Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Vameşul şi tabloul cu fotbalişti

La 1908, Henri Rousseau, impresionat de partidele date la Paris, zămisleşte o operă faimoasă, ce odihneşte, azi, într-unul dintre cele mai frumoase muzee din lume, Guggenheimul din NY

Permalink to Vameşul şi tabloul cu fotbalişti
sâmbătă, 13 octombrie 2018, 9:18

Brâncuşi e rege aici. Uite „Miracolul” sau „Foca”, cu marmura cu vinişoare! Colo-i „Vrăjitoarea” din arţar! Hop, un Degas, un Gauguin, un Picasso şi a sa „Femeie cu părul galben”, niţeluş mai la dreapta un Cezanne, băiatul cu tablou de 272.000.000 $. Stai, ce-i asta? Patru domni îmbrăcaţi în pijamale, doi de fiecare echipă, într-o ramă găzduită de muzeul Guggenheim, printre opere de artă imense, în New Yorkul de 8,5 milioane de suflete? „Jucătorii de fotbal”, Henri Rousseau, 1908!

Până pe la 40 de ani, n-a pus penelul în mână, decât pentru a se întreţine. Lucra vameş. Aşa îi era şi era porecla. Se autoironiza „pictor de sâmbătă”. Prin 1895, s-a stabilit în Montparnasse-ul parizian, pe stânga Senei. S-a pensionat şi s-a apucat serios de treabă. Acolo era lumea bună. Delaunay i-a devenit prieten. Şi Andre Malraux. Picasso i-a spus, din prima, că e talent în stare pură.

A crezut că-l ia peste picior, dar era adevărul gol-goluţ. Cine debutează în artă în al nouălea lustru de viaţă? Un confrate, Pierre Puvisde Chavanne, îi duce patru lucări la o expoziţie. Stupoare! „Tablourile astea ar putea fi pictate şi de nişte copii”, aude pe la colţuri. Nu disperă, nu predă pensula, nu trece în rezervă culoarea. Din contră. Începe să-i opună impresionismului arta naivă. Are originalitate, are modernism.

Patru mustăcioşi în pijamale
La 60 de ani iubeşte sportul. În 1905, Franţa joacă, pe „Parc des Princes”, primul său meci internaţional de fotbal „acasă”, 1-0 cu Elveţia. Cronica reţine 500 de suflete, Henri Rousseau e printre ele. În martie 1908, Parisul vede şi întâiul joc de rugby, dar acesta ustură tare: Franţa – Anglia 8-35! E momentul în care „Vameşului” îi vine o idee. Se pune în faţa şevaletului. Pădure, copaci de-a stânga şi de-a dreapta. În mijloc, patru domni, „traşi” la pijamale, doi de fiecare echipă. Nu-i dimineaţă, nu-i amiază, nu e lună, nu-i nici soare, dar pictorul umblă la fineţe şi face mingea precum un glob dătător de viaţă. Primul tip seamănă leit cu Rousseau. Doi sunt dotaţi cu ochelari…

Ulei pe pânză, 100,5×80,3 cm. Botează tabloul „Jucătorii de fotbal”. Pauză. Câteva întrebări! Dacă e fotbal, de ce mingea e mânuită cu mâna? Nu cumva e o ironie fină la adresa rugbiştilor călcaţi în picioare de englezi? Dacă da, de ce balonul nu e oval? Şi domnul din stânga de ce boxează, a confundat sportul? Unde-i tuşa, unde-s porţile? Pare o joacă de duminică, într-un parc din Oraşul Luminilor. Dar lumea nu-i interesată de acest aspect.  Don Pablo e primul care îi laudă compoziţia. Vine cu un aparat foto, îl pune pe Henri lângă fotbalişti şi-l trage în poză. La 1908! Însă publicul larg nu-l simte, miroase că nu e aperciat.

Are o plagă la picior, aceasta se infectează. Pe 10 septembrie 1910, la 66 de ani, Henri „Vameşul” Rousseau se stinge, într-un spital din Paris.

Un franţuz, o nemţoaică şi o Americă
Anii trec. Guggenheim, industriaşul american iubitor de artă, vrea să lase ceva în a sa urmă. La 1939 dă drumul unui muzeu ce se învârte după soare. Hilla von Rebay e primul director. După Al Doilea Război Mondial, e trimisă în Franţa. Găseşte opera „Vameşului” într-un fel de anticariat, plăteşte o sumă ruşinoasă pentru el. O aduce la New York. Însă Guggenheim moare în 1949, iar neamurile sale, considerând că nemţoaica e o fire dificilă, o aruncă pe scări. În 1952, la deschiderea oficială, nu e invitată, ea, care fusese inima „templului”. Se ascunde în Connecticut, nu mai vrea să vadă lumea.

Dar „Fotbaliştii” lui Rousseau rămân în faimosul lăcaş. Un tablou celebru, cu jucători francezi, la 1908, „aduşi” în SUA de către o nemţoaică. Patru mustăţi estimate, azi, la 11.000.000 de dolari…

* Sursa: Charlotte Gerlings, „100 mari artişti”

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Tibisor (77 comentarii)  •  13 octombrie 2018, 9:48

Hmm ... interesanta poveste !

?????? (5 comentarii)  •  13 octombrie 2018, 15:09

Ați zice că la Dinamo contractele pe doi ani sunt ca durată cât al lui Contra, cât al lui Bratu sau cât al lui Niculescu ? Ce considerați că ar spune jucătorii de la Dinamo despre antrenorii care nu au performanțe, însă încasează clauze de reziliere mari pentru durate scurte de activitate , iar contractele jucătorilor dinamoviști nu ar fi totuși de nivelele altor contracte de la alte echipe de fotbal ?

?????? (5 comentarii)  •  13 octombrie 2018, 15:21

Opinați că Negoiță ar trebui să le mai dea și la jucători niște bani, așa cumfăcesu Turcu, Badea, Borcea, Valter, Nețoiu, Săvulescu, Con, etc., și nu numai la antrenorii care nu obțin performanțe cu echipa de fotbal ?

pawn (9 comentarii)  •  13 octombrie 2018, 16:45

valorile unor piese d-astea sunt pur estimative, ca trebuie sa li se puna un pret. nu au pret, sa fim seriosi. orice rembrandt de la luvru, orice van gogh de la quai d'orsay ar face explozie de pret estimat, in cazul in care s-ar vinde.

?????? (5 comentarii)  •  13 octombrie 2018, 18:46

Remarcați ce scor dă GSP pentru meciul jucat de fotbaliștii de la Dinamo ? ,,Dinamo a câștigat amicalul de azi de la Ștefănești, cu Unirea Dobroești (L4 Ilfov), scor 23-0. " Considerați că pune în evidență faptl că fotbaliștii sunt valoroși, patronii și tehnicienii nefiind capabili să obțină astfel de scoruri atunci când îi organizează și îi antrenează ?

Zagna (18 comentarii)  •  13 octombrie 2018, 22:33

Si Catalin Oprisan poate sa rateze ! Un moment ...neinspirat. Se intampla.

gintonic (10 comentarii)  •  15 octombrie 2018, 15:11

dl. Craciunescu ar spune ca: "dupa pozitia nefireasca a mainilor, aici nu e vorba de fotbal, ci mai degraba de rugby" !... :) si nici mingea nu-i chiar rotunda! ;)

Iuliu (3 comentarii)  •  17 octombrie 2018, 13:31

Pare a fii rugby . Un jucator se pregateste sa prinda mingea venita nu e prea clar de unde . Coechipierul lui din dreapta e putin mai in urma , seamana cu o sarja a liniei de trei sferturi . Adversarul din stanga pare ca se pregateste sa-l placheze pe cel cu mingea .

JIm (1 comentarii)  •  19 octombrie 2018, 11:07

Sa vorbesti unora care au crescut cu rapirea din serai deasupra patului despre Rosseau ....

Comentează