Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Viaţa de după clic

Allison Stokke era cunoscută drept o săritoare cu prăjina cu reale calităţi. Un set de poze i-a modificat însă drumul. Din “atletă” a devenit “sexy atleta”

Permalink to Viaţa de după clic
sâmbătă, 5 mai 2018, 8:41

Făcea ceea ce făcuse de mii de ori: prăjina rezemată pe umărul drept, scuturarea talcului din palmă, concentrarea. Pe tânărul din stânga nu-l sesizase. Înainte să-şi facă paşii, omul declanşase. Clic, clic, clic! Ea-şi văzuse de săritură, el, de poză. Sau de poze. Asta fusese tot, câteva secunde!

Apoi, peste ceva vreme, primise un telefon. „Fată, tu ai aflat ce tare eşti? Ai peste 16.000 de inimioare primite în doar două zile” erau vorbele prietenei sale. Ce inimioare? Ce 16.000?

Alison Stokke avea 17 spre 18 ani la ora povestioarei. Fratele, David, gimnast cunoscut. Dar prima ei dragoste fusese săritura cu prăjina. În 2004 deţinea, deja, recordul Statelor Unite la 15-16 primăveri, 3,81 m. În 2005, 4,11m! Apoi, o accidentare urâtă, cu picior rupt, dar, la revenire, 4,14m, locul opt la naţionalele de juniori.

Primăvara lui 2007, vreme frumoasă, întrecere afară, în NY. Un fotograf de la un site californian specializat pe atletism îi face un set de poze. Stokke concurează, nu ştie că e „urmărită”, imaginile-s naturale. În mai, sunt repostate pe „With Leather”, un blog cu mulţi cititori din rândul domnilor. Inimioarele, un fel de „like” al zilelor noastre, explodează. Adună aproape 20.000 în primele zile, cifră mare pentru acele vremuri. Titlul conţine cuvinte precum „Săritura cu prăjina, sexy”… Californianul află, spune că nu şi-a dat acordul, vrea să dea în judecată blogul, dar bulgărele a plecat la drum, e greu să mai faci ceva.

De la Antipozi la Berlin, din SUA în Japonia
Peste noapte, Stokke se trezeşte cu pagină web, prietenii încep să-i dea telefoane. Da, corect, a cochetat cu modelingul, dar aşa, în joacă, niciodată nu s-a gândit la ceva serios. Nu crede că a devenit atât de cunoscută, peste noapte, nici când „The Washington Post”, „Los Angeles Times” ori „The New York Times” îi publică imaginile. BBC-ul vine la interviu, germanii de la „Der Spiegel” trimit o echipă, australienii de la „The Sydney Morning Herald” se prezintă în faţa casei.

O prinde flama, deşi crede că ţine situaţia sub control. Vorbeşte despre tehnica sa de a sări, dă câteva sfaturi, acestea ajung pe YouTube şi fac zeci de mii de vizualizări. Dar nimeni nu e interesat de atleta Allison Stokke şi de cum îşi face ea paşii, ci de „tipa cea sexy”. Atunci se trezeşte. „Am muncit enorm în toţi aceşti ani, am tras tare, iar tot ceea ce rămâne e un fund bombat?”, se întreabă.

Acum ea e cea care cheamă jurnaliştii. Le explică ce şi cum. Germanii titrează: „Sex-simbol contra voinţei”. E intrată într-un vârtej, nu se mai poate concentra, cazul ei e pus lângă cel al lui Hope Solo, o sportivă excelentă, dar pe care yankeii o reţin mai bine în ipostaze sexy decât apărând penaltyuri.

Ratează Olimpiada, prinde YouTube-ul
Atunci la uşă apare Scott Slover, vestitul antrenor. Se apucă de pregătire ca la carte. Sare 4,21m. La Sacramento, urcă, apoi, la 4,36. Se pregăteşte pentru Jocurile Olimpice de la Londra, pare că şi-a revenit total, dar la trialurile oficiale bliţurile şi camerele de luat vederi o orbesc. Nu prinde nici măcar 4,25m… 2015 îl încheie cu 4,15, însă nu intră în primele 30 de performanţe ale anului.

Apoi e copleşită de şedinţele foto, de campaniile pentru companiile sportive cu care semnează contracte, devine „a sportswear model”. Alternează orele de antrenament cu zilele de studio. Începe să lucreze cu cei de la GoPro, montează camere de luat vederi peste tot, iar şedinţele de pregătire nu se mai măsoară în centimetri, ci în vizualizările de pe YouTube. Undeva pe la opt milioane. „Vreau să revin pe stadioane sau în săli”, spune, la 10 ani de la acel clic care i-a schimbat viaţa. Însă nimeni nu o mai crede…

* Sursa: usatf.org

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Fabio X (1 comentarii)  •  5 mai 2018, 9:09

Pana la urma asta e viata Cataline. Pentru ea e mai bine cu publicitatea si contul plin decat cu un loc 4 la olimpiada si munca de clasa medie pana la pensie dupa sport. Contrar parerii publicului roman, in US ca sportiv de aproape top intr-un sport aproape popular nu faci suficienti bani sa iti acoperi antrenamentul. Multi dintre ei fac datorii sau au familii care ii pot sustine si aproape toti mai au si un side job in timpul vietii sportive. Nu exista sportiv in state sa nu isi doreasca click-urile si faima...e alta lume.

Denis (1 comentarii)  •  5 mai 2018, 11:15

Pai numai in ro e incetatenita ideea ca un sportiv trebuie platit de stat din putinii bani ai generosului popor roman

Bogdan (3 comentarii)  •  5 mai 2018, 12:00

Boss, dacă n-ar exista Facebook ai rămâne fără subiecte. Bănuiesc ca termenii deontologie și plagiat nu-ți spun nimic, este?

Gabi (2 comentarii)  •  5 mai 2018, 14:56

bogdane, daca un ziarist traduce un articol dintr-o publicatie straina, ii specifica sursa atunci numai este considerat plagiat! probabil ca la voi in saelele sau rosiori nu a ajuns sa fie cunoscuta definitia plagiatului! ma mir ca n-ai recalculat (dupa mintea ta) sariturile pustioacei cu +20% cat este diferenta dintre 800 m = 1 km in teleorman fata de metrul etalon.

doru (1 comentarii)  •  5 mai 2018, 17:00

' Nea Cataline, esti subtire ! ia uite ce zic astia aici: http://www.cleverst.com/sports/allison-stokke/6

bogdan (3 comentarii)  •  5 mai 2018, 23:33

@gabi - esti un pic prea patruns de idealurile #rezist ca sa poti comenta in mod obiectiv. ok, nu e un plagiat dupa definitie; este un plagiat in spiritul si nu in litera "legii". atata vreme cat te intitulezi ziarist si tot ceea ce faci in aceasta calitate este sa preiei materiale din presa internationala si sa le adaptezi in stil bulevardier, te poti numi orice, numai presar nu. Iar cei care apreciaza genul asta de presa, din saelele, rosiori sau bucuresti, tot *** se numesc. nea oprisan din asta traieste; sursa lui de baza este facebook; vezi si una dintre ultimile sale postari, cea cu gluma despre papa, liverpool si printul angliei. preluari, adaptari, cu sau fara citarea sursei. ziarist, boss...Da' si tu consumator de presa de calitate...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dean (1 comentarii)  •  5 mai 2018, 23:55

daca articolul e asa slab asteptam macar mai multe poze cu gagica ...

popescu (1 comentarii)  •  6 mai 2018, 1:02

omu isi ia banii din traduceri. ce aveti cu el? fiecare facem bani cum putem. gsp nu e website de intelectuali si nu e scris de intelectuali

stefan (1 comentarii)  •  6 mai 2018, 5:59

păi dacă intrăm pe contul de instagram al fătucii, vedem că e cam piți, are gagic, pozează „artistic” (loool), relevând fetișul obsesiv-compulsiv al propriului corp, plus alte chestii la fel de profunde. destinul lui stokke este de a fi mentor, guru, formator de opinie sau life coach, așa cum stă bine celor cu trupul bine lucrat. prevăd că va deveni virus, ca kurnikova

Comentează