Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Cruce la răscruce

 Real Madrid şi-a extirpat crucea de pe emblemă

Echipele mari obligă la sentimente pe măsură. Dragostea e pîrjolitoare, dezamăgirea, năprasnică. Suporterul pare injectat cu serul radicalităţii: echipă ca a lui nu mai există, vedete ca ale echipei lui nu se […]

luni, 1 decembrie 2014, 10:25

 Real Madrid şi-a extirpat crucea de pe emblemă

Echipele mari obligă la sentimente pe măsură. Dragostea e pîrjolitoare, dezamăgirea, năprasnică. Suporterul pare injectat cu serul radicalităţii: echipă ca a lui nu mai există, vedete ca ale echipei lui nu se vor mai naşte. Să te ferească Dumnezeu să rosteşti ceva împotriva iubirii sale fotbalistice. Studiind businessul Real Madrid, Florentino Pérez a ajuns însă la concluzia că uneori e înţelept să-l fereşti tu, om, pe Dumnezeu de alţi oameni. Mai precis, de şefii Băncii Naţionale din Abu Dhabi, care urmează să pompeze sume enorme în club pe durata următorilor trei ani. Iar Dumnezeu a fost ferit. Ca dovadă, crucea de pe emblema lui Real, un element care nu prea atrăgea atenţia fanilor, a fost eliminată. Totul în numele unei „alianţe strategice”, conform comunicatului emis de Real.

De-abia efectuată, manevra a stîrnit un tsunami de reacţii. Ziarul „Telegraph” a precizat că Real va avea totuşi două embleme – cea fără cruce pentru ţările arabe, cea de pînă acum pentru Europa. Degeaba. Mareea atitudinilor n-a putut fi stăvilită. Primii au lovit ironicii: n-ar putea Real Madrid să creeze cîte-o emblemă pentru fiecare loc unde joacă, cu accent pe specificul religios-confesional, zoologic, culinar, climateric etc.? Au urmat evlavioşii daţi pe la subsuori cu sprayuri biblice. Ei au făcut trimitere la Iuda şi la cei treizeci de arginţi, deşi scenariile nu prea seamănă. S-au înscris apoi la cuvînt doctoranzii în istorie nescrisă, care au susţinut că musulmanii nu fac decît să revină la conducerea unor teritorii pe care oricum le-au controlat în alte timpuri. La rîndul lor, vizionarii dopaţi cu strategii au conchis că totul face parte din războiul paşnic de cucerire islamică a Europei, după modelul testat deja la Manchester City, Málaga sau PSG.

N-au lipsit nici avocaţii purităţii castiliene, hăituiţi de coşmarul de-a avea cu toţii pe viitor bărbi ca a lui Dani Carvajal (care, observă ei urzicaţi, seamănă deja a terorist). Nici exaltaţii care au conchis că Madridul tocmai a devenit fratele Siriei şi al Statului Islamic. Nici războinicii de tastatură care au declarat că din acest moment îşi suprimă raporturile afective şi efective cu Real. Şi care, ipocriţi cum le e felul, se vor duce frumos la primul meci şi-şi vor ocupa locul din tribună. Am fost şi eu acolo, şi nu o dată. Am văzut japonezi, nemţi, columbieni, ruşi, englezi, turci şi indieni. Au vorbit despre multe, dar nu despre crucea de pe emblema Realului. Nici despre eventualitatea ca pe Cristiano („creştin”, ne traduc diverşi oameni amabili) să-l cheme cîndva Mohamed. Iar ca realist cu vechime, mărturisesc că mi-aş dori un singur lucru: ca numele stadionului să rămînă cel de azi.

Comentarii (112)Adaugă comentariu

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 14:36

@ Panda

Intuiesc in dvs. un ateu cat ursul Panda de mare. Prost inteleasa, religia devine un mediu prin are se poate face rau in numele binelui. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 14:38

@ dannd

„Fac parte” in loc de „face parte”, scuze. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 14:41

@ Panda

„Prin care” in loc de „prin are”. Graba, deh. Iertare. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 14:42

@ Obiectiv

„Si sa nu facem” in loc de „si nu facem”, scuze. R.P.

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 16:34

#94

Gena olteneasca

e parodie, sorism, am considerat ca „singur printre poeti” se potriveste ca raspuns pentru un filozof speriat.
Recunosc ca v-am adaugat pe timpuri un Miron, dar asta doar din rautate.

Panda (21 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 17:35

@R.P.
Va dau dreptate si va inteleg in calitatea dvs. de vechi fan al Realului.

Nu stiu unde e Gran Via.
Eu am locuit timp de 2 ani in Alcala de Henares, la 30 km. de Madrid, fiind gazduit de fratele meu.
Intr-o zona neutra dpdv al suporterilor celor doua echipe.
Aproape toate derby-urile Real-Atletico, Barcelona-Real sau Atletico-Barcelona le-am urmarit la barul la care lucra fratele meu, extrem de aproape de casa, ca si majoritatea meciurilor de la CM 2010 din Africa de Sud.
Am vizionat, deci, zeci de partide in acel loc si n-am vazut niciodata pe cineva facut pilaf decat, in cel mai rau caz, orezul din farfuria cu tapas pe care o aveam in fata alaturi de o bere sau un pahar cu vin.

In schimb, tot in acea perioada, am facut de Pasti o vizita de 3 zile in Portugalia, la Fatima, ca sa ramanem si mai puternic ancorati in subiect.
M-am dus doar in calitate de excursionist fiindca a-ti intuit bine, nici nu era foarte greu, sunt ateu.
Am ramas foarte impresionat, insa. Nu atat de insemnatatea si semnificatiile religioase ale acelui loc, cat de atractia sa turistica si modul in care a stiut sa fie promovat.
Insa nu acesta este motivul istorioarei mele.
Alaturi de pensiunea la care ne-am cazat era un mic bar. Era sambata dupa-amiaza, cu cateva ore inaintea Invierii, si m-am decis sa merg impreuna cu un prieten la o bere. Intamplator sau nu, la televizorul din bar se juca un Valencia-Real.
S-a terminat 5-2, parca, nu mai tin minte pentru cine dar eu si prietenul meu nu ne-am putut bucura la golurile Valenciei fiindca absolut toti portughezii de acolo tineau cu Real si ne era teama.
Mi-am dat seama dupa ce am plecat din bar ca nu din cauza fricii am reactionat asa ci din respect pentru acei batranei, fiindca asta erau de fapt.
Ii respectam pentru ca atunci Realul era antrenat de Mourinho si in teren jucau F.Coentrao, Pepe si C.Ronaldo, compatriotii lor.

Dupa cei 2 ani petrecuti pe pamant iberic imi permit, totusi, sa va spun ca Atletico nu inseamna doar o glezna rupta de Simeone, Burgos sau Raul Garcia iar crucea de pe emblema sa este reprezentata in mod smbolic de Regele Felipe al Spaniei.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 18:54

@ Panda

Sigur, am fortat nota in ambele cazuri. Nu ma gandeam ca ma ia cineva la bataie intr-un bar fiindca ma bucur la un gol. A fost o gluma.
Gran Via e, dupa cum ii arata numele, una dintre arterele principale din Madrid. Un fel de Magheru sau Calea Victoriei.
Am fortat nota si la Atletico, dar nu atat de mult. Simeone, el insusi un controlor de tibii pe cand juca, i-a invatat pe „atleti” sa joace la timorare si, destul de des, la rupere. Am exemple peste exemple. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 18:55

@ Mihai Bulica

Da, sorism. M-a derutat Rica, fantele de Obor, n-am mai fost atent la tot textul. R.P.

Silviu Dumitru (17 comentarii)  •  8 decembrie 2014, 9:31

Frumos spus , R.P. Multumesc pentru raspuns. Cel mai probabil, aveti dreptate.

Marcovici (180 comentarii)  •  8 decembrie 2014, 10:27

Context nefavorabil.

Nu conteaza (5 comentarii)  •  8 decembrie 2014, 14:07

@ Radu Paraschivescu
Subscriu, desi ultima invitatie lansata de amicul corvette59 a fost una individuala, nu colectiva; doar Mihai Bulica, in marinimia domniei sale, ne-a inclus si pe noi (pe dumneavoastra, pe Lefter Popescu, pe genu si pe altii, printre care ma numar) printre posibilii participanti! Obiectia mea era legata de consecventa (demna de o cauza mai buna) cu care unii (nu dau nume) abordau teme politice pe un forum destinat fotbalului! O.

Obiectiv (461 comentarii)  •  8 decembrie 2014, 14:15

@ Radu Paraschivescu
Oops, mi-am tradat un al doilea pseudonim, scuze!
Stiam ca El Cid a fost nobil castilian si i-am vazut si statuia, in Burgos, oras pe care-l recomand nu pentru statuie sau pentru ca Gabi Balin a evoluat acolo, ci pentru magnifica sa catedrala! O
Stresul generat de infrangerile a 3 dintre echipele favorite mi-a indus si o stare de confuzie, de aici si neglijenta comisa! O.

Comentează