Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Fotbal cu oameni şi îngeri

Pierluigi Collina vrea să aducă legea talionului în fotbal Se comit uneori, cum bine se ştie, nedreptăţi în numele dreptăţii. Oameni bine intenţionaţi formulează uneori propuneri de bună-credinţă care cad la vot şi sfîrşesc în pubelă. De ce? Tocmai fiindcă […]

luni, 15 septembrie 2014, 8:49

Pierluigi Collina vrea să aducă legea talionului în fotbal

Se comit uneori, cum bine se ştie, nedreptăţi în numele dreptăţii. Oameni bine intenţionaţi formulează uneori propuneri de bună-credinţă care cad la vot şi sfîrşesc în pubelă. De ce? Tocmai fiindcă iniţiatorii lor insistă să fie romantici într-o lume clădită pe compromis şi fraudă. În această familie a candizilor cu glas puternic a intrat, iată, şi Pierluigi Collina, fost simbol al justiţiei pe teren. (Asta chiar dacă o memorie bine dresată poate aduce la lumină şi episoade îndoielnice – Olanda-Cehia 1-0 la Euro 2000, de pildă.)

Collina este, de ceva vreme, avocatul unei reguli pe care ar vrea-o dezbătută de International Board şi care, în esenţă, sună aşa: „Jucătorul care comite un fault grav trebuie să părăsească terenul pînă cînd cel pe care l-a faultat revine în joc sau este înlocuit”.

Măsura pe care-o propune Collina e un fel de talion fotbalistic. Un „ochi pentru ochi” a cărui aplicare ar conferi arbitrajului dimensiunea solomonică a înţelepciunii. Însă asta doar în teorie. („O idee aplicată e un înger căzut”, spune poetul.)  Practic, o asemenea iniţiativă e sortită eşecului din cauza propriilor efecte secundare. Fotbalul nefiind altceva decît viaţă cu mingea la picior, actanţii lui se vor comporta pe teren la fel ca în afara lui: vor căuta portiţa de ieşire, modalitatea de eludare. Sau măcar metoda de-a împinge noua regulă în ridicol.

Nu e greu de prevăzut ce-ar putea să se întîmple dacă amendamentul Collina ar trece. S-ar pierde timp, s-ar înmulţi protestele la deciziile arbitrului, s-ar fragmenta jocul mai dihai ca pînă acum.
Şi nu doar atît. Se ştie bine că fotbalistul are în general cultura ciupelii.

Din acest motiv, măsura cerută de Collina îi va expune în primul rînd pe fotbaliştii decisivi pentru echipele la care joacă. La primul fault al unui „fuoriclasse” asupra unui mediocru, acesta din urmă va avea grijă – chiar dacă n-a păţit mare lucru – să rămînă pe tuşă cît mai mult. Echipa lui va avea de cîştigat. Şi va fi greu doar pînă la crearea precedentului.

Ulterior, o măsură care-ar fi trebuit să cimenteze etica fotbalului nu va face altceva decît să încurajeze lipsa de etică, şmecheria cu alibi. Altfel spus, „amendamentul Collina” are şanse să reziste doar dacă joacă îngerii între ei. În momentul cînd coborîm în teluricul unui meci de campionat sau Cupă, efectul se schimbă.

„Sistemul actual este nedrept fiindcă îi creează un avantaj celui care a făcut rău”, suspină Pierluigi Collina. Aşa e. Numai că, odată aplicată, ideea lui îl va ajuta pe cel care a fost victima unei nedreptăţi să facă rău la rîndul lui.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

lute (42 comentarii)  •  15 septembrie 2014, 9:52

și totuși, parcă barosanii de la FIFA dau semne de gândire. după treaba cu sprayul și tehnologia de linia porții, Blatter susține admiterea probelor video la fața locului. frumos, pe margine, cu monitorul, două-trei intrevenții per echipă, precum în alte sporturi mai civilizate. dacă se vrea, se poate…

suporteru’ (7 comentarii)  •  15 septembrie 2014, 11:09

O masura care s-ar putea aplica fara mari probleme ar fi aceea legata de reluarea jocului dupa ce una dintre echipe trimite intentionat mingea in afara terenului pentru a permite acordarea de ingrijiri medicale unui jucator accidentat. De regula, celalalta echipa repune mingea in joc si o trimite in cu totul alta directie decat cea in care se desfasura faza , primind chiar aplauze (din partea propriilor suporteri) pentru o asa-zisa dovada de fair-play.

LEFTER POPESCU (23 comentarii)  •  15 septembrie 2014, 12:36

Domnule Paraschivescu,

personal sunt de acord cu propunerea lui Pierluigi Collina chiar daca, precum spuneti si dvs., exista posibilitatea clara a celui „faultat” de a insela arbitrul si a crea un avantaj echipei sale , in special cand echipa sa conduce pe tabela de marcaj si sta cu fundul in poarta pentru trecerea timpului. Cred ca e mai bine asa, evitand situatia ca echipa pagubita sa joace in inferioritate .

Eu vin insa cu o propunere de a completa pedeapsa si a fi cu adevarat in Legea talionului , ca atunci cand cel ce a lovit sa fie la randul sau lovit, sa simta durerea sau macar sa fie gadilat fara intrerupere pana cel pe care l-a accidentat reintra pe teren :p

Redevenind serios, o propunere pe care v-o fac spre a o analiza , este aceea de a se renunta la cei doi arbitrii aditionali ( de langa poarta) si de a se introduce sistemul cu doi „fluerasi” la centru- precum este la handbal . Si am sa va explic de ce .

Din cauza vitezei crescute de joc, a calitatiilor fizice ale jucatorilor, cat si a transmiterii mingii in jumatatea adversa de teren ,al jocului pe contraatac, arbitrul de centru , de foarte multe ori, din cauza unor sprinturi repetate , nu mai are aer si la cea mai mica atingere , un mic contact intre doi jucatori fluiera fault , doar pt ca el sa-si traga sufletul si sa se oxigeneze… asta am remarcat eu in multe meciuri- chiar si in CL sau la CM – ca sa nu mai spun , ca atunci cand nu mai are aer in creier, arbitrul nu mai vede foarte bine FAZA de joc, iar decizia sa, de cele mai multe ori este gresita .
Asa ca sistemul cu doi centrali – fiecare alergand in jumatatea sa – in diagonala opusa tusierului – pana la linia de fund, ii va permite sa fie promt si sa ia decizii cu mult mai corecte , iar colegul sau putand vedea jocul din cercul de la centrul terenului ajutandu-l in asa fel pe cel din careu .

O alta propunere pe care de zeci de ani o discuta multi iubitori ai fotbalului ar fi aceasta :

1- pentru a diminua vicierea rezultatelor datorita greselilor de arbitraj, unele omenesti , altele cu buna credinta…
2 – datorita calitatiilor fizice cat si a taliilor jucatorilor si in special al portarilor care nu mai au 1,70m si o detenta normala ca acum 150 de ani ci astazi au peste 1,90m sau chiar 2 m si o detenta cu 20 sau 30% mai mare datorita metodelor de antrenament…

… ar fi marirea dimensiunilor portilor – atat pe lungime cat si pe inaltime –

Daca nu se poate cu diametrul unei mingii de fotbal ,precum se vehicula cu zeci de ani in urma, macar de la 7, 32 m cat este in prezent, la 7,5 m pe lungime si de la 2,44 m la 2,5 m pe inaltime . In acest fel rezultatul final ar fi – cu mari sanse – de partea echipei mai bune , pentru ca s-ar inscrie cu un gol , doua mai mult pe meci , iar , precum am spus , greseala omeneasca de arbitraj ar putea fi corectata de prestatia echipelor din teren .

ps- pentru carcotasi – stiu ca dimensiunile portilor de fotbal sunt masurate in „picioare englezesti” care dau cifre fara virgula si numai tranformarea lor in metrii au dat aceste masuratori …dar am mai aflat si o frumoasa legenda care spune ca : porţile Universitatii Cambridge aveau 7,32 m in lungime si 2,44 m in latime atunci cand englezii au conceput primul regulament al jocului.

Nicolae Petre (2 comentarii)  •  15 septembrie 2014, 15:06

Prima propunere e chiar excelenta, nu stiu la ce ii tin pe arbitrii aia langa poarta ca oricum sunt de pomana acolo, pe avem pe margine 4 si pe teren doar unul singur.
In schimb, a doua nu mi se pare in regula, hai sa marim portile pana cand vor fi suficient de mari incat si un orb sa le nimereasca, acum zeci de ani nici nu castigau jucatorii intr-o saptamana cat altii intr-o viata, la banii astia mai degraba ar trebui reduse dimensiunile, sa se chinuie, sa invete sa nimereasca poarta aia, ca ma apuca damblaua cand vad ca jucatori de zeci de milioane abia nimeresc 5 din 10 suturi pe spatiul portii.
Atunci hai sa eliminam si offside-ul, daca tot vrem sa le facem viata mai usoara.

mihail (50 comentarii)  •  15 septembrie 2014, 17:00

@ Radu Paraschivescu
multumesc pentru lamuriri , tot nu sunt de acord , in al doilea rand , kiolk nu exista , cineva care raspunde la argumente cu jigniri nu exista !
@obiectiv
am inteles de prima oara , dar iti multumesc si tie , apropo si partea asiatica reprezinta , cat ?
@Radu Paraschivescu
conform Steven Spilberg senatorul Stevens spune asa ” Cel mai important document al secolului XIX obtinut cu o frauda , cu acordul tacit al celui mai pur om pe care l-am cunoscut( e vorba de Abraham Lincoln) ” !ma refer la abolirea sclaviei . Chestia asta e valabila la Collina ,cat si la Paraschivescu , cu emisiunea lui de nota 10 la un post de nota 3 .
In rest , Bayern a castigat , Dinamo a pierdut , Milan a castigat , Liverpool a pierdut , legea compensatiei !!

GOLOMBIOSCHI ILIE (5 comentarii)  •  15 septembrie 2014, 17:17

@ #LEFTER POPESCU. Nu sunt de acord cu domnul Radu Paraschivescu, Collina are dreptate, inconvenientul mentionat e usor remediabil prin decizia arbitrului care e cel ce poate hotara in ultima instanta daca faultatul trage de timp sau nu si poate acorda si cartonase corespunzatoare daca e cazul pe langa accesul in teren a celui retinut nefondat pe tusa. In privinta celor 2 arbitri de centru pe care ii propui eu am o propunere mai veche si superioara din toate punctele de vedere atat acesteia pe care o propui cat si celor actuale. Propunerea mea prevede tot 2 arbitri de centru din cei 4 ai brigazii doar ca 1 sa arbitreze o repriza si al doilea sa fie cel de rezerva ce indeplineste sarcinile celui de rezerva actual iar in a doua repriza cei doi si-ar schimba rolurile intre ei. Aceasta metoda ar prezenta numeroase avantaje ca cele mentionate si de tine privitoare la efortul arbitrului care arbitrand doar o repriza ar putea fi mai proaspat si mai exact in prestatie, s-ar putea creste si varsta activa a arbitrilor la minim 50 de ani nu 45 cum e acum o serie de arbitri valorosi putand ramane mai mult in activitate fapt de care ar beneficia fotbalul.De asemenea nu s-ar mai face discriminare intre arbitri aprioric considerandu-se ca unul e mai bun decat altul. Totodata s-ar deschide calea spre repartizarea aleatorica electronica a acestora la meciuri si organizarea pe sistem divizionar cu promovare retrogradare pe baza de clasament dat de notele observatorilor de arbitri la sfarsitul anului competitional.Arbitri centrali ar putea face fata mai bine si la un program incarcat de meciuri la minim 48 de ore asemanator cu fotbalistii. Privitor la porunerea ce are in vedere dimensiunile portilor de fotbal sunt perfect de acord si ideea e valabila in toate sporturile reglementarile nestabilite in Metri fiind anacronice. Personal aceeasi constatare am facut-o si eu in tenis pe care il mai practic din cand in cand si unde pusa la fel problema se pot face mici ajustari la dimensiunile terenului si fileului(90cm nu 91 cum e acum) favorizandu-se jucatorii normali, mobili, cu un teren de dimensiuni foarte usor marite la cifre rotunde in Metri respectiv Cm, evitandu-se pe cat posibil gigantismul ce pune stapanire pe mai toate sporturile si creand conditiile pentru practicarea acestuia de o masa mare si diversa de practicanti ca, varsta, greutate, inaltime,sanatate si hai sa mai si radem…sex.

Mihai (3 comentarii)  •  15 septembrie 2014, 17:53

pentru accidentarile grave e de luat in considerare,pentru ca, mai departe, cluburile ar stipula-o in contractele jucatorilor… deci s-ar ajunge finalmente la bani si automat unde e vorba de bani e si sensibilitate–jucatorii ar fi mai atenti daca ar trimite vreun coleg 6 luni pe bara pentru ca automat n-ar mai juca nici ei si n-ar mai primi salariu in consecinta; asa cum ati prezentat-o dvs mai sus e o utopie ca sa nu-i zic ineptie;

kiolk (9 comentarii)  •  15 septembrie 2014, 21:58

ei hai ca mai veniti de acasa … dar lasati siropul ! gsp are nesansa sa ajunga un fel de discovery channel care, fix cand sa puna degetu pe rana, mai baga o reclama, mai baga o evaluare din partea autorului, respectiv. Totusi, modul de exprimare va tradeaza … ca NE-gazetar de sport ! nici nu m-am uitat pe „articolu” lui naum, dar nu am mari sperante cu dansu ! Stai sa vezi acolo articol, ori cu porti de lei ori cu manifestatii extrasenzoriale – cand intru pe GSP, parca- gatesc carnaciori lu Minerva, scumpa si iubita noastra legatura cu prostia in direct ! 😉

kiolk (9 comentarii)  •  15 septembrie 2014, 22:09

si ca tot veni vorba, uite citez din naum, prima fraza: „Antrenorul Stelei a pus un amortizor propriei revolte. Atît că glonțul plecase.” Ca ati mai citit si alte reviste sportive din alte tari, unde ati mai vazut astfel de afirmatii ? Voi nu mai stiti ce faceti acolo ! Daca se intoarce Banciu, ajungeti toti la salubrizare !

kiolk (9 comentarii)  •  15 septembrie 2014, 22:20

fara comentarii, dar daca tineti mortzish sa ma taratzi in „situatii gravide”, explicati si dvs. ce sa intelegem noi – cititorii, din intelepciunea lui naum: ” Într-o lume a aproximărilor imposibile nu sughite nimeni cînd adevărul e uzinat pînă la a arăta precum un arbore cotit” . Apoi ne eplicati cum este cu „cimentarea eticii fotbalului”, pentru ca filme cu gangsteri am tot vazut !

bazileon (11 comentarii)  •  16 septembrie 2014, 7:21

Collina arata fioros si arbitra cum trebuie: mare smecher. Cineva propune sa se mareasca portile; eu as propune sa se revina la origini: fara porti!

abrudan (1 comentarii)  •  16 septembrie 2014, 11:29

s-ar putea face multe imbunatatiri:
timp efectiv de joc: reprize de 30 minute joc efectiv;
ideea cu 2 centrali spusa de cineva mai inainte ;
as zice si 4 arbitri de linie;
3 faulturi : stai pe bara 3 minute si/sau penalitati pe baza de numarul total de faulturi comise de o echipa

si, mai in gluma, mai in serios,
casti obligatorii ( gen casca lui Chivu – motociclistul )
masti transparente ( tot Chivul – Zorro – cand i-a spart Mancini pometele )
genunchiere, cotiere
ca la roller derby … ( fara patine )

Obiectiv (461 comentarii)  •  16 septembrie 2014, 15:49

@ mihail
Pai, cat sa reprezinte? 97% din totalul suprafetei! Ideea este ca Turcia este inclusa in structurile nord-atlantice si este o veche aspiranta la statutul de membru al UE!
In rest, mi-ar placea ca formatiile germane angrenate in Ch. League sa fie readuse cu picioarele pe pamant, adica sa se incline in gata celor din Anglia; Bayern si Dortmund au iesit anul trecut … aproape „nesifonate” din duelurile cu City, Arsenal (in cazul lui Bayern) si, din nou, Arsenal (Dortmund), insa sper sa se schimbe situatia acum! O.

mihail (50 comentarii)  •  16 septembrie 2014, 16:51

@obiectiv

singura echipa engleza , care va iesi bine din grupe , nesifonata ,va fi Bayern !!In rest , o finala de vis Bayern – Liverpool – Milan !!

corvette59 (172 comentarii)  •  17 septembrie 2014, 8:16

Doar jumatate din prima etapa s-a dus si ,deja, se vad lucruri multe . Lucruri care arata starea actuala a multor echipe angrenate in competitie . In direct am vazut,desigur ,Arsenalul contra Dortmundului. In mod normal scorul trebuia sa fie in vecinatatea a 5-6 goluri ,dar se vede clar lipsa lui Lewndovski . Deasemenea,la Arsenal ,s-a vazut cum poate fi exploatata lipsa de mobilitate si incetineala unei aparari.Unei aparari in care omul nr 1 ,Szczesny , a dat o falsa imagine de siguranta si pricepere.Ei bine,nu le are cu nici unele. La primul gol se face vinovat de a actiona inainte de sutul adversarului. Practic, i-a dat posibilitatea omului sa-si aleaga coltul. La al doilea a iesit aiurea . Bine ca n-a facut fault ,ar fi fost de rosu. Sau ,mai sti, poate ar fi fost o binecuvintare. Deci se intrevede ,din nou, o clasare pe locul 2 si un adversar de clasa in turul eliminator . De data aceasta as vrea Real-ul . Si asta va fi !
Olimpiakos putea cistiga mult mai clar , dar 3pct. e miza fiecarui meci si ei le au in traista .
Pacat de bulgari ! Meritau cel putin 1 pct pe Anfield !
Zenit-ul din Leningrad a devenit foarte periculos ! AVB este un fel de antrenor greu de descifrat .
Anderlecht e echipa care ar putea transforma anxietatea Arsenalului in mizerie autentica . AW ,conform Sky Sport, a rasuflat usurat la aflarea scorului ,1-1, de la Istanbul .
Nici Monaco si nici Leverkusen n-or sa rupa gura tirgului . Cel mai anost meci al rundei !
Asteptam miine Bayernul lui Pepe !
P.S. Pt mine ,intotdeauna, St Petersburg -ul va ramine Leningrad . Nume de oras erou !

corvette59 (172 comentarii)  •  17 septembrie 2014, 8:26

@ obiectiv, incepe noua editie pe 10 oct . Am sunat revista FourTwoFour si mi-au raspuns ca daca vreau sa stiu ce va fi in numarul ce precede prima etapa , sa merg la News Agency si sa cumpar revista . Cind am mentionat ca sint abonat permanent si ca voi rupe contractul au luat-o mai moale si mi-au dezvaluit ca nu va fi ce a fost ultimul an . Adica,vor lipsi ceva rubrici si photos . Si revistele tin pasul cu revolutia calitativa ! N-ar strica sa-mi mai dai o data adresa casutei postale !

Obiectiv (461 comentarii)  •  17 septembrie 2014, 14:24

@ corvette 59
Speram la o evolutie in linia celei cu City, insa APROAPE TOTI JUCATORII LUI ARSENAL AU EVOLUAT NEASTEPTAT DE SLAB!
Ati semnalat slabiciunile apararii, dar mijlocasii s-au intrecut in greseli de toate genurile: au gresit un numar incalculabil de pase, au incarcat sa dribleze si sa care mingea in situatii care impuneau alte solutii, s-au impiedicat sau nu s-au implicat (nu se poate sa-i dai credit lui Ozil si sa-l lasi pe Cazorla pe banca). Iar Welbeck si-a indeplinit norma (modesta) de goluri pe aceasta perioada in meciul „nationalei”! Ati spus ca Arsenal putea incasa 5-6 goluri, dar nu mai putin adevarat este si ca putea marca 2-3 (Welbeck si Poldi)! Sanchez? In nota echipei, nimic laudabil, in afara de ceva travaliu!
Imi imaginez cu greu ca Arsenal poate repeta prestatia catastrofala de la Dortmund, deci locul 1 in grupa ramane un obiectiv realizabil!
United si-a mai revenit, in schimb Liverpool isi arata clar limitele, in toate competitiile!
Surprind victoriile grecilor si rusilor, iar Monaco, Leverkusen, Schalke si Anderlecht (in ciuda temerilor dvs.) nu vor face nimic (sau vor prinde cel mult o calificare in optimi)!
Va scriu din nou adresa:
G.G.
CP 4
331170 Hunedoara
Multumesc anticipat! O.

kiolk (1 comentarii)  •  17 septembrie 2014, 16:37

@ mihail … bineinteles ca kiolk exista ! kiolk este in viata si sclipeste de energie ! Kiolk vrea ca gsp sa-si recapete credibilitatea si profesionalismul momentului zero din istoria sa de analist al sportului. Aparent, gsp a luat-o prea in serios in momentul in care autorii sai debiteaza ce le trece prin minte, indiferent de facultatile lor mintale. Stop doing druggs, do sports !

covalact de tara (2 comentarii)  •  17 septembrie 2014, 18:11

hai mai nea paraschivescule, nimeni nu mai intra in casa dumitale pazita de oamni si fortificata de ingeri ? Nici ca la tzara ! dontdudrogz, dusportz ! e ok asa ? sau vrei sa iti desenez ?

Marcovici (180 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 7:54

Arbitrajul poate fi o problema, dar nu o drama. Scenaritele sunt exagerate. De obicei, sunt scapari prostesti. Iar Colina e si el un om, nimic mai mult, un fel de Vautrot second-hand.

covalact de tara (2 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 19:21

pe bune … „Se comit uneori, cum bine se ştie, nedreptăţi în numele dreptăţii.” – nu mai ai nicio sansa, fie la dezlegarea limbii romane, sau sport ! sper ba sa fii man friday ! Noi credem ca NU!

ungazunga (1 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 19:36

vrem si noi o tara in care se vorbeste de sport, atunci cand o echipa din romania joaca ! vreau si eu o tara care se vorbeste de ljlkj atunci cand este balon de aur sau castiga o finala. vreau si eu o tara care sa vorbeasca despre romani si ce pot face ei … in sport, eventual ! Dar nu vreau o tara cu golania celor ce vorbeste despre EA (sa se dea mari imputzati autorizati de gazete). Vreau tzara mea ! Mue GSP !

corvette59 (172 comentarii)  •  21 septembrie 2014, 2:56

@obiectiv,
ai vazut meciul ?

Obiectiv (461 comentarii)  •  21 septembrie 2014, 7:12

” corvette59
Da, l-am vazut! A fost mai bine chiar si pentru doi dintre jucatorii care au ramas datori, Ozil si Welbeck; pe primul il voi aprecia doar cand va avea cel putin cate o realizare (gol sau pasa de gol) in fiecare meci! Pe al doilea, daca va marca 15-20 goluri! Oricum, dl. Radu se va bucura pentru cele doua reusite (gol si pasa) ale neamtului! O.

GOLOMBIOSCHI ILIE (5 comentarii)  •  22 septembrie 2014, 15:58

@#3 Lefter Popescu Referitor la dimensiunile portilor de fotbal parerea mea e ca dimensionarea corecta in metri ar fi, lungimea in loc de 7,32m sa fie 7,4m si inaltimea in loc de 2,44m sa fie 2,4m. Usoara crestere a lungimii 8 cm nu ar insemna aproape nimic in desfasurarea jocului(oricum in sensul propus si de tine) iar scaderea inaltimii cu 4 cm de asemenea nu ar influenta foarte major fazele in scopul marcarii de goluri suplimentare dar ar da o sansa in plus si portarilor de statura mai medie sa se evidentieze. 2,4m inaltimea si 7,4 m lungimea ar fi cifre rotunde si usor de memorat si de folosit in activitatea fotbalistica ceea ce e de dorit de fapt in orice fel de activitate.

Comentează