Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

”După două sticle de whisky pe zi, am renăscut!”

În Columbia natală, a atins fundul Gropii Marianelor. Azi joacă la Alaves, contra lui Messi ori CR7. Şi intră desculţ pe gazon. Povestea lui Daniel Torres

Permalink to ”După două sticle de whisky pe zi, am renăscut!”
sâmbătă, 29 octombrie 2016, 11:45

Daniel Torres dă drumul la barajul poveştii şi lasă cuvintele să lunece-n aval. Ştie că nu e un sfânt, din contră, se teme ca la anunţarea titularilor din Rai să nu cumva să nu prindă tricou, dar vorbeşte pentru că vrea ca povestea sa să fie citită de micii fotbalişti, aşa, ca un avertisment. A avut totul, a pierdut totul şi, în momentul în care sfârşitul era aproape, a renăscut.

La 18 ani evolua, deja, la Santa Fe de Bogota, în Columbia. „Ai mei erau din Caqueza, un sătuc mic. Când am ajuns în capitală, singur, s-a produs nebunia. Stăteam când la hotel, când la o mătuşă, când într-o casă închiriată. În total, opt locuri. Dar eram fotbalist. Adică aveam bani, aveam faimă, aveam tot. Am luat-o razna. La mine pe uliţă domnea ţuica, însă nu-mi plăcea. Am trecut direct pe whisky. Rădeam două sticle în fiecare zi! Două!”.

Era primul la antrenamente, însă faţa obosită îl trăda. L-au prins de opt ori. „Dar doctorul şi preşedintele erau băieţi de comitet, mă iertau. În 2011 la echipă a venit un antrenor nou. M-a lăsat pe bancă: şase luni”. De nervi, a mărit porţia de malţ. L-au împrumutat la Nacional de Medellin. Acolo, peste alcool a presărat şi niţeluş praf de viaţă de noapte. S-a separat de soţie, a uitat de copil. E dat afară. Îl strigau numai „Beţivul”. Atinsese fundul Gropii Marianelor.

37 de ani de secetă
Când s-a reîntors la Santa Fe, îi făceau probe de alcoolemie non stop. „Se întâmpla ca circulaţia să fie blocată. Întârziam 10 minute, ajungeam la teren, hop, a venit beţivul, a stat în baruri azi noapte, să-i punem fiola!”, îşi aduce aminte.

Atunci s-a apropiat de el Camilo Vargas, portarul. „Soacra mea e Sandra Merino. Un fel de pastor, de ghid spiritual”, i-a spus. S-a speriat. Columbia e plină de şamani, de vrăjitori, asta-i trebuia lui? Însă avea nevoie să renască, altă soluţie nu prea exista. „În 2011, când m-am apropiat de Iisus, Santa Fe avea 37 de ani de când nu mai câştigase titlu. În opt etape aveam opt egaluri. Ne certam în vestiar, ceva nu era ok. Antrenorul, pe făraş. În etapa a noua, derby cu Millionarios. Ultima şansă. Atunci a apărut Doamna Sandra!”.

Omar Perez, „căpitanul” a vorbit cu preşedintele. „Trebuie să schimbăm ceva. Însă să fie natural, nu vrăjitorii ori păpuşi înţepate. Haideţi să-i dăm lui Dumnezeu posibilitatea de a intra în echipa noastră prin intermediul Doamnei Sandra!”. Unii au zis că e blasfemie, el, Daniel, aproape că a râs, pentru că văzuse la televizor nişte astfel de pastori. Acum o să zâmbiţi voi, cititorii: prima întâlnire s-a produs pe Skype! Deci o echipă de fotbal care nu mai luase titlul de aproape 40 de ani se apropia de cele sfinte graţie tehnologiei?

Le-a spus să fac parte din singura grupare din lume cu nume profetic, Sfânta Credinţă, şi că asta ar trebui să le dea de gândit. „La pauză aveam 4-0. Cu Millionarios. Noi, care nu marcaserăm niciodată în prima repriză! S-a terminat 4-3, a fost sărbătoare mare. Şapte partide la rând, şapte victorii!”, îşi aduce aminte mijlocaşul.

Apoi, Sandra Merino a coborât în vestiar. Le-a spălat picioarele tuturor fotbaliştilor, într-un gest biblic. Vă daţi seama de imagine? „Ne-a spus că ne curăţă de toate păcatele. O jumătate de oră, noi, tipii cu bani şi cu maşini scumpe, n-am scos un cuvânt. Aşa am intrat pe teren. Desculţi. Pentru ca Dumnezeu să poată lucra aici!”.

Au agăţat patru titluri la rând, s-a transferat, apoi, la Alaves, fostă finalistă de Cupa UEFA, în Primera Division. „Mi-a luat ceva vreme să mă obişnuiesc cu Europa, cu stilul celor de aici, dar cine sunt eu să mă plâng? Acum câţiva ani eram considerat beţivul oraşului, azi joc într-un campionat ce dă deţinătoarea Ligii Campionilor.

Sunt patru sezoane trecute de când un tip intră desculţ pe teren, indiferent unde joacă. E Daniel Torres!

* Sursa: noticiasdeguipuzkoa.com

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Stefan (8 comentarii)  •  29 octombrie 2016, 11:56

Intra descult inainte de meci, si apoi se incalta?

alex (16 comentarii)  •  29 octombrie 2016, 12:55

Ca de obicei, articol de top. Poate ar trebui sa se inspire si colega ta despre cum se scrie un articol care sa-ti intre in suflet, in loc sa critice oamenii care au aceleasi vicii cu Daniel Torres

Gabi (4 comentarii)  •  29 octombrie 2016, 13:47

Nu ca nu este frumos articolul, dar ca si date scrii numai aberatii. Nu a fost niciodata 4-0 la pauza, a fost 2-0. Nu au fost niciodata 8 egaluri din 8 meciuri, inainte de acel meci au fost 5 egaluri la rand dar totalul de etape jucate pana in acel moment cred ca era mult mai mare. Ce jurnalist esti tu? Nu stiu ce este mai rau, daca dezinformezi cu buna stiinta doar pt a avea un oarecare succes sau esti atat de neinteresat incat nu verifici informatiile. Ipocrizie sau incompetenta, ce alegi? D-asta voi "jurnalistii" faceti prezentul sa para atat de sumbru, pentru ca infloriti trecutul in ultimul hal, totul sa para cat mai spectaculos si de necrezut. Probabil d-aia lumea crede ca Dobrin a fost mai mare decat Hagi si niciodata la fel de alcoolic ca si Tamas. Rusine Catalin, candva te indrageam dar ce sa faci si tu, urmezi "sistemul".

Gabi (4 comentarii)  •  29 octombrie 2016, 14:05

M-am gandit sa "sar" in ajutorul tau, ai scris intradevar sursa, deci probabil tu ai tradus fara sa verifici nimic. Practic si mai bine, tu nu esti jurnalist, cel putin nu in articolul acesta, esti doar traducator, excelent! Am mai verificat asa de curiozitate, nu a "agatat" nimeni 4 titluri la rand, alta aberatie, iar apoi baiatul s-a transferat la Independiente Medellín la jumatatea lui 2015, de unde apoi s-a transferat peste un an la Deportivo Alavés, fosta finalista de Cupa Uefa in sezonul 2000/2001. Acum stau si ma gandesc la toate povestile spuse de tine pe care le savuram eu. Oare cate erau adevarate? Oare cat de mult le denaturai si pe acelea? Felicitari domnule Catalin Oprisan. ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Raison (12 comentarii)  •  29 octombrie 2016, 16:27

Gabi , ma bucur sa mai vad pe cineva care isi da seama de ce se intapla de fapt aici ...absolut toate manzgaliturile acestui individ sunt plagieri , traduceri si inflorituri ...majoritatea comentariilor laudative provin din aceleasi 2-3 surse,rude sau prieteni , stilul ii da de gol , ma mir cum de mai e lasat sa scrie , cred ca daca-i dai lucrare de control la gramatica nu ia niciodata nota de trecere ...formatorii de opinie ar trebui sa educe strada,nu sa aduca ce se intampla in strada la rang de educatie dar..

Cotoiu (1 comentarii)  •  29 octombrie 2016, 16:45

Bai alex ce articol de top vezi tu poate de tip top scris la bere cu informatii false ,in ce priveste aluzia ta la Maria stai calm k scrie de 10 ori mai bine i plus Torres sa lasat pe cand tamas o tine continu de vreo 13 anisori

Thomas brams (7 comentarii)  •  29 octombrie 2016, 16:47

Rusine Tolo

Radu (1 comentarii)  •  29 octombrie 2016, 16:48

Gabi stim ca tu esti destept, dar noi aia mai prosti si neinformati am inteles mesajul acestui articol. Pentru multi dintre noi Catalin Oprisan chiar e ziaris si stilul lui de a scrie articole chiar e unic printre gazetisti !

George (8 comentarii)  •  29 octombrie 2016, 17:19

Hai sa ma bag si eu. Nu e un reportaj, e o poveste. Asta il deosebeste pe Oprisan, el spune povesti, nu relateaza de la fata locului. Iar in povesti, datele nu sunt mereu exacte. Nu l-am suportat pe vremea emisiunii tv, dar acum astept editorialele.

Gabi (4 comentarii)  •  29 octombrie 2016, 18:01

Te salut Radu. Nu am sustinut nicio clipa in ce am scris mai sus ca sunt destept, cu toate ca am pretentia de la mine ca sunt istet. Daca ceea ce scrie Catalin Oprisan nu este traducere (nu am de unde sa stiu adevarul adevarat), sunt de acord cu tine ca stilul lui de a scrie este unic. Dar serios acum, nu te deranjeaza deloc faptul ca nu ti se spun date reale? Da, este important mesajul dintre randuri, dar pentru tine detaliile nu conteaza? Sa stii ca atunci cand ai parte de informatii denaturate risti ca si mesajul final sa fie alterat. Nu vreau sa exagerez, dar de acolo mai este foarte putin si dai in manipulare, desi nu cred ca este cazul aici. Consider ca atunci cand esti ziarist si cu asta te ocupi, trebuie sa stapanesti foarte bine acele detalii si informatii. Poate ma insel eu, astept un contraargument. Salut

Alex h (3 comentarii)  •  29 octombrie 2016, 18:03

Exact, încercați sa vedeți povestea dincolo de cifre.

dan (4 comentarii)  •  29 octombrie 2016, 20:43

alex are dreptate....cifrele sunt secundare

Cristian (6 comentarii)  •  30 octombrie 2016, 8:53

Verifică informațiile, Cătăline! Nu a fost 4-0 la pauză și nici 8 "egaluri"la rând! Eu știu că vrei să epatezi cu orice chip, dar nici chiar așa! În rest...tot respectul pt."pana"ta!

Anonim (4 comentarii)  •  30 octombrie 2016, 11:09

@ Gabi Cand critici pe cineva (cu indreptarire, in acest caz), ai grija cum o faci, adica scriind corect! Intotdeauna se scrie "intr-adevar", nu altfel! In rest, ce diferenta de abordare intre cazul acestui columbian si cel al lui Tamas, in doua materiale distincte. Doar consumul in exces dauneaza sanatatii, mai ales in cazul bauturilor spirtoase si al berii (considerata aliment, de catre unii, pretext pentru intalniri, de catre altii)! A.

Virgil (30 comentarii)  •  30 octombrie 2016, 11:19

Cred ca nu verifica absolut nimic inainte sa publice "articolele" (mai bine-zis traduceri)….

Virgil (30 comentarii)  •  30 octombrie 2016, 11:22

@Radu. Gazetari nu gazetisti…

Virgil (30 comentarii)  •  30 octombrie 2016, 11:39

@alex (16 comentarii) • 29 octombrie 2016, 12:55 Auzi si la asta….sa invete Maria Andries de la Oprisan. Ce sa invete? Sa fie mediocra? Maria e prea meseriasa s-o intelegi tu, bai baiatule….

aldo_m (3 comentarii)  •  30 octombrie 2016, 13:01

e frumos articolul dar gabi tamas n-a ajuns in spania deci n-a invatat nimic din viata

ovidiu_3003 (108 comentarii)  •  30 octombrie 2016, 13:23

aha...este o echipa de desculti ...

Micia (1 comentarii)  •  30 octombrie 2016, 17:08

Nu cred ca contează dacă au fost 4 sau3 titluri la rind, 7 sau 5 egaluri e o poveste cu substrat...Felicitări. Dar am sa urmăresc dacă intra desculț.

dan (226 comentarii)  •  30 octombrie 2016, 19:26

Pe langa vointa, trebuie si putin ajutor divin! Super articol! ca de obicei avem si carcotasi! Lumea ar fi mai saraca fara ei !

dan (1 comentarii)  •  3 noiembrie 2016, 19:19

@gabi, l-ai vazut pe Dobrin jucand? Si beat era mai bun ca hagi!

Gabi (4 comentarii)  •  5 noiembrie 2016, 16:16

@dan, era mai bun ca Hagi la ce? La o oarecare valoare personala estimata de tine? Altul a avut mai mult noroc, a fost poate si mai serios si ce sa vezi, performantele lui le stii si tu. CM 94' foarte bun, sfert de finala, printre primele locuri la balonul de aur (nu retin exact locul), multe goluri la nationala, numarul 10 la Real Madrid, Barcelona, nebunie totala la Galata, Cupa Uefa, Supercupa Europei etc. Stiu ca a fost un fotbalist mare Dobrin, dar nu compara vreodata FC Arges cu ce am scris eu mai sus. Poate avea potential sa fie peste el, asta da, dar la final cand s-a tras linie nu a fost! Si Mitea saracul avea potential. Te rog sa te trezesti la realitate in privinta acestui subiect, nu exista comparatie intre Hagi si Dobrin, doar cei nostalgici il prefera pe al 2-lea, performantele vorbesc de la sine!

Comentează