Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Ieşirea de sub lespede

Viitorul lui Ianis Hagi ţine de părăsirea Viitorului

Permalink to Ieşirea de sub lespede
luni, 30 martie 2015, 6:16

„În iunie, Ianis Hagi se va transfera de la Viitorul Constanţa la Fiorentina.” Citită fără note de subsol, ştirea suscită bănuieli şi comentarii ironice. Şi la noi, şi în Italia. Cum să dai aproape un milion de euro pe un român necopt, care a jucat atît de puţin la el în ţară? Care sînt resorturile ascunse ale unei asemenea mutări? Ce logică are pentru locul 6 din Italia racolarea unei rezerve de la echipa de pe locul 8 din România? Unde să-şi găsească loc Ianis Hagi cînd mijlocaşii Fiorentinei se numesc Joaquίn, Pizarro, Borja Valero, Vargas, Matίas Fernández, Diamanti, Iličič, Aquilani, Badelj sau Salah? În fond, nici nu e nevoie de atîtea întrebări. Ajunge să revezi Roma-Fiorentina 0-3 în Europa League şi te dumireşti. Ianis Hagi n-ar avea loc în prima echipă oricîtă imaginaţie am risipi.

Indiferent dacă ştirea are temei sau e un balon de săpun, fondul chestiunii e altul. Ianis Hagi trebuie să plece urgent de lîngă Gheorghe Hagi. Transferul – la Primavera Fiorentinei sau oriunde – e singura metodă de evaluare corectă a acestui adolescent în care înmugureşte fotbalul. Să nu fim diplomaţi cînd nu e cazul. Cîtă vreme va sta sub umbrela tatălui, Ianis Hagi nu va creşte. Sau dacă o va face, va fi o floare de seră pe care o vom compara mereu cu splendorile cîmpului. Că tatăl îi vrea binele fiului e subînţeles. Atîta doar că, în cazul de faţă, adevăratul bine ar fi un brînci spre o altă echipă. Martin Odegaard are vîrsta lui Ianis Hagi şi s-a mutat din nord în sud, în alt fotbal şi în altă cultură. N-a ajuns un şerif al fotbalului, dar are timp s-o facă.

Părăsind Viitorul cît mai repede, Ianis Hagi va ieşi de sub lespedea care-i gîrboveşte umerii şi destinul. Pînă atunci, el va fi însoţit mereu de umbra părintelui, ceea ce va fi, eufemistic spus, păgubos. La antrenamente colegii se vor feri să-l atace tare fiindcă e „copilul şefului”, în meciuri adversarii vor fi instinctiv prevenitori în numele aceluiaşi amănunt biografic. Moştenirea numelui e un bagaj care-ţi poate rupe cîrca şi nimeni nu poate interveni. Jordi Cruyff a purtat, la rîndul lui, această povară, iar apăsarea a fost teribil de greu de dus. Ianis Hagi încă n-a aflat dacă e sau nu un fotbalist de soi. Deocamdată ştim că are calităţi şi că trebuie crescut cu grijă. De acord, numai că grija excesivă înseamnă cocoloşeală, iar din asta nu s-au născut mari fotbalişti, ci lozuri necîştigătoare.

„Nimic nu creşte la umbra marilor copaci”. Aşa şi-a motivat Brîncuşi refuzul de-a lucra în atelierul lui Rodin. Dacă vrea să-şi sculpteze o soartă de fotbalist, Ianis Hagi trebuie să zboare din culcuşul clubului-familie!

Comentarii (88)Adaugă comentariu

Obiectiv (461 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 8:16

@ corvette59
Da, a fost o zi de gratie pentru „tunari” si se profileaza un sfarsit de campionat mai echilibrat decat se credea!
Cand Bellerin deschide scorul si Sanchez regaseste drumul spre gol, parca este in nota evolutiei generale un gol al unui … datornic! Totusi, Wenger prelungeste timpul necesar lui Theo sa revina la…”viteza de croaziera”!
Gazda noastra ar trebui sa fie multumita dupa ultimele rezultate si realizari… O.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:00

@ Andrei33

Perfect adevarat. Cred ca Ianis Hagi are de suferit mai mult decat isi da seama tatal. Gh. Hagi greseste in mai multe randuri aici (scot din calcul episodul Kovacs). Insa e greu de clintit si imposibil de sfatuit. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:00

@ gabi

Sunteti mai optimist decat mine. Marturisesc, am rezerve mari. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:01

@ Alter-Ego

Stiu eu? Sa vedem. In masura timpului si a inspiratiei. Oricum, e o poveste destul de simpla, sa stiti. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:03

@ fix pix

Vad ca ati trecut in perimetrul conflictului Hagi-Kovacs. Articolul meu are alta tinta. Ianis va afla cat de fotbalist e abia dupa ce va pune multi kilometri intre el si tatal lui. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:06

@ gogu orodel

Intr-un fel, Hagi senior a avut noroc la debut, fiindca nu a avut purtator de cuvant din familie. S-a impus singur prin talent. Ianis nu are nicio vina. Dar s-ar putea sa fie o simpla proiectie a unui vis parintesc, nu neaparat un mare fotbalist. Ramane de vazut, dar pentru asta Ianis trebuie sa fuga de la Viitorul. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:08

@ Andrei

Draga Andrei, e foarte bun exemplul cu Maldini. Poate ca si Ionut Lupescu ar putea sa intre in aceeasi categorie. Ianis e un baiat bine crescut, dar trebuie smuls din gogoasa de confort in care e tinut la Viitorul. Dovada valorii se da in conditii de adversitate, de lupta, chiar de ostilitate, nu la umbra unui parinte care stie mereu ce e mai bine. E nevoie de un semn de emancipare, asa cred. Cele bune. Radu

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:09

@ eduard

Pana la un punct, putem da vina pe teribilism juvenil si pe elan nefiltrat. Propun sa mai asteptam putin. Sigur, nu-i exclus sa aveti dreptate. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:11

@ Marcovici

Evident, avem ce spera de la Ianis Hagi. Dar pentru ca sperantele sa poata decola, e nevoie de o pista de decolare pe care sa nu se arate silueta parintelui. Exista o dorinta de modelare incapatanata a juniorului dupa chipul seniorului care ar putea sa aiba repercusiuni neplacute asupra lui Ianis. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:14

@ madskills

Va multumesc. Am in minte o multime de tineri care, blocati in chingile unor familii care „le-au vrut binele”, i-au pus pe butuci. In plus, traind alaturi de tata, fiul va fi raportat mereu la senior. Iar asta e teribil de neplacut, mai ales cand seniorul iese in castig. Da, Ianis trebuie sa plece de la Viitorul si de acasa. Nu pare sa aiba structura lui Alin Stoica, asa ca riscurile ar fi mult mai mici. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:18

@ Mihai Bulica

Stiti unde e pericolul pentru Ianis Hagi? In ceva ce se cheama „sindromul Pygmalion”. Hagi senior e un profesor Higgins care vrea sa faca din baiatul lui o Eliza Doolittle care sa imite fidel originalul. Ca sa poata spune apoi, cu mandria tipica aromanilor: v-am dat fotbal, v-am dat bucurii (cate au fost), v-am dat academie de fotbal, iar acum – finis coronat opus – va mai dau un Hagi mic, mesterit chiar la mine-n laborator. Riscant, foarte riscant. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:21

@ ovidiu_3003

Sincer, nu-mi dau seama daca ati fost sau nu ironic cand ati spus despre Hagi ca e un mare antrenor. Se pare ca Fio plateste suma convenita pentru Hagi. El va ajunge la Primavera, clar. Nu se stie mai departe. Fio e o echipa frumoasa intr-un oras care te lasa fara grai. Nu trage la titlu an de an, are public, are cam de toate. Ianis ar trebui sa traga caineste de el ca sa faca pasul spre echipa mare. Asta daca nu cumva va fi imprumutat pe la vreo Bologna. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:23

@ Obiectiv

Sper sa se impuna, dar Odegaard juca titular cand l-am vazut. Ianis abia prinde 15 minute pe final de meci la Viitorul. Iar educatia are multe fatete. E bine sa fii politicos si sa te stergi la gura dupa ce mananci, dar e nevoie si de educatie pentru performanta. Aici cred ca un strain bine intentionat si priceput ar fi mai bun decat un parinte. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:24

@ radu

„Aferim” fiindca va cheama Radu, nu? Multumesc. Da, asta spun si eu, viitorul trebuie cautat departe de Viitorul. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:26

@ barbu brailoiu

E doar unul dintre avantaje. Sigur, asa e. In rest, ma indoiesc ca salariul ar fi platit de tata. Asta s-ar chema mita voalata. Fiorentina trebuie sa respecte un nivel de exigenta si de onestitate. Pentru cum arata orasul, as vrea sa fiu Ianis Hagi macar o luna. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:29

@ dorelus

Va multumesc, dar sunt beneficiarul unei conjuncturi. Articolul meu a aparut cam in acelasi timp cu „episodul Kovacs”, unde lumea, cum spuneti, l-a aparat pe Hagi si l-a desfiintat pe Kovacs. E adevarat, am spus ca nu sunt dispus sa-l crucific pe Kovacs si am primit cateva priviri mai putin calde. Decebal Radulescu e o prezenta foarte utila in studiouri. Nu glumesc si nu fac complimente. Omul chiar stie lucruri. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:31

@ dan

Multumiri. Da, Hagi are o incapatanare uneori orbitoare. Asculta greu de sfaturi, ceea ce poate fi o problema. Prin ricoseu, nu doar pentru el. Si e greu de crezut ca ar mai vrea sau ar mai putea sa se schimbe. Raman cu fotbalistul Hagi, a facut destule lucruri de isprava. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:33

@ popor

Vi se pare ca sunt multi hateri aici, pe forum? Aveti vedere agera. A, ca exista reprosuri si ironii, asta da. Incasez si eu, dar parca n-as reduce totul la hateri si loseri. Fiti mai senin, rogu-va. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:37

@ Tzantzaru
Scrieti (nu stiu daca meritati pluralul) despre analfabetii Becali si Hagi fara cratima in cuvantul „intr-o”? Va descalificati profund, cum o fac si cei care scriu corect si judeca stramb, cum am mai spus-o! O.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:37

@ corvette59

E un pic mai complicat. Hagi are niste conturi de reglat cu anumiti oameni din federatie, inclusiv cu Iordanescu. De aici scrisoarea deschisa. Dar eu stiu ca parintii, daca se enerveaza, o fac pe loc, nu la trei saptamani dupa incident. In plus, s-a pedalat pe coarda nationala (nationalista) a strainului care ne vestejeste gradina. In realitate, n-au fost insulte, ci o folosire imperfecta a englezei, care nu e limba nativa a celor implicati. Ca sa nu mai spun ca nici antrenorii romani de la copii si juniori nu le recita jucatorilor din Mallarme si nu le vorbesc la pluralul de politete. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:40

@ banks

Perfect pusa problema, multumiri. E de vazut daca Hagi senior va reusi totusi sa se abtina de la a trasa absolut toate liniile din destinul fiului. Poate ca plecarea lui Ianis la Florenta il va obliga sa faca un lucru pe care altfel nu l-ar fi acceptat: sa stea deoparte. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:41

@ Johnny Mnemonic

Adevarat, nu e nevoie ca Ianis sa fie prelungirea superioara sau de acelasi nivel a lui Gica. In rest, au mai existat situatii cand juniorul a sarit peste umbra seniorului. Andrei e exemplificat mai sus cu Paolo Maldini (peste tatal Cesare). R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:43

@ bogdan a

In logica asta a fost scris articolul: bine ar fi sa plece. Si se pare ca va pleca. Nu stiu ce va face mai departe, dar ii doresc sa fie evaluat fara comparatii. Nici cu tatal, nici cu Florescu, Tanase, Alin Stoica, Lutu sau altii. Sa fie privit pentru ce stie si poate sa ofere el si numai el. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:46

@ Marcovici

Nu stiu daca invers era profitabil. Mai degraba nu. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:46

@ Mihai Bulica

Corect, dar toti cei care au spus ca a contat numele lui Hagi in contrele cu Zoltan Kovacs au fost priviti urat. Desi era perfect adevarat. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:48

@ silviu

Subscriu si semnez prin initiale. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:49

@ doru procuroru

Doamne fereste. Nu cred, totusi, nu pare echipat pentru acel tip de viata si zbucium. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:52

@ George 27

Va multumesc. Mi-as dori ca Ianis sa se poata opera singur in asa fel incat sa nu mai auda nicio raportare la tatal lui. Cred ca i-ar fi de folos. Altfel, risca o sufocare de personalitate care i-ar putea dauna pe viitor. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:54

@ Venom

Nu e singurul caz in care expeditorul apeleaza la ajutor. Nu asta e problema, ci felul cum a fost deturnat sensul intamplarilor si felul cum Ianis Hagi a devenit munitie de razboi. Asta nu mi se pare OK. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:56

@ R. P.
Este foarte bine ca Ianis prinde doar cateva minute, cand tatal lui este antrenor; asta inseamna ca este mai ponderat decat il considera unii! Iar la varsta celor doi (Odegaard si Ianis), orice este posibil in viitor!
Daca acel Kovacs are si sange croat (cum am auzit), mi se alimenteaza un pic ideea (ce zic, certitudinea!) ca ex-iugolsavii au probleme de atitudine, mai exact cu aroganta (sau din cauza arogantei)!
Banuiesc ca ati vizitat Florenta, oras extraordinar, pe care trebuie sa-l revad, fie doar si pentru Galleria degli Uffizi! Cum am mai spus-o, Bogdan Lobont (pe care l-am cunoscut si care mi-a oferit cateva articole promotionale de-ale „lancierilor”) a activat in orase extraordinare – Amsterdam, Firenze si Roma! O.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 11:57

@ Tzantzaru

Sunt sigur ca ati observat, articolul era despre Ianis Hagi. Cat despre sugestia dvs., imi pare rau, nu pot s-o urmez. Sunt, cred, aproape zece ani de cand nu scriu si nu vorbesc despre acest personaj. Mi-am propus sa fac abstractie de el si am reusit. Va rog sa nu incercati deturnari, sunt rezistent. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 12:53

@ Andrei33

Nimic de adaugat, e asa cum spuneti. Din pacate. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 12:59

@ Obiectiv

Lobont a jucat, dar a si stat mult in orasele de care vorbiti. La Roma pare un fel de antrenor cu portarii. Am fost de cateva ori la Florenta, e un oras sublim. Dincolo de muzee si palate, dealurile din Fiesole si cele de langa Boboli mi se par rupte din rai. Inteleg de ce a innebunit Stendhal cand a ajuns la Florenta. Apropo, sa stiti ca puteti sa-l nominalizati pe Ozil cand vorbiti de Arsenal, e preferabil chiar. Si mai spun o data (a cata?): mie imi place. E lenes, e inconstant, e apatic? O fi, nu contest. Repet, mie imi place. Simplu si scurt. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 14:22

@ R. P.
Bravo lui Lobont, mi-as dori si eu sa petrec ani buni in orasele in care el a activat! Din pacate, doar in Florenta am ramas mai mult de cateva ore (am dormit o noapte, mai exact)!
Evident, n-am avut ovazia sa vad colinele de langa Firenze, atata vreme cat am ratat si cel mai important muzeu al orasului!
Si dvs. stiti pe cine am la suflet si pe cine nu; „protejatul” dvs. nu m-a convins deloc, mai ales la Londra. In ritmul acesta, nici nu o va face, chiar si de va mai ramane 3-4 ani!
Mais passons, avem destule subiecte in privinta carora nu suntem intr-un dezacord evident! O.

Cristi (13 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 16:45

Pacat ca Ianis a ajuns un pseudosubiect in razboiul diverselor grupuri de interese din federatie. Conflictul real este cel al citorva nulitati din asa zisa generatie de aur care n-a cistigat nimic, scoase din posturile de antrenori de juniori vazute decenii intregi ca surse de alimentare la batrinete. Prodan, Iovan(mai demult) sunt doar citeva exemple de epave alcoolice cu pretentii de asistati federali. Iar disperarea de ei a insemnat si ruperea unor legaturi de clan in crearea de palmares „de export” pentru juniorii unui anumit club. Sa-l vedempe Ianis ce este el, un fotbalist tinar, cu oarecaretalent, care va trebui sa se afirme impotriva influentei din ce in ce mai nefaste ale tatalui sau care dintr-un jucator extraordinar ajunge sa imbatrineasca in subietivismul de clan aroman imbinat cu frustarea de antrenor ratat si detinator de club „omenit”.

kkciosuldelahamangia (18 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 23:30

la umbra marilor copaci cresc ciuperci, comestibile sau otravitoare, dar mai rar cresc si trufe.
daca ne reamintim cum s-a salvat viitorul editia trecuta, reiese ca copacul e cam gaunos.

ovidiu_3003 (97 comentarii)  •  6 aprilie 2015, 11:44

…multumesc pentru raspuns domnule Radu Paraschivescu…sunt de acord cu dumneavoastra…

corvette59 (172 comentarii)  •  6 aprilie 2015, 12:26

o noua grafica pt comentarii .Nu-mi place.

Comentează