Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

30 de ani. Azi. „La Superba”. Freddie. Barcelona

În 1987, Mercury merge în Catalonia, cu o casetă audio în buzunar. Vrea s-o cunoască pe Montserat Caballé, marea soprană. Dă ”play” şi una dintre cele mai mirifice colaborări din istorie pleacă la drum. Fix 30 de ani de atunci.

Permalink to 30 de ani. Azi. „La Superba”. Freddie. Barcelona
luni, 8 octombrie 2018, 1:59

Domnul bate tocurile pantofilor, regulamentar, asemenea unui husar honved. Doamna din faţa lui întinde mâna, bărbatul o ia şi o sărută. Apoi se îmbrăţişează, cald. Tipul e Freddie Mercury. Lady e Montserrat Caballé.

Martie 1987. Solistul “Queen” a zburat până în capitala Cataloniei pentru a o cunoaşte pe faimoasa soprană. Aduce cu el o casetă, cu o singură melodie pe ea. “Barcelona”. Prin iarnă, a dat pe la Mike Moran, un superproducător muzical. L-a rugat să-i compună ceva pentru a o impresiona, din prima, pe iberică. Montserrat ascultă în picioare. O singură dată. La final spune doar atât: “Magnifico!” E clar: Freddie şi ea vor lucra la un album!

În mai, aranjamentul e gata. Mercury articulează fiecare cuvinţel, Caballé se focusează pe tonalităţi. Freddie e uimit. “Are un control al vocii incredibil. Când am tras piesa, la un moment dat, producătorul mi-a spus să mă dau un pas în spatele microfonului”. “Şi ea?” “Ea a rămas pe loc. Controla, totul, din voce!”.

Imn fără interpret
Comitetul Olimpic Spaniol află de colaborare. Imediat, imnul devine melodia Jocurilor pe care Barcelona vrea să le organizeze în 1992. Pe 8 octombrie 1988, astăzi, fix acum 30 de ani, Montserrat şi Freddie o prezintă publicului larg, la festivalul barcelonez “La Nit”, “Noaptea”. Soprana nu prea este de acord, pentru că fac playback, dar melodia prinde, e un amestec perfect de pian, operă, clape, pop, Shakespeare, Cervantes.

Cântă şi “How Can I Go On” ori “The Golden Boy”, dar e clar: cap’dopera nu poate fi decât una singură! Pe 17 octombrie 1988, Barcelona învinge Amsterdamul, Belgradul, Birminghamul, Brisbaneul şi Parisul, aşa că totul e oficial: “Barcelona” e imnul! Albumul se coace şi el, cu opt piese. Freddie, însă, e grav bolnav. Ştie asta din aprilie 1987. Pe 18 februarie 1990 participă, alături de băieţi, la “Brit Award”. A doua zi, presa titrează că Magul e grav…

Se stinge pe 24 noiembrie 1991. Până la deschiderea Olimpiadei mai sunt doar opt luni. Montserrat plânge, vine pe “Stadionul Olimpic”, cântă, dar nu “Barcelona”. Nu vrea fără Freddie. Placido Domingo o priveşte cu admiraţie. “Auzi, tu când mai respiri?”, o întreabă. Caballé recunoaşte: a fost surprinsă de moarte lui Freddie, n-a avut vreme să pregătească ceva. Spune, într-un interviu, că nu-l va putea uita niciodată.

Aşa e!
În 1999, finala, da, acel ultim act memorabil de Champions League, dintre Manchester United şi Bayern München, are loc pe “Camp Nou”. Montserrat Caballé face duet cu Freddie Mercury, “aflat” pe tabela electronică. E ceva ce nu s-a mai văzut…

“La Superba” s-a stins pe 6 octombrie. 54 de primăveri căsătorită cu tenorul Bernabe Marti. Freddie are 27 ani de când nu mai este. Dar youtube, piedica în calea uitării, nu ne lasă…“La Superba”, Freddie, Barcelona. Nu-i aşa că şi azi ţi se face pielea ca de găină?

Comentarii (5)Adaugă comentariu

costi (2 comentarii)  •  8 octombrie 2018, 14:35

Superb.........pacat ca s-au dus.

DragosMT (1 comentarii)  •  8 octombrie 2018, 14:54

27 de ani chiar...

Dino (3 comentarii)  •  8 octombrie 2018, 20:23

E luni si totusi un articol de Oprisan.....dar ce articol "flori de mucegai"

Cristian -SFO (3 comentarii)  •  9 octombrie 2018, 2:00

Superb articol, f elicitari!!! ... ca pacat ...

EPer (1 comentarii)  •  11 octombrie 2018, 12:52

SUPERB, dle OPRISAN!

Comentează