Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Respect? Serios?

Trebuie să-i respectăm pe cei care batjocoresc? Unii aşa ar crede

Permalink to Respect? Serios?
luni, 6 aprilie 2015, 12:40

Garderoba de solidaritate nu e invenţie românească nici în sport, nici în alte cartiere ale vieţii. Se întîmplă destul de des ca un grup de oameni să se declare alături de un seamăn la ananghie: cineva bolnav, persecutat, lovit de soartă. Totul e să ştii cum să faci gestul şi cum să-ţi alegi mesajul. Fotbaliştii Astrei Giurgiu n-au ştiut, iar regia pe care au montat-o înaintea meciului cu CFR Cluj i-a împins afară din decor. E greu de stabilit dacă pasul lor greşit a fost provocat de nepricepere, proastă sfătuire sau lipsă de discernămînt. Însă a ieşi pe teren cu tricouri pe care scrie „Respect” (faţă) şi „Ioan Niculae” (verso) e, de oriunde ai privi, inadecvat. Dincolo de relaţia dintre angajaţi şi angajator, Ioan Niculae a fost închis pentru încălcări ale legii. Aceste încălcări poartă numele de infracţiuni şi ele fac din domnul Niculae un, iertat să-mi fie cuvîntul, infractor. Arborînd mesajul de sîmbătă, fotbaliştii de la Astra n-au făcut decît să aprobe malversaţiunea ca stil de muncă şi afaceri.

Sigur, nu-i frumos să muşti mîna care te-a hrănit (sau s-a prefăcut  că te hrăneşte). Dar parcă se putea găsi o pupătură mai puţin cleioasă. Fotbaliştii Astrei au reuşit doar un uriaş deserviciu de imagine. În momentul cînd îţi declari public respectul pentru cineva aflat după gratii pentru fapte penale, te pui singur într-o lumină proastă. Nu trebuie să fii Stephen Hawking ca să-ţi dai seama de atîta lucru. Iar un moment urît din viaţa unui om nu poate fi înnobilat printr-o gudurătură. La rîndul ei, demnitatea nu e impusă prin legi scrise, însă ar trebui să facă parte din bagajul fotbaliştilor – de la Astra sau de oriunde. Printre altele, fiindcă sportul este (sau s-ar cuveni să fie) şi o poveste despre demnitate. E un fapt de care ar putea ţine seama chiar şi cel mai vechi jucător al Astrei, Takayuki Seto. Oare în Japonia dumisale mita electorală e privită cu acelaşi respect ca acela proclamat pe tricoul purtat sîmbătă? Mai ţine minte domnul Seto cîte ceva despre onoare şi codul Bushido? Şi îşi dă seama domnul Seto că, prin acest mesaj, cinstea sa de extracţie niponă a cerut singură un sepukku?

În încheiere, două lucruri. Primul: fotbaliştii Astrei aveau, fireşte, dreptul să-şi exprime compasiunea pentru situaţia în care li se află de săptămîna trecută patronul. Însă ar fi putut s-o facă prin mesaje de genul „Vă aşteptăm înapoi”, „Curaj şi capul sus” etc. Adică evitînd cuvîntul „respect”, care se potriveşte aici exact ca nuca-n perete. Al doilea: dacă pentru Ioan Niculae şi cortegiul lui de infracţiuni avem respect, ce sentimente ar trebui să nutrim pentru Elisabeta Rizea, Mircea Vulcănescu, Iuliu Maniu sau cardinalul Iuliu Hossu?

Comentarii (52)Adaugă comentariu

Marcovici (180 comentarii)  •  20 aprilie 2015, 8:04

L’pool a suferit mult cu Aston Villa. Un sezon ratat, poate la anul, daca se intaresc. Le lipseste scanteia.

corvette59 (172 comentarii)  •  20 aprilie 2015, 8:07

A fost o saptamina suprasaturata ! Dupa bataliile europene de la mijloc a urmat weekendul cu meciuri de mare tensiune . Arsenalul meu ,tiris-grapis, a reusit sa treaca de un Reading foarte determinat sa-i dea cu Cupa-n cap lui Wenger . Lui Wenger care ,in incapatinarea lui ,a crezut ca asta e un meci oarecare impotriva unui adversar oarecare si a facut o formatie oarecare . Norocul lui cu geniul lui Sanchez si picioarele departate ale lui Frederico ,portarul australian de la Reading. In cealalta semi de ieri , rezilianta celor de la Aston Villa a avut cistig de cauza . LFC a fost un tablou viu al neputintei ,iar Brenda ar trebui sa se gindeasca serios la ziua de miine. Am fost indurerat de figura ireal de graitoare a lui Gerrard la sfirsitul meciului Cute pe fata lui ca la un om de 50-60 de ani si o tristete in priviri care spunea mai mult decit un intreg volum de lamenturi . La vita come viene ! Meciul a avut si darul sa aduca in prim plan si doua mari sperante ale fotbalului britanic ,Delph si Jack Grealish . Ultimul,in special, mi-a adus aminte de o legenda a Arsenalului ,Liam Bradley ,de pe vremea cind fotbalul se juca asa cum s-a jucat ieri pe Wembley.S-a luat la trinta copilul asta asa cum o facea Dumitrache la debuturile sale . Fara frica ,sau trac ! Va rog sa tineti minte numele , va face multe meciuri ca cel de ieri . Am incheiat saptamina cu derbiul italian .0-0 in cel mai pur stil peninsular . Meci de la care pleci dezgustat si care se sterge din memorie o data cu fluierul final .
La finala de pe Wembley voi fi rupt in doua . As vrea sa cistige marea mea iubire,Arsenal,dar as dori ca Grealish sa triumfe . Va trebui sa se decida intr-un fel fiindca nu exista cale de mijloc !

Comentează