Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Fata de 10: Libelula din Bohemia

Vera Ceaslavska a primit primul ”Perfect 10” din istoria gimnasticii, a dominat 10 ani această lume, a fost prizonieră în propria ţară şi a dispărut din societate de mai bine de un deceniu

Permalink to Fata de 10: Libelula din Bohemia
sâmbătă, 23 iulie 2016, 9:28

Filmul „British Pathe”, un fel de bunic al YouTube-lui, de 00:02:19, curge încet. N-are sonor, dar calitativ, e bun. „Europenele” de la Amsterdam, undeva prin 1967. Gimnastică feminină, exerciţiul la sol. Concurenta cu numărul 12 are, aşa, pe la 25 de ani. Echipament de culoare închisă, coc. Exerciţiul durează un minut şi jumătate, unele cadre-s cu ralanti, poza de final, aplauze. Nu-i cu tabelă electronică, doi băieţi spânzură nişte beţe pe care scrie „1.00”. Este primul 10 din istoria gimnasticii, dar nimeni nu se bucură!!! O medalie, un buchet de trandafiri, câteva clipociri de palme şi asta e tot!

Paralele din crengi, sol din iarbă!
1968. Ne mutăm în Moravia, în Munţii Jeseniky, un sătuc uitat de lume, Sumperk. Fata din „British Pathe” de acum un an se antrenează, la paralele, cu ramurile unor copaci. Iar solul e, la propriu, solul verde, pământul. E Vera Ceaslavska, unul dintre monumentele gimnasticii universale, „Libelula din Bohemia”. Fata cu cele mai multe medalii olimpice de aur în probele individuale, şapte, gimnasta ce o detronase pe Larisa Latnina, cehoaica ce pusese capăt supremaţiei sovietice. Ţara sa fierbe, ruşii au invadat-o, iar ea, Vera, dimpreună cu un alt munte, Emil Zatopek, „Locomotiva Umană”, a urlat contra sovieticilor, a semnat „Manifestul celor 2.000 de cuvinte”. Comuniştii o caută, o prietenă a anunţat-o să fugă. Se antrenează pe unde poate, Olimpiada din Mexic bate la uşă şi ea, una dintre cele mai galonate sportive din toate timpurile, se antrenează cu râul, cu ramul… Plecase la drum în patinaj şi dansuri artistice când, pe la 12 ani, Eva Bosakova, argint la Melbourne, în 1956, intrase în biroul marelui antrenor Prorok: „Vladimire, am găsit o mină de aur”!

Se fac intervenţii, ruşii cedează şi o lasă să plece. Se găseşte cu Josef Odlozil, alergător la 1.500 m. Se iubesc, îşi fac o promisiune: dacă ea rămâne regina, iar el prinde finala, se vor căsători. Peste câteva zile, cu martori mexicani, merg la Catedrala Mitropolitană din Ciudad de Mexico. Mariachis rup sute de corzi la petrecere.

20 de ani de izolare. Apoi, alţi 10
Dar cehii cei răi nu uită că a fost alături de Primăvara Pragheză. O ignoră de la toate festivităţile, scot din cărţile de istorie primul om din lume cu un „Perfect 10”! Fuge în Mexic, patria adoptivă. Josef vine după ea, pentru a-i cere divorţul… Ce ironie: aici s-au luat, aici se despart! Simte că nu mai poate, că toate-s împotriva ei. Dar 1990 îi aduce libertatea. Pare că se regăseşte, meritele încep să-i fie recunoscute abia acum la adevărata valoare. Însă fericirea nu durează decât trei ani. Josef şi Martin, fiul lor, ies la o discotecă. Tatăl îi reproşează notele slabe. S-a băut multă bere. Studentul ripostează, îşi împinge părintele, acesta se loveşte cu capul de o masă, intră în comă şi moare câteva zile mai târziu. Vera e pierdută definitiv. Are un fost soţ decedat, un copil în puşcărie. Peste patru ani, preşedintele Vaclav Havel îl graţiază. Fosta mare gimnastă e arătată cu degetul: „Dacă nu era numele tău, putrezea după gratii”. Cedează! E internată într-un centru pentru cei cu probleme psihiatrice. Ziarele o caută, televiziunile o vor în prime time. Ea nu doreşte decât linişte.

Azi, la 50 de ani de la momentele în care domina gimnastica mondială cu autoritate, primind, întâia dată, o notă formată din două cifre, Vera e retrasă, total, din viaţa publică.

La trei sferturi de veac de viaţă abia dacă mai respiră…

* Sursa: cronica.com.mx

Comentarii (13)Adaugă comentariu

xxx (1 comentarii)  •  23 iulie 2016, 11:35

No comments ! De nici un fel. daca sunt, sunt "inauntru" !

Anvers (3 comentarii)  •  23 iulie 2016, 12:54

Dacă avea 25 de ani în 1967, atunci acum ar trebui să aibă peste 70 de ani.

Anvers (3 comentarii)  •  23 iulie 2016, 12:55

Ah, citisem eu greșit. „La 50 de ani de la momentele...”, nu era vorba despre vârsta ei. Scuze.

spinoza (3 comentarii)  •  23 iulie 2016, 15:09

Eu stiam ca Nadia a luat primul 10.

mircea (1 comentarii)  •  23 iulie 2016, 16:36

@spinoza: Primul 10 la Olimpiada e in contul Nadiei !!!

George (4 comentarii)  •  23 iulie 2016, 17:24

Dincolo de farmecul articolului (meritul autorului, trebuie să recunoaștem!... ) am o nedumerire. Nu cumva pe rusoaica pomenită în articol o chema Latînina, nu Latnina?

ovidiu_3003 (108 comentarii)  •  23 iulie 2016, 18:03

...chiar pe Vera n am apucat s o vad in direct ...

Donald (2 comentarii)  •  24 iulie 2016, 9:37

gerules, am impresia ca tu esti dac, ma! ultimul dac, carevasazica...:))

dan (226 comentarii)  •  24 iulie 2016, 21:34

Superb articol!

Cristian (6 comentarii)  •  24 iulie 2016, 22:01

Țara arde și baba se pieptănă, văi Gerules! Omul a scris un articol excelent și tu debutezi numai prostii! Iartă-mă dar cred că te-au lovit de multe ori la cap când erai mic!

marian0904 (75 comentarii)  •  25 iulie 2016, 2:04

Vera Ceaslavska a luat si ea 1.00. Si cehoslovacii au tacut in 1986. Americanii neparticipand, normal, la CE au marjat puternic si a ramas Nadia cu primul perfect 10. O trimitere la uitata Vera era o punte care putea fi facuta. Vera a fost membra a CIO intre 1995 si 2001. In 2001 a fost data afara? Deranja? In schimb Alexandru Şiperco a fost membru CIO peste 40 de ani. M-am uitat pe lista membrilor CIO. Vera nu e mentionata nici in 1995, la numire, nici in 2001, cand a fost data afara. Poate la JO de la Tokio 2020 (cand Vera va avea 78 de ani) va fi invitata sa inmaneze o medalie. Sper.

Elena Stoican (1 comentarii)  •  31 august 2016, 13:20

Vera Ceaslavska nu va mai fi invitata onorific la nicio olimpiada: a murit in aceasta dimineata, 31 august 2016. Poate i-a fost model Nadiei, poate nu. Eu am placut-o mult. Dumnezeu s-o odihneasca!

mihail orbonas (1 comentarii)  •  27 iulie 2021, 11:07

esti un bulgare de aur mai Catalin !!!!!!!!!!!!!!!!

Comentează