Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Nu va fi fotbal

Nu-l mai aşteptaţi pe Luίs Nazário da Lima, nu mai vine.

„Revenire BOMBĂ. Adevăratul Ronaldo se întoarce în fotbal. Unde va juca Il Fenomeno.” Aşa arată ştirea pe site-ul unui distribuitor de senzaţii tari. Nu lipseşte nimic din reţeta tabloidă: […]

luni, 19 ianuarie 2015, 9:23

Nu-l mai aşteptaţi pe Luίs Nazário da Lima, nu mai vine.

„Revenire BOMBĂ. Adevăratul Ronaldo se întoarce în fotbal. Unde va juca Il Fenomeno.” Aşa arată ştirea pe site-ul unui distribuitor de senzaţii tari. Nu lipseşte nimic din reţeta tabloidă: nici scrierea cu verzale a cuvîntului „bombă”, element indispensabil în anunţarea unei nonştiri, nici împroprietărirea lui Luίs Nazário da Lima cu epitetul „adevărat”, după un modus operandi brevetat de OTV (acolo erau „adevăratele ştiri”, nu în mizeriile de la France 2, BBC sau CNN), nici folosirea abuzivă a lui „Il Fenomeno” ba pe lîngă Savicevici, ba pe lîngă Ronaldo, ba pe lîngă alţii. Ca oameni cu un acoperiş de bombe deasupra capului, nu avem, zău, a ne plînge: trăim lucruri „fără precedent” într-o lume „incredibilă” şi auzim un pocnet de dicţionar – „şoc!” – ori de cîte ori naşte o cîntăreaţă sau moare un centenar. Nu e epopeic? Nu vă simţiţi legendar, apoteotic, fulminant? Nu aveţi impresia că vieţuiţi pe un tărîm, vorba unui personaj cu umor, „preponderent şi Madagascar”?

Chifteaua mediatică de la începutul articolului ascunde două minciuni. Prima e transmisă aluziv, prin făcut complice cu ochiul. Dacă Luίs Nazário da Lima e „adevăratul Ronaldo”, evident că bietul Cristiano Ronaldo e un sfîrîiac, un abur împrăştiat de vînt, un găinaţ pe grindă, o umbră în curs de risipire. O făcătură, mai pe scurt. Cît de primitiv e acest fel de-a pune problema nu mai trebuie dovedit. A doua minciună sădeşte în mintea publicului ideea că, la aproape treizeci şi nouă de ani, cu colăcei pe şolduri şi condiţie fizică de pocherist, Ronaldo va juca un fotbal pentru care să plăteşti bilet. E clar pentru orice posesor de IQ că aşa ceva nu are cum să se întîmple. Ronaldo însuşi a declarat că nu s-a antrenat timp de trei ani şi că e improbabil să-l vedem la jumătate din potenţialul de altădată. În plus, trebuie  amintit că echipa acestui comeback himeric n-ar fi nici Bayern, nici Juventus, nici Real, ci Fort Lauderdale, un grup de tineri echipaţi la fel din liga a doua americană.

„Poate pe finalul sezonului voi juca în cîteva meciuri. În orice caz, îmi voi pune numele pe lista cu jucătorii din NASL”. Sînt cuvintele lui Ronaldo însuşi şi ele prefaţează un artificiu de marketing, nimic altceva. Ronaldo va legitima o competiţie şi va primi bani pentru asta. El va juca un sfert de oră într-un meci şi eventual o jumătate de oră în altul. Dacă se va ivi vreun penalty, poate că va fi lăsat să-l bată, pentru ca lumea să-i mai vadă o dată strungăreaţa rîsului. Dar să nu ne amăgim. Acela nu va mai fi fotbal – nici măcar un ecou al lui. Va fi o coregrafie lucrativă, cu un balerin supraponderal şi cu nişte pescuitori de iluzii gata să-şi scufunde undiţele în iazul propriei naivităţi.

Comentarii (54)Adaugă comentariu

corvette59 (64 comentarii)  •  26 ianuarie 2015, 3:33

@ mihai bulica ,

stimate domn , asa dupa cum ti-am spus mai inainte, nu sint microbist de tenis . ma bucura enorm performantele fetitei romane Halep . Ieri ,in premiera, tv australia a dat- o live . Frumoasa victorie ! In ciuda tuturor prognozelor la pariuri ( n- o batuse niciodata pe cealalta ) Simona a scuturat-o din colt in colt,cum scuturi o pisica uda de plus s-o usuci . E si o buna busunesswoman . La interviul de dupa meci ,intr- o engleza fara cusur ( de zece ori mai buna ca a celebrei perechi din anii ’70 ),Simona n-a uitat sa aminteasca de noua ei antrepriza ,brandul de imbracaminte . Mi-as dori sa aud imnul romanesc pe Rod Laver Arena .Ar fi o premiera !
Nu ma duc acum la Melbourne ! Imi pastrez banii pt Cupa Mondiala la cricket.In februarie voi colinda tot continentul plus New Zealand si avionul costa scump in zilele noastre. Plus hotelurile !

corvette59 (64 comentarii)  •  26 ianuarie 2015, 3:45

@ O ,

spre deliciul d-lui RP ,Ozil a jucat ieri ca la WC2010 . Theo ,la fel . Baietii nostri isi revin la forma de demult.Chiar daca ceilalti au reusit 2 goluri ,cistigatorul n-a fost in dubiu niciodata . B&H Albion n-a fost usor adversar,departe de asa ceva ,dar n-a avut cu ce sa-i surprinda pe Arsenal .A ramas numai LFC ,Aston Vila si West Ham care ne mai pot incurca . Sper ca ai realizat ca nu i-am amintit pe MU .Nici nu merita !

Obiectiv (461 comentarii)  •  26 ianuarie 2015, 6:46

@ corvette59
Da, a fost un meci fara istoric, chiar daca cei din Brighton s-au agatat de orice sansa. Cel mai bun a triumfat!
Walcott si-a regasit senzatiile, iar Ozil si-a adus aminte ca s-au investit atatia bani pe el si si-a platit o mica parte din datoriile pe care le are fata de suporteri, club si manager!
Relativ la dieta meditereaneana, ced ca pe R.P. ar trebui sa-l convineti in privinta consumului de peste! O.

Obiectiv (461 comentarii)  •  26 ianuarie 2015, 6:47

Scuze pentru litera omisa (un „g”, in acest caz)! O.

Comentează