Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Cei crescuţi în sunet de antiaeriană

Croaţii au învăţat fotbal prin alte ţări. A lor era în război. N-au avut "acasă". S-au întors în patrie pe vremea când înaintaşii jucau o semifinală de mare turneu. Acum ei au prins ultimul act

Permalink to Cei crescuţi în sunet de antiaeriană
sâmbătă, 14 iulie 2018, 9:26

„De fiecare dată când mama vorbea, la telefon, acasă, plângea. De fiecare dată! Nu pricepeam nimic. Locul ăsta, «acasă»», nu trebuia să fie ceva frumos? Îi vedeam ochii, o întrebam ce are. Se ştergea, prindea a râde. Mereu mă păcălea aşa”. Ivan se născuse în Elveţia, dar mereu auzea despre Croaţia. La patru ani, de acolo le-a venit, în Ţara Cantoanelor, un pachet. Habar n-avea cine le trimisese, dar el şi Dejan, fratele, găsiseră pitulate, într-un ungher, două tricouri. Ale naţionalei „de acasă”. „Tata ne-a spus că trebuie să le purtăm. Nu le-am dat jos o lună, nici măcar când dormeam”. Ivan Rakitici.

Războaiele din fosta Iugoslavie au ţinut 10 ani, şapte luni, o săptămână şi cinci zile.

Dejan se născuse în Zenica. La două luni după ce familia decisese să se refugieze în Germania, în piaţa centrală de unde mama cumpăra nişte prune dumnezeieşti, prinseră a cădea bombe. 19 aprilie 1993. 15 civili morţi şi alte 50 de suflete schingiute pe viaţă. „În München am stat şapte ani. Apoi ne-au expirat actele şi am fost goniţi acasă. Acasă unde nu mă puteam înţelege cu nimeni. De unde era să ştiu croata, dacă fugisem la doi ani?”. S-a râs mult de el. „Băi, germanule!”, auzea, mereu, bășcălia. Dejan Lovren.

Zenica, obâşia sa, a fost asediat un an şi jumătate. Fără apă, fără electricitate. Râuri şi lumânări. Atât.

Vedran avea şase ani când părinţii i-au spus că trebuie să plece de acasă. „Păi dacă e acasă, cum să plec de acasă?”, a întrebat. A dat Modranul natal pe Zagreb. Aici părea mai linişte. Pe 2 mai 1995, sârbii au lansat două proiectile. Intenţionat, în spaţii unde se aflau civili. Şapte morţi, 200 de răniţi. Vedran Corluka. Războiul din fosta Iugoslavie a luat cu el 140.000 de vieţi omeneşti.

„Cloşca”, telefonul şi lagărul
Îi ziceau „Cloşca”, pentru că ăl bătrân ţinea o fermă de păsări în Omis. Splitul natal, care, cândva, fusese al Veneţiei, era frumos. În port, păştea „Velebit”, unicul submarin croat. Apoi, într-o seară, l-au îmbrăcat într-un trening şi i-au spus că acasă nu mai e chiar acasă. Vecinii lui ridicaseră Lagărul de la Lora. Acolo chinuiau sârbii-prizonieri. Jucau cu ei „Telefonul”. Scoteau două fire din priză, le lipeau de urechile amărâţilor. Apoi râdeau. Ivan Perisici. 43,4 la sută dintre victimele croate au fost civili.

Mario văzuse lumina zilei în Slavonski Brod, pe Sava. Şase ani s-a jucat cât a vrut. Apoi, ai lui l-au anunţat că noua lor casă este Germania. Avea să afle, peste ani, că apartamentul său dispăruse. Operaţiunea „Coridor” trecuse chiar pe acolo. 116 civili morţi dintr-un foc. Mario Mandzukici.

1.520 de oameni au pierit, după război, în Bosnia – Herţegovina, după ce au călcat pe mine antipersonale.

Daniel voia o bicicletă, cadou de ziua lui. Pe 27 octombrie făcea şapte anişori. În a doua parte a lui septembrie, nişte oameni răi, conduşi de un nene pe nume Ratko Mladic, poreclit „Măcelarul din Bosnia”, a venit în zonă. Pe 5 octombrie Bătălia Zadarului, oraşul său, s-a oprit. 34 de morţi. Bicicleta n-a mai venit. Daniel Subasici.

Bosniacii au ras de pe pământ opt biserici catolice şi-au pângărit opt cimitire.

Luka era sărac. „Băi Stipe, să-i faci, mă, ăstuia mic nişte apărători!”. Stipe era tatăl. I le-a făcut la fabrică. Din lemn. Alerga precum Forest Gump în copilărie, dar era fericit. A învăţat să alerge cu antiaeriana. Fugărea mingea în parcarea hotelului ce-i devenise casă, pentru că a lui dispăruse într-o noapte şi cum auzea sirena o lua la goană. Şapte ani n-a avut „acasă”. Pe 18 decembrie 1991, Luka, bunicul, se întorcea cu turma de cornute de la păscut. El şi alţi şase bătrâni ai locului au fost împuşcaţi în tâmplă. Luka Modrici.

528 de oameni au fost ucişi în timpul raidurilor NATO din martie – iunie 1999.

Azi, copiii războiului, cei crescuţi cu antiaeriana, joacă finala Campionatului Mondial de Fotbal!

* Surse: nybooks, cnn, wikipedia

Comentarii (24)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (108 comentarii)  •  14 iulie 2018, 13:10

...sa fim seriosi ...nimeni nu crede materialul acesta de propaganda ...adevarul este altul ...

venerus (8 comentarii)  •  14 iulie 2018, 13:56

ovidiu_303, ce varsta aveai in timpul razboiului.. poate ne spui care e adevarul..... cred ca suntem multi care nu il cunoastem... lumineaza-ne..

ovidiu_3003 (108 comentarii)  •  14 iulie 2018, 14:33

...de unde vrei sa l stiu eu ?...dar tu nu vezi ca asta i propaganda ...ai citit vreodata Scanteia tineretului ca sa iti dai seama de propaganda comunista?...cum cati ani am ?...am prins razboiul din Vietnam ...de acolo stiu ...

Romulus65 (3 comentarii)  •  14 iulie 2018, 16:36

Razboiul din fosta Iugoslavie a fost dur pentru toti nu numai pentru croati, niciuna din partile combatante nu a fost usa de biserica. Si sarbii din fosta Republica Sarba Krajina au fost oprimati impotriva lor comitandu-se si crime de razboi. 200 000 de sarbi fiind obligati sa-si paraseasca casele si sa se refugieze in Serbia dupa un proces de epurare etnica in 1995. A fost un razboi in care toti oamenii au suferit nu numai croatii.

ghitza pistolarul (5 comentarii)  •  14 iulie 2018, 17:23

Bine scris Bibi, dar si adevarat! Raul nu are nationalitate! Insa imi pare tare ciudat ca acest adevar nu-l stiu si aia care fuseră la sfarsitul saptamanii asteia la summit-ul NATO, de la Brux... de au cerut sa fie alocat pana la 4%pentru bugetul NATO! De cine Doamne ne mai aparam? De Putin care gazduieste impecabil un CM, de fotbal?!Cataline, in ce lume traim?!

constantin (16 comentarii)  •  14 iulie 2018, 17:28

Nu contest tragedia pe care au trăit-o copiii croaţi în timpul războiului din Iugoslavia, dar să nu-i acuzăm pe sârbi mai mult decât trebuie. Să privim puţin în istorie: După 1918 s-a format Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, regat în care Croaţia a intrat la cerere... apoi a co-fondat Regatul Iugoslaviei. În 1941, Iugoslavia a fost ocupată de Germania şi Italia, iar Croaţia a devenit stat fascist. Croaţii introdus legi antisemite și au efectuat o campanie de purificare etnică și genocid împotriva sârbilor și romilor, înființând lagăre de concentrare. Din vreo 39 000 de evrei au scăpat vreo 9 000... Au fost ucişi vreo 300 000 de sârbi, aici sunt controverse. Germania pierde războiul şi Croaţia face iarăşi ... cerere şi intră în RSF Iugoslavia...Nu plăteşte datorii ca toate statele care pierduseră războiul, graţie eroismului sârbilor în faţa Germaniei şi Italiei. Înţelegeţi? Când le-a fost bine în Iugoslavia, Regat sau RSF, au făcut cerere ca să intre, apoi au ieşit, căsăpindu-i pe sârbi. În 1991 istoria se repetă: Croaţia şi-a proclamat independenţa. La îndemnul cui? Nici nu-i greu de ghicit. Primul stat din lume care îi recunoaşte independenţa este Germania, pentru ca după aceea armata germană să participe alături de NATO la borbandarea Belgradului. A fost prima participare alături de NATO a armatei germane după 1945... Astea-s întâmplări? Cum ar fi arătat UE cu o Iugoslavie puternică? Germania ştia şi a făcut tot posibilul ca acest stat să nu mai existe. Eu nu spun că a fost justificată tragedia croaţilor, dar să nu-i uităm nici pe copii romi, sârbi sau evrei care au avut o soartă şi mai crudă în timpul Croaţiei fasciste. Ce-au păţit ei, au făcut altora înzecit. Stimabililor, haideţi să învăţăm istoria, nu doar nişte capitole din ea, cele care ne convin. Jucătorii croaţi de mai sus ce părere au despre copii romi, sârbi sau evrei care nu au avut privilegiu să trăiască războiul într-un hotel din Elveţia?

di livio (5 comentarii)  •  14 iulie 2018, 17:34

pai sa le deie cupa direct ca au suferit antiaeriene...n-aveti de gind sa mai terminati cu croatii si cu razboiu...razboiu ala ei l-au provocat, croatii, nu io...sper sa cistige Franta finala ca-i ziua nationala pe 14 iulie...daca cistiga croatii, am pus-o de-o mamaliga...un an de zile tot articole de astea or fi...cit au suferit croatii si ce putini sint croatii si ce popor de extraterestri sint croatii...niste cotonogari sint croatii

constantin (16 comentarii)  •  14 iulie 2018, 17:41

Erată: bombardarea Belgradului. Păcatul celui care scrie din prima şi nu reciteşte...

Sasa (1 comentarii)  •  14 iulie 2018, 18:25

Recomandarea mea legata de razboiul din Jugoslavia: documentarul legat de prietenia dintre sarbul Vlade Divac si croatul Drazem Petrovic.

o zi croat (1 comentarii)  •  14 iulie 2018, 19:49

Daca romanu "nu *** " la propaganda orcui nu este sanatos !!! nu stiu cine esti "oprisan" ori educatia si experientza ta , dar esti pe undeva prin "plopi" ! SUCCES CROATIA IN FINALA ! Ar fi pacat de aceasta generatie DE IMENSA SANSA ce o au cit si de munca dusa pina aici ! Ca natiune :croati cit si albanezi (ai vedea aici si pe bosniaci) NISTE *** *** indoctrinate din pintecele mamei lor cu NATIONALISM si AROGANTA ! Nici o scuza pentru sirbi (foarte , foarte aroganti ) DAR CEL PUTIN NU AU SUFLET DE HAINA (Hyena!!!) ca cei mai sus mentionati !

constantin (16 comentarii)  •  14 iulie 2018, 20:26

Ar mai fi ceva de spus despre croaţi.... Au considerat că este bine în RSF Iugoslavia, atâtat timp cât statul a fost condus de Iosip Broz Tito. CROATUL Iosip Broz Tto... După aceea au început frământările, culminând cu aruncarea în aer a Iugoslaviei, în 1991. La meciul de mîine sper să se uite şi copiii romi, sârbi sau evrei care au trăit Marele Război în lagăre croate , nu în hoteluri elveţiene sau germane. HAI, FRANŢA!

Cezar (1 comentarii)  •  14 iulie 2018, 21:55

Nu-i mai plangeti asa tare pe croati. Cititi ce au facut minunatii de croati sub conducerea lui ante pavelici! S-au refugiat in Germania si Elvetia, ce nasol de ei! Cei pe care i-au omorat ustasii s-au refugiat in gropi comune!

Toader (9 comentarii)  •  14 iulie 2018, 22:43

@Romulus65, „sîrbii” din Kraina sînt urmașii vlahilor/românilor. Citește despre „Statuta Valachorum”. Vlahi au fost dezrădăcinați de Biserica Ortodoxă Sîrbă și de Biserica Catolică Croată. Și încă ceva, evacuarea celor din Kraina s-a făcut la hotărîrea Belgradului, evacuare cu forța!

Cicero (2 comentarii)  •  14 iulie 2018, 23:04

Ce *** de articol,credeam ca esti original,asa toata lumea a suferit,daca era Palestina in finala care era titlul?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Band (1 comentarii)  •  15 iulie 2018, 7:05

Aici esti cam pe lamga subiect d-le Oprisan. Nu sarbii au pornit acest război. E mult de vorbit despre asta. Și dacă tot ai pornit pe calea asta, de ce nu ai spus nimic despre USTASII croați din al 2-lea RM. Păi ăștia au fost mai răi și mai sadici decât fasciștii și hortistii la un loc. Cu ce sadism și cruzime s-au comportat împotriva civililor sârbilor, știi dumneata? Asta nu se uită niciodata și mai ales sârbii, un popor mândru nu poate uita. Si încă ceva - nu există limba CROATĂ. Mai studiază un pic

marian0904 (75 comentarii)  •  15 iulie 2018, 9:35

Daca inainte jucam de la egal la egal cu Iugoslavia, acum ne bat toti ex-Yu. Si vine si Kosovo din urma. Ei s-au batut 10 ani, dar razboiul nostru intern continua. Baietii din echipa Croatiei au invatat fotbal pe terenuri bombardate sau parasite, de la antrenori prost sau deloc platiti. Aveau credinta ca ceea ce fac va conta odata. In schimb, pe la noi, starea bazei materiale e, cu mici exceptii, dezastroasa. Reclamatiile si plangerile curg, iar fotbalul se muta de pe teren la comisiile FRF si la tribunal. Cat fotbal stiu jucatorii romani se vede dupa multele greseli elementare din timpul meciurilor. Nationala a pierdut calificarea din primavara, iar toamna a facut numai prezenta. Poate intelegeti ca acest razboi continuu ne duce in jos. Tot mai jos. Si nu numai la fotbal.

itu52 (3 comentarii)  •  15 iulie 2018, 10:32

Din păcate în zilele noastre Istoria arată jalnic, este fabricată în edituri, târâtă pe canalele tv. și distribuită muritorilor prin răspândaci de meserie sau volutari naivi, dornici de aventură. Se fabrică adevăruri pentru fiecare gust și se stimulează lupta partinică în cazul uniunii de păreri, s-au scindat imperii și țări în zone cu potențial conflictual ridicat în ideea tăbăcirii și dresării populației pentru o convețuire pașnică. Perfect justificat, apartenențele etnice, izolarea în blocuri a europenilor, granițele interstatale care au dăinuit până spre sfărșitul mileniului II și încă dăinuie în mintea unora, au îngrădit dezvoltarea liberă a individului. În atare context, e greu de crezut că procesul de deschidere, ”dezghețul” care a urmat (perestroica), nu este un proces gândit la nivel înalt și servit maselor pentru al ”realiza”, pentru că este ușor de înțeles și acceptat de mase când pornește de jos în sus. De aceea s-au creat și se crează centri de polarizare și capacitare a populațiilor. Nu se iartă nimic, orice personalitate indiferent de specialitate devine, purtătorul unei istorii a Istoriei comunitare. La nevoie, acolo unde sărăcia în afirmare suferă, se fabrică ”dizidenți”, conducători de turmă . Așa se tratează modern societățile bolnave, nimeni nu-și mai permite , la arenalul existent, acțiuni belicoase reale. Cât timp totul este sub control, să acceptăm, să ne bucurăm de pacea impusă de groaza unui război real. Deci, e un fel de ”încurcă-i drace”, pentru că una se vede, alta se zice și cu totul altceva v-a consemna Istoria adevărată.

itu52 (3 comentarii)  •  15 iulie 2018, 10:44

Scuze, ”va”, că este viitoare.

Unu oarecare (12 comentarii)  •  15 iulie 2018, 11:38

Domnule Oprisan, cu respect va spun, acest articol nu va face onoare. Este scris in stil propagandistic, unilateral. Eroificati o natiune si satanizati alta. Ati uitat sa scrieti si despre crimele de razboi ale croatilor. De la dv aveam asteptari nai mari decat de la geambasu si andries, care scriu fara sa se documenteze, ajungand in situatia penibila sa le dea cititorii lectii. Astazi v-au fost predate dv lectii de istorie mai sus. Nu le mai repet si eu. Sanatate.

HopeTX (1 comentarii)  •  15 iulie 2018, 15:36

Absolut penibil articol. E pentru prima data cand gandesc/spun asta despre ceva ce a fost scris de C Oprisan. Total lipsit de valoare de la un capat la altul si miroase a propaganda ieftina. Mentionez ca nu am absolut nici cea mai mica simpatie fata de sarbi, chiar din contra as spune. Dar ca sa transformi croatii in victime si sarbii in calai este o copilarie ca sa nu spun altfel. Tot, dar absolut tot ce au facut sarbii, au facut si croatii. Chiar mai rau si nu neaparat din razbunare. Croatii au fost initiatorii multor nenorociri intamplate in spatiul ex-yugoslav. Sa fim sobri, croatii au fost "alesi" drept victime de catre vest si nu prin prizma faptelor. Pune mana si vezi cum sunau ordinele lui Franjo Tudjman, sau cum se scrie numele asta, si vezi ca "nenea ala", Ratko Mladic, pare a fi un bunicut iubitor pe langa "nenea asta" croat. Pacat de timpul pierdut. De tine si de mine.

constantin (16 comentarii)  •  15 iulie 2018, 20:15

Da, copiii romi, sârbi şi evrei de care vorbeam s-au uitat la meci...

dan (4 comentarii)  •  16 iulie 2018, 3:22

@ constantin: cam ai dreptate!

Toader (9 comentarii)  •  17 iulie 2018, 9:44

Prima poză este clar „sesiune foto”, are tot ce-i trebuie pt a lovi la suflet: tanc, ruine, copii, mocirlă, Moș Crăciun (mai degrabă Moș coca-Cola) și mitralieră. Un film bun legat de asta este „Wag the dog” cu DeNiro.

Constantin (7 comentarii)  •  17 iulie 2018, 21:41

Ia vedeti stirea asta "camarade" Oprisan: https://www.gsp.ro/international/cm-2018/un-ultranationalist-acuzat-de-simpatie-pentru-regimul-pronazist-in-autocarul-bucuriei-croate-rakitic-regele-a-sosit-544207.html Idolii tai au ca erou un neonazist, bietii jucatori croati, nedreptatiti de soarta....Ce ar fi sa trimit em oda ta dedicata unor fani ai nazismului la niscaiva organizatii evreiesti?

Comentează