Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Bărcuţa de 65.000.000 $

Gemenii Winklevoss au intrat la Harvard, au fondat Facebook, au participat la Olimpiada de la Beijing, au mers la Oxford şi au luat o căruţă de bani de la Zuckerberg. Pentru un canal. De apă sau de socializare

Permalink to Bărcuţa de 65.000.000 $
sâmbătă, 4 martie 2017, 11:40

Vremea-i călduţă, la fel şi apa de pe „Shuni Park”, atunci, în augustul Olimpiadei de la Beijing, în 2008. Înainte să ude ramele îşi aduc aminte de unde au plecat. Ethan Ayer, un tovarăş de-al lor, îi dusese, prima oară, pe luciu. „Băi Winkleviilor (aşa erau ei cunoscuţi, fraţii gemeni Cameron şi Tyler Winklevoss ) sunteţi înalţi, dezvoltaţi corespunzător, cu palmele cât lopata. Hai să faceţi sport!”. Ajunseseră la canotaj, pe râul Saugatuck. Irlandezul James Mangan s-a apucat să-i antreneze, când încă nu adunaseră, fiecare, 14 ani. Tatăl, Howard, matematician de vază, îi încurajase. În 1997 erau deja „sudaţi”, echipaj de două rame fără cârmaci.

La Harvard, universitatea aceea fondată la 1636, ce dăduse opt preşedinţi SUA, nişte băieţi cu Nobel ori secretari generali ai ONU, au intrat în 2000. Ambii. Dar au continuat şi treaba pe apă. Premii pe la Plovdiv, premii prin Olanda. Apoi s-au găsit cu Divya Narendra, „puiul” unor doctori indieni ajunşi în SUA. În decembrie 2002 au gândit-o prima oară, pe 21 mai 2004 i-au dat drumul: ConnectU, o reţea de socializare pentru cei de la Harvard. Mama Facebookului.

Te împrieteneai, puneai poze, ziceai pe unde ai umblat, dădeai accept. Atunci a intrat în camera lor un tip ciudăţel, Mark Zuckerberg. S-au întovărăşit, cel care i-a lipit, programatorul Victor Gao, le-a zis că e o minte destupată. Aşa era. Le-a furat ideea, a făcut UNICUL canal de socializare şi… dus a fost! S-au prins târziu că le pârlise ideea, s-au dat în judecată, au zis că aveau o înţelegere verbală pe care au ignorat-o. Televiziuni, presă, procese, urât. Atunci Mark a venit cu ideea: 65.000.000 $ despăgubiri i-ar coafa? Bani peşin, nişte acțiuni, s-au înţeles ei cumva!

Lângă Andrunache şi Susanu
S-au întors la daraverile lor. Ted Nash, antrenorul cu 11 participări la Olimpiade, la cantotaj, fie ca sportiv, fie ca tehnician, a auzit de ei. I-a pus pe şedinţe de pregătire ca la carte, gemenii au răspuns. În 2007 erau la Jocurile Panamericane de la Rio de Janeiro, medalie de argint. Reprezentau SUA! S-au calificat pentru JO de la Beijing.

Vremea era călduţă când au început concursul pe apele chinezeşti, acolo unde Georgeta Andrunache şi Viorica Susanu aveau să facă legea. Şi ei, şi ele la două rame fără cârmaci. Emoţiile uriaşe i-au doborât. Au terminat pe 5. Apoi, la recalificări, s-au trezit. Primii, cu 6:36.87, semifinala pe locul secund şi, pe 16 august, marea finală. N-au rezistat, au sfârşit pe poziţia a şasea, la mare distanţă de australienii campioni. Dar au demonstrat că se poate, deşi mulţi nu crezuseră în ei. Erau băieţii ăia ce fondaseră un soi de „fb”, apoi se certaseră cu adevăratul fondator al „fb” şi primiseră o căruţă de bani.

După Beijing a urmat Oxford – Cambridge
S-au reîntors la orele de curs. De această dată la Oxford, instituţie ce lucra din 1096. Să recapitulăm, că poate ne-am pierdut pe parcurs: canotaj, Harvard, Facebook, 65 de milioane, medalii de aur şi argint, Beijing, Oxford. Logic, aici s-au băgat şi la celebra cursă, în faimosul duel cu cei de la Cambridge. Apoi au zis că e cazul să se lase. Nu înainte a se mai interesa de nişte Bitcoin, aşa, întru amintirea vremurilor din tinereţe.

Azi, la sediul companiei lor, tronează o imagine uriaşă, cu ei în barcă, la Beijing. Conform chibiţilor, e cea mai scumpă barcă de canotaj ce a concurat vreodată, 65.000.000 de dolari. Aflată pe un canal. Un canal de socializare.

* Sursa: wikipedia

Comentarii (7)Adaugă comentariu

seba (98 comentarii)  •  4 martie 2017, 12:16

hai, ca iar ai scos un zambet de la mine. multumesc :)

Miky (5 comentarii)  •  4 martie 2017, 15:41

Frumos , daca nu ai comentarii sa nu crezi ca nu te citim ! Pur si simplu nu avem ce comenta !

Tibisor (77 comentarii)  •  4 martie 2017, 16:46

Perfect de acord cu Miky ...

ottonelu (5 comentarii)  •  5 martie 2017, 12:06

Cătăline, și tu ești cu "uriașă" ca fiind singura ta opțiune de adjectiv substantival, gen: gigantic; colosal; enorm; imens, nemaipomenit, etc... Cât de "lilliputan" în limba română trebuie să fii la vârsta ta, Cătăline? Doamne iartă-ma, ai peste 40 de ani... Chiar așa, iți înveți copiii, doar cu "uriaș"?

daniel (1 comentarii)  •  5 martie 2017, 19:48

povestea merge mai departe...Cu mult respect....d.le Oprisan

dan (226 comentarii)  •  5 martie 2017, 20:19

Intotdeauna din articolele domnului Oprisan afli lucruri in plus. nici acesta nu face exceptie. Multumim !

ovidiu_3003 (108 comentarii)  •  5 martie 2017, 20:22

...prost a fost ala ca le a dat atatia bani ...

Comentează