Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Maratonista libaneză de pe schiuri

După trei Olimpiade de iarnă, Chirine Njeim a ajuns la Rio. A terminat maratonul sub trei ore şi se gândeşte, deja, la Tokyo. Vara nu-i ca...

Permalink to Maratonista libaneză de pe schiuri
duminică, 21 august 2016, 10:21

În casa părintească din Beirut dormea pe jos, pe hol. Dormea pe jos pentru a se feri de gloanţele ce, uneori, mai intrau pe geam, prin dormitor. În Liban era război, iar mama, părinte de cinci copii, încerca, astfel, să-i protejeze. Aţipea greu, o trezea fiecare bubuitură de bombă. După trei ani, familia n-a mai rezistat. A suit în Munţii Fareya, unde cea mică, Chirine Njeim, a început să înveţe a schia. Se lipea cu năsucul de televizor şi-l urmărea, toată ziua, pe Alberto Tomba. Au trimis-o-n Franţa, în Alpi. De aici, în State, la Academia „Rowmark”, de unde ieşise campioana olimpică Picabo Street.

În 2000 rotula i-a zburat. Cât a stat prin spitale, s-a lipit şi de-o pneumonie. De la 60, a ajuns la 39 de kilograme, la 18 ani! Nu mai avea poftă de mâncare. Rudele o vizitau. Nu le mai recunoştea!

La un control stomatologic de rutină, dentistul i-a spus clar, pe sub rama ochelarilor: „Puiule, dacă nu te hrăneşti cum trebuie, adio Olimpiadă!”. S-a speriat! A ajuns la Salt Lake City, a purtat steagul libanez. Ea şi o colegă. Doar două competitoare.

De la Super-G la plajele din Hawaii
Părea că lumea e a sa! A spus să ia o mică vacanţă. Împreună cu Kyle, logodnicul ei, au ales Hawaii. Plajă, apă, surf. Într-o zi, pe când alerga pe nisip, tânărul prinse a merge greoi. S-au dus la un consult. Tumoare. N-au crezut. Au ajuns la Boston: cancer în fază terminală! Kyle s-a dus pe 17 decembrie 2007. „Atunci, când prietenii săi au venit să-şi ia rămas bun, iar eu îi priveam, am crezut că Universul va pica peste mine”, avea să declare. „Am leşinat fizic, mental şi emoţional”. Avea, deja, în tolbă, două ediţii de Jocuri Olimpice, îi promisese lui Kyle pe a treia. A ajuns, în 2010, la Vancouver.

S-a liniştit, s-a căsătorit. Pentru a se menţine în formă s-a pus pe alergat. La început, opt kilometri. Pe care i-a rezolvat în 38 de minute. Era mai mult, aşa, o joacă, dar, când a văzut că-i termină chiar sub 37, s-a gândit la maraton. Nu unul oarecare, ci cel cu ştaif, de la Chicago. Obiectivul? Să treacă linia de sosire! În 2013 a fost la două lungimi de pantof de sport de trei ore, cu 3:05.40. Atunci a mirosit că libienii nu mai vor s-o trimită la a patra Olimpiadă de iarnă. N-a stat pe gânduri, pac, a schimbat macazul şi a trecut pe vară. Când i-a spus soţului că vrea să ajungă la Rio, în 2016, în loc de ochi miraţi a primit cel mai tare mesaj din lume: „Te susţin!”. 2.46.41 a fost rezultatul de la Chicago, 2015.

Trei în 95
Nu-i plăcea! Pe 8 noiembrie s-a înscris la Maratonul de la Beirut. Voia să dea o palmă celor ce o ignoraseră. Da, ea, schioarea, va merge în Brazilia! 2:49.23. A cincea, prima dintre libaneze. Dar timp nu mai era. Nebunie! S-a prezentat în faţa antrenorului: „Alerg la Houston!”. Ce era să mai zică bietul om?

În ianuarie 2016 pornea la drum în al treilea maraton al său în 95 de zile. „În viaţa mea n-am văzut un om care să-şi dorească mai mult să obţină ceva!”, a declarat profesorul ei. 2:44.19. Bilete pentru Rio de Janeiro, Brasil. Ea ⁄ alţi opt sportivi din patria în care se născuse.

Au numit-o Ambasador al Maratonului de la Beirut! Da, pe ea, fata cu schiurile! Până atunci, la competiţiile astea alergau doar veteranii din armată şi câţiva nebuni. Acum devenise, graţiei ei, o modă.

La Rio a terminat cursa. Pe locul 109. N-a fost mulţumită, dar, pentru prima Olimpiadă de vară din carieră, nu era rău. 2:51.08. La 32 de ani, după o viaţă ce cu siguranţă bate filmul, timp de încă una ar mai fi. Cât e până la Tokyo?

* Sursa: Abc

Comentarii (6)Adaugă comentariu

gigi (1 comentarii)  •  21 august 2016, 11:00

In Romania inca nu s-a nascut asemenea fiinta. Datorita saraciei si lenei, romanii se multumesc cu putin, cu frimituri. E adevarat ca o frimitura primita doar din participarea la o olimpiada sau la o cupa europeana are valoarea cat salariile pe 5 vieti. In Romania nu se vrea performanta. Doar participare aducatoare de frimituri. Cum fcsb participa 100% in EL, frimiturile sunt asigurate, ca o sa fie ciuca batailor mai departe, nu mai conteaza, vorba romanului, restul e cancan.

plagiator olimpix (1 comentarii)  •  21 august 2016, 19:27

@gigi, soarece de canapea, ce stii tu despre sport amice? Se vede ca esti un consumator de fotbal care nu a alergat vreodata in viata lui. Habar nu ai despre ce vorbesti.

Laurentiu (1 comentarii)  •  21 august 2016, 20:10

Bravo, frumos articol!

Thomas Brams (7 comentarii)  •  21 august 2016, 22:41

Lasa asta si scrie mai departe de Becali si fotbal

zebramarcel (1 comentarii)  •  21 august 2016, 22:43

"Libanezii", nu "libienii"... :(

exidpol (3 comentarii)  •  22 august 2016, 7:59

-nea Oprișane, spune-i colegului dumitale că un hattrick (așa scrie el) este o suită de 3 ( trei) goluri înscrise unul după altul (fără ca între timp să mai înscrie cineva!), fiindcă e penibil să ai un asemenea coleg la gazetă...;

Comentează