Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

La cumpărat de firimituri

Sărăcia deschide tot mai larg uşa imposturii.

Vestea a izbit timpane şi retine: o echipă românească a transferat un fotbalist francez de 29 de ani care „se poate lăuda că şi-a făcut junioratul la Lyon”. Citită cum trebuie, ştirea  spune […]

luni, 16 februarie 2015, 9:40

Sărăcia deschide tot mai larg uşa imposturii.

Vestea a izbit timpane şi retine: o echipă românească a transferat un fotbalist francez de 29 de ani care „se poate lăuda că şi-a făcut junioratul la Lyon”. Citită cum trebuie, ştirea  spune de fapt că, de aproape un deceniu, fotbalistul nu se mai poate lăuda cu nimic. Cum se ştie, Franţa e o ţară pretenţioasă în multe domenii, nu doar la fotbal. Şi se vede treaba că o exigenţă comparabilă se practică şi la Nancy, echipa la care a ajuns respectivul prin 2003 şi care s-a folosit de el în trei meciuri pe durata a patru ani. Sînt datele acestea suficiente pentru un transfer, fie şi la o echipă românească în buza retrogradării? Da, spun conducătorii după ce-şi pipăie buzunarele umflate de vînt. Nu, spune logica elementară. E riscant şi de obicei neproductiv să dai cu praf de stele ca să ascunzi rugina.

Fotbalul din România ultimilor ani savurează gloria mai mult prin ricoşeu. De aceea, într-un straniu ritual de vampirizare, el simte nevoia asocierii cu vedetele reale. E un reflex de inferioritate, nimic altceva. De-a lungul anilor, zeci de reporteri români i-au abordat cu microfonul în mînă pe Gerrard, Roberto Carlos, Del Piero sau Zidane şi i-au întrebat ce părere au despre Chivu, dacă le place Mutu, dacă au auzit de Nicoliţă sau dacă se tem de Steaua. Răspunsurile politicoase au fost luate drept elogii şi au deschis drum aberaţiilor posesive de tip „Ajaxul lui Mitea” sau „Roma lui Lobonţ” în care falsul proprietar era rezervă şi apărea în cadru doar la îmbrăţişările de grup.

Transferînd fotbalişti care n-au mai făcut mare lucru după juniorat, cluburile din România adaugă sărăciei o anume lipsă de demnitate. Mîndru nevoie mare în clişeele cu mujdei şi tricolor, suporterul român asistă la felul cum cumpără conducătorii jucători de mîna a treia ca să evite liga a doua. Ştirile se îmbulzesc: a fost transferat V, care s-a întîlnit cu cinci ani în urmă cu Ibrahimovic la piaţă. A venit şi W, care şi-a parcat de două ori maşina pe strada unde îşi are sediul Juventus. Ba chiar şi X, care a trecut pe la juniorii lui Schalke înainte de-a se apuca, pînă la prima ofertă serioasă, de tîmplărie. Ba chiar şi Y, care a fost, preţ de cinci minute, în 2007, în atenţia lui Chelsea.  Ca să nu mai spunem de Z, care nu numai că seamănă la figură cu Neymar, dar are o mătuşă care a dereticat în casa părinţilor lui.

N-ar fi de preferat ca, în locul acestor surogate care nu pot întreţine nici măcar iluzia valorii, să iei nişte băieţi fără aşa-zise biografii, dar cu ştiinţa de-a lovi mingea? Nu-i o ruşine să fii sărac. Dar dacă n-ai bani pentru o pîine întreagă, mai bine iei o jumătate decît să cumperi firimituri. Asta, desigur, dacă eşti om, nu vrabie.

Comentarii (60)Adaugă comentariu

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  21 februarie 2015, 13:58

@ Cristi

Va multumesc. Da, foarte frumoasa imaginea. Mai ales ca suntem in era lui „hambar n-am”. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  21 februarie 2015, 13:59

@ Silviu Dumitru

Era un lucru absolut firesc, doar n-o sa ne facem sange rau dintr-un fleac. Va multumesc pentru apreciere. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  21 februarie 2015, 14:02

@ corvette59

Poftim, ce scriu eu si ce comenteaza dumnealui. Ce sa-i faci, pasiune mare, Arsenal. Unora insasi vulnerabilitatea asta prelungita li se pare atragatoare. Altii, printre care si dvs., banuiesc, o dati naibii de atractie si vreti un campionat. Corect. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  21 februarie 2015, 14:03

@ Marcovici

Ma incapatanez sa cred ca pe feroezi inca ii putem elimina fara emotii. Islandezii, da, ne pot pune probleme. Asta pana om incepe sa-i transferam in Romania. Sa-i vedem atunci. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  21 februarie 2015, 14:31

@ R.P.
„Dubla” cu Monaco nu este simpla, dar nici mai complicata decat o deplasare de cateva mile in metropola de pe Tamisa, pentru un meci cu Palace. Cei din Principat sunt bine organizati, dar putin eficienti.
Cat despre Wenger, ce sa mai zic? Rata de un meci (foarte) prost la 5-7 li se pare unora excesiva! Deocamdata, 3 competitii le sunt inca la indemana „tunarilor”, daca in campionat obiectivul ar fi un loc care sa asigure participarea in Liga Campionilor! O.

Cata (1 comentarii)  •  21 februarie 2015, 15:56

e despre fotbal? asa, si?

Ovidiu (1 comentarii)  •  21 februarie 2015, 23:26

SCRISOARE DESCHISA CATRE TOTI SUSTINATORII STELEI
Dragi si extraordinari suporteri ai Stelei , indiferent ca faceti parte din Peluza Nord sau sud , indiferent daca sunteti din Bucuresti sau de pretutindeni …..as vrea sa va transmit un mesaj , asa cum s-a nascut in sufletul meu de stelist . Tin cu Steaua Bucuresti exact din anul 1969 , cand aveam varsta de exact 8 ani. Am suferit si m-am bucurat alaturi de atatea generatii de fotbalisti si antrenori si cred ca majoritatea dintre voi se lasa coplesiti acum de acest litigiu care , sa nu uitam , nu este al Stelei cu Armata ci al Armatei cu Steaua. Nu cred ca este corect sa parasim aceasta echipa ! Cred ca trebuie sa judecam logic tot ce se intampla in aceste zile si sa ne dam seama ca este o lupta fara scrupule pentru banii celui care a finantat aceasta echipa si care , cu bune si rele , chiar cu iesirile lui in decor , a reusit sa mentina acest brand la un nivel foarte inalt. Imi aduc aminte de anul in care acest club era sortit sa moara , asemenea Rapidului din ziua de azi , asemenea celorlalte echipe care au intrat in insolventa sau pur si simplu au disparut din fotbalul nostru : FC Vaslui , Politehnica Timisoara , Unirea Urziceni si altele care urmeaza sa aiba aceeasi soarta. Imi venea sa plang de necaz si simteam ca se rupe ceva in mine….Acest club era si este in continuare simbolul performantelor sportive adevarate , incununate cu castigarea Cupei Campionilor Europeni. Problema cu acest brand , cu sigla Stelei se va rezolva dar si noi trebuie sa ne unim si sa nu trecem in tabara adevaratului dusman al Stelei. Ce credeti ca face acum Armata daca nu cumva un santaj incredibil pentru a pune mana pe niste bani ? Eu cred ca multi dintre voi , vrand sa ii mai dea o palma lui Gigi Becali pentru vremurile cand era in conflict deschis cu voi , gresiti pentru ca aceasta echipa , acesti baieti minunati care ne fac zilele mai frumoase jucand si pentru noi , nu merita acest dispret in numele pedepsirii patronului care nu avea aceleasi idei ca noi.
Armata a anuntat ca isi va face echipa si din nou acest aspect cred ca este pura demagogie. Ei nu au bani nici sa intretina stadionul dar sa mai faca o echipa ! Prin absurd …sa zicem ca o sa-si faca acest moft insa , ma intreb , ce rost are atat timp cat echipele departamentale nu au drept de inscriere in cupele europene. Chiar voi , cei care acum , la greu , vreti sa parasiti echipa, cum o sa va simtiti stiind ca nu o sa mai aveti niciodata echipa iubita in Liga Campionilor si sa puneti umarul , in fapt , la performantele rivalilor de o viata ? Este dreptul vostru sa alegeti dar este foarte clara intentia CSA si anume obtinerea unor sume uriase de bani cu care sa-si acopere cheltuielile la celelalte echipe pe care le detine. Va rog mult sa va ganditi la ce o sa se intample daca maine o sa anuntati umplerea stadionului pentru a sustine Steaua in meciul cu Rapid Bucuresti si ca , in cazul infiintarii acelei echipe de catre Armata , nu vor avea suporteri !! Veniti din nou alaturi de echipa de suflet si sa lasam rezolvarea siglei pe seama celor care se ocupa de club. Gigi Becali isi doreste , sunt convins , cel mai mult sa recastige acea sigla dar s-a saturat de cei care vor sa profite nemeritat de pe urma lui. Chiria la stadionul Ghencea , din cate s-a spus in presa , este cat chiria tuturor stadioanelor din Liga 1 si nimeni nu se revolta, nimeni nu ia atitudine . Haideti sa dovedim inca o data cat de uniti suntem si sa nu ne lasam doborati de cei care stau la panda ca in jungla.Forzza Steaua Bucuresti !

Ardeleanu` (19 comentarii)  •  22 februarie 2015, 16:10

Maestre, încă o data aţi pus punctul pe i, nu găsesc nici o explicaţie logică în a aduce fotbalişti de mâna a…doar pentru faptul că au făcut junioratul undeva anume sau au prins câteva meciuri în vreo 5 ani la o anume echipă, asta în timp ce destui jucători tineri(români) nu au angajament sau fac tuşa.
O singură explicaţi ar fi, anume că sunt anumite interese (impresari,preşedinţi de club etc.)
S-auzim de bine!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  23 februarie 2015, 12:40

@ cata

Nu e despre fotbal, e despre Planck si categoriile kantiene. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  23 februarie 2015, 12:42

@ Ardeleanu’

Cred ca procedeul se cheama „vopsirea pupezei ca sa para acvila”. Rezultatele sunt previzibile. Multumesc. R.P.

Comentează