Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Pasăre măiastră, unde-ţi ai cuibul?

La 35 de ani de la moartea sa, Garrincha, cel mai iubit jucător brazilian din istorie, nu are un loc de veci. Rudele ”Bucuriei poporului” l-au strămutat şi nimeni nu mai ştie nimic

Permalink to Pasăre măiastră, unde-ţi ai cuibul?
sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 9:44

O prinsese acolo, în selva din Mato Grosso. Lighean sprijinit de o rămurică, nişte grăunţe, pac, trăsese de sfoară şi aia fusese! O dusese acasă, nu-i răsucise gâtul cum făcuseră ai săi tovarăşi. Nu ştia ce neam e. „Garrincha, aşa se cheamă”, îl lămurise Rosa, sora. „Zboară mult, e greu de prins, da’ nu-i bună la nimic. E rapidă, însă degeaba. Aşa, ca tine”, auzise pe la 10 ani.

Se născuse-n greutate, în sat de favele, de şase-n cameră, de-o pâine pe zi pentru toată lumea. Picioare întortocheate, probleme la coloană, stâgul mai scurt cu şase centimetri. Hefaistos brazilian. Iubea fotbalul, dar n-avea vreme de el. Juca în echipa fabricii unde ăl bătrân era pazic. La 10 seara se punea, frânt, în pat, la şase dimineaţa era, iar, la muncă. La 17 ani l-au aflat. Vasco nu l-a primit pentru că venise fără ghete. De unde bani? De la Flu a plecat pe finalul primului antrenament, să prindă trenul spre casă… Altfel, cu ce ajungea? Botafogo l-a păstrat. La debut le-a dat două bobiţe celor de la Flamengo. Atunci i-au zis „Garrincha”, pasărea copilăriei. A rămas acolo 609 meciuri şi 252 goluri.

Greii au cerut pe teren un „debil mintal”
În Suedia, în ’58, Vava şi Nilton Santos s-au dus, înaintea jocului cu URSS, să ceară doi titulari: Pele şi Garricha. Vicente „Italo” Feola a citit caracterizările celor doi făcute de către psihologi: din primul se mai putea face ceva, Manoel era însă „debil mintal, intelect, zero”. I-a băgat. Primul titlu mondial. În 1962, Pele se rupsese. „Maestre, azi e finala?”, şi-a întrebat antrenorul, pe Aymore Moreira, înainte de ultimul act. Omul şi-a făcut cruce. „A, de aia e atâta lume în tribune!”, a zis. Al doilea titlu mondial, 3-1 cu Cehoslovacia lui Masopust. „Două vorbe”, l-au rugat ziariştii. „Două?”. „Adio, microfonule!”.

Vreme de 29 de ani a rezistat halbelor şi intrărilor dure. „Nu-s geniu. Îmi trăiesc doar viaţa, nu ea mă trăieşte pe mine”, spunea. Apoi, meniscurile l-au trădat. N-a avut bani de operaţii, s-a tras, puternic, spre alcool. Cu Pele s-a văzut, ultima dată, în 1980, la Carnaval. „Regele” era sus, lângă preşedinte. El, jos, pe Sambadrom. Trei căsnicii, 14 copii. Elsa Soares, cea care cântase alături de Louis Armstrong, i-a fost marea iubire.

Mané, Nichita, Smaranda
S-a stins în ianuarie, acum 35 de ani. „Manoel Da Silva”, naţionalitate necunoscută, aşa stătea scris la morgă. Pe mormânt i-au bătut 1985. Greşiseră doi ani. El, „Bucuria poporului”, fusese uitat de toată lumea.

L-au îngropat în Magé, în cimitirul „Raiz da Serra”. Peste vreo doi lustri, o cimotie n-avea loc de veci. Rudele l-au scos pe Mané, l-au tras într-o nişă, dar n-au zis ce şi cum. Când s-au stins şi ele, urma s-a pierdut. Primarul locului a vrut să-i facă un loc pentru eternitate, însă nu l-au mai găsit. Juraliştii de la O Globo au refuzat să accepte că cel mai iubit jucător al lor nu-şi doarme somul liniştit. Au demarat o anchetă. „Ştim că a fost strămutat din groapă, dar, în lipsa actelor”… a fost singurul răspus primit de la custodele locului, Priscilia Liberio.

De ani buni, garrincha, măiastra pasăre, umblă din cuib în cuib, neostoită, aşa cum şi Smaranda Brăescu a noastră o face printr-un cimitir din Cluj…

Nichita Stănescu şi Garrincha s-au născut, ambii, în 1933. S-au stins în acelaşi an, 1983. Când Cel de Sus le-a trimis un heruvim, pentru a-i transforma în îngeri, ambii L-au dezamăgit: unul a rămas poet, altul, fotbalist.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

venerus (8 comentarii)  •  6 ianuarie 2018, 10:14

Cu plecăciune.....Nene Oprişan!

pawn (9 comentarii)  •  6 ianuarie 2018, 10:23

excelenta paralela dintre artisti si garrincha. de altfel, un scriitor a spus despre el ca "este raspunsul fotbalului la charlie chaplin". ca sa ne facem o mica idee despre ce era garrincha, am putea sa ne aducem aminte ce vibratie a tribunelor era cand ajungea mingea la dobrin...sau pe extrema, la lacatus... era o bucurie populara, ultimul jucator "de stanga", care juca pentru "stanga", pentru peluza proletara si nu pentru gusatii din tribunele de pe stamford bridge sau emirates...

BYBY (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2018, 11:03

Domnule, Cred ca ai uitat ceva , daca nu este totusi parte din LEGENDA GARINCHEA. Dupa finala Campionatului Mondial din Suedia si-a intrebat un coleg (Pele): ,,Dar , RETURUL CAND SE JOACA?" Sanatate!

Tibisor (77 comentarii)  •  6 ianuarie 2018, 12:11

Am verificat pe youtube ce " meserie " era ...

Alex (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2018, 14:16

Asa articole sa mai tot citesti. Bravo, Catalin Oprisan.

alex (2 comentarii)  •  6 ianuarie 2018, 14:24

Un articol frumos despre genialul Garrincha. A adus Braziliei doua cupe mondiale. Mai bun ca Pele? Probabil, nu. Dar nu a existat jucator de banda mai bun ca el.

ovidiu_3003 (108 comentarii)  •  6 ianuarie 2018, 15:27

Nichita Stanescu ...cel mai mare poet roman ...bucurie populara ...

Alynx (3 comentarii)  •  6 ianuarie 2018, 17:17

Melancolie... pentru unul născut sub Stadionul Trivale cu ceva timp înainte să se numescă ”Nicolae Dobrin” ... Gâscanul, Mane Garrincha, George Best... În orice hal intrau în teren făceau piciorele fundițe adversarilor , nu era necesar să știe ce miză avea vreun meci, important era ce driblinguri siderale făceau pe teren! Mane ”Pitulicea” împreună cu Vava și Lobo Zagalo l-au făcut mare pe Pele. Era înainte să apară doctrina fotbalistică inventată de olandezii lui Ajax în 71 și perfecționată de nemți (din care a ieșit dealtfel tiki-taka). Mane este unul din clasicii fotbalului romantic alături de cei enumerați mai sus (plus Puskas, Gento, Geaici (parcă...)...). Au distilat fotbalul până la esență! Păcat că unii ca el ar fi acum handicapați fizic! (P.S. Gerd Muller, ca și Leo Messi, sunt de altă factură). Acum ce fotbaliști care să dribleze în lift mai găsesc ? În nici un caz ăla frumușelul cu abdomenul impecabil de a dat ”chiflă” în ultimul El Clasico! Bravo, Cătăline, să ne mai delectezi cu așa ceva, și un 2018 plin de bucurii îți doresc!

serban (5 comentarii)  •  6 ianuarie 2018, 19:11

Exceptional! Un om foarte inteligent si foarte documentat! Ma inclin ,Domnule!

Luci (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2018, 19:15

Extraordinar final! La fel ca toate "istorisirele" tale ! Jos clopu' !

aciduzo (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2018, 19:20

Intre noi fie vorba, fundasii de azi nu mai sunt atat de *** ca aia de acum 50 - 60 de ani!.Cu unele exceptii....Pepe, Steliano Filip, Enache......si lista poate continua!!! Garincha.....jos palaria .......George Best....despre cel din urma am zis ca in insula au existat doua feluri de fotbalisti...........Best .........si restul! Si nu ma poate contrazice nimeni.....fotbalul de azi nu mai suporta sub nicio forma driblinguri in lift!! Nu mai e timp de asa ceva fratilor! Joaca-te tu cu ea o secunda in plus.....ti-ai luat picioarele le spinare si fugi repede cu ele le Ortopedie!! Acum ori dai si fugi ( as zice incontinuu!!!), ori ii faci pe toti in viteza a sasea si scapi!! Altfel...d-abia te asteapta Sergio, Pepe si Cazemiro si alti galactici...sa nu mai zic insulari...si peninsulari!! Maestre Oprisan.....LA MULTI ANI, sa fii sanatos si sa mai scrii asa articole!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mane (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2018, 19:49

Felicitari pentru articol , MANE a fost cel mai MARE.

Alynx (3 comentarii)  •  6 ianuarie 2018, 21:37

Oricum peste Pele, cum spuneam, echipa din 58 l-a făcut mare... După mine Maradona este numărul 1 , Mane vine cam pe locul 2.

haideusicfr (6 comentarii)  •  6 ianuarie 2018, 23:01

Articol excelent .Brazilia *70 ii avea pe Garrincha,Pele ,Tostao ,Rivelino,Clodoaldo Au jucat contra Romaniei si au castigat cu 3-2. Nu mai tin minte care dintre brazilieni a fost intrebat cum de au casigat cu 3-2?!? Noi oricate goluri primeam marcam cu unul in plus. Imi pare rau ca Dobrin n-a avut loc de cei de la Dinamo,Steaua ,Rapid.El calificase echipa in meciul cu Cehoslovacia si tocmai el n-a jucat nici un minut. N-a jucat deloc nici Domide ,Anca nici n-a fost convocat .Si totusi timisoreanul Dembrovschi a ajuns sa aiba statuie la Guadalajara. Ai nostri jucatori mestecau toti guma. Cred ca atunci au cunoscut ""produsul"". Oricum a fost o Nationala excelenta.Dumitrache,Lucescu ,Dinu, Neagu. Au mai fost vesnicul Nunweiler ,Halmageanu ,Lupescu sr. In poarta Adamache. Cu chiu cu vai a aparat si Raducanu cateva minute.

haideusicfr (6 comentarii)  •  6 ianuarie 2018, 23:12

Au fost multi jucatori de valoare.Nu poti face nici o comparatie.Imi amintesc de Cruijff cum intr-o finala de campionat mondial prin *74 cred a luat mingea de la mijlocul terenului ,a driblat tot si a fost faultat in careu. Contra Germaniei.Pana la urma a pierdut cu 2-1.Au mai fost Beckenbauer, Kempes, Jairzinho (cred ca si asta a fost in lotul *70.)Guulit ,Bobby Charlton , au fost jucatori valorosi. Extraordinari.

Lica Surdu (4 comentarii)  •  6 ianuarie 2018, 23:25

Exceptional. Felicitari! Eram prea mic ca sa tin minte cum juca Garrincha, doar am citit despre el in cartile Maestrului Chirila.

Lica Surdu (4 comentarii)  •  7 ianuarie 2018, 9:50

@haideusicfr: Jairzinho a fost.

Radu (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2018, 10:27

Un editorial de nota 10. Mane Garrincha un fotbalist deosebit cu un sfarsit trist. Catalin Oprisan jos palaria...Respect !!!

Cornel (2 comentarii)  •  7 ianuarie 2018, 13:29

O mică observație la comentariul d-lui "haideusicfr": Garincha si Halmageanu n-au făcut parte din loturile Braziliei, respectiv României, la CM din 1970

haideusicfr (6 comentarii)  •  7 ianuarie 2018, 17:07

Aveti dreptate, domnule Cornel. Cu aceasta ocazie ,a citirii acestui articol foarte bun, am admirat jocul lui Dumitrache ,Dumitru , Dembrovschi.

alex (2 comentarii)  •  7 ianuarie 2018, 17:14

GARRINCHA S-A RETRAS IMEDIAT DUPA CUPA MONDIALA DIN 1966, LA 33 DE ANI.

tavi_c (3 comentarii)  •  8 ianuarie 2018, 0:41

@haideusicfr In '70 nu mai juca Mane.Aparuse Jairzinho.

Belphegor (5 comentarii)  •  8 ianuarie 2018, 7:51

Au existat cîteva genii în istoria fotbalului printre care Pele , Maradona , Messi ,Cristiano Ronaldo , Neymar (încă în devenire) , l-aș pune și pe Dobrin printre aceste mari legende ale fotbalului , George Best , Cruyff , Beckenbauer și încă cîțiva , dar.... GARINCHA a fost întradevăr CEL mai mare geniu al fotbalului. A fost UNIC ..... de la disabilitățile lui cu care marea majoritate a oamenilor nici nu ar fi putut să meargă fără cîrje... la nopțile (și zilele) pierdute și pline de alcool și femei .. la puținele , aproape inexistentele antrenamente pe care le făcea.... la UNICUL SĂU GENIU. Garincha a fost INDISCUTABIL cel mai mare fotbalist al tuturor timpourilor. Cel mai talentat. Cel mai DEOSEBIT. Acesta și nimeni altul. Dumnezeu să-l odihnească.

Comentează