Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Sal s-a salvat

Zi de zi, lună de lună, an de an, aceeaşi nebunie: omul de la spălat vasele plecase în lume, băiatul care repara cuptorul găsise, ce să vezi?, o găurică mică, tipul care-i aducea roşiile de San Marzano, da, cele speciale, […]

...

Noaptea-n care apele se despărţiră

„Vă jur pe ce am mai sfânt, nu am făcut nimic cu intenţie. În plus, eram profesor de istorie, cu astfel de lucruri, cu simboluri naţionale, nu te joci!”. Spune asta şi priveşte, scurt, peste umăr, când în stânga, când […]

...

Doamna Ghica şi „Călugărul” îmblânzit

Îi era sete. O sete groaznică. Sete de apă, de apă de izvor. Gândi că e o ironie, să te găseşti înconjurat de un infinit de zăpadă, iar tu să ai buzele lipite. Se aplecă după un bulgăre când simţi […]

...

Hoţii, vardiştii şi piraţii Sfântului Petru

Doamne-Doamne a aruncat Belizele pe mâna stângă a planisferei, fixând-o pe Coasta de Est a Americii Centrale, acolo, în Marea Caraibilor. A mărginit-o cu Mexicul şi cu Guatemala, pe uscat, şi la un cioc de barză cu Hondurasul, pe apă, […]

...

Coşbuc şi volanul blestemat

Traseu-i ştiut! Se pleacă de ici, din faţa Bisericii „Sf. Constantin”, ridicată pe la 1785. Se taie Berzei, se lasă, pe mâna stângă, Grădina lui Giafer, turcul. Drum drept pe lângă terenurile Procopoaiei, unde, mai târziu, avea să răsară Venusul. […]

...

Coana Miţa Biciclista din Boston

Annie Londonderry a fost prima femeie care a făcut înconjurul lumii pe bicicletă cu rochie lungă, corset, multe haine de schimb în coşuleţul din spate şi pălărie. Plus un pistol!

Permalink to Coana Miţa Biciclista din Boston
sâmbătă, 15 aprilie 2017, 10:20

 „Uite cum facem: eu spun că nu se poate, tu zici ba! Vin cu 20.000 de dolari şi mă prind rămăsag. Să fie clar! Nicio femeie de pe acest pământ nu e capabilă să străbată lumea, de la un capăt la celălalt, pe bicicletă! Niciuna! Fizic, nu rezistă, ca să nu mai vorbim de costuri!”. Cel care vorbeşte în acea primăvară de 1894 e doctorul Albert Reeder, care ţine un cabinet în Boston.

În faţa sa e colonelul Albert Pope. A sa companie produce, pe lângă multe alte acareturi, biciclete. Un beculeţ i se aprinde în cap. Auzise că în Regatul Unit femeile începuseră să-şi ceară drepturile, aici, peste Ocean, se iţeau tot felul de demonstraţii. Ar fi putut profita pentru a-şi face o publicitate uriaşă: o doamnă călare pe un produs „Pope Manufacturing Company” care să străbată lumea? Wow! Gata, mână întinsă, pariu pus!

Doi, trei, cinci. Vârstele celor mici
Annie Cohen Kopchovsky era mamă a trei copilaşi. Avea, aşa, pe la un 24 de ani, ajunsese în Boston din Letonia, acolo unde se născuse. Nu se urcase, în viaţa ei, pe o bicicletă. Fără a fi răutăcioşi, o descriere a vremii arăta că nici trupul nu prea o ajuta. Dar avea două calităţi mari: iubea provocările şi era o tipă descurcăreaţă. A văzut anunţul. S-a prezentat. Textul le-a plăcut examinatorilor. A fost scurt. „Dacă el a putut (n.r. Thomas Stevens, primul care a făcut înconjurul lumii pe bicicletă, în 1887), eu de ce nu aş putea?”. Au văzut-o, aşa, îndârjită, i-au adus „agregatul”. De unde parale, treaba asta costa, nu? A găsit o companie de ape minerale. I-a spus boss-ului de aici că-l plimbă în toată lumea. Pentru asta şi-a schimbat chiar numele. „Annie Londonderry”. Aşa avea să o cunoască Omenirea. „Londonderry Spring Water Company” era denumirea afacerii.

15 luni pe şa
Pe 27 iunie 1894 a purces la drum. Trebuia să se întoarcă în 15 luni! Rochie lungă, poalele-i atârnau pe caldarâm. Corset, gulere ’nalte, multe haine. A, plus un pistol, aşa, de control… A plecat spre Chicago ghidată de cartea celor de la L.A.W. Conţinea drumurile, distanţele, locurile de popas, locurile de mâncat. Un fel de Booking şi Waze la un loc, de acum 125 de ani. Slăbise, deja, nouă kilograme. Şi-a modificat bicicleta, a trecut la haine… bărbăteşti!

A ajuns, pe final de noiembrie, în NY. S-a suit pe „La Touraine”, a pedalat în Franţa. Aici i-ai luat tot, de la bicicletă la bani. Birocraţie. S-a duelat cu franţujii, a ajuns prin Paris, apoi la Marseille. Cu un picior bandajat, cu o mână aproape lipită de ghidon. Alexandria, în Egipt. Ierusalim. Colombo, actuala Sri Lanka. Singapore. Apoi Vladivostok. A cunoscut chinezi, a dat mâna cu cei din Nagasaki. Dar timpul se scurgea…

Pe 9 martie 1895 a părăsit Asia. Devenise cunoscută. Ziarele scriau despre „Brava Annie”. Între două pedalări, o accidentare şi o reparare a bicicletei, ţinea prelegeri. Mai „înflorea” acţiunile, dar, ceea ce conta, era că lumea venea ca la urs să o vadă. Los Angeles, niţel tren, Denver. Apoi 12 septembrie 1895. Ziua cea mare. Londonderry ajunge în Chicago, înhaţă premiul uriaş, de 10.000 de dolari, colonelul ia 20, iar „recordul” e omologat, pentru că fusese atins deşi mai erau 14 zile.

În Bostonul ce o adoptase lumea blochează străzile, pe 24 septembrie are parte de o primire regală. „The Most Extraordinary Journey Ever Undertaken by a Woman” este sloganul de prezentare. Acceptă să-şi scrie memoriile, care încep cu „Sunt o femeie de tip nou”.

Londonderry moare aproape neştiută de nimeni, în 1947. Doar câteva poze şi un documentar de 26 de minute mai amintesc de a sa ispravă.

* Sursa: Peter Zheutlin

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Cosu (2 comentarii)  •  15 aprilie 2017, 18:35

Big deal . De cand ai ajuns feminist tovarase ?

Addy (12 comentarii)  •  16 aprilie 2017, 0:37

Inca o data superb. Multumesc

Resiteanu’ Exilat (2 comentarii)  •  16 aprilie 2017, 3:17

Foarte bun articolul - cu o mica corectie : Colombo e capitala , Ceylon era numele statului.

Ursus (2 comentarii)  •  16 aprilie 2017, 4:23

Bun articol. Stil neaoş, diferit de cel american. Avind in vedere ca subiectul se trage de pe acolo. Nimic in neregula sa fi feminist. Mai ales ca mii de ani s-a ignorat o sursa de valori. Infim de putine comentarii; ca de, nu se vorbeste de oieri, snobi sau cit de slab este Daum pentru ca nu este in stare sa califice România la mondial cu o echipa de desculti. Si as mai putea continua. Bun articol.

Burebista (10 comentarii)  •  16 aprilie 2017, 8:55

Tare femeia asta....

Jac (2 comentarii)  •  16 aprilie 2017, 9:48

Catalin, Coana Mita Biciclista era o prostituata din Bucuresti. Fara a intra in detalii, care este legatura cu doamna din articol si cu sportul in general?

Cristian (6 comentarii)  •  16 aprilie 2017, 10:46

Scuze Cătăline, dar atât materialul cât și subiectul sunt slăbuțe rău! În rest...rămân același fidel cititor al articolelor tale! Cu respect!

Gogu (2 comentarii)  •  16 aprilie 2017, 11:08

Pentru Cosu. Scoateti ochelarii de cal. Am inceput sa ne denaturam in civilizatia postindustriala. Din punct de vedere moral ne indreptam spre un nou Ev Mediu Intunecat .

Gogu (2 comentarii)  •  16 aprilie 2017, 11:13

Nu este o comparatie cu Mita biciclista, e vorba de un truc jurnalistic menit sa te faca atent asupra articolului.

A. (4 comentarii)  •  16 aprilie 2017, 13:09

felicitari, mi-a placut, emotionant

Doru (1 comentarii)  •  16 aprilie 2017, 14:16

Cosu, nu ai inteles nimic! Chiar a fost ,,big deal,,

Lll (1 comentarii)  •  16 aprilie 2017, 17:31

Cosu ... banuiesc c ai citit doar albul din spatele literelor.

haha (1 comentarii)  •  16 aprilie 2017, 19:45

Am crezut ca e despre mihai stoica articolul

Miky (5 comentarii)  •  16 aprilie 2017, 22:02

Hristos a Inviat ! Paste fericit tuturor romanilor oriunde s-ar afla ! Mai nea Oprisan , pe hateri nu-i baga in seama , te critica dar te citesc si asta spune multe . Culmea ca mereu aceiasi ! Felicitari !

Jac (2 comentarii)  •  17 aprilie 2017, 0:52

Domnule Gogu, explicatia e precara ca si trucul, de altfel. Sa ma exprim sibilinic: Traim intr-o lume care isi propune putin. E vorba de iubire de intelepciune si arheologie intr-o lume abrutizata. Dixit!

gogu kioru Stiinta Craiova (6 comentarii)  •  17 aprilie 2017, 8:59

Auleuuuu..mai sa am erectie cind am vazut ca nici de Pasti nu scap de tine....Cine oare te plateste baiete pentru gogosile tale?Pentru transpiratia ta?E suficient ca *** ,transpiri, *** la greu dimineata stricind emisiunea lui Otil +Simion...Chiar nu intelegi ca esti gretos?????Aloooo?Gara?????????Sifonariaa???????????

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Durden (105 comentarii)  •  17 aprilie 2017, 15:45

@gogu kioru Stiinta Craiova "stricind emisiunea lui Otil +Simion"...enough said

Nadler Cristian (1 comentarii)  •  17 aprilie 2017, 23:40

Frumos articol ... daca doamna fost uitata de contemporani , nu acelasi lucru se va intampla cu marele si mediatizatul Gigi Becali ... va ramane in analele istoriei post-decembriste ca vizionar , avangardist si reformator al oieritului si al fotbalului ***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.