Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

De la figurat la propriu

Mureşan cel de la Tîrgu-Mureş a fost creat în laboratoarele CFR-ului

Iar Mureşan? Iar Rusescu? Da, dacă ţinem la sportul şi la ochii noştri. Vorba e de vină pentru faptă, mintea e de vină pentru corp – cel puţin pentru […]

luni, 24 noiembrie 2014, 12:18

Mureşan cel de la Tîrgu-Mureş a fost creat în laboratoarele CFR-ului

Iar Mureşan? Iar Rusescu? Da, dacă ţinem la sportul şi la ochii noştri. Vorba e de vină pentru faptă, mintea e de vină pentru corp – cel puţin pentru părţile lui contondente. Şi nu se ştie dacă va veni vreodată vremea cînd Gabriel Mureşan va distinge între sensul propriu şi sensul figurat al cuvintelor. Pentru asta, Mureşan va avea nevoie de filologi care să-l informeze, folosind toate strategiile persuasiunii, că „a da din coate” nu înseamnă a schilodi, a periclita sau a scoate din joc. Expresia nu e tocmai onorabilă nici măcar în logica figuratului, unde implică o alianţă între ambiţie, tenacitate şi lipsa de scrupule. Cu atît mai urît e datul din coate la propriu, unde prim-planul se cucereşte prin ghiont şi brînci. Oricum însă, toţi cei care „au mai prins ceva” la cozile de pe vremuri şi-au clădit cariera compromiţînd-o pe a altora sau au ajuns în faţă folosind argumentul forţei în loc de forţa argumentului pot confirma că datul din coate n-are legătură cu sportul.

A trecut aproape o lună de la „momentul Rusescu”. Ecourile se vor stinge, apărătorii şi acuzatorii vor vira spre alte cauze. Rămîne însă ceva foarte neplăcut în urma episodului de la Tîrgu-Mureş. Iar acel ceva e ideea că un lucru care în afara terenului e o golănie primară poate să capete, după ce se mută pe teren, nuanţele gestului bărbătesc. Sigur, e nevoie de avocaţi de tip Dumitru Dragomir ca să poţi pune semnul egal între mîrşăvie şi virilitate. Bărbătesc nu înseamnă murdar – ar trebui ca lucrul ăsta să-l ştie orice sportiv. Şi nu contează că arbitrul e etnic maghiar, că victima e de la Steaua şi că agresorul e de la ASA. Violenţa e la fel de greu de acceptat indiferent de regim politic, echipă, loc în clasament şi notorietate. Iar violenţa de tip Mureşan e cu atît mai greu digerabilă cu cît are agravanta recidivei. Şi de ce recidivează Gabriel Mureşan? Nu fiindcă are un suflet de monstru, nici vorbă, ci fiindcă a beneficiat vreme îndelungată de ceva ce se cheamă conştiinţa impunităţii.

Sub pavăza unui alt Mureşan, dar şi cu îngăduinţa unor arbitri corupţi, temători sau ambele, fotbalistul s-a deprins să lovească, să tumefieze şi apoi – eventual – să prezinte scuze. A avut, nu-i vorbă, un stimulent în prestaţia lui Ricardo Cadu, om preţuit de ortopedia contemporană pentru aportul la creşterea cifrei de afaceri. Cînd joci alături de Cadu, eşti arbitrat de oameni de casă şi bătut pe umăr de Iuliu Mureşan, consecinţele propriilor gesturi ajung să nu te mai preocupe. Mureşan cel de la Tîrgu-Mureş a fost creat în laboratoarele CFR-ului. Iar dacă veţi spune „iar Mureşan?, iar Rusescu?”, vă voi spune că agresiunea lui Schumacher asupra lui Battiston a fost comentată cîţiva ani.

Comentarii (336)Adaugă comentariu

Obiectiv (461 comentarii)  •  26 noiembrie 2014, 15:57

@ Radu Paraschivescu
Multumesc pentru raspuns, sper ca nicio parte a sa nu ma viza direct!
N-ati raspuns inca (sau n-am observat) la mesajele in care se vorbea despre o posibila convocare a unor forumisti in jurul unei mese pe care sa „troneze” berea; personal, as preferea vinul, indiferent de anotimp! O.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  26 noiembrie 2014, 15:59

@ lute

Da, Ardeal versus Regat e o tema depasita si inutila. Da, Muresan e un ins ale carui gesturi violente pe teren pot fi stranse intr-un DVD. Ma despart insa de dvs. cand nu considerati CFR un club romanesc. E romanesc, nu va suparati. Arsenal nu e un club englez? Real nu e un club spaniol? Inter nu e un club italian? Daca numarati strainii de la Apoel, aveti in orice caz 11. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  26 noiembrie 2014, 16:01

@ Pepe

Va multumesc si eu, in numele lor, pentru lamuriri. Am destui ani ca sa fi prins pe viu vremurile acelea. Brr! R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  26 noiembrie 2014, 16:02

@ yop

Crystal clear. Thanks again. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  26 noiembrie 2014, 16:11

@ Obiectiv

Nu, nu, fiti fara grija. Si da, sunt pentru o intalnire de genul celei propuse. Vin alb pentru mine, va rog. Putin si foarte rece. Trebuie sa facem planuri, dar sa treaca frigul. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  26 noiembrie 2014, 16:13

@ barbu brailoiu

Ramasesem cumva cu impresia ca al treilea cuvant era sexul, dar fie si banul. E foarte interesanta afirmatia dvs. legata de felul cum se combina sustinatoarele de efort cu inclinatia spre violenta a anumitor sportivi. Da, de meditat. Multumiri. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  26 noiembrie 2014, 16:20

@ Un stelist

Domnul Paszkany declara ca s-a decuplat total de CFR. Sunt obligat sa-l cred. Da, avem un fotbal mediocru si rahitic, cu cate un meci de isprava din cand in cand. Evident ca Muresan trebuia suspendat cu asprime, nu lasat sa joace de parca nu s-ar fi intamplat nimic. Decizia ultima a comisiei a fost de un ridicol definitiv. Insa n-am impresia ca mai sta in puterea CFR-ului sa traga la titlu anul asta. Plecarea lui Miriuta a fost un ditamai pumnul in plex. Si un semn. Si un semnal. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  26 noiembrie 2014, 17:54

@ Radu Paraschivescu
In regula. Intrunirea respectiva poate avea loc chiar acolo unde a dorit @ corvette59 si unde se reintoarce, din cand in cand, Mihai Bulica, adica nu in Galati! Ajung mai des acolo decat in Bucuresti, chiar daca drumul este mai lung!
Peste 2 zile voi revedea Dunarea, pentru scurt timp!
Razboiul anglo-german isi va derula ultima batalie in seara aceasta si sper sa se incheie ca primele doua, chiar daca nu la scorul de la Gelsenkirchen si cu emotiile de pe Etihad Stadium! O.

kkciosuldelahamangia (18 comentarii)  •  26 noiembrie 2014, 18:49

…este identitatea care ne reprezinta de-a lungul istoriei dar si zilnic in anumite momente.
totusi poate ma lamuriti de ce toti jurnalisti sportivi l-au luat la tinta pe Muresan ? e singurul care a avut asemenea intrari ? ce va pot eu asigura cu certitudine este ca mai devreme sau mai tarziu va mai apare un ,,lacatus” la steaua care va mai rupe niste oase, dar nu va deveni tinta, dovada e trecutul.
sunteti singurul care raspunde fiecarui user, stiu ca va ia din timpul d-tra, multumiri pt. gest.
o seara buna.

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  26 noiembrie 2014, 19:17

Steaua fara nume

ori inca neconvertita

# 292 P R

mi-a placut la nebunie, rid deja de minute bune si cred ca o sa rid zile intregi. Daca ne-ar fi dat afara din clasa pe toti trei ar fi trebuit sa ne ascundem pe la colturi sa nu murim de ris ! Am mai avut astfel de experiente traumatizante, era foarte grav daca unul scotea capul.
Presupun ca amicul nostru Corvette presupune ca se vor astupa niste gropi pina in 2016, Blatul Basescu Ponta nu va trimite meciurili in Albania, ca saracul chiar doreste sa vada niste meciuri in patria care a fost odata a lui si a nostra. Deci cunoastem perioada. Ramin la propunerea sa ne intilnim, ca sa scrieti o carte cu 1001 de poze HD despre CE. Ca va fi la nivelul Chirila 2016 nu se indoieste nimeni. Poate ar putea organizeaza Adminu si un sistem in care sa-i premiem cu participare si bere la robinet pe cei care merita. Cred ca stringem mai multi prieteni decit va inchipuiti. Va fi si Lefter acolo, O., Stra Luce, Vasco, Albusibiu, Genu, CFR4x4, Radu F … sowieso, am doar o rugaminte sa va asigurati ca purtati seara niste lunimari, luminite, led-uri si luati mutre de sfinti impaciuitori, pace si pretenie, sa nu dea stelistii seara din greseala, ca cica nu va vad, peste voi ! O fi prosti, dar e multi si astia nu vad bine, nu au ei bani de ochelari in infrarosu !

yop (8 comentarii)  •  26 noiembrie 2014, 19:42

@ Radu Paraschivescu

Intru totul de acord cu propunerile dv, insa…….. avem 2 probleme :
1 : Unde vom depozita moastele?
2 : Cine va face programul de vizitare a lor? Sunt sigur ca unii dintre cei care au comentat aici vor dori sa le viziteze cel putin o data pe luna.

yop (8 comentarii)  •  26 noiembrie 2014, 19:49

@ kkciosuldelahamangia

Trecutul nu poate fi dovada, sau cel mult e o dovada mincinoasa, am pretentia ca nu spre trecut ne indreptam, da, stiu, foarte mare pretentia. Ceea ce ma frapeaza insa e certitudinea dv nu numai in legatura cu aparitia in viitor a acelui „Lacatus” care va rupe oase, ci si reactia presei din acel viitor, sunteti cumva ruda cu „Mama Omida”?

Obiectiv (461 comentarii)  •  27 noiembrie 2014, 10:17

@ Radu Paraschivescu & @ corvette 59
Predictie adeverita, desi n-a fost chiar o razbunare crunta!
Infrangerea celor de la Leverkusen a fost, in schimb, surprinzatoare!
Afirmatia cu orasul despre care 100 persoane sustin ca-l urasti poate fi valabila si pentru cluburi sau jucatori: asa ajungi sa doresti infrangeri si prestatii mediocre pentru echipe si, respectiv, jucatori pe seama carora se face exces de superlative! O.

Laurentiu (8 comentarii)  •  27 noiembrie 2014, 12:54

Felicitari pentru articol. E bine ca mai avem oameni care incearca sa traga un semnal de alarma atunci cand apar derapaje de genul acesta in ceea ce ar trebui sa fie un sport si nimic mai mult.

Albusibiu (6 comentarii)  •  27 noiembrie 2014, 13:09

Domnule Paraschivescu, daca nu ma insel, tocmai in articolul Dumneavoastra era mentionat numele lui Schumacher si o faza petrecuta in 1982, nu? Si spuneti ca eu fac apel la „istorie”?

Sincer, ma asteptam sa spuneti ceva despre diferenta intre gestul lui Muresan, cel care, intr-adevar, nu si-a menajat niciodata adversarii si gestul premeditat al lui Sanmartean de atunci, unul cu consecinte cel putin la fel de grave.

Despre cazul Sanmartean nu s-a vorbit absolut deloc, nu exista nici macar in rezumatele acelui meci secventa, aceasta e istoria la care fac eu apel. In schimb, despre „calaul Muresan” vezi acum idei pe toate gardurile. Si parca, totusi, e o mica diferenta intre un jucator care „da din aripi” atunci cand sare la cap, lovind adversarul cu cotul si unul care pune piedica, de curtea scolii, de la spate, unui adversar ce tocmai se lanseaza in sprint. Parerea mea este ca teoriile de acum ce-l vizeaza pe Muresan vin doar dintr-o prejudecata, dintr-o privire limitata asupra fenomenului.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  27 noiembrie 2014, 14:02

@ Albusibiu

Nu uitati, va rog, sa adaugati prejudecatilor si limitarilor ostilitatea pe care-o simt fata de Ardeal. Avocatii lui Muresan de pe forum invoca mecanic si acest argument (absurd si fara temei). Pe vremea cand era poet de curte, Boileau a fost chemat sa-si dea cu parerea despre o creatie a Regelui-Soare. Si a spus: „Maiestatea Voastra a vrut sa scrie o poezie proasta si a reusit”. Asa si dvs. Ati vrut sa intelegeti gresit si ati reusit. Inca o data, raspicat: Sanmartean, la fel ca Deac, Bawab, Zicu, Adi Popa, Tarnacop si altii, a faultat intamplator si atipic pentru el. Muresan e RE-CI-DI-VIST. Si-i place. A provoca unui jucator vedere dubla nu are nimic gingas, oricat ati incerca sa edulcorati procedeul spunand despre agresor ca „da din aripi”. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  27 noiembrie 2014, 14:03

@ Laurentiu

Va multumesc. Vedeti insa ca e destul de complicat sa faci reclama non-violentei cand publicul a inlocuit apa de baut cu sangele. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  27 noiembrie 2014, 14:05

@ Obiectiv

A iesit bine cu Borussia, felicitari. Pana vi se intoarce pe teren „omul negru” cu nume turcesc, imi recanalizez simpatia spre Cazorla. Glumesc, imi placea inca de la Villareal. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  27 noiembrie 2014, 14:08

@ kkciosuldelahamangia

Cred ca va inselati. Muresan n-a fost luat in catare de toti ziaristii. Gazeta chiar a publicat doua puncte de vedere opuse: unul pro, unul contra Muresan. Gardos, care nu are cultura violentei pe care-o are Muresan, a beneficiat la randul lui de multe articole critice dupa ce l-a accidentat urat pe Bacila. Alexa, la fel, pe vremea cand juca, iar Alexa e frate spiritual cu Muresan. Ma bucur ca apreciati investitia de timp pe care-o fac in dialogul cu forumistii. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  27 noiembrie 2014, 14:12

@ yop

Vad aici o procesiune itineranta si neintrerupta. „Moaste pe drum”, o combinatie intre Biserica si Jack Kerouac. O caravana cu opriri peste tot pe unde exista forme de viata: prisaci, cantoane, chilii montane etc. In acest fel simplu, toti iubitorii de cot muresenesc si de fluier kovacsist vor avea prilejul sa atinga sfintele lucruri si sa strige:”iaste”! R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  27 noiembrie 2014, 14:19

@ Mihai Bulica

Simt ca ne vom intalni si vom sporovai in grup. Ideea unei carti (la mai multe maini) e valabila, de ce nu? R.P.

corvette59 (172 comentarii)  •  27 noiembrie 2014, 14:40

OK !!! Sa sfirsit 2-0 ! Sintem , iarasi,in primavara si vom juca cu Bayern,sau daca sintem norocosi , cu Realul . Craciunul si Anul Nou nu ne mai ingrijoreaza,chit ca i-am pierdut si pe Cazorla si Arteta. Deh,se putea fara juma de echipa pe butuci ? AW trebuie sa cistige UCL ! E obligat,altfel adio competitie pt 2015/2016 si adio record de continuitate . Sau mai sti ,ca sa-si salveze reputatia face el ce face si demisioneaza inainte de termen si se retrage ca un erou si legenda ! Ar fi prea frumos sa fie si adevarat !

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  27 noiembrie 2014, 14:49

@ corvette59

Bravo, ati razbit. Dar chiar vi se pare un noroc sa primiti Realul in optimi? Pacat de Santi Cazorla, un bijutier de finete. R.P.

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  27 noiembrie 2014, 15:22

Steaua fara nume

Radu Paraschivescu. Ma refeream la faptul ca uneori sintem ca in clasa a IV-a. Calificarea e ca si facuta iar la cum arata lucrurile putem ajunge departe. O carte este scumpa. Ma refeream la organizare. Trebuie deja gasita o editura, un contract, organizator care sa adune eventual cite un leu, sa faca reclama, sa delege unu doi fotografi caci sintem in 2016. Cine mai citeste fara sa vada un fotbalist in chiloti.

N-o facem varza, o scrie unul singur, R P. Daca ne intilnim este doar ca sa sustinem proiectul, care ar trebui deja demarat. Cel putin asa sper ca merg lucrurile pina si in Bucuresti.

La Chirila ma refeream ca elogiu. N-ar mai putea scrie nimeni asa. S-a schimbat totusi ceva. Are insa niste urmasi pe cinste, il continua altfel, un antrenor, un artist si cetatean, poate si niste cronicari care mai au ce invata. Spre exemplu daca cistigam C E cititorii nu trebuie facuti sa se bucure ci sa plinga. Ca pregatire puteti vedea niste filme indiene si exact asa trebuie sa fie dupa ce citesti ultimul rind, victoria finala, sa plinga toti ca prostii, sa vina dupa autografe in timp ce sorbiti pe terasa cafeluta cu una mica, … rasfoind Academia Catavencu.

yop (8 comentarii)  •  27 noiembrie 2014, 18:08

@ Radu Paraschivescu

Multumesc pt raspunsul genial, am ras cu lacrimi, atat cand am citit textul cat si la cateva secunde dupa, cand imaginatia si-a facut datoria si textul s-a transformat in imagini. Acum insa nu mai stiu daca sa rad sau sa plang, cand imi dau seama ca acei oameni de care ati pomenit chiar exista……….

Obiectiv (461 comentarii)  •  27 noiembrie 2014, 18:10

@ Radu Paraschivescu
Previzibila victoria cu Dortmund, dar meritorie in conditiile date (cu multi accidentati si fara drept de joc pentru Giroud, care s-a refacut mai repede decat se sconta)!
Cazorla are evolutii constante, insa ar trebui sa marcheze mai des!
N-as fi atat de pesimist precum amicul corvette59 in privinta primului adversar din faza eliminatorie; Bayern a fost de 2 ori la rand, asa ca am avea sanse cu alti castigatori de grupe (Atletico, Leverkusen sau Monaco, Porto, Barca, daca va invinge in ultimul meci)!
N-as fi atat de pesimist nici in privinta Premier League, competitie in care locurile 2-4 ne sunt inca la indemana!O.

Laviniu (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2014, 9:38

Pe de-o parte imi pare rau ca astfel de ‘ziaristi’ au posibilitatea sa scrie pe site-uri care au trafic mare (site-uri care nu au ajuns sa aiba trafic mare ca urmare a acestui tip de articole).

Pe de alta parte, ma bucur ca articolul este suficient de prost, iar motivatiile suficient de transparente, pentru ca cititorii sa nu il ia in serios, si sa nu fie influentati de el.

Albusibiu (6 comentarii)  •  28 noiembrie 2014, 11:29

Domnule Paraschivescu, se pare ca vreti sa ma incadrati neaparat intr-un curent de opinie, al avocatilor lui Muresan cu proasta pledoarie (multumesc pentru calificativ), unii care fac acest lucru doar de dragul CFR-ului sau al Ardealului. Uitam probabil ca acest jucator n-a jucat in nationala Transilvaniei ci in nationala Romaniei. Chiar aveti nevoie sa va descalificati atat de mult interlocutorul, chiar nu puteti discuta pe baza faptelor din fotbalul real, nu din cel politic?

Se pare ca judecati fenomenul „fotbal” ca unul de societate, unde crimele se impart in recidiva, fapt comis cu sange rece si unele accidentale, savarsite intr-un moment de ratacire. Arbitrul probabil e un fel de militian, comisiile un fel de tribunale. Ma si mir ca acceptati ca jucatorii sa fie doar suspendati, sa nu primeasca si sanctiuni penale, inchisoare fara posilibitatea eliberarii conditionate.

Revenind la fotbalul real, la sportul real, probabil ati observat ca sunt sporturi de contact, unele mult mai dure decat fotbalul. Adversarii nu se menajeaza deloc, ciocnirile intre ei sunt mult mai dure. Rugby-ul e primul exemplu la indemana. Ati observat oare ca in aceste sporturi accidentarile grave nu sunt cauzate de duritatea contactului ci de felul in care unul dintre combatanti nu este pregatit sa incaseze lovitura? Un picior pus moale, un muschi care nu este incordat/pregatit, astea sunt, de regula, cauzele accidentarilor grave. Adica exact acele momente pe care Dumneavoastra le gasiti scuzabile. O secerare de la spate, o tinere (sau dezechilibrare) in momentul unei degajari, o impingere smechereasca astea sunt gesturile care par copilarii dar care duc la cele mai urate consecinte tocmai pentru faptul ca „victima” nu este pregatita.

Acum, stim foarte bine cum intrau Muresan (chiar si Cadu) in aceste contacte fizice, la fel cum au facut si alte vedete ale faultului in Romania, cele mai multe mijlocasi la inchidere. Stim de asemenea cate cartonase galbene (cate unul pe meci, cel putin) si cate rosii au luat fiecare, sunt nenumarate statistici pentru astea. Totusi, daca va amintiti, dupa fiecare fault sanctionat cu cartonas, victima se ridica, isi continua jocul. Recunosc, nu pot vorbi despre jucatorii pe care nu i-am urmarit cu temeinicie, de aceea voi face referire doar la Muresan si Cadu, cei pe care, prin natura pasiunii pentru CFR i-am urmarit meci de meci. Va rog asadar, cu exceptia „accidentului” Rusescu de acum, imi puteti spune cam cate saptamani de indisponibilitate au totalizat victimele lui Muresan? Pentru Cadu va pot furniza chiar eu 2 exemple, la Danciulescu (intr-un meci CFR-Dinamo, in Gruia) si la Niculescu (in epoca U Cluj). Totusi, la Muresan nu-mi amintesc, sincer, de niciun alt exemplu. Imi puteti, va rog, furniza una dintre multele sale victime, in baza reputatiei sale de calau, de recidivist?

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 noiembrie 2014, 12:14

@ Albusibiu

Daca vreti sa vedeti in mine un iubitor de jandarmi si celule, va rog s-o faceti. Nu am pasiuni carcerale, nu vreau sa vad oameni in zeghe. N-am spus despre Muresan ca este calau, ci doar recidivist. Asta, da. Va invit sa evitati sofismele de tip „daca victima se ridica si respira, inseamna ca n-a fost nimic”. Va autodiscreditati. Nu pot sa cred ca evaluati duritatile doar in functie de consecintele medicale si ca, in lipsa unei fracturi, agresiunea devine pasabila. Cat despre comparatia dintre fotbalul a la Muresan si rugbi, dati-mi voie sa ma abtin de la comentarii. Mi-e pur si simplu jena. R.P.

Albusibiu (6 comentarii)  •  28 noiembrie 2014, 12:37

Domnule Paraschivescu, se pare ca tocmai Dumneavoastra slefuiti cu grija sofismul, fiindca ideea mea de baza era asa: „daca victima se ridica si respira inseamna ca acel cartonas galben sau rosu este pur si simplu pedeapsa corecta.” Muresan drept recidivist in faulturi a primit atentia cuvenita, a primit toate cartonasele pe care le putea primi. Actiune si sanctiune.

Cititi-va inca o data primul paragraf al textului Dumneavoastra si spuneti-mi daca „a schilodi” tine de recidiva in cazul lui Muresan sau despre „un calau”, iar apoi vedeti daca nu cumva la distanta de 328 de comentarii ati ajuns sa va contraziceti.

Cat despre consecintele medicale, cred intr-adevar ca ele trebuie luate in seama, trebuie tratate ca un caz separat, tocmai fiindca urmarile lor se extind dincolo de durata celor 90 de minute ale jocului de fotbal. Constient sau inconstient, la asemenea urmari medicale se poate nenoroci un om, un fotbalist poate fi terminat. Fracturile? Pai nu va suparati, dar fracturile sunt accidentarile care se repara relativ usor, tocmai de aceea am inceput prin a va intreba daca stiti ce inseamna „ligamentele incrucisate” si cum se schimba cariera unui fotbalist dintr-un fault fara rost, in minutul 90, dintr-un „accident” cum spuneti Dumneavoastra. Si imi mentin comparatia cu rugby-ul, tocmai fiindca acolo vedem placajele corecte sau incorecte pe care le executa Muresan.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 noiembrie 2014, 13:31

@ Albusibiu

Vad ca vreti sa aveti dreptate (desi calaul, dupa stiinta mea, omoara, nu schilodeste, daca nu e pus de cineva sa tortureze). Fracturile se repara usor, spuneti. La Rusescu, vatamat de Muresan, nu e fractura. Ma uit in urma la comentarii si nu ma contrazic defel, sunt exact la aceleasi argumente. Dar, cum spuneam, constat ca vreti cu indarjire sa aveti dreptate. Perfect, o aveti. E asa cum spuneti. Ma inclin si ma retrag. R.P.

Szsebi (3 comentarii)  •  29 noiembrie 2014, 23:03

@ Radu Paraschivescu
Ma gandeam eu..
Bine ca s-au facut articole destule despre „ne-faultul” lui Kone asupra lui Dragos Grigore si despre jocul periculos a lui Milanov de langa Cadu..ne pare rau de consecinte,insa niciuna dintre ele nu era nici macar fault..si ne pare rau ca dupa 2 ani ne aducem aminte si de accidentarile grave ale Ceferistilor prin comentarii dedesuptul articolelor dumneavoastra,loc, unde ar putea sa afle si altii de aceste intamplari

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 0:12

@ Szsebi

Cum spuneti. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 19:45

@ Laviniu

Aveti dreptate sa puneti ghilimele, am spus singur (de zeci de ori) ca nu sunt ziarist. Si, da, articolul nu e doar slab, ci si usor de trecut cu vederea. Ca dovada, nu l-a citit aproape nimeni. Comentariile sunt putine si rahitice, dupa cum puteti vedea. Ma mir ca ati pierdut atata timp citindu-l si dandu-va cu parerea. Chiar nu merita. R.P.

Cristi (13 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 23:00

Prin prisma iertarii lui Seroni, din pacate toata liga devine un circ al cotonogarilor. Degeaba exista un regulament, daca nu este aplicat sau iertarea tine de lobbyul faptasului: Lacatus la vremea sa era o legenda scuipacioasa, Muresan etotusi un fost jucator cu aparitii sporadice la nationala iar Seroni este legitimatul unui club care trebuie „omenit” pe fata.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  1 decembrie 2014, 0:58

@ Cristi

De acord, comisiile opteaza pentru varianta grotesca. Daca incerci sa indrepti o gafa, nu faci decat s-o adancesti. R.P.

Comentează