Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Hruşcă în Qatar

A fost ales imnul CM din Qatar 2022: „Trei şeici” de Ştefan Hruşcă. Şeicul Tamim bin-Hamad al Thani şi Joseph Blatter binecuvîntează farsa fără să-i tulbure nimeni. Cupa Mondială din 2022 nu numai că se va juca în Qatar, dar […]

luni, 2 martie 2015, 11:36

A fost ales imnul CM din Qatar 2022: „Trei şeici” de Ştefan Hruşcă.
Şeicul Tamim bin-Hamad al Thani şi Joseph Blatter binecuvîntează farsa fără să-i tulbure nimeni. Cupa Mondială din 2022 nu numai că se va juca în Qatar, dar va fi împinsă în iarnă, pentru ca fotbaliştii să nu se rotiseze în timp ce fug. Decizia a avut parte de reproşuri, iar reproşurile au avut parte de ironii. „Poftim situaţie! S-au trezit englezii să ne critice. Ei, care joacă fotbal a doua zi de Crăciun şi imediat după Anul Nou. Unde mai pui că alţii îşi împuşcă preşedinţii de Crăciun şi nu se mai leagă nimeni de ei.” Englezii critică, e-adevărat. Şi nu doar fiindcă au ratat organizarea Cupei Mondiale din 2018, ci şi fiindcă şi-au păstrat capacitatea de-a se inflama în faţa mizeriilor. A corupţiei orchestrate de „famiglia” unui Blatter dispus să sacrifice logica, principiile şi evidenţa în favoarea clientului cu buzunare mari.

Cupa Mondială în Qatar e la fel de oportună ca o apariţie a lui Ştefan Hruşcă la Doha, pentru un concert de colinde sub titlul „Trei şeici”. Dacă se va desfăşura vara, se va lăsa cu victime – poate în tribune, în mod sigur pe teren. Dacă va avea loc iarna, calendarul marilor puteri ale fotbalului va fi dat peste cap. Joseph Blatter ştie ce pagube ar produce o întrerupere de două luni a campionatului în Anglia, Olanda, Italia, Franţa, Spania şi Germania. Ştie, dar nu-l interesează. Blatter îşi dă seama în acelaşi timp că singura modalitate în care decizia ar putea fi întoarsă din drum ar fi publicarea integrală a raportului întocmit de Michael Garcia. Numai că membrii Comitetului Executiv al FIFA nu se lasă convinşi de nici o scrisoare deschisă să dea undă verde publicării. Întinsă cu pricepere, batista fotbalului poate  acoperi orice ţambal. Mai ales cînd dedesubt se aude foşnetul evantaielor de bani cu care îşi fac vînt paseiştii sensibili la aerul condiţionat.

Anglia e singură la manifestaţia de protest pe care a încercat s-o organizeze. Încet-încet, celelalte ţări au acceptat tîrgul şi s-au angajat ca prestatoare la bordel. Brazilia a început – în schimbul sumei simbolice de cinci milioane de euro – să joace meciuri amicale în Qatar. Argentina se pregăteşte s-o imite. Presa din Spania şi Franţa conchide că votul pentru CM 2022 a fost „în general corect” (que verguenza, muchachos!) şi că „nu au existat suspiciuni” (quand-même, les gars!). Englezii se uită în jur şi îşi caută parteneri pentru alianţă sau boicot. Numai că boicotul presupune intransigenţă şi solidaritate, nu gesturi echivoce şi amnezii oportune. La cum arată astăzi lumea în general şi lumea fotbalului în special, boicotul ar aduce a utopie. Iar utopia, ne-o spun tot englezii, e paradisul proştilor.

Comentarii (70)Adaugă comentariu

gery76 (25 comentarii)  •  8 martie 2015, 7:17

@Radu Paraschivescu
-Desi oltean 100%,recunosc ca sunt cam patimas in ceea ce priveste nationala Germaniei si Bayern Munchen,iar daca uneori intrec masura nu pot decat sa-mi cer scuze.
-Fiind in minoritate evidenta in ceea ce priveste simpatiile fotbalistice,nu pot sa nu afirm ca printre cele mai frumoase momente pe care le-am trait ca fan Germania au fost tocmai cele 3 semifinale cu Brazilia anul trecut[macel] si cu Franta in ’82[cu Schumacher aparand 2 penalty-uri la Six si Bossis,dupa ce Stielike ratase primul]si ’86[cand Brehme i-a marcat lui Bats un gol ca in curtea scolii din lov.libera,apoi Platini,Stopyra si rezerva Xuereb au ratat incredibil sau Schumacher s-a opus la alte cateva imense ocazii,pentru ca pe final acelasi Schumacher sa degajeze cu mana pana dincolo de centru ,pasa si Voller a lobat elegant in minutul’90].Din pacate in ’82 si ’86,au urmat marile deziluzii din finalele contra lui Rossi si Maradona.
-In legatura cu organizarea mondialului din Qatar in 2022,eu inca sper ca nu va avea loc in desert,mai ales ca zona aceea este un continuu” butoi cu pulbere”,un mondial fara fanii englezi,germani,olandezi si cei nordici n-ar avea nici un farmec si economic nu poate sa fie decat un mare fiasco.
-Raman la parerea ca cei mai indreptatiti sa organizeze mondialul sunt englezii[Germania a organizat 2 mondiale’74 si 2006 si un Euro’88,iar Franta 2 mondiale’58 si ’98 si 2 Euro ’84 si 2016]+ca infrastructura Angliei alaturi de a Germaniei sunt cele mai moderne!

Obiectiv (461 comentarii)  •  8 martie 2015, 9:26

@ R.P.
Pana in 2022, mai avem doua editii de „europene” si „mondialul rusesc” (ma gandeam sa ma folosesc de ocazie pentru a vizita vreo 2 orase din Rusia, insa nu stiu cum vor evolua evenimentele pana atunci); sincer, ma gandesc mai mult cum sa fac sa ajung in Franta, pentru cateva meciuri!
Revenirea celor de la Real nu s-a produs, nici in planul rezultatelor, nici in cel al jocului; n-ar fi un capat de tara sa bata la Barcelona, insa forma actuala nu lasa multe sperante.
Anglia are cateva stadioane care nu mai corespund anului 2015 (Birmingham, Leeds, Nottingham, Liverpool…), ceea ce, desigur, nu inseamna ca nu sunt capabili sa organizeze fara probleme o editie de CM (in Londra sunt 2 stadioane, la fel si in Manchester, plus cele din Sunderland, Newcastle, Coventry, Leicester, Southampton sau Brighton, ultimele 4 la limita inferioara a capacitatii).
Nu numai ca … francofil, apreciez ca in 2016, Franta va avea o infrastructura usor mai buna decat cea actuala a Angliei!
Tot ca francofil, apreciez ca @gerry76 putea avea si un pic de compasiune pentru bietii francezi, batuti pe teren in mod injust (cel putin in ’82) si agresati de un portar al carui nume a fost pomenit de prea multe ori in sens pozitiv!
In fine, as zice ca vacanta primeaza inaintea oricaror considerente fotbalistice doar in cazul tinerilor si, mai ales, a celor … neutri sub aspect afectiv! O.

Obiectiv (461 comentarii)  •  8 martie 2015, 9:28

Scuze, iarasi m-am grabit: „…al celor…” O.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  8 martie 2015, 11:34

@ corvette59

Au fost doua nume ca ilustrare, mi s-a parut suficient. Asa, puteam sa tot insir, de la Gogol la Ilf si Petrov. Ma gandesc ca fac parte din publicul snob, fiindca l-am citit pe Dostoievski si nu mi s-a parut o corvoada. Sigur, aici fiecare e singur cu propriile gusturi. M-as bucura sa ajungeti in Qatar, oricum. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  8 martie 2015, 11:37

@ gery76

Va inteleg patima, e lichidul vital al suporterului. Sper totusi ca, singur la oglinda, va amintiti corect de semifinala cu Franta din 1982: bara Amoros in ultimul minut de dinaintea prelungirilor, iar ceva mai devreme tentativa de omor a lui Schumacher asupra lui Battiston, la care arbitrul a dat – n-ati uitat, sper – aut de poarta. Germania e mare, nu contest, si are jucatori remarcabili. Dar atunci a avut loc o mizerie enorma. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  8 martie 2015, 11:40

@ Obiectiv

Am scris cu cateva ore inainte de meciul de la Bilbao ca o sa fie greu de tot. Sunt multe motive pentru care Real e in cadere: campania de transferuri, deficitul de inspiratie al lui Ancelotti, nivelul precar al unor jucatori, suficienta altora, uzura altora. Ca organizare a CM, Anglia era doar un exemplu. O varianta buna mi s-ar parea o combinata Spania-Portugalia (dupa modelul asiatic din 2002), acolo sunt stadioane care intrunesc conditiile. R.P.

genu (110 comentarii)  •  8 martie 2015, 12:29

Scena din bordelul de pe munte? Sau cea de pe o terasa mexicana, cu sotia si amantul?
Bietul jucator se poate lasa si de fotbal, si de nevasta, si de lume. Ma refeream la privirea aceea calda, increzatoare, desi a vazut toate bolgiile infernului. Ce mult seamana cu a lui nea Tinel…

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  8 martie 2015, 13:41

@ genu

A doua, o tin minte mai bine. Geoffrey Firmin, consulul bantuit de Quetzalcoatl. Parca Jacqueline Bisset era doamna, daca nu gresesc. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  8 martie 2015, 14:22

@R.P.
Clar, aveti dreptate. Extrapoland, am vazut in ultimul timp mari jucatori lipsiti complet de inspiratie; pe langa cei din Madrid, l-as adauga pe Ibrahimovic (a ratat cel putin 2 ocazii singur cu portarul), ca sa nu mai spun de cativa din campionatul englez. Chiar si Messi pare indispus ca joaca la ora pranzului, golul sau (de pana acum, pentru ca poate recidiva, meciul fiind in desfasurare) fiind in urma unei lovituri de pedeapsa!
O varianta ar fi, cum spuneti, Peninsula Iberica, insa Spania trebuie sa mai investeasca, intrucat doar vreo 3-4 stadioane corespund in acest moment! O.

Obiectiv (461 comentarii)  •  8 martie 2015, 14:25

@ R.P.
Ce v-am spus? Messi este cel cu loviturile finale, dupa ce „taurul” a fost puternic slabit de ceilalti! O.

genu (110 comentarii)  •  8 martie 2015, 14:49

Exact, dupa romanul omonim al lui Malcom Lowry. Regia, John Huston-dupa „Vremea judecatorului Roy Bean” e urmatorul pe podiumul preferintelor mele din realizarile maestrului. Evident, cu Jaqueline Bisset. Finney avea la data aceea cam 40-41 de ani. E ca si cum l-ar fi interpretat pe Lear. Numai omul nascut cu un abis in el ar putea asta.
Acum duce o lupta teribila cu cancerul, pe care si-l recunoaste, fara discretii de zeu ranit. Vede boala ca pe ursul acela asteptat o viata intreaga de vanatorul adevarat, inarmat doar cu un cutit-vezi „Legendele toamnei”. Sau ca Jack LaMotta in revansa cu Ray SUgar Robinson, redata in „Raging bull”: „N-o sa ma dai jos niciodata”.
Boxul e nobil pentru ca protagonistii nu se lupta decat cu pumnii. Si numai in picioare. E unul din cele mai vechi sporturi, inventat de greci, cred, iar primul meci din istorie l-a avut ca invingator pe Ulise: meciul cu cersetorul de la masa pretendentilor din palatul sau din Itaca. Cred ca a mai fost pomenit si in „Iliada”, la moartea lui Patrocle, cand Ahile a ordonat mai multe zile de jocuri atletice in memoria prietenului sau. Acestea sunt vazute si ca actul de nastere al olimpiadelor.
Nu vreau sa va supar, stiu parerea Dvs despre box, dar sportul acesta nu aduce deloc cu acel „Vreti razboi total?” din discursul lui dr. Gobbels de la Dresda ’43. Uitati-va la cate personalitati ale culturii au fost atrase de box. In plus, cred ca e cel mai cinematografic sport. Nu cred ca toata lumea asta e insetata doar de sange.
Evident, o mica polemica, nu vreau sa va fac K.O. parerile-)))
Cu stima si respectul dintotdeauna

gery76 (25 comentarii)  •  9 martie 2015, 1:55

@R.P.
-Am puterea sa recunosc ca mizeria comotionarii lui Battiston de catre Schumacher[portar senzational,insa cu mari lacune comportamentale],a fost precedata de o mizerie si mai mare si anume eliminarea superbei echipe a Algeriei ce avea in componenta artisti precum Belloumi,Madjer sau Zidane,printr-un joc ”de salon”Germania-Austria 1-0 de trista amintire.
-De multe ori m-am gandit ca acea rusine de meci s-a razbunat impotriva lui Derwall la Euro’84 cand nemtii au fost eliminati in ultimul minut din grupe ,atunci cand Maceda a trimis Spania in semifinale si Germania acasa.
-Dar cea mai mare razbunare pe care am simtit-o pe pielea mea,avea sa vina in 1987 in finala C.C.E de pe stadionul Prater din Viena cand Bayern a condus cu 1-0 pe Porto pana in minutul 75-76 si Porto a egalat prin calcaiul magic al algerianului Rabah Madjer,cel nedrept eliminat cu echipa Algeriei in ’82 de catre nemti si austrieci,ulterior Bayern pierzand finala dupa ce Juary a marcat pentru 2-1 si Porto a castigat trofeul.

dan marcel (12 comentarii)  •  9 martie 2015, 2:32

Dacă vă mai întreceți mult în dulcegării pe-aici, mi-e că dați în diabet cu toții. Parc-ați fi niște fetițe admirându-și rochițele de bal. Admit, sunteți cu toatele frumoase, dar de ce nu vreți să scrieți cu diacritice, aveți draci pe voi? Hai, fată!….

corvette59 (172 comentarii)  •  9 martie 2015, 3:36

@RP ,

ati vazut aseara Barca – Rayo ? Considerati inca jocul catalan anost si plictisitor ? Sint fericit ca jucatorul meu preferat (cel mai bun atacant al tuturor timpurilor din EPL ) nu s-a pierdut la Barca jucind alaturi de Messi . Il iubesc pe Luisitto chiar daca,parafrazindu-l pe ILC,mi-ar turna dulceata in pantofi ! Nu-l iert pe Wenger niciodata ! Acum 4 ani s-a „cacanit ” la 2 milioane extra si nu l-a cumparat . A vindut 3 titluri pt 2 milioane ! Mai apoi a realizat greseala si a plusat 1 (unu ) pound peste pret sa-l cumpere . Destept baiat !

@ gery 76 ,

ar trebui sa-ti amintesti si de dubla cu Steaua Rosie ( cea mai frumoasa echipa din forbalul vazut de mine ). Augentaler n-a mai reusit asa o executie pt restul carierei sale ! Gol unic in istoria fotbalului ! La fel prestatia lui Khan din meciul de la Munchen !

@ dan marcel,

marea majoritate a detinatorilor de computere (desk si laptop ) au sculele de provenienta nipono-occidentala unde diacriticile lipsesc de pe keyboard .Producatorii inca nu au fabricat asa ceva ! Au facut exceptie cu cele pt Scandinavia ,Russia si cele cu encriptie automata ,stii alea cu ooeeeiiiooo !Totusi, ca sa compenseze , au programe cu inbuilt keyboards . Greu de folosit si nepractice .

gery76 (25 comentarii)  •  9 martie 2015, 5:33

@corvette59

-Imi amintesc foarte bine acea semifinala,mai ales ca sarbii mi-au inseninat copilaria si adolescenta cu nenumaratele lor transmisii fotbalistice.Noi la Tg-Jiu fiind aproape de releul de la Ranca prindeam in conditii excelente toate cele 3 posturi sarbesti de televiziune,rar gaseai casa fara antene montate pe acoperisuri sau in pomii din curti,numai vorbesc de blocuri care erau intesate.
-Am fost foarte suparat atunci,desi in afara de nemti care erau detasat pe locul 1 in preferintele mele,in rest simpatizam cu Crvena Zvezda[Cu Savicevic,Prosinecki ,Pancev,Najdowski,Belo,Mihajlovic ori Binic]sau Partizan[Mijatovic,Bogdanovic,Spasic,Omerovic ori Brnovic] in cupele europene. O mica corectura vreau sa va fac,in poarta lui Bayern era Raimond Aumann,Kahn a venit un an mai tarziu de la Karlsruhe atunci cand s-a intors si Matthaus de la Inter.Autogolul lui Augenthaler ramane absolut antologic,aveti dreptate ,nici Maradona nu putea reusi asa o bolta ,care sa cada intre transversala si portar la milimetru,mai ales in ultimul minut.De remarcat totusi ca Bayern dupa ce pierduse acasa cu 2-1 in tur,a avut un retur fantastic ,desi a fost condusa dupa lovitura libera excelent executata de Mihajlovic,a revenit a egalat chiar prin Augenthaler,a condus cu 2-1,dupa care Bender a tras in bara de la 6m,la 3-1 Bayern era in finala,a venit autogolul lui Augenthaler si a incept fiesta in stadion si apoi in tot Belgradul.

corvette59 (172 comentarii)  •  9 martie 2015, 7:07

@ gery 76 ,
obligatii de prietenie si serviciu m-au facut sa vizitez foarte des Beogradul anilor ’90 .De fiecare data nu pierdeam prilejul de a merge pe Maracana sa vad Zvezda . Am stat de vorba cu destui fotbalisti de acolo prin intermediul lui Belo . L-am sponsorizat pe varul lui sa ajunga in Australia. Pe vremea accea Belo era „cuplat” cu Zorita Markovici ,o vestita cintareata de muzica populara sirbeasca. Bea femeia aceasta cit doua camile . Baga pe oricine sub masa ! Rromul Sinisa Mihailovici mi-a povestit cit de grea era viata unui copil de rasa sa . Naijdovski era un central aproape mai elegant decit Belo . Un fel de Stefanescu sirb.Eleganta sa era data de felul cum isi misca miinile . Aroganta dusa pina la absurd era comportamentul lui Prosinecki . Pancev,in schimb ,era politetea intruchipata .Chiar si colegilor de echipa le vorbea cu dvs . Chiar si atunci cind,scos din ale lui ,ii injura !!! Alte vremuri,alte socoteli !

gery76 (25 comentarii)  •  9 martie 2015, 8:11

@ corvette59
-Alte vremuri este adevarat dar atat de frumoase!
-Inceputul sfarsitului in fotbalul yugoslav a fost in direct la televiziunea sarba ,confruntarea dintre Zvezda si Dinamo Zagreb,atunci cand foarte tanarul croat celebrul Zvonimir Boban l-a lovit cu piciorul pe un politist sarb chiar pe teren,ostilitatile degenerand intr-un mod dramatic.Violente mai fusesera in ’88 si ’89 la derby-ul de baschet Partizan contra Pop ’84 Split si Partizan -Cibona Zagreb,cand desi colegi de echipa nationala[cred ca cea puternica nationala de baschet din istoria Europei]-Vlade Divac, Sasa Djorgevic,Zarko Paspalj,Obradovic pe de o parte si Dino Radja, Toni Kukoc, Zoran Arapovic sau Ciutura se luptau ca in K1,insa aceste violente nu puteau sterge senzationala calitate individuala a acestor adevarati artisti.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 martie 2015, 8:41

@ corvette59

N-am vazut, ieri la pranz faceam altceva. Cu o seara inainte, la iesirea din emisiune, pronosticasem 6-0 pentru Barcelona. Am fost aproape. R.P.

Pelendava (1 comentarii)  •  9 martie 2015, 8:57

Stimate co-menta-tor „#1 qwerty on 03.02.15 at 3:54 pm Nu va fi mai cald decat in SUA in 94. Se poate juca la ora 21, cand probabil sunt vreo 28 de grade.”
Afla ca vara in Qatar sunt nu probabil ci sigur peste 38 de grade. Celsius. Noaptea la umbra. Plus umezeala! Sa mor io!

Obiectiv (461 comentarii)  •  9 martie 2015, 14:13

@ corvette59
Chiar i-ati cunoscut pe marii fotbalisti ai Crvena Zvezda? Mi-a placut afirmatia despre Prosinecki, persoana in privinta careia m-am contrazis un pic cu gazda noastra!
In 1990 am traversat in dublu sens Iugoslavia, in drum spre si dinspre Italia, dar nu m-a fascinat nimic, desi am stat cateva ore, intre 2 trenuri, in Beograd!
Prima impresie, in tren, la granita, cum am mai povestit, nu mi s-a schimbat intre timp! Nici nu se putea, deoarece doar prin 2010 am mai ajuns in Serbia, in drum spre sudul Bulgariei. O.

Comentează