Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Schiorul care n-a văzut zăpadă!

Adrian Solano s-a pregătit, toată viaţa, pe schiuri cu roţi, în Venezuela natală. A ajuns la Lahti, unde s-a mişcat asemenea lui Benny Hill. Dar a promis că data viitoare va fi mai bun

Permalink to Schiorul care n-a văzut zăpadă!
sâmbătă, 25 februarie 2017, 10:21

Vameşii – un gagiu şi o gagică – îşi dau, strengăreşte, coate. „Înţelegem că proveniţi din Venezuela, pentru că zărim paşaportul, dar puteţi repeta încotro mergeţi?”. „Către Nordic World Ski Championships”, spune bărbatul. „Unde?”, şi cei doi izbucnesc în râs. „Dar acolo, la dumneavoastră acasă aveţi zăpadă?”. „Nu, m-am antrenat numai pe patine cu rotile. N-am văzut un fulg de nea în viaţa mea!”. Omu-i sincer, de ce să mintă? „Aha, deci mergeţi la un campionat mondial de schi, dar nu ştiţi cum arată zăpada deoarece v-aţi pregătit numai pe bile cu rulmenţi toată viaţa?”. „Si!”. Tipul e rugat să tragă pe dreapta, să-i lase pe cei din rândul din spatele lui să avanseze. „Por favor!”, rosteşte, ironic, vameşa, pre limba lui Cervantes.

Dialogul se poartă pe aeroportul francez „Charles de Gaulle” şi pare desprins din filmele cu Louis de Funes. E 19 ianuarie 2017, băiatul de 22 de anişori se intitulează Adriano Solano. Şi, da, vine din Venezuela. Şi, da, se duce în Suedia, la antrenamente! Şi da, se pregăteşte pentru „mondialele” de cross-country din Finlanda, de peste o lună şi jumătate. Şi da, n-a văzut, în viaţa lui, zăpadă!

28 de euro şi o voinţă uriaşă
Vameşii claxonează la Poliţie. Care apare în două minute, sub forma a trei băieţi neprietenoşi la chip cu una bucată căţel. Dintre ei, unul se descurcă binişor pe cărările dintre propoziţiile în limba spaniolă. „Domnule Solano, ne puteţi spune de câţi bani dispuneţi?”. „De 28 de euro. De doar 28 de euro!”. Treaba-i clară! „Lucrurile stau aşa. În ţara dumneavoastră atmosfera e grea, pentru că Nicolas Maduro vă chinuie. Aţi venit aici, în Europa, cu scopul de a emigra. Poanta asta cu Suedia nu ţine, dar, pentru că nu păreţi un tip conflictual, vă dăm două variante: ori faceţi cale întoarsă spre Venezuela, ori vă cazăm într-o tabără de imigranţi de lângă Paris!”. Vrea să protesteze, sună la antrenorul său, Cesar Baena, care telefonează la Caracas, dar, ce să mai pierdem vremea, băiatul e făcut colet şi retrimis la mama lui!

Stop! Câteva necesare clarificări. Ăl bătrân, al său tată, era „fiert” pe Alberto Tomba. Îl ginise la tv, urla prin casă că atunci când va ajunge el în Europa va merge să-i strângă mâna, chestiuni dintr-astea… Pentru că era prea bătrân pentru sporturi extreme, l-a dat pe Adriano la schi. Schi în Caracas! Mai trebuia un nebun să-l antreneze. L-a găsit pe señor Baena. L-a pus pe patine cu rotile, i-a făcut rost de nişte beţe. Toţi râdeau de ei. Doi ani s-au pregătit pentru a veni în Europa, fără să vadă, nicio secundă, zăpada!!! În ultimele zile şi-a confecţionat şi schiuri cu roţi, bune de dat pe ciment!

El şi boberii din Jamaica!
Ştia că va fi luat la mişto. Dar atât putuse să adune, 28 de euro! În ţară se murea de foame, în magazine nu mai era nici măcar hârtie igienică. Prin nişte „pile” vorbise să fie primit, gratis, la o bază de antrenament în Suedia. Când cerberii francezi l-au întrebat „scopul şi durata vizitei” a băgat-o pe aia cu filmul „Cool Runnings”, din 1993, cu echipa de bob din Jamaica, prezentă la Olimpiada de Iarnă din 1988 deşi nici ea nu văzuse strop de nea, dar n-a mers! I-au spus să se întoarcă pe cărarea pe care venise.

Însă n-a abandonat! A pierdut o lună de antrenamente, a făcut rost de acte ştampilate, care să ateste că e schior „profi”, a ajuns la Lahti. A căzut din prima, cu numărul 1 pe piept. S-a ridicat, s-a dezechilibrat, a dat senzaţia că se va rupe. Nu s-a rupt el, dar a frânt beţele! N-a potrivit culoarele, a mers în patru labe, după şase kilometri a abandonat, pentru că avea fix o jumătate de oră în urma băiatului de pe primul loc. Imaginile au plecat către toate colţurile lumii, i-au spus „Eric Moussambani cel alb”, dar n-a disperat. „Ştiu că nu m-am comportat cum trebuie, însă am încercat. Promit că data viitoare voi fi mai bun”, a zis.

Nu merită măcar cinci secunde de aplauze?

* Sursa: lexpress.fr

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Stefan Patriche (2 comentarii)  •  25 februarie 2017, 10:47

Houlalalalala! :)

Vlad (1 comentarii)  •  25 februarie 2017, 10:56

Merita multe multe aplauze si rusine celor care au ras de el.

Tibisor (77 comentarii)  •  25 februarie 2017, 11:41

Tipul chiar e dat ...

Kendo (2 comentarii)  •  25 februarie 2017, 13:24

Merita mult mai mult decat cinci secunde de aplauze. Bravo lui!

Flaviu (16 comentarii)  •  25 februarie 2017, 13:42

Foarte frumos, omul si-a urmat visul. Si cum spunea Coubertin, important nu este să câștigi ci să participi.

Andu (1 comentarii)  •  25 februarie 2017, 15:50

Merita si medalie. Acesta este spiritul sportiv. Bravo! Exemplu pentru toti.

ValJean (1 comentarii)  •  25 februarie 2017, 15:59

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Doru (26 comentarii)  •  25 februarie 2017, 16:18

Salut.Mersi!

s.chior (1 comentarii)  •  25 februarie 2017, 16:48

cautati mai bine un video cu Adrian Solano inainte sa il aplaudati, asta era o catastrofa mondiala, habar nu avea sa stea in schiuri dar sa mai si concureze, iar pe principiul asta se poate inscrie orice nebun la orice sport, chiar daca nu l-a practicat niciodata, hai sa transformam sportul in berarie si aducem toti burtosii pe pista.

durden (109 comentarii)  •  25 februarie 2017, 17:37

Nu,nu merita.asa ajungem sa dam trofee tuturor grasilor doar pt participare.mie in sport imi place sa-i aplaud pe cei care au realizat ceva deosebit!

grasuxxl (2 comentarii)  •  25 februarie 2017, 18:32

pai ma inscriu si eu la 5k, 10k si maraton la campionatele europene, mondiale si olimpice de atletism din partea tarii grasilor, sa-mi elibereze si mie un loc pentru ca sint cel mai rapid gras din tara grasilor.

grasuxxl (2 comentarii)  •  25 februarie 2017, 19:12

iti dai seama ca o sa imi pun si vreo zece placinte cu mine, in caz ca mi se face foame, o sa infulec si eu la fel ca si portarul de la Sutton sa aiba despre ce scrie si oprisan.

Gigi Becali (5 comentarii)  •  25 februarie 2017, 20:23

Mda, un fel de Bute

marian0904 (75 comentarii)  •  25 februarie 2017, 20:39

Nu e vorba nici de bere , nici de placinte! Omul a vrut sa participe la CM si sa termine o cursa, ca sa fie spectator nu l-a interesat. Ii urez succes data viitoare, pentru ca sunt sigur ca va fi o data viitoare! Primul pas a fost foarte greu, dar, in continuare, cred ca va fi ajutat de federatia internationala.

Gigi Becali (5 comentarii)  •  25 februarie 2017, 21:09

Pacat ca nu se scrie mai mult de Bute. A pierdut dar la un nivel foarte inalt. Si mai trist ca nu s-a transmis meciul. Un mare campion a luptat. Sa speram ca nu se retrage. Altul nu avem sa vina din lume. Success in continuare Bute!

sportiv (1 comentarii)  •  25 februarie 2017, 22:15

@marian0904 tu crezi ca nebunul ala e singurul care ar vrea sa participe la un campionat mondial? Cine n-ar vrea, dar nu poti sa iti bati joc de sport in halul asta aducind niste impiedicati sa se/te faca de ris la cel mai inalt nivel.

victor L (7 comentarii)  •  26 februarie 2017, 9:27

Auzisem despre schiorul care n-a vazut zapada pina la concurs. Dar e sigura traducerea? "v-aţi pregătit numai pe bile cu rulmenţi?". Bilele nu au rulmenti, ci rulmentii au bile.

dan (226 comentarii)  •  27 februarie 2017, 11:55

Orice inceput e greu!

Comentează