Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Un alt tip de naş

Ne-a dat sala de fitness, ne-a dat selectorul de greutăţi, zeci de cărţi de specialitate, milioane de sfaturi şi două porunci: ”Dacă e făcut de om, nu-l mânca!” şi ”Dacă are gust bun, scuipă-l!”. Jack LaLanne, ”Primul Supererou Fitness”

Permalink to Un alt tip de naş
sâmbătă, 9 iunie 2018, 9:01

Nu înţelegea ce forţă îl împinsese într-acolo, dar ce facem acum, căutăm să explicăm miracolele? Avea 15 ani, tocmai abandonase şcoala, se înhăitase numai cu dubioşi, dependent de zahăr, adică cel mai mare consumator de dulciuri din Calea Lactee, iar singura hrană pe care o cunoştea erau hot dogii lui Sam, din intersecţie, pe care-i servea dimineaţa, la prânz şi seara, precum şi între mese. Iar acum stătea cuminte, pe un scaun, într-o sală de festivităţi de unde, de la tribună, un tip aşa, cam pe la 35 de ani, unu’ Paul Bragg, vorbea despre hrană sănătoasă, organică, kilograme de apă ce trebuie băute zilnic, sucuri naturale şi exerciţii fizice pentru sănătate???

Avea să fie momentul ce îi schimba viaţa. Părinţii plecaseră din Franţa în SUA, unde Francois Henri Jack LaLanne, pişicherul nostru, se născuse în 1914. Tatăl îi murise de inimă, nu prea avusese cine să-i arate drumul drept în viaţă. Se hrănea numai nesănătos, era supărat pe el, era supărat pe toţi ceilalţi, avea dureri de cap, bulimie. În august 1929, cu câteva zile înainte ca Marea Criză Economică să pornească la drum, Bragg, un vizionar, decisese să plece să le vorbească americanilor despre sănătate, despre consumul de carne şi de zahăr care-i va băga în mormânt, despre necesitatea sportului în viaţa de zi cu zi. Jack intrase în sală fiară şi ieşise om. Decenii după aceea nu-şi putea explica exact ce se petrecuse atunci, în momentul acela, când în mintea şi-n sufletul său apăruse Marea Schismă.

Tipul născut de două ori
„În septembrie 1914 m-am născut prima oară. În septembrie 1929, a doua”. A revenit la şcoală. A început să se hrănească sănătos, a intrat în echipa de fotbal american. Ca să nu-l vadă băieţii şi să râdă de el, se ascundea şi mânca ouă, pâine prăjită, verzituri şi nuci. A mers la Universitatea din San Francisco, şi-a luat diploma de medic chiropractician. „Corpul nostru lucrează ca la carte dacă sistemul osos este corect aliniat, iar cel nervos funcţionează la capacitate maximă”, era auzit. A învăţat pe de rost „Anatomia lui Gray”, a studiat corpul omenesc, a început să vorbească despre ridicări de greutăţi şi despre culturism.

În 1936 şi-a deschis în Oakland ceea ce mulţi spun a fi „prima sală de fitess” adevărată din istorie, cu aparate pentru lucrul tuturor grupelor de muşchi. A zămislit dispozitive, a adus acolo scripeţi, cabluri şi a inventat selectorul de greutăţi. A chemat femei, le-a invitat să ridice haltere. Le-a vorbit tuturor despre nutriţie, hrană sănătoasă. Imediat a fost catalogat drept „aiurit” ori „şarlatan”.

Sportiv desăvârşit, a început să stabilească recorduri mondiale la înot, la făcut abdomene, a deschis „Health Food Bar”, termeni greu acceptaţi în epocă.

34 de ani pe post
Când s-a întors din cel de-al Doilea Război Mondial, s-a dus la o staţie din San Francisco a postului ABC. Şi-a plătit 15 minute pentru a-şi putea face publicitate la sală şi la produsele de nutriţie. „The Jack LaLanne Show” a prins imediat, emisiunea avea să stea pe sticlă 34 de ani. Arnold a venit la el pentru sfaturi, oamenii de rând l-au iubit. A scris cărţi, a ţinut prelegeri, a vorbit despre batoane ori lapte de soia în 1960…

96 de ani l-au găsit făcând două ore de exerciţii pe zi: 90 de minute de ridicat greutăţi, 30 de alergare ori nataţie. Glumele le ţinea, mereu, la el. „Când voi muri, toţi o să spună că nu am respectat ce am zis: cum să decedezi dacă te hrăneşti sănătos?” ori „Eu şi soţia facem sex aproape de câte ori putem. Aproape în fiecare luni, aproape în fiecare marţi, aproape în fiecare miercuri”.

La început de 2011 s-a îmbolăvit. N-a vrut la doctor. După o săptămână, „Naşul Fitnessului”, „Primul Supererou fitness”, s-a stins. Cele două „porunci” ale sale tronează, şi azi, în biroul în care n-a mai intrat nimeni de şapte ani. „Dacă e făcut de om, nu-l mânca!” şi „Dacă are gust bun, scuipă-l!”.

* Sursa: jacklalanne.com

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Chris (3 comentarii)  •  9 iunie 2018, 10:47

Frumos articol, habar nu aveam cine e tipul. Multumim ;)

Dino (3 comentarii)  •  9 iunie 2018, 14:45

Auzisem de el doar prin prisma unei reclame de un storcator cu numele lui. As dorii sa scrii zilnic despre un subiect. Multumesc pentru scurtele incursiuni in istorie.

Nono (1 comentarii)  •  9 iunie 2018, 15:39

Ma bucur sa citesc un astfel de articol despre o legenda din lumea sportului care pe mine m-a inspirat enorm in trecut. Mai sunt si romani care scriu despre sport, stam bine.

ovidiu_3003 (108 comentarii)  •  9 iunie 2018, 16:16

...cea mai mare prostie este sa arunci ceva cu gust bun ...

Tibisor (77 comentarii)  •  9 iunie 2018, 17:21

Ovidiu 3003 ... porunca a doua vine imediat dupa prima ... dar tu evident n-ai inteles nimic nici din articol !

Florin (14 comentarii)  •  10 iunie 2018, 0:19

interesant, multumesc!!!

ovidiu_3003 (108 comentarii)  •  10 iunie 2018, 9:55

...da... Tibi este un articol greu de inteles ...sa faci sport si sa mananci sanatos ...dar de ce nu mi explici tu ma loaza *** ce a vrut sa spuna Lalanne...dar asa in cateva frazed ...sa inteleaga toti ...nu intr un cuvant ...esti prost ca nu intelegi ...ia sa te vedem cat esti de destept ...halal de mintea ta ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează