Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Noaptea când Titanicul a scufundat onoarea

„Titanicul”, superlativul absolut din lumea mărilor şi oceanelor, a „bărbierit” aisbergul la 23:40, sâmbătă noaptea, pe 14 aprilie 1912, cu 2.224 de suflete la bord. La 1:05, a patra barcă de salvare, numărul 1, este lansată la apă. Capacitate: 40 […]

...

Zbor deasupra unui cuib de nori

La 9:00, dis – de – dimineaţă, l-au văzut. Nu era o nălucă, opt pupile ascunse sub ochelarii protectori priveau spre el. „Ţi-am zis că nu e OK să te pui cu mine, băiete!” au fost vorbele sale. Peste o […]

...

Tigrul care mângâia pietrele

Cinci ore şi jumătate stătuse storcit pe iarba din faţa blocului, până când procurorul dăduse voie să i se ridice cadavrul. Lume ca la urs, televiziuni, bliţuri. Jose Manuel Urtain, unul dintre cei mai mari boxeri din istoria Spaniei, de […]

...

Nicio secundă de prelungire

Să o lămurim din startul începutului, vorba celor de la „Divertis”, făuritori de umor adevărat. Roberto nu e fricos, din contră! Roberto e portar, iar despre ăştia se zice că n-au teamă deloc. Roberto a debutat la Atletico Madrid, a […]

...

Sal s-a salvat

Zi de zi, lună de lună, an de an, aceeaşi nebunie: omul de la spălat vasele plecase în lume, băiatul care repara cuptorul găsise, ce să vezi?, o găurică mică, tipul care-i aducea roşiile de San Marzano, da, cele speciale, […]

...

7 dolari în buzunar. 3 depresii. Cel mai bine plătit actor

Tatăl l-a lăsat în mizerie. A fost dat afară de la fotbalul american. A tras tare. Azi e peste Matt Damon ori Robert Downey Jr. Doamnelor şi domnilor, ”The Rock”!

Permalink to 7 dolari în buzunar. 3 depresii. Cel mai bine plătit actor
sâmbătă, 10 septembrie 2016, 9:50

Avea 23 de ani şi-şi dorea să moară. Dar nu ştia unde, pentru că unicul pat era o saltea găsită pe stradă. Antrenorul de fotbal american profesionist îl privise în ochi, scurt, şi îi spusese: „Băiete, nu eşti de noi!”. Căzuse în a doua depresie din viaţă. Urla de ciudă. Tatăl îl adusese în starea asta. De fapt, bătrânul, wrestler de meserie, îşi bătuse joc de toată familia. Făcuse nişte şmecherii financiare şi „ucisese” tot. În buzunar îi odihneau şapte dolari! Toate economiile sale. Atât! Doar şapte! Astăzi, Dwayne Johnson este cel mai bine plătit actor de la Hollywood. Cu 58 de milioane de euro pe an este Regele. În urmă respiră Jackie Chan, Robert Downey Jr. ori Matt Damon… Între aceste două sume sunt 21 de ani şi un munte de voinţă.

Se bătea pe la bâlciuri
A început să lupte pe unde găsea loc. Cum naiba să facă fiţe? Se bătea la „Zilele oraşului”, la bâlciuri, înainte de curse de maşini, în săli dezactivate. 40 de dolari pe noapte. Din ăştia halea de trei ori pe zi gofres, hrana zilnică. Se dădea pe cap cu lame de ras. „Nu-mi era ruşine, doar mă întrebam dacă asta fac bărbaţii adevăraţi”, spune.

Prin 1997 a schimbat macazul. Îl văzuse pe Hulk Hogan, voia să fie precum el. Avea de toate: doi metri, 120 de kilograme, carismă şi simţul umorului. Şi-a spus „The Rock”. A tras tare de el, a făcut alianţe, s-a băgat în maşinăria industrială din lumea luptelor şi, curând, a devenit numărul unu în WWE. Hollywoodul, mereu în goană de a găsi vedete, l-a aspirat. A pornit la drum în 2001, cu „Întoarcerea mumiei”, Regele Scorpion. Simţea că e doar o marionetă, tipul ăla plin de muşchi, dar fără creier, pus să crape pietrele.

A slăbit, a luat lecţii de actorie şi i-a spus agentului său să-i caute ceva. Nu i-a găsit decât roluri prin filmele pentru copilaşi. L-a dat afară şi s-a pus pe sunat. A prins „G.I.Joe”, a prins „O călătorie spre centrul Pământului 2” ori „Fast 5”. Toate aceste continuări, toate!, au adunat mai mulţi bani decât ceea ce se făcuse înainte. În 2013 a devenit cel mai bine plătit actor din lume, fondându-şi propria companie, „Seven Bucks”, în memoria acelor şapte dolari. „Am vrut ca lumea să se simtă bine la peliculele mele”, spune azi.

Un Hercule şi-o hernie
S-a ales cu o hernie. Pentru „Hercule” se trezea la trei dimineaţa şi mânca de 10 ori pe zi! Corpul nu l-a mai ascultat. A trebuit să se opereze. Nimeni n-a crezut că se poate recupera atât de repede. În câteva luni însă, după ce a tras de el ca… Hercule în celebrele Munci, a revenit. „San Andreas” şi „Furious 7”. Primite la fel de bine. Instagramul său, cu 60 de milioane de persoane, e al treilea în lume, după Bieber şi CR7. N-are figuri, dialoghează cu fanii, pune poze pe reţelele de socializare. A fost prima persoană din lume cu un mesaj ce confirma moartea lui Bin Laden.

Vărul său era soldat în Afganistan şi-l anunţase… Anul trecut a intrat în Cartea Recordurilor după ce şi-a făcut 105 selfie-uri în trei minute la lansarea lui „San Andreas”… Un personaj în tot ceea ce face… „Am crescut într-un loc în care dacă o poartă se închidea, nu se mai deschidea nicio fereastră. Trebuia să muşc, să lupt, să urlu, să văd sânge. Acum s-a deschis o altă poartă. Şi e mare, asemenea uneia de garaj”, îi place să spună.

Nu mai vrea să audă de depresii. A trecut prin trei până să ajungă aici. „Am plecat de jos, am fost sărac, am luptat prin magherniţe, mi-am dat afară agentul, cel mai bun prieten al meu, am prins filme pentru copii, filme cu încasări de peste 100 de milioane de dolari, mi-am deschis propria sală de forţă şi propria companie de producţie. Asta până la 44 de ani”, glumeşte „The Rock”. Cine poate sintetiza mai bine a sa viaţă?

* Surse: El Pais, Esquire

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Geo (2 comentarii)  •  10 septembrie 2016, 10:34

Cand numiti *** ca asta actor va bateti joc de toti cei care au facut o facultate de teatru. Cel mai bine platit actor? Cel mai bine platit star mai degraba. Daca asta e actor atunci Gigi Becali e om de fotbal! Putina decenta n-a stricat niciodata jurnalismului. Ahhhh! Mea culpa! Acum am vazut de unde am ajuns la "stirea" asta. Si gSP e ziar de sport cum e asta actor.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Danailov (1 comentarii)  •  10 septembrie 2016, 11:23

Pai e fost sportiv, e un exemplu pentru multe categorii de oameni, iar tu esti doar un distrus care nu poate atinge nicio depresie, de niciun fel, pentru ca te macina prea tare frustarile vis-a-vis de altii. Articolul are scopul de a te motiva, cititorule! Nu l-a scris omul asta ca sa mai trollezi tu putin! Mai citeste-l inca o data si ia si tu partea buna, poate reuseste sa te ajute la ceva!

luigino (1 comentarii)  •  10 septembrie 2016, 12:18

Se poate numai in America, unde un munte de muschi si un gram de creier este proportia sigura spre succes!

Tibisor (4 comentarii)  •  10 septembrie 2016, 12:31

Nu-l consider un actor grozav ... dar povestea lui este buna pentru cei care nu au incredere ca se poate orice cu ambitie si un scop clar ...

ovidiu_3003 (88 comentarii)  •  10 septembrie 2016, 12:42

...omul e plin de steroizi ...

Geo (2 comentarii)  •  10 septembrie 2016, 13:12

@Danailov. E un fost sportiv si e un exemplu pentru multe categorii de oameni. De acord. Sunt distrus si am depresii? De ce? Pentru ca am cerut putina decenta? Articolul putea fi scris si fara aceasta exagerare si scopul ar fi fost atins la fel de bine. N-am jignit pe nimeni iar cenzura mesajului meu e un alt exemplu de "jurnalism" marca gsp. acolo era scris "unul ca asta". Ce era vulgar in asta si nu e vulgar in faptul ca ma faci pe mine "distrus" nu inteleg. Dar poate ca la asa ziar asa cititori. Bafta cu depresiile "cititorule". Incearca si o carte. te poate face neprost ;)

Stefan (8 comentarii)  •  10 septembrie 2016, 13:15

Intr-adevar, sunt de acord cu luigino si Geo, ***. Cat de incuiat poti sa fii sa crezi asa ceva? Oare care ar trebui sa fie reteta sigura pentru succes? Un corp stramb care a vazut sport doar la televizor si 100 de operatii estetice de indreptare a defectelor? Astia sunt intelectualii si oamenii isteti? Poti sa fii istet doar daca ti-e teama de sport? Mentalitate de stana si de romani. Ne miram ca suntem la coada Europei si la practicatul sportului. Intrebarea e, unde nu suntem. Un actor cu carisma, si un barbat frumos, frumos articol!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ioan (1 comentarii)  •  10 septembrie 2016, 15:51

Se pare că a juca în filme și a avea succes nu mai e destul pentru a fi actor, mai ales dacă nu joci în drame. Motivant articol pentru cine luptă cu adevărat să reușească în viațâ ca să nu scâncească pe la colțuri de web.

MAi istetz ca voi cu 3 clase (1 comentarii)  •  10 septembrie 2016, 17:26

si uite asa gelozia iese la suprafata...bah ofticatilor...daca esti nr.1...inseamna ca lumea te place...te cere...te adora..asa era odata ARnold...dar voi ofticatilor...***...nu aveti de unde sti asta ..fiindca voi sunteti aia...ZERO!!nu conteaza ca i-a steroizi sau ca mama ta se culca cu vecinu...conteaza cand numeri banii in cont...conteaza cand usilese deschid ...oriunde...conteaza ca ai prosti ca voi care se oftica si se lamenteaza..de ce ei sunt ratati si altii in top!!de aia e nevoie de creier...sa ajungi cine trebuie...nu e o intamplare....e o lupta...ofticatilor...care dormiti cu filme si reviste porno in ochi!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan (3 comentarii)  •  11 septembrie 2016, 0:16

multi *** scriu fara sa inteleaga articolul....este despre cum sa te ridici dupa ce ai fost doborat, sa tragi cu dintzii sa nu fii luat de val. interesant.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

critasiros (3 comentarii)  •  11 septembrie 2016, 7:16

Bravo lui, dar nu e actor.

Cornel (1 comentarii)  •  11 septembrie 2016, 12:06

Unii spun că nu e actor . Dar știu ei că majoritatea actorilor americani nu are studii de specialitate ? E actor de filme de acțiune , precum alții sunt actori de dramă . Iar articolul este unul documentar , dar și motivant . Dar , dacă noi cei ce comentăm suntem aici iar el acolo , ne roade INVIDIA . Pe el îl cunoaște o lume întreagă , pe cei ce-l critică ....... ??????

Kendo (2 comentarii)  •  11 septembrie 2016, 14:18

@Geo - joaca in filme? E actor. Si uneori o face mai bine decat multi alti sportivi/cantareti/bagatori de seama deveniti actori. Atatea ifose si invitatii la lectura n-am mai vazut de mult. Da, individul nu e vreun geniu al actoriei, da' Kristen Stewart e vreo actrita de Oscar? Adam Sandler e vreun mare geniu shakespearian? Are Brad Pitt mai mult de doua fetze? Una cand plange scremut si alta cand e serios? Sau, daca nu te-a regizat Tarkovski nu te poti numi "actor"? Cat despre "asa ziar, asa cititori", sunt sigur ca ai intrat destul de des pe site-ul asta si o sa mai intri.

patashui (2 comentarii)  •  11 septembrie 2016, 15:54

A jucat fotbal Canadian prostilor...e diferit de cel American...da a jucat in facultate la Miami...dar aia nu conteaza...macar interesativa ce fotbal a jucat.... dar fac pariu ca nu stiti diferenta intre fotbalul Canadian si cel American

DaAnimal (1 comentarii)  •  11 septembrie 2016, 22:40

Die Rocky Die!!! Die Rocky Die!!! <- asa a inceput totul (daca nu ar fi existat acest strigat al publicului The Rock nu ar fi fost niciodata "heel" si personajul actual nu s-ar fi nascut).

Bogdan (1 comentarii)  •  12 septembrie 2016, 0:58

E actor. Dar numai pentru filme la nivelul lui Oprisan, sau la nivelul tuturor celor care il considera actor. Acestia intr-adevar merita sa vada filmele lui. Le-as recomanda sa nu mai incerce alte filme pentru ca oricum numai pe astea le pot intelege.

dan (226 comentarii)  •  12 septembrie 2016, 10:26

Iata visul american in stare pura!

Comentează