Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Un business de plăcere

Cristian Balaj a ţinut un curs de arbitraj la meciul Steaua-Dinamo.

E mai uşor să treci cu vederea greşeala unui strungar decît pe cea a unui arbitru. Şi nu doar fiindcă strungarul munceşte fără public, pe cînd arbitrul e urmărit […]

luni, 3 noiembrie 2014, 9:39

Cristian Balaj a ţinut un curs de arbitraj la meciul Steaua-Dinamo.

E mai uşor să treci cu vederea greşeala unui strungar decît pe cea a unui arbitru. Şi nu doar fiindcă strungarul munceşte fără public, pe cînd arbitrul e urmărit de milioane de priviri. Materia de lucru a strungarului e metalul, pe cînd cea a arbitrului e natura umană, cu hachiţele şi cotloanele ei. Arbitrul împarte dreptatea într-o lume unde fojgăiesc bănuielile. E judecătorul care trebuie să-şi păstreze capul limpede chiar şi atunci cînd pe la urechi îi şuieră ameninţări sau miniproiectile. Omul cel mai uşor de crucificat de o galerie sau de un ziarist. Circumstanţele lui atenuante devin brusc invizibile. E atît de tentant să descifrezi o malversaţiune sau un arbitraj tematic încît te simţi obligat mereu să contextualizezi eroarea. S-o încarci cu semnificaţii oculte, urzite în cancelarii, departe de ochii mulţimii.

Nu pun la cale reabilitarea lui Istvan Kovacs. Cred însă că dacă tot îi aşchiem pe cei care greşesc, se cuvine să-i şi lăudăm pe cei care profesează fără cusur. Aşa cum a făcut Cristian Balaj vineri, la Steaua-Dinamo. Văzîndu-l cu trei zile în urmă, mi l-am reamintit pe Sandor Puhl în perioada lui de apogeu. Aceeaşi autoritate neisterică, aceeaşi economie de gesturi, aceeaşi tendinţă de-a asigura cursivitate jocului. În plus, o remarcabilă capacitate de abstragere din peisaj. Spre deosebire de alţi arbitri, Balaj nu vrea să iasă în faţă, să confişte atenţia publică, să devină personaj, să primească porecle hollywoodiene. Îl interesează ca lumea să fie atentă la jucători şi la minge. Stofa şi talentul de arbitru i se văd de la primul fluier. În plus, a jucat fotbal la viaţa lui şi-i miroase imediat pe trişori. (Anghelinei şi Serea au jucat şi ei, veţi replica, şi nu vă vă voi putea contrazice.)

Nu-i ridic statuie lui Cristian Balaj şi nu uit că a greşit şi el în trecut. Însă îi recitesc un interviu din care aflu că „arbitrajul e un business făcut de plăcere”. Printre rînduri, asta înseamnă rezistenţă la stimuli pecuniari. Balaj îşi aminteşte şi de meciurile în care parcă n-a fost el, dar oglinda în care se priveşte de dimineaţă nu-i arată un corupt, ci un om pus în dificultate de unele prietenii. Mizez însă mai departe pe stilul seniorial de arbitraj de care e capabil. La meciul de vineri, s-ar fi putut simţi obligat să sufle măcar puţin în pînzele Stelei, după arbitrajul lui Kovacs de la Tîrgu-Mureş, însă a arbitrat şnur. Şi încă un amănunt: aţi încercat vreodată să faceţi dreptate alergînd, cu ochii în patru, neavînd reluări de faze şi fiind nevoit să decideţi pe loc? Nu-i cel mai simplu lucru din lume.

Comentarii (65)Adaugă comentariu

Cristian Balaj a tinut un curs de arbitraj la Steaua-Dinamo | ŞcoalaDeArbitri.Ro (7 comentarii)  •  5 noiembrie 2014, 10:30

[…] E mai uşor să treci cu vederea greşeala unui strungar decît pe cea a unui arbitru. Şi nu doar fiindcă strungarul munceşte fără public, pe cînd arbitrul e urmărit de milioane de priviri. Materia de lucru a strungarului e metalul, pe cînd cea a arbitrului e natura umană, cu hachiţele şi cotloanele ei. Arbitrul împarte dreptatea într-o lume unde fojgăiesc bănuielile. E judecătorul care trebuie să-şi păstreze capul limpede chiar şi atunci cînd pe la urechi îi şuieră ameninţări sau miniproiectile. Omul cel mai uşor de crucificat de o galerie sau de un ziarist. Circumstanţele lui atenuante devin brusc invizibile. E atît de tentant să descifrezi o malversaţiune sau un arbitraj tematic încît te simţi obligat mereu să contextualizezi eroarea. S-o încarci cu semnificaţii oculte, urzite în cancelarii, departe de ochii mulţimii. Continuarea o gasiti aici. […]

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  5 noiembrie 2014, 10:38

@ dan marcel

Va ganditi la Denis Xifando, probabil. Un arbitru de prin anii ’30. Faza e decupata, cred, dintr-un Rapid-Venus. Am citit intamplarea candva. R.P.

dan marcel (12 comentarii)  •  6 noiembrie 2014, 2:16

Asa, XIFANDO: „cum era sa-l mint pe domnul Xifando?” a fost replica fundasului care si-a recunoscut vina. Multumesc d-le Paraschivescu!
Ala da etalon pentru arbitrii!!!

Obiectiv (461 comentarii)  •  6 noiembrie 2014, 9:37

@ Corvette59
Asa-i ca admiratorii fotbalului englez sunt debusolati si dezamagiti dupa ultimele rezultate? Nici chiar Chelsea n-a facut mare branza, dar cei de pe Stanford Bridge sunt in grafic si vor castiga grupa!
De neinteles cum cei de la Arsenal s-au lasat egalati, asa ca se arata din nou perspectiva intalnirii in faza optimilor cu o castigatoare de grupa; sper sa nu fie Real sau Bayern, pentru ca celelalte – Leverkusen, Porto, PSG/Barcelona si chiar Atletico- sunt abordabile! Oare jucatorii vor sa-l „lucreze” pe alsacian?
@ Radu Paraschivescu
N-am vazut derby-ul, nu pot comenta arbitrajul!
Chiar daca Ajax a pierdut, s-a vazut ca Barcelona nu mai este de vreo 2 ani echipa de pe vremea lui Pep!
In fine, sper ca Arsenal sa-i demonstereze lui Ilie Dumitrescu ca BVB poate fi invinsa; pacat doar ca miza nu mai poate fi locul 1 in grupa! O.

Obiectiv (461 comentarii)  •  6 noiembrie 2014, 9:51

Scuze pentru greseala comisa: Stamford Bridge, bineinteles! O.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  6 noiembrie 2014, 10:13

@ Obiectiv

Eu am vazut Steaua-Dinamo la sediul televiziunii la care colaborez. Altfel, trebuia sa gasesc un local care sa prinda Look TV. Barcelona a castigat cu bafta mare si fara sa mi se para c-ar fi meritat mai mult de un egal. Ajax a avut penalti trecut cu vederea, portarul lui Ajax a gresit grav la primul gol, pana la pauza Ajax a fost mai buna. Barcelona pare blocata in cautarea drumului post-Guardiola. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  6 noiembrie 2014, 10:15

@ dan marcel

Cu placere. Stiti, desigur, ca odata cu trecerea deceniilor personajele de genul lui Denis Xifando suporta anumite retusuri literare. Probabil ca a fost un etalon al meseriei, dar va invit sa nu-l mitologizam. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  6 noiembrie 2014, 10:49

@ Radu Paraschivescu
Corect, Barcelona n-ar fi meritat sa castige! Poate ca celalalt cub de suflet (Arsenal) va putea sa se revanseze in fata catalanilor pentru doua eliminari anterioare din fazele eliminatorii! Dar asta abia dupa o alta revansa, in fata BVB-ului! O.

yop (8 comentarii)  •  7 noiembrie 2014, 12:29

@ john.peris
In primul rand felicitari pt modul elegant si decent in care ti-ai expus parerea, acum ti-as sugera si eu sa iti amintesti ca si Nedelcearu a recunoscut dupa meci ca a faultat, plus ca la faza in care Keseru trage in portar din 2 m a fost un penalty clar ca lumina zilei la Filip neacordat (doar al 12-lea in cele 13 etape scurse pana acum, cu toate sansele sa se ajunga la 50 pana la finalul sezonului).
Toate cele bune!

arbitru (4 comentarii)  •  8 noiembrie 2014, 1:45

Superba replica, magarule ! Numai o secunda cu tine si deja ne inveti romana !

arbitru (4 comentarii)  •  8 noiembrie 2014, 1:49

si ca veni vorba … ia spune, facem o Salcia impreuna ? 3 zile, ca acum e la discretie si facem misto de cititori, ce ponta ma-sii ?

arbitru (4 comentarii)  •  8 noiembrie 2014, 2:16

@RP – noi romanii vorbim cu APROPOS, ca asa vrea muschiu nostru ! Noi nu suntem gazetari ! Si nici din DEX ! „Foileton romancier” il gasesti pe net la „.UE”, scuza-mi franceza ! Eu tot nu inteleg un lucru – unde lovim cu dvs la carma corabiei, capitane?

dan marcel (12 comentarii)  •  8 noiembrie 2014, 8:04

@arbitru, postarea 59: Chiar daca va dovediti confuz in exprimare, incercati sa nu va mai uitati in oglinda in timp ce folositi abuziv tastatura: dispretul fata de propria dumneavoastra persoana va impinge la formulari auto-denigratoare. Va puteti recapata respectul de sine facand o schimbare in viata dumneavoastra: de exemplu, puteti renunta la aurolac, sau la „Tanita”. Si, mai ales, stati cat mai departe de calculator! Si de oglinda!!

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  8 noiembrie 2014, 9:23

Toţi oamenii preşedintelui pro
mit ca vorbesc frumos, nu ca arbitru.
Mama, sorele mele si fratii sint romani la fel ca arbitru dar spre deosebire de arbitru noi vorbim si scriem numai frumos. Ca tata Joscsa zice una alta, nu-i adevarat, el vrea doar pensie alimentara de merit si sa-i duca pe aia micii la gradinita.
Hai sa vorbim frumos. Sa scriem aici numai frumos. Ca sintem gazde, ca sintem gentlemani ce

Cum vrea muschii nostrii sa trintim stampile sau sa scriem duminica viitoare. N-o sa inteleg niciodata cum pot rata unii ocazia sa scrie ei acolo in li nis te, pro tejati bine in cabine, tot, dar absolut tot, ce cred ei despre unul si altul si despre familiili lor.

Fac un apel, scrieti frumos, ca de nu, dupa ce va izolam, daca iesiti, va paste cenzura.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  8 noiembrie 2014, 11:32

@ arbitru

Macar calmul nu vi-l pierdeti, va rog. R.P.

Comentează