Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Polonezi dintr-alt aluat

În 1980, Kozakiewicz îndoaie braţul drept către Brejnev, chiar la acesta în sufragerie. Peste trei decenii şi jumătate, fanii Legiei Varşovia arată ce înseamnă adevărata coregrafie. Ce au ei şi nu avem noi?

Permalink to Polonezi dintr-alt aluat
sâmbătă, 5 august 2017, 10:13

PRIMUL.
Moscova, Jocurile Olimpice din 1980. Povestea e cunoscută, dar să survolăm, niţeluş, peste ea. În decembrie 1979, sovieticii pleacă să-l caute pe Rambo în Afghanistan, pe pământ mujahedin, război ce avea să dureze nouă ani. Supăraţi, americanii, prin vocea preşedintelui Jimmy Carter, zic să boicoteze competiţia. 65 de ţări rămân acasă. Supărat la rândul său, Leonid Brejnev, cel ce stăpânea un imperiu dintr-o mare într-altă mare, taie panglica.

30 iulie. Finala de la săritura cu prăjina. Wladyslaw Kozakiewicz e un polonez pe la 27 de ani. Gazdele-şi susţin favoritul, pe Costică Volkov. De fiecare dată când sare, leahul aude numai sudălmi. Fierbe. Rusul dărâmă instalaţia. Acum e momentul! Kozakiewicz prinde prăjina, trece! Cade pe saltea, se ridică şi acolo, în văzul întregului stadion, face din braţul drept un „L”, îl petrece pe cel stâng peste şi zice un fel de „Luaţi de aici!”. Nu, aşa ceva nu se poate! Un polonez, un reprezentant al blocului comunist, să râdă de ruşi la ei în sufragerie???

Cerberii taie momentul în montajul tv, fotografia pleacă numai spre ziarele occidentale, ambasadorul sovietic în Polonia cere retragerea medaliei. Dar mustăciosul atlet îşi ia cei 5,78 metri, spune că a fost un gest involuntar, ceva ca un spasm al muşchiului, şi pleacă. E fan „Solidaritatea”, uriaşul sindicat anticomunist ce se va naşte, în Polonia, peste numai două luni.

AL DOILEA.
Pe 1 august 1944, polonezii din Varşovia ies, din nou, la luptă. Ştiu că Armata Roşie, eliberatoare, e la uşă, le-a promis ajutor. Se războiesc 63 de zile cu germanii, îi aşteaptă pe ruşi. Care nu mai vin. Stalin dă ordin să nu se mai avanseze nici măcar un cioc de barză, să vadă şi omenirea cum războinicul popor polonez se descurcă de unul singur. Roosevelt se face că nu înţelege despre ce e vorba, doar Churchill aruncă nişte merinde din 200 de avioane. Locuitorii sunt nimiciţi. Undeva între 150.000 şi 200.000 de civili ucişi, 25 la sută din Varşovia distrusă. În ianuarie 1945, trupele sovietice eliberează, cu fast, oraşul.

La 73 de ani de atunci, fanii Legiei Varşovia desfac, la meciul cu Astana, din turul 3 al preliminariilor Ligii Campionilor, poate cel mai şocant banner văzut la un meci de fotbal: împart peluza în „19” şi „44” şi, la mijloc, pun un ofiţer SS cu pistolul îndreptat spre tâmpla unui puşti polonez. Text: „În timpul Revoltei Varşoviene din 1944, peste 160.000 de oameni au pierit. Mii dintre ei erau copii!”.

Două gesturi
Fazele-s situate la mai bine de trei decenii şi jumătate distanţă una de cealaltă. Da, acum încep discuţiile: în sport nu se face politică – te dezechipezi, îţi prezinţi numărul, învingi sau pierzi, adjudeci ori ba medalia, duş, pui treningul la loc pe tine şi te duci acasă. Asta-i tot, pentru asta eşti plătit!

Dar polonezii-s din alt aluat. Kozakiewicz îi ia peste… mână pe ruşi la ei acasă. Fără teamă. „De la salutul Black Power, din 1968, nu s-a mai văzut aşa ceva”, titrează marile agenţii. Învinge, practic, de două ori marele popor sovietic, apoi, în 1985, emigrează în RFG.

Fanii Legiei se duelează, de vreo trei ani, cu un Brejnev modern, intitulat UEFA. Întâi le-au plantat un porc în tribună – ceva de genul „Asta e faţa voastră” – acum prezintă coregrafii şoc. Băieţii cu „We care about Football” nu halesc fazele astea, au pregătit, deja, amenzile.

Însă leşilor nu le pasă.

Katyn, Varşovia şi, mai nou, Smolensk nu se uită aşa uşor.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

polski fiat (3 comentarii)  •  5 august 2017, 10:41

Ce au ei? Mai bine zis ce nu au polonejii, nu au hoti, lasi, tradatori si vinzatori de neam si tara, noi avem surplus de specimenie de genul asta pentru ca sintem un neam de lasi ordinari, nu am avut niciodata curajul sa facem putina curatenie si sa ne infruntam dusmanii, interni sau externi.

Marcel (2 comentarii)  •  5 august 2017, 11:16

Polonia este o tara mica (din punct de vedere al influentei internationale) cu ambitii imperiale. Desi polonii se cred o mare putere sunt totusi o natiune mica (din punct de vedere al influentei internationale) si fac tot felul de gesturi care te duc cu gandul la zicala: "-Ce-i lipseste chelului ? -Tichia de margaritar"

pop ion (1 comentarii)  •  5 august 2017, 12:53

Toata stima pentru bravul popor polonez, care nici in zilele noastre nu stau ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

helioglobalus (2 comentarii)  •  5 august 2017, 13:00

RESPECT!

1309 (1 comentarii)  •  5 august 2017, 13:13

Traducerea mesajului este inexacta. Leşii au scris ca "germanii au ucis 160.000", nu ca "au fost ucisi 160.000" - e o mare diferenta. Este un mesaj tendentios, poate chiar de o nuanta xenofoba. Nazistii sunt cei ce au comis acele atrocitati, nu intreg poporul german. Si daca vrem sa ne legam de nationalitatea trupelor naziste implicate in 'Warsaw Uprising', ei bine nu erau toti nemti, mai erau si destui rusi si ucranieni pe-acolo, dezertori din armata sovietica. Ce face ca aceasta coregrafie sa nu fie asa de glorioasa pe cat pare este ipocrizia cel putin unora dintre suporterii Legiei, care altfel sustin chiar activ multe din aceleasi 'valori' fasciste care au permis cristalizarea nazismului in Germania interbelica. Altfel, nimic de rau nu poate fi spus despre curajul nebun al civililor polonezi din 1944, si nici despre mesajele anti-uefa al urmasilor lor. Sper ca acest comentariu sa ramana publicat. Pace!

gigi carabina (2 comentarii)  •  5 august 2017, 13:16

Aveti grija cum cadeti in admiratia polonilor. Marcel a surprins bine o chestie importanta despre ei. De cativa ani merg destul de des acolo si am umblat mult prin tara lor. E si cu bune si cu rele, ca mai toate locurile. Am discutat si despre rascoala din Varsovia, destul de controversata mai ales in Polonia, unde in afara de locuitorii capitalei, restul tarii o considera o varsare intuila de sange, care nu a avut nici un impact pozitiv in eliberarea orasului sau a tarii. Acum e cosmetizata drept un mare moment de vitejie. Am discutat si despre fotbal, iar Legia este una dintre cele mai urate echipe la ei in tara, tocmai datorita fanilor lor care sunt considerati printre cei mai mari scandalagii - asta ca sa ma exprim frumos. Apoi, remarca din final cu Smolensk. Nu prea o inteleg. Am auzit asocierea asta: Katyń - Varsovia - Smolensk, numai in discursul conservatorilor de acolo, o tagma extrem de manipulatoare si nesuferita, nu departe de Orbanul vecin. Catalin, stiu bine ca scrii bine si ca esti pasionat de subiectele pe care ti le alegi. Imi place mesajul povestii lui Kozakiewicz, dar... alte timpuri, alti oameni. Cred ca in ceea ce ii priveste pe Legia, s-ar putea sa te fi grabit. Poate ar fi bine sa sapi putin mai adanc. Numai bine!

polski fiat (3 comentarii)  •  5 august 2017, 14:35

Polonia e o tara, Romanica o colonie...

Dan (1 comentarii)  •  5 august 2017, 15:15

@gigi carabina Nu stiu de ce naiba ai ales nick ul asta nepotrivit. Sunt absolut de acord cu tine. Istoria se nuanteaza de multe ori. Revolta aceea indiferent de cum este privita astazi chiar daca a fost inutila a fost superba in eroismul ei. Faptul ca i-au lasat singuri in Varsovia nu e o noutate. Au fost singuri pe tot parcursul WW2. Dar cum au rezistat a fost magnific pemtru istoria Poloniei. Asemenea lucruri raman in istorie indiferent de ce/cat au adus. Polonia pentru cine are minime cunostinte de istorie a fost cea care atunci cand a prins un pic de "coaja" ( in limbaj de cartier ) a devenit din agresata-agresor. Am tot respectul din lume pentru galeria aia.Mi s-a parut cea mai frumoasa coregrafie din ultimul timp. Si nu datorita imaginii ci a mesajului. Nu-si uita eroii indiferent de cat de inutili au fost. Dar astazi Polonia se indreapta ca si Ungaria spre o alta lume. Lume din care noi nu mai vrem sa facem parte. Sa laudam grija pentru strabunii lor dar sa nu idealizam o idee nationalista prezenta deja in tara aia. Katyn si Varsovia sunt deja recunoscute. Iar despre Smolensk...urmeaza mai devreme sau mai tarziu. Stii exact ce a vrut sa spuna. Cred ca o lume intreaga stie doar ca evita sa spuna. Deocamdata.

gigi carabina (2 comentarii)  •  5 august 2017, 16:19

@Dan: ca sa invatam sa ne uitam dincolo de aparente (in cazul asta de nick). Nu are nici o legatura cu subiectul, este nick-ul sub care postez in rarele ocazii cand o fac. Multumesc totusi pentru raspunsul tau. Imi permit sa continui, daca nu te superi. Cred ca e complicat sa condamni sau sa glorifici un asemenea eveniment, mai ales de la peste 70 de ani distanta. Astazi, cred ca mai important e ceea ce invatam noi din ce a fost atunci. Nu sunt sigur ca bannerul ala e cea mai buna lectie invatata. In acelasi timp, sper ca nu crezi ca alte orase poloneze i-au lasat singuri pe cetatenii Varsoviei. Kraków, Poznań si de fapt toata tara si-a dus crucea in anii aia, precum multe alte comunitati in toata lumea. In ceea ce ii priveste pe fanii Legiei, rafuiala lor cu uefa de anul trecut ar fi avut mai multa credibilitate daca venea din partea oricui altcuiva. Revenind, cred ca ai spus-o foarte bine: grija pentru memoria strabunilor nu este acelasi lucru cu patriotismul nationalist. Poate aici e si samburele raspunsului la intrebarea pusa de Catalin in titlu.

Odds (1 comentarii)  •  5 august 2017, 16:52

Interesant articol si frumoase comentariile, e o placere sa parcurgi un asemenea blog. La mai multe articole si la mai multi asa cititori, cu bun simt si informati.

aham (9 comentarii)  •  5 august 2017, 17:07

ce au ei? pai in primul rand stiu sa nu copieze alte coregrafii, cum fac pe la noi unii dintre cei mai jalnici suporteri de pe planeta. cat despre sfidarile la adresa dusmanilor.. nu-s nici primi si nici singurii care au facut asa ceva

ovidiu_3003 (108 comentarii)  •  5 august 2017, 18:17

Polonia este cea mai buna echipa din grupa noastra...

mihail (34 comentarii)  •  5 august 2017, 21:36

Adevarul este ca polonezii s-or fi saturat , de cate ori au fost impartiti , stersi , alipiti , iar impartiti de catre mai marii timpului respectiv ! Si la un moment dat afisezi un " mi se rupe " national care nu mai tine cont de nimic ,chiar daca regreti dup'aia !Una peste alta , sa astepti marinimie si compasiune , dezinteresata de la puteri este naivitate sau prostie .

ovi (1 comentarii)  •  5 august 2017, 21:51

Cataline, esti patetic dar, spre dezamagirea ta, nicio legatura cu Beethoven.

andipanda (5 comentarii)  •  5 august 2017, 22:17

Aricol de calitate,comentarii de calitate,asa da,dar e clar,fiecare jurnalist are publicul pe care il merita.

Stelescu (1 comentarii)  •  6 august 2017, 4:25

Polonia a avut o istorie agitată ... Au avut ghinionul de a fi ,,înghesuită'' între 2 mari puteri: Germania şi Rusia. Lăsând la o parte cele 3 împărţiri ale Poloniei între prusaci, austrieci şi ruşi, în 1918, când a reapărut statul polonez pe hartă, el deţinea în est teritorii locuite majoritar de ucraineni şi bieloruşi (revendicate de Stalin prin pactul Ribentropp-Molotov). Fapt este că după 2RM, Polonia a fost practic mutată pe hartă vreo 200 de km spre vest, primind Prusia Orientală şi cea mai mare parte a Sileziei, zone bine dezvoltate industrial (spre deosebire de partea estică pierdută) şi populate de germani care au fost expulzaţi din acele zone. Cu toată soarta tragică a milioane de evrei şi de polonezi, ei au ieşit totuşi câştigaţi din război din unele puncte de vedere. Noi, ca şi ei, am pierdut Basarabia şi doar nordul Bucovinei cu ţinutul Herţa, însă, spre deosebire de ei, nu am primit compensaţii în vest, spre Tisa (ni s-a restituit doar Ardealul pierdut la Viena în 1940) şi nici nu am beneficiat de vreo transmutare de populaţie care să ne aducă liniştea pe plan etnic. Studiind mai departe istoria începem să înţelegem de ce Polonica este ca elevul obraznic şi tupeist căruia i se iartă multe, deşi i se mai dă câteodată peste mână, în timp ce Românica e ca elevul timid şi neîncrezător în el însuşi care, când îşi ia nasul la purtare i se taie şi nasul şi două degete, să nu cumva să încerce să se mai scobească cu ele....

Gigi (2 comentarii)  •  6 august 2017, 11:08

In primul rand aceasta este o coregrafie politica, nu are ce cauta la un eveniment sportiv - un meci de fotbal. Se stie oricum ca polonezii au fost intotdeauna prostituata Germaniei si a Rusiei (in orice fel, organizare si perioada)

polski fiat (3 comentarii)  •  6 august 2017, 13:21

@gigi atunci romanasii nostri ai cui prostituate au fost? Ca s-au dat prin toate barcile, prostituate mai .... ca romanii nu exista.

vasco (25 comentarii)  •  6 august 2017, 21:12

Respect Catalin pentru articol!Puteai sa adaugi la faotele de eroism(normale pana la urma)ale polonezilor si faptul ca,atunci cand au fost atacati de catre nemti si rusi in acelasi timp,nu numai ca nu s-au aliat cu niciunii(cum au facut unii care au mai pierdut si teritorii)ci si-au trimis guvernul,arhivele si tezaurul in Anglia si acolo au participat cu escadrile poloneze de piloti la batalia pentru Anglia contra Luftwafe...Am o mare admiratie pentru ei,cel putin in epoca moderna.Faptul ca acum,in zilele noastre se opun celui de-al patrulea reich e o bila alba in plus.

gheorghe (1 comentarii)  •  8 august 2017, 20:44

Polonezii au dat navala in Praga, i-au urmat pe rusii, multam bine, cu capul plecat. Au boicotat Jocurile Olimpice alături de ruși, tot cu capul plecat. De unde naiba le tot scoatem. Romania nici in Cehia nu a intervenit, nici boicotul impus de rusi nu l-am urmat. Asta sa nu mai punem ca Romania a fost locul de refugiu pentru polonezi intre 39-45, asta cu risc mare de tot. Si le-am adăpostit si tezaurul.

Dan (3 comentarii)  •  24 iunie 2018, 10:04

Vreau sa va felicit pentru articol. Multumesc si spor in toate

Comentează