Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Zborul 548

Aşa stăteau de fiecare dată: cum dădeai bineţe avionului, medaliile parcau pe partea dreaptă. În faţă, fetele. Rhode Lee Michelson, 17 ani, bronz. Lângă ea, Laurence Rochon Owen, cu un an mai tânără, campioană a Statelor Unite, şerifă peste toată […]

...

Vameşul şi tabloul cu fotbalişti

Brâncuşi e rege aici. Uite „Miracolul” sau „Foca”, cu marmura cu vinişoare! Colo-i „Vrăjitoarea” din arţar! Hop, un Degas, un Gauguin, un Picasso şi a sa „Femeie cu părul galben”, niţeluş mai la dreapta un Cezanne, băiatul cu tablou de […]

...

30 de ani. Azi. „La Superba”. Freddie. Barcelona

Domnul bate tocurile pantofilor, regulamentar, asemenea unui husar honved. Doamna din faţa lui întinde mâna, bărbatul o ia şi o sărută. Apoi se îmbrăţişează, cald. Tipul e Freddie Mercury. Lady e Montserrat Caballé. Martie 1987. Solistul “Queen” a zburat până […]

...

„Să te bucuri dacă mai poţi merge!”

Din cabinet ieşise mai mult mort decât viu! Nu se prinsese dacă fusese o încercare de umor negru, englezesc. Staţi, staţi aşa, că putea reproduce exact ceea ce auzise: „Santi, dacă vei mai merge prin grădină, alături de fiul tău, […]

...

Sburătorul

„Omule, avem milioane de probleme pe cap, de ce nu ne înţelegem noi? Îţi ajunge cât ai stat pe front! Clar? Gata, am pus punct!”. Zicând asta, ofiţerul vrea să se ridice. Dar afacerea nu e gătată. „OK, nu mă […]

...

Cum a devenit din om Superman

Pe 3 februarie 1977, Christopher Reeve are 85 de kilograme şi refuză să poarte un costum de muşchi. Pe 28 martie e la 99, gata de a trage una dintre cele mai frumoase producţii cinematografice din istorie

Permalink to Cum a devenit din om Superman
sâmbătă, 19 mai 2018, 10:37

„Christopher, dacă batem acum palma, eşti de acord să porţi pe sub costum un altul, unul plin de muşchi?”. „Nu!”, vine răspunsul. „Ei, drăcie, am văzut 200 de actori, am tras de toate vedetele de pe lume şi când ziceam că ne-am completat, copilul ăsta refuză?”. „Cât timp am?”. „Două luni!”. „OK, în două luni devin Superman, dar să fie clar, fără prostii pe sub!, da?”.

Povestea e luuuungă! Patru ani de zile, producătorul Ilya Salkind s-a chinuit să obţină drepturile pentru „Superman”, o coproducţie ce trebuia să spargă toate barierele. Richard Donner era regizorul. Semnaseră cu Marlon Brando, pentru 3,7 milioane de dolari, cu Hackman, pentru „doar” două, apoi se împotmoliseră la personajul principal. Doriseră numai băieţi de top. Primiseră doar refuzuri. Bruce Jenner, prietenul Nadiei, medaliat cu aur la Montreal, la decatlon, viitoarea doamnă Caitlyn. „Sly” Stallone, implicat în proiectul „Rocky”. Robert Redford, prea faimos să poarte chiloţi peste pantaloni. Patrick Wayne bun, aproape arvunit, apoi aflase că tată său, ilustrul John, avea cancer la stomac. Arnold fusese şi el pe listă. Şi James Brolin, şi Neil Diamond, cântăreţul. Patru milioane de dolari pentru Paul Newman. Nimic! Ajunseseră să-l ceară la probe şi pe dentistul soţiei lui Salkind.

Costelivul de 1,93 metri
Dar directorul de casting Lynn Stalmaster insistase. „Am un băiat bun, Christopher Reeve. Şcolit, cu talent, e ce ne trebuie”, spusese. Însă Donner nu căzuse pe spate la a sa vedere: 25 de ani, 1,93 metri şi 85 de kilograme? Nalt, deşirat, costeliv… Nu… Nu putea fi eroul Americii, eroul Omenirii!

Reeve plecase din SUA spre Londra, la ultima probă de la studiourile „Shepperton”. Era 1 februarie 1977. Pe 28 martie porneau la drum filmările pentru „Superman”, iar tânărul din faţa lor spunea că se va transforma… Ca-n filme???

Pe 3 februarie 1977, în SUA, pleacă la drum una dintre cele mai mari mostre de voinţă din istorie. Reeve se duce la sala lui David Prowse, cel care l-a interpretat pe Darth Vader. Omul e sportiv de meserie, fost halterofil, ştie ce şi cum. Stabilesc patru mese pe zi, pline de proteine. Îi dă să bea Neutromint. „Gust scârbos, dar dacă antrenorul asta cerea!”, avea să-şi amintească, peste ani, actorul. Azi, ziua începe la şase dimineaţa. Acasă. Încălzire, cinci minute de bicicletă, 14 exerciţii diferite, 100 de abdomene, 100 de „bricege”. Mâine se purcede la drum tot la şase. Sală. Lucru cu ganterele. Şapte circuite. Poimâine, şase dimineaţa.

Alergare, două ore de haltere, 90 de minute de ţopăit pe un ţarc susţinut de nişte arcuri, ca la circ. „Supliciu” e un cuvânt frumos. „Până în acel moment nu avusesem grijă, niciodată, de corpul meu. Jucam tenis şi… cam atât! Mâncam cam tot ce mânca un american, fără restricţii”, spunea Reeve. Când s-a urcat pe cântar, în prima zi de antrenamente, 85 de kilograme. Pe final, 96. În ultima zi, 99! „Lucrasem, până atunci, cu mulţi campioni. Dar niciunul nu avusese dorinţa de a reuşi pe care o găsisem la Chris”. A vorbit Prowse.

250.000 $ salariu, 300.000.000 încasări numai din „I”
Azi, la 40 de ani de atunci, lucrurile pot părea ciudate. Ori prea forţate. Dar vorbim despre un erou, nu? Ceea ce a urmat se cunoaşte: Christopher Reeve, fără costum ajutător, ci doar cu muşchii săi, face un rol memorabil în întreaga serie. Pentru „I” şi „II” a primit 250.000 $. Numai primul a adus încasări egale cu a treia parte dintr-un miliard de dolari… Apoi, accidentul stupid din 27 mai 1995, anii de chin şi plecarea din octombrie 2004. De câteva zile, acolo, Sus, Superman s-a regăsit cu Lois Lane. A prins-o de mână şi au pornit din nou, în faimosul lor zbor, peste întreaga lume.

* Sursa: Supermania78

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Grigore Ureche (2 comentarii)  •  19 mai 2018, 11:29

Bravo...am fost fan al seriei ...si al lui Reeve. Mi-a plăcut!!

Claudiu (2 comentarii)  •  19 mai 2018, 12:42

Foarte frumos maestre

Doru (34 comentarii)  •  19 mai 2018, 15:53

Multumesc pentru articoli.

Denis (1 comentarii)  •  19 mai 2018, 15:56

Prin 85 am văzut filmul,aveam 11 ani.O mare producție,un film minunat

ovidiu_3003 (105 comentarii)  •  19 mai 2018, 16:45

...omul este fost halterofil ...stie ce si cum ...normal !!!

Tristan (2 comentarii)  •  19 mai 2018, 17:39

Frumos articol.. Nu neaga nimeni talentul tău la scris, dar uneori mai dai rateuri.. uneori ești obositor de citit.. Dar toți mai dam rateuri din când în când..

FanCraiova (1 comentarii)  •  19 mai 2018, 18:19

Sa inteleg ça de cateva zile Madame Lane Louise e cu el acolo sus . RIP

marcel popa (1 comentarii)  •  19 mai 2018, 18:40

sa scrii ca scri bine.

constanteanul (17 comentarii)  •  19 mai 2018, 21:30

Foarte frumos. Si melancolic.

Postacul de aur (1 comentarii)  •  19 mai 2018, 21:38

Steroizi, steroizi si iar steroizi. De la 85 la 99 cu sucuri proteice, ce gluma buna

domprofesor (1 comentarii)  •  19 mai 2018, 22:32

Da - intradevar - foarte bun filmul ( mai ales primul ) foarte bun actorul - pacat ca acest personaj de film , parca a fost blestemat -- aproape toti actorii care l-au jucat pe SUPERMAN au sfirsit tragic ( cunoscatorii stiu la ce ma refer )

Comentează