015, 5:30

@ RP si obiectiv,
mi s-a luat o piatra de pe inima ! Cu placere si multa stima ,al dvs ! Cit despre adresa , pas parole ! Tot ce mi-as dori de acolo este o butelie cu aer romanesc . Nimic nu bate aerul de toamna din satele noastre cu aromele sale de fin si mere coapte . Nu-i asa ?
@RP,
de acord,dar va rog sa ma lasati sa stiu cind va fi asta . N-as vrea sa veniti aici cind eu voi fi cine stie pe unde .M-am hotarit sa -mi reiau locul in afacerile firmei (real estate )si asta implica destule deplasari overseas (cel mai mult in China si Golf )unde sint cumparatori ce nu se uita la pret si cumpara marfa fara sa o vada . Deci va rog sa ma anuntati ASAP .

Marcovici (180 comentarii)  •  22 aprilie 2015, 11:25

Are si Cizma Chiajnele ei. Iar Ze se cazneste sa traduca statele de plata. Nu a clacat, totusi. Nici nu are cu cine. Chiar si Klopp daca vine la NT, tot pica.
Mirific golul 3 al lui FC Bayern, semnat Robert L. Din alta lume, din galaxia lui van Basten. Astept sa vad ce fac muncitorii senzationali de la Strungul Monte Carlo. Dupa ce au eliminat Tunurile londoneze, mai au un hop cu Musica italiana lenta. Non e facile, Ze!

Kilipir (44 comentarii)  •  22 aprilie 2015, 11:39

Imi plac foarte mult comentariile ce aduc a mica publicitate,mai ales cele facute de oameni culti.

Obiectiv (461 comentarii)  •  22 aprilie 2015, 14:09

@ corvette59
Ar fi vorba despre ceva comparabil cu ce mi-ati trimis, adica tot niste raritati, legate insa de fotbal si de clubul dvs. favorit (din tara)! O.

Obiectiv (461 comentarii)  •  22 aprilie 2015, 20:13

@ Marcovici
R. Lewandowski nu va marca decat din intamplare vreun gol asemanator cu cele ale lui van Basten; un astfel de atacant (supraevaluat si de catre specialisti) are probleme in a fi intre primii 3 realizatori ai propriei echipe, deci o comparatie cu van Basten este fortata din orice punct de vedere!
tunarii (nu merita majuscula nici la inceput de propozitie, prin prisma evolutiei din aceasta editie a Ch. League, desigur) au fost penibili in primul lor meci cu monegascii, ceea ce nu inseamna ca acestia din urma pot spera la mai mult decat au realizat elevii lui Klopp in fata „batranei doamne” din Cizma! O.

corvette59 (172 comentarii)  •  23 aprilie 2015, 5:16

@ obiectiv,
hai sa vorbim discutii ! Cum adica raritati la echipa mea din tara ? Numai Steaua ,Dinamo ( si stim de ce ) si Venus au cistigat mai multe titluri decit UTA care a cistigat de 6 ori.Se mai adauga inca doua Cupe . Sint mindru de echipa mea favorita ,chiar daca acum se zbate pe undeva prin C. Istoria ii da dreptul sa se numere printre „marii ” fotbalului romanesc. In alta ordine de idei,ma surprinde atitudinea ta vis a vis de Arsenal . Suporterul unei echipe e linga ea in toate momentele , la bine si,mai ales ,la greu .La sfirsitul anilor’70 pina in ’89 ,deci vreo 15-16 ani,am avut toate motivele sa „divortez „de Arsenal si sa nu le mai platesc cotizatia lunara.Ei bine ,n-am facut-o ! Dupa sotia mea Arsenal este marea mea dragoste .Te rog ,pt respectul pe care-l am pt tine, revizuiesteti opiniile despre AFC. Am fost indurerat !

Obiectiv (461 comentarii)  •  24 aprilie 2015, 0:40

@corvette59
Scuze, va alarmati degeaba!
Ceea ce vreau sa va expediez reprezinta raritati, fara vreo legatura cu performantele clubului favorit, despre care stiam (ma pricep la statistica) ca este campioana provinciei!
In privinta celor de la Arsenal, s-a postat un mesaj directionat spre pasiunea noastra pentru clubul londonez; in mod ironic, s-a folosit majuscula pentru denumirea generica a clubului respectiv in interiorul propozitiei, de aceea am scris ca, judecand dupa primul meci cu Monaco, n-ar merita majuscula! Simplu, nu? Nu stiu cum ar fi fost cu Juventus (daca am fi picat cu ei), insa nu pot uita meciul execrabil contra monegascilor pe Emirates! O.

Obiectiv (461 comentarii)  •  24 aprilie 2015, 6:52

@ corvette59
Mai precis spus, in legatura cu aplativul pe care-l au jucatorii clubului londonez – „tunarii”.
Am mai fost gresit inteles pe acest blog, in legatura cu un domeniu pe care-l detest (politica), sper sa nu persistati in a ma considera inconsecvent!
Monaco este o echipa solida, dar fara geniu, s-a vazut si eliminarea aceea inca doare! O.

Comentează