Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Ciupiţurcă, bozgorimea şi fiorul naţional

Ciupitativul rămîne modul verbal preferat al naţionalei „O ţară cu mîna la inimă.” Asta stă scris pe programul meciului România-Ungaria pe a cărui copertă un suporter vopsit pe faţă şi înfăşurat în steag îşi ţine palmele la piept. Pe o […]

luni, 13 octombrie 2014, 1:21

Ciupitativul rămîne modul verbal preferat al naţionalei

„O ţară cu mîna la inimă.” Asta stă scris pe programul meciului România-Ungaria pe a cărui copertă un suporter vopsit pe faţă şi înfăşurat în steag îşi ţine palmele la piept. Pe o bulină de pe aceeaşi copertă se poate citi recomandarea: „Cînd se aude imnul, să arătăm că sîntem o ţară”. Ce deducem de aici? Că după imn putem să ne comportăm oricum. Să fim un trib, o adunătură, o populaţie. Cît timp solemnitatea de conjunctură e respectată, nu avem ce să mai cerem – iată mesajul. Prin urmare, întreb, îndurerat de această obsesie a mimării: dar după ce se termină imnul ce facem? Ne ascundem în peşteri? Plecăm la vînătoare cu ghioaga pe umăr? Urlăm la lună, în plin delir de licantropie? E  suficient dacă arătăm că sîntem o ţară timp de treizeci de secunde? Nu e mai bine ca, în loc să „arătăm că sîntem” o ţară, să fim pur şi simplu o ţară? Zi de zi şi an de an?

„O ţară cu mîna întinsă, cerşind un strop de fotbal”. Asta ar trebui scris pe coperta următorului program de meci. Însă pentru aşa ceva, cei care se ocupă de protocolul naţionalei ar trebui să aibă o autoironie de care nu pot fi totuşi suspectaţi. Naţionalei i s-a cerut, pe toate tonurile, să renunţe la prudenţa şi la zgîrcenia din alte meciuri, să atace, să aibă entuziasm, să profite de şubrezenia adversarului şi mai ales să evadeze din fotbalul ciupelii. Inutil, după cum s-a văzut. Ciupitativul rămîne modul verbal preferat al naţionalei, ceea ce înseamnă că selecţionerul nostru ar trebui să se cheme Ciupiţurcă. În felul ăsta, am accepta mai uşor realitatea că un portar de 38 de ani n-a fost testat nici măcar cu un şut mai acătării. Că diverşi fotbalişti au fost puşi să joace în zone unde n-au ce să caute. Că logica rezultatului util a crispat în loc să impulsioneze. Şi că rezultatul a fost un fotbal steril, plicticos şi frustrant.

E adevărat, ne-am priceput să dăm curs îndemnurilor. Chiar de la imnuri, după cum am fost sfătuiţi. Am huiduit imnul Ungariei şi am poftit bozgorimea afară din România, ospitalieri cum ni s-a dus vestea. Am aruncat cu tot felul de lucruri pe gazon şi spre galeria maghiară. Am arătat uneori ca o gloată în care clocoteşte ura. Ne-am asigurat că, la meciul viitor de acasă, o să auzim imnul acela rock într-o tăcere de mormînt, fiindcă în mod normal vom juca fără spectatori. Am mai dovedit o dată că nu ştim să distingem între adversar şi duşman. Ne-am comportat cum au vrut diverşi manipulatori care, de decenii încoace, trăiesc din traficul cu şovinism şi xenofobie. Ce ziceţi, am arătat ca o ţară?

Comentarii (145)Adaugă comentariu

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  15 octombrie 2014, 10:17

@ eugen

Am fost si eu pe stadion si va inteleg. Confuzia dintre adversar si dusman e voita si indusa de undeva din afara stadionului. Povestea, stiti bine, e veche. Sper sa puteti ajunge la retur. Simplul fapt ca vreti sa mergeti arata ca va intereseaza meciul, nu iesirile decerebrate. Nationala a jucat mizerabil, de acord, dar asta nu e un lucru camuflabil, ci de domeniul evidentei. Nici aseara, in Finlanda, n-a facut furori. A batut si e tot mai aproape de intrebarea: bine, si la Paris ce facem, ce joc aratam? R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  15 octombrie 2014, 10:21

@ blueredblood81

Daca dvs. ati observat plasamentul deficitar al aparatorului mai inalt, cu atat mai mult trebuia s-o faca portarul. Despre initiativa dvs. de-a azvarli cu flori, da, foarte frumoasa, dar, din pacate, nu la indemana noastra. Mi-ati adus aminte de Praga ’68, cand manifestantii au infipt garoafe in pustila soldatilor. Mai avem un pic pana acolo. Corect, propaganda vine de sus si de mult. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  15 octombrie 2014, 10:23

@ john.peris

Multumiri. Nu am observatii ultrapicante fata de conferinta lui Piturca, m-am obisnuit cu stilul asta. Si nici nu cred ca-l intereseaza parerea altora. Si-a confectionat un personaj pe care-l joaca. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  15 octombrie 2014, 10:25

@djdaad

Observatia e corecta. Atatat doar ca intr-un articol limitat ca semne nu poti vorbi despre prea multe lucruri, te strange pagina. Insa povestea cu biletele pentru galerii a fost discutata la televizor in cel putin doua emisiuni. E o politica de lingusire a galeriilor absolut paguboasa, dupa cum s-a vazut. R.P.

micescu (1 comentarii)  •  15 octombrie 2014, 10:25

„Ce ziceţi, am arătat ca o ţară?”

Am aratat ca tara care suntem acum. Celor care opineaza ca 20.000.000 nu e acelasi lucru cu 50.000 (cei prezenti pe stadion) le raspund ca pasivitate=complicitate, tolerare. Sa recunoastem ca in Romania actuala sovinismul, xenofobia si discriminarea (in special etnica) sunt foarte raspandite. E primul pas spre normalizare. Si da, pe stadion s-a vazut doar un efect, cauzele sunt in „Romania profunda” de azi.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  15 octombrie 2014, 10:26

@brotberuf

Aseara era cat pe-aci sa avem Serbia-Albania. Baietii s-au razgandit, ati vazut. Ma rog, sarbii sunt obisnuiti cu suspendarile de genul asta, au facut-o lata si cu Italia nu de mult. Geniul cu drona va primi Nobelul pentru tact, fara discutie. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  15 octombrie 2014, 10:29

@ bazileon

O sa vi se para ciudat, dar raspunsul e „da”. Etosul vadimist de care vorbiti (excelenta expresie) nu s-a ivit in 2013, nici vorba. CVT insusi preia o retorica veche si incitatoare. N-a fost o idee grozava sa arati bricege si masini de tocat, aici da, nimic de comentat. Dar, repet, primii vinovati nu sunt din fotbal. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  15 octombrie 2014, 10:32

@ Rictus

Va dau dreptate – cu un rictus, desigur. Nu putem generaliza, dar in multe cazuri fisa clinica pe care ati redactat-o dvs. in doua-trei randuri e exacta. Se pot scrie biblioteci despre tehnicile de manipulare folosite in Romania in ultimele doua decenii si jumatate. Decembrie 1989, martie 1990, alegerile, mineriadele si inca o suta de exemple au la baza manipulari si mistificari enorme. Iar unele, grosolane. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  15 octombrie 2014, 10:36

@ liviol

Imi face placere sa va reintalnesc. Spiritul violet a disparut din discutie, spre a face loc spiritului violent. Mi-e greu sa cred ca ne vom intelepti vreodata, mai ales fiindca xenofobismul si iredentismul da de mancare multora (e urat, e meschin, dar e adevarat). In alta ordine de idei, mi-e dor de Timisoara unui stadion plin si sonor. In ce-l priveste pe Piturca, nu-i contest calitatile, ci fotbalul propus. Asta da. De ani de zile tot pledez pentru un fotbal intors un pic spre esenta lui ludica, dar degeaba. Iar meciul cu Olanda din 2008 e pentru mine o jignire greu de uitat. Si aseara in emisiune am vorbit despre asta. Hai… era sa zic Poli. Nu stiu, hai ai nostri, wherever they are. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  15 octombrie 2014, 10:39

@ Atomic D

Interesant argument, nevoia autodefinirii si neputinta de-a o implini. Iata o pista utila. Va multumesc. Da, cate-un pic din toate. Pana si cantecul de betie e „cate-un pic, pic, pic”. Aceasta filozofie a picului a produs un diminutiv, „Romanica” (cu agravanta „Romanika”) pe care nu pot sa-l aud sau sa-l vad fara sa mi se ridice parul pe ceafa. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  15 octombrie 2014, 10:42

@ liviol

Rectific uluit: „xenofobismul si iredentismul DAU de mancare”, evident. Mea maxima culpa. Unde mi-o fi fost capul? R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  15 octombrie 2014, 14:19

@ Radu Paraschivescu
Da, este nevoie si de spectacol, dar noi ne-am obisnuit cu acest stil economicos de foarte mult timp, greu sa ni-l schimbam! Daca rezultatul este la rendez-vous (si a fost), maniera ramane in plan secund!
Anglia, Islanda si Italia n-au excelat in plan spectacular, cum n-au facut-o nici cehii (cu Olanda si cu Turcia); singurii la care totul a parut in regula au fost croatii, care au facut si spectacol contra Azerbaijanului, dupa o victorie importanta in Bulgaria!
Olanda are cativa jucatori angrenati (dar numai Robben are pretentii in planul performantelor) in Liga Campionilor, dar echipa evolueaza la un nivel la care este greu sa îi gasesti circumstante atenuante! Iar germanii si fanii lor se lauda ca pot forma nu stiu cate echipe de valori apropiate; ce s-a intamplat cu echipa lui Low in acest debut de preliminarii este inexplicabil si impardonabil! Sigur, se vor califica, nu le plangem de mila, dar nu arata deloc a campioni mondiali care s-au impus pe terenul celei mai titrate „nationale” a lumii!
Mi se pare ca tot ce am postat ieri (sub aspectul rezultatelor si al stilului) s-a fost confirmat intocmai cateva ore mai tarziu! O.

Rozu (1 comentarii)  •  15 octombrie 2014, 15:31

Domnule Paraschivescu,

suntem un neam needucat si necivilizat. In cei 24 de ani posti-decemristi am reusit sa pierdem si … cei 7 ani de’acasa!
Suntem un neam de haimanele, de hoti si escroci, ne mancam intre noi pentru ca ne taram pe lumea asta! Nu avem coloana vertebrala sa stam in picioare… Iar cand reusim, totusi, sa ne ridicam pe platforma unui „RATB”, ne trezim cu mana in buzunarul vecinului! Ce pretentii am putea avea?!
Priviti ce se intampla in aceste zile in parlament, la „alesii” de’acolo! Priviti ce candidati avem la cea mai inalta functie in stat!
Zau, uneori ma si intreb daca mai suntem un STAT…

Cu deosebita consideratie,
mitica

Rictus (8 comentarii)  •  15 octombrie 2014, 15:54

Va multumesc pentru raspuns. E impresionat si meritati felicitari pentru tot efortul depus in dialogul cu cei care va citesc. Chapeau!

Imi doresc tare mult sa vad intr-o zi o dezbatere valida despre ce inseamna educatia in Romania. De exemplu: cine ne impiedica sa ne educam copii sa creasca la fel de sanatosi ca olandezii – asta ca sa pastrez componenta sportiva (si aici zic biciclete, antibiotice si paracetamoale la minim, nasteri naturale, etc.)?

Obiectiv (461 comentarii)  •  15 octombrie 2014, 16:00

@ Radu Paraschivescu
Scuze, in finalul textului postat a existat un cuvant de prisos! O.

vlad t. (2 comentarii)  •  15 octombrie 2014, 16:01

echipa si-a dorit mai mult victoria

liviol (4 comentarii)  •  16 octombrie 2014, 23:45

@ Radu Paraschivescu
„mi-e dor de Timișoara unui stadion plin si sonor”…oh da!!! Locuind si eu aproape de malurile Dâmboviței, imi lipsesc mult vizitele de weekend pe care, de multe ori, le organizam doar sa fiu acolo, in marele oval violet!
Sa speram ca vom retrăi acele momente macar o data…
In rest o veste „That made my day” a plecat Ciupiturca!!!!
Din ce avem pe piata, mi as dori un Olaroiu, cred!

gogu de la Orodel (8 comentarii)  •  17 octombrie 2014, 7:07

Domnule esti o mare dezamagire..sper ca bozgorii sa-ti plateasca comemntariul kkcios!Bine a facut PITI c-a plecat ,atitea jigniri ati adus antrnotului nationalei Romaniei de rosea hirtia ziarului..Rusine domnule ziarist!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  17 octombrie 2014, 9:48

@ gogu de la Orodel

Ma bucura eleganta dvs. Si, da, ati intuit corect, bozgorii mi-au facut o oferta ultrageneroasa. Pacat ca, fiind in forinti, am mai mult de numarat. Se pierde un pic mai mult timp. Sa nu uit: ce jignire am adus selectionerului? Sunteti sigur ca stiti ce-i aia jignire? Nu mi-am permis niciodata sa ma refer la selectioner cum va adresati dvs. mie, de exemplu. Ironia e permisa in regulamentul vietii, daca n-ati aflat. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  17 octombrie 2014, 9:52

@ liviol

Astept si eu o noua zi violet, sa vedem. Piturca a plecat, ceea ce e o veste buna si pentru mine. Am fost impotriva readucerii lui din capul locului, fara sa-i neg meritele. Pur si simplu nu-mi place a-fotbalul pe care-l propune. Nu cred ca va veni Olaroiu, desi vad ca multa lume si-l doreste. E acelasi Olaroiu de la Middlesbrough, daca nu ma insel. Pe lista mea de preferinte nu e pe primul loc, dar lista mea nu conteaza decat pentru mine. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  17 octombrie 2014, 9:53

@ vlad t

Si noi, si ei avem tot doua picioare. Mingea e rotunda. Niciun meci nu seamana cu altul. Viata merge inainte. Et ainsi de suite. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  17 octombrie 2014, 9:56

@ Rictus

Va multumesc pentru multumiri. In masura timpului disponibil, raspund cu placere tuturor forumistilor. Mi-ar placea si mie sa vad o asemenea dezbatere. Pana la Olanda, care e totusi un model inaccesibil la ora actuala, m-as duce la vecini, in Serbia. Credeti ca elevul de-acolo are ca prima grija scutirea de sport, cum se practica atat de des pe aici? R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  17 octombrie 2014, 9:59

@ micescu

Sigur, o buna parte din spectatorii de sambata s-au comportat discutabil. Exista, categoric, sovinism si xenofobie la noi in tara. Exista lucruri asemanatoare si in Ungaria, si in Austria, si in Franta, sa nu fim naivi. Insa un stadion ar trebui sa fie un spatiu de dezintoxicare, nu de otravire. Actul sportiv ar trebui sa purifice, nu sa invenineze. Cum am spus deja, explicatiile pentru manifestarile de sambata trebuie cautate in propaganda secolului trecut. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  17 octombrie 2014, 10:02

@ Rozu

Sunteti nemilos cu natia asta careia totusi ii apartinem – si eu, si dvs. Va inteleg supararea, o incerc si eu uneori. N-as generaliza insa. Romania e in continuare o femeie interesanta si frumoasa. A incaput pe mana unor cosmeticieni nepriceputi si sadici, atata tot. Sper sa apuc ziua cand o sa-i pot admira din nou trasaturile care m-au cucerit. Va invit si pe dvs. sa-i mai dati sanse. A nu se intelege ca prin asta ii cautionez pe politicieni, dimpotriva. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  17 octombrie 2014, 10:07

@ Obiectiv

Pas grave. Da, ati vazut bine niste scoruri, bravo. R.P.

Marcel (8 comentarii)  •  17 octombrie 2014, 10:07

Cred ca editorialele dumneavoastra sunt realmente un punct de echilibru, nu singurul, dar sigur unul important pentru iubitorii fotbalului.
Un meci obisnuit pentru nationala noastra, adica slab („la ciupeala”), iar spectatorii au fost in ton cu meciul – incitati probabil si de modul cum a fost promovat meciul in presa. S-a insistat obsesiv pe rivalitatea dintre echipele Romaniei si Ungariei, o rivalitate care, in opinia mea nu exista, vorbesc aici de rivalitatea sportiva! nu de aburelile politicienilor de ambele parti!

Rictus (8 comentarii)  •  17 octombrie 2014, 15:41

@Radu Paraschivescu
Treaba asta cu scutirile imi trezeste amintiri. 🙂

E un cerc vicios aici si vina e atat a profesorilor cat si a parintilor. M-am uitat pe internet la informatiile disponibile despre sistemul educational in Serbia. Nu par a fi foarte departe de noi, cel putin pe hartie. E posibil ca diferenta sa o faca federatiile sportive?

Cat despre Olanda, eu zic ca e bine sa tintim cat mai sus 🙂 Exemplu de initiativa olandeza care ar putea functiona si la noi: Jeugdsportfonds.

Noi avem un minister al Educatiei care e faimos pentru afacerile cu Microsoft, un minister al Tineretului si Sportului care e e implicat in afaceri cu bazele sportive si un Cabinet Ministru delegat pentru Dialog Social care nu e cunoscut pentru nimic. Si situatia e asta de ani buni indiferent de persoanele care s-au perindat prin aceste structuri.

Obiectiv (461 comentarii)  •  17 octombrie 2014, 16:28

@ Rozu
Va rog sa nu generalizati, caci nu sunteti in posesia tuturor detaliilor/datelor!
Daca politicienii ofera un exemplu mizerabil, ca si cei din showbiz sau din justitie, sunt segmente intregi de activitate in care oamenii (ma rog, cei mai multi dintre ei) isi fac in mod onest datoria, fiind platiti foarte, foarte prost! Multi dintre ei activeaza intr-un domeniu in care nu pot primi spaga, nu primesc bonuri/tichete de masa, nici prime de vacanta si nici n-au reduceri/scutiri la utilitati! Dl. Radu Paraschivescu a apreciat ca sunteti nemilos cu aceasta natie, insa dvs. sunteti nemilos vis-a-vis de cei care activeaza in unele domenii numai! O.

Obiectiv (461 comentarii)  •  17 octombrie 2014, 16:32

@ Rictus
Acelasi discurs ca in cazul celui adresat, mai sus, lui @ Rozu! O.

Obiectiv (461 comentarii)  •  17 octombrie 2014, 16:40

@ liviol
N-ar fi cazul sa reveniti in Timisoara pe un nou stadion? Caci „ovalul actual” este depasit de jumatate de secol; la cat sunteti de falosi (cei mai multi dintre dvs.) si de bine situati material, n-ar fi cazul sa construiti o arena cel putin la nivelul celor 3 pe care toata lumea le lauda si le mentioneaza? Poate faceti ceva si in legatura cu identitatea clubului! Imi pare rau pentru dl. Radu, insa pe ceilalti banateni nu va pot menaja! O.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  18 octombrie 2014, 13:23

@ BOZO

Va multumesc pentru compliment si mai ales pentru comentarii. E, din pacate, asa cum spuneti. Rivalitatea sportiva a devenit un paravan in spatele caruia colcaie mizeria. Nu suntem toti la fel, dar stridenta si excesul sunt mai usor de observat (si de promovat) decat firescul. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  18 octombrie 2014, 13:24

@ Zoltanul

Mi-e greu sa va contrazic, nu prea il urmaresc pe domnul in chestiune. E-adevarat insa ca nu prea mai stim ce inseamna criteriul reprezentativitatii. Nu doar in sport, in general. Pacat. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  18 octombrie 2014, 13:27

@ Rapid CFR Bucuresti

Iata un unghi bun de discutie: cata lume isi aminteste ce a insemnat Ungaria in fotbalul lumii? Cei mai mari ca mine sau cel mult de varsta mea. Orice stadion transformat in supapa de defulare isi rateaza rostul. Si devine o rana purulenta. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  18 octombrie 2014, 13:28

@ chimir sen

Multumesc. Nici nick-ul dvs. nu-i mai prejos. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  18 octombrie 2014, 13:30

cfr_atlanta

Multumiri. Se pare ca amicalul cu Danemarca se indreapta spre Cluj. De acord, a fost urat la Bucuresti. Garantati ca la Cluj, intr-un meci oficial, n-o sa se repete nebunia de la Romania-Ungaria? Tare mi-ar placea sa stiu ca asa o sa fie. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  18 octombrie 2014, 13:32

@ Poftim?

Intuiesc in dvs. un bun roman, ceea ce ma face sa va las asa cum sunteti. „Verbal, non-verbal, istoric si contemporan”, ca sa va citez. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  18 octombrie 2014, 13:34

@ Laurentiu

Va multumesc. Vad ca exista si dezacord fata de articolul asta, ceea ce firesc si sanatos. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  18 octombrie 2014, 13:36

@ toth zeno & @ R.P.

Nu v-ati invrednicit sa va asumati o identitate. Nu-i nimic, sanatate. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  18 octombrie 2014, 13:39

@ Flo

Va multumesc pentru solidaritate. Exista o fascinatie a morbidului si a raului care invita la asemenea manifestari. Dupa cum exista fiinte (nemeritat bipede) care vin la stadion facand din capul locului abstractie de meci. Ii intereseaza conflictul, sangele si pumnul in gura. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  18 octombrie 2014, 13:41

@ borzos

Dupa cum vedeti, problema nu e doar neputinta de a-i invinge pe „descultii astia”. Punctele pierdute acasa le poti recupera (vezi Helsinki), alte lucruri, mai greu. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  18 octombrie 2014, 13:45

@ Marcel

Multumiri, sper sa le merit. Nu vad nici eu unde Dumnezeu e rivalitatea sportiva dintre Romania si Ungaria. Si, dupa cum bine a observat cineva aici, pe forum, la meciurile de handbal dintre Gyor si Oltchim n-au existat mizerii ca acelea de la fotbal. E o chestiune de educatie, caracter si rezistenta la manipulare. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  18 octombrie 2014, 13:49

@ Rictus

Pe hartie, da, s-ar putea ca lucrurile sa semene (n-am cunostinta). In realitate, in Serbia si peste tot in fosta Iugoslavie se bate mingea sanatos. Si s-ar putea ca rezultatele sarbilor sa mai aiba in spate si o mai buna aderenta la ideea de grup. Nu cred ca e o intamplare ca, in ciuda unei baze de selectie mai restranse decat a noastra, sarbii ne cam prajesc pe unde ne prind la toate jocurile sportive. R.P.

popor (10 comentarii)  •  19 octombrie 2014, 21:41

exceptand boschetarii,aurolacii si ceilalti neica nimeni care au aruncat si injurat poate am arata si noi ca o tara de prin anii 80 macar ! ce spuneti maestre ?

liviol (4 comentarii)  •  20 octombrie 2014, 0:18

@ Obiectiv
Din cate stiu, D-l Paraschivescu nu este banatean, ci s-a indragostit iremediabil de spiritul violet in timpul facultatii.
Eu sunt banatean, cateaodata si „falos”, insa aprecierea fata de bun gust, civilizatie, normalitate nu cred ca tine de locul in care te-ai nascut sau locuiesti ci de arhitectura ta, ca om! Spre ex eu locuiesc in Bucuresti asa ca-mi platesc taxele aici, deci nu as putea sa comentez de ce nu se investeste de catre municipalitatea timisoreana intr-un nou stadion.
Probabil ca este o analiza a oportunitatii….atat timp cat nu exista o echipa care sa atraga suporterul banatean, o astfel de investitie ar fi inoportuna!

Nepotul lui Decebal (1 comentarii)  •  20 octombrie 2014, 10:15

Buna dimineata ,
La cuplajele din anii ’60 si ’70, eu, copil, adolescent si tanar fiind, asistam, alaturi de clasa muncitoare ( studenti ,,agreeau” voleiul lui Derzei , Barbuta , Dragan. Schreiber si alti titani ai voleiului MONDIAL care reprezentau Romania ; handbalul lui Ivanescu ,Nodea , Redl, fratii Costache , Irina Climovschi, Simona Arghir , Elena Francu si alti titani ai handbalului MONDIAL ;rugbiul lui Moraru,Penciu , Dascalescu , Demian si alte marimi ai rugbiului European; Polo pe apa , bOX CU PLEIADA LUI ’69 (sunt foarte multi ) si alte Foarte multe sporturi de mare cinste pentru miscarea sportiva dintr-o Romanie unde invatamantul era incurajat, obligatoriu si cu rezultate cu valente de reala cultura si pregatire academica si profesionala ( toti erau angrenati in acest fenomen NATIONAL). In calitate de spectator NICIODATA nu m-am simtit in pericol pe nici un stadion (tin cu Steaua de pe timpul lui Zavoda si Raksi si nu m-am temut niciodata sa merg pe stadionul lui Parcalab si Datcu sa-mi sustin favoritii ); ca sportiv de perfomanta am fost educat in spiritul fair-playului si nimeni nu avea alta notiune decat cea a castigului ( este adevarat ca beneficiam de premii ,,colosale ”constand in … ciocolate si bonuri de supraalimentatie de 40 lei constand intr-o friptura cu garnitura si o apa minerala )
Am expus cele de mai sus pentru ca intre sport , spectatori si invatamant este o legatura organica si indestructibila . Va condamn , Domnule Paraschivescu, ca oportunist si fariseu pentru urmatorul motiv :la incepul anilor ’90 cand un alogen cu alura de sahist mediocru s-a repezit si a provocat hemoragia facultatilor de garsoniera (fara ghilimele)unde ati fost ca exponent al intelectualitatii si reprezentant de frunte al unei Romanii de bun simt? Dar unde ati fost cand se carau diplomele, cerute de sahist pentru absolventi ,cu ,,camionul-basculanta” camion murdar de resturile balastrului si gunoiului carat cu o zi inainte? Exista o relatie de necontestat intre derbedism-golanism si educatie si intre educatie si scoala ; in ,,capul scarii educationale ” trebuie sa fiti Dvs. si cei de calibrul Dvs. Il rog pe Papa Paul al ll-lea sa-mi permita sa sarut si eu Pamantul Gradinii Maicii Domnului neconditionat, la fel cum si-a exprimat dorinta si Sfintia Sa si rog cat mai multi romani sa mi se alature .Atunci vom avea tot ceea ce ne dorim , inclusiv atmosfera civilizata pe stadion si fotbal de calitate . Cat despre ,,prietenii” romanilor sunt sigur ca nu i-am provocat niciodata . Sa vedeti ce vor pati romanii la Budapesta , in orasul lui Godju.

Comentează