Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Băiatul cu rotula de aur la gât

Cu un genunchi explodat, japonezul Shun Fujimoto a sărit de la 2.43 m pentru ca echipa sa să continue supremaţia asupra ruşilor. Montrealul n-a fost numai al Nadiei

Permalink to Băiatul cu rotula de aur la gât
sâmbătă, 30 iulie 2016, 10:27

În miezul acela de iulie 1976, e vacarm mare la „Montreal Forum”. Băieţii se duelează pentru medaliile de aur de la Olimpiada Nadiei. Sovieticii sunt miez, dar nici cu germanii democraţi nu mi-e ruşine. Tsukahara, da, cel considerat de mulţi cel mai mare gimnast din istorie, ţine palmele pe umerii lui. Îl priveşte drept în ochi, ţipă fără perdea: „Mânzule, am văzut că ai dreptul paradit. Am vorbit cu doctorii, mi-au zis că ascunzi durerea. Nu avem nevoie de eroi, ci de tipi care să poată concura, mă auzi?”. Preţ de 10 secunde, nu răspunde.

Vede o seceră şi un ciocan parcate pe un fundal roşu, apoi, trei palme mai la dreapta, steagul japonez. „Mitsuo, sunt născut la Hiroshima, la cinci ani după bomba atomică, ştii ce înseamnă asta, nu?”. Nu apucă să-i răspundă că aici nu e locul pentru poveşti de război, de Pearl Harbour ori „Enola Gay”. „Mânzul” e deja pe drumul spre un alt aparat.

Patru Olimpiade la rând. Cum să strice şirul?
Shun Fujimoto avea 26 de ani. Prinsese lotul olimpic japonez pentru Canada. Un tip pe la 1,66 m., 61 kg., extrem de muncitor, deşi, printre japonezi, expresia asta nu-şi prea avea rostul. Povestea o ştia ca pe o poezie de grădiniţă: în 1960, la Roma, înaintaşii săi goniseră sovieticii de pe primul loc. Păstraseră, apoi, prima poziţie în 1964, la ei acasă, în Mexic, pe căldură, şi-n Germania federală. Adică de mai bine de un deceniu şi jumătate băieţii cu „CCCP” pe piept erau ţinuţi la respect.

Se băgase la sol. Nu-şi mai aducea aminte ce greşise – dacă greşise ceva –, dar dreptul îi cedase. Rău! Rău de tot. „Am simţit cum rotula mi se umple de aer”, avea să declare mai târziu. Dureri infinite. Tsukahara, hârşâit prea mult timp la astfel de sindrofii, nu putea fi păcălit. L-a ochit că şchioapătă, deşi Fujimoto făcea eforturi disperate să nu arate. I-a citit îndârjirea, l-a lăsat şi la calul cu mânere. Aşa-s niponii ăştia: în primul biberon cu lapte primesc şi porţii de sacrificiu, de orgoliu, de perfecţiune, de patriotism. A terminat cu 9.5. Au sărit pe el. I-a izgonit. „Am vrut doar să continuu. Atât! N-am făcut nimic special!”.

A pierdut un genunchi pe drum!
Cea mai mare durere din lume i s-a cuibărit în picior. Camerele îl arată cum abia respiră. Vin inelele. N-are cum să reziste! Face exerciţiul, apoi, de la 2.43 m pleacă spre aterizare. Cu un genunchi în minus! Cade bine, dar acolo, în interior, barajul se rupe de tot şi o presiune uriaşă aruncă puhoiul de ape: rotula e gata, ligamentele încrucişate sunt bune de dat la dezmembrări. Se clatină puţin. Simte că leşină, dar zoom-ul de pe faţa sa arată cum strânge din dinţi. Toată voinţa omenirii pare că s-a concentrat, preţ de câteva secunde, în acest omuleţ. 9.7 e nota. Medicii afirmă că este peste puterea lor de înţelegere ceea ce se petrece.

Vrea să continue. Tsukahara îi interzice: „Dacă faci asta, nu vei mai putea merge toată viaţa!”, urlă. Dar cine-l ascultă? Fujimoto a plecat spre următorul aparat. E oprit de medici, oficialii vin spre el. S-a pregătit patru ani alături de cei cinci băieţi, a ajuns aici pentru a fi cel mai bun dintre 4.824 de concurenţi din 92 de naţiuni şi toţi îi cer să renunţe? Ce naiba e cu ei? Deja agonizează. Nu mai poate merge. Ratează trei note dar, şi aşa, Japonia învinge URSS-ul cu 0.4 puncte avans. Campionii olimpici sar să-l îmbrăţişeze, când primeşte medalia şi trebuie să se aplece, din genunchi mai zboară o bucată. Dar asta contează?

La 66 de ani, Fujimoto antrenează, zilnic, nouă fetiţe, într-o sală a Centrului Olimpic Japonez. Poate-s prea mici dar, într-o zi, vor afla că maestrul a purtat, la gât, o rotulă de aur şi nimeni nu l-a crezut nebun. Din contră, Omenirea l-a aplaudat!

* Sursa: The Guardian

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Ticu Mihai (2 comentarii)  •  31 iulie 2016, 14:59

Extraordinar!!!Cat de mult ne lipsesc acestei genaratii astfel de oameni?! Multumesc Cataline,bine punctat ca Montreal nu mai este al Nadiei...cu tot respectul pt bacauanca noastra ,insa acest nipon ne-a aratat mai mult de 1.00

ovidiu_3003 (108 comentarii)  •  31 iulie 2016, 17:30

Fujimoto a vrut sa invinga URSS desi in Hiroshima l au bombardat SUA...frumos !!!

dan (226 comentarii)  •  31 iulie 2016, 22:08

Extraordinar! Un erou adevarat!

maxim petre florin (1 comentarii)  •  4 august 2016, 9:08

Putini pricep ideea dvs geniala de a scrie despre eroii adevarati din sport,adevarati super eroi!Noi cei f.f mici avem o frustrare vis-avis de patriotism,onoare si devotament si preferam cancanul,capatos,guta,sexy braileanca,adevarati portdrapel a Romaniei 2016!Ce e val ca valul trece!Va salut si va citesc cu mare placere si sincer sunt dezamagit si ma simt foarte prost cand unii va ataca fara sa caute macar sa priceapa ce spuneti in editorial.Va salut cu tot respectul.

Comentează