Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Eugen: cel care ne trage spre sală

Cu 125 de ani în urmă, un vecin de-al lui Kant învia statuile greceşti, devenind "omul cu corp perfect". De atunci, bărbaţii din lumea largă se chinuiesc să-l imite!

Permalink to Eugen: cel care ne trage spre sală
sâmbătă, 25 iunie 2016, 10:37

Când l-a văzut pe Ludwig Durlacher, patronul său, lângă tipul acela tinerel, tras la vestă şi sacou, cu mustăcioară şi păr dat pe spate, şi-a zis că până aici i-a fost! Gata! Fugise de armată din Königsbergul natal, din Prusia, credea că l-au găbjit, pentru că ăia-l considerau dezertor. S-a liniştit repede… „Copile, domnul e Florenz Ziegfeld jr., impresar de marcă din America. A auzit de tine, te vrea acolo. Bani frumoşi. Mă aleg şi eu cu ceva, tu prinzi a vedea lumea. Ce zici?”. I-a fost greu să se despartă de cel poreclit „Profesorul Attila”, dar dacă amândurora avea să le fie bine, de ce nu?

Bătea, aşa, în vreo 22 de ani. De fel din oraşul lui Kant, prinsese, cu al său tată, o călătorie prin Italia. Rămăsese fascinat, prin muzee, de sculpturile de tot felul ce înfăţişau atleţi din Lumea Antică. Stătea ore întregi şi le admira curbele, linia bicepşilor, încordarea gambelor, tot! Ajunsese la Bruxelles, la sala lui Durlacher, care-i ochise, imediat, potenţialul. Îl pusese să ridice greutăţi, îi arătase ce are de lucrat. În doi ani, concura la întreceri de tipul „Strongman”. Rupea tot şi devenea eroul Europei.

Muşchi încordaţi pe peliculş la 1894!!!
Atunci apărea Ziegfeld, primul geambaş de vedete cu adevărat profesionist. „În primul rând, Friedrich Wilhelm Müller nu e nume de scenă. De azi te intitulezi Eugen. Eugen Sandow. Dă mai bine!”, i-a spus impresarul. L-a dus pe celălalt mal al Atlanticului. L-a prezentat unui ti., Edison, care umbla după el cu un aparat de înregistrat, kinetoscop. Aşa au rămas, până azi, 42 de secunde de film. I-a pus o pânză neagră pe fundal, l-a dat cu pudră albă pe tot corpul, pentru ca discrepanţa să fie cât mai mare. O statuie în mişcare. Posterele cu noua „minune” au împânzit America. Ziegfeld avea ochi.

Văzuse că publicul de aici nu vrea circ, precum în Europa: cărţi groase rupte, oţel îndoit, oameni băgaţi în nişte coşuri şi ridicaţi cu o mână. Nu! Erau interesaţi de arcuirea trupului, de muşchii lui Eugen, de cum răspundea corpul la comenzi. Nu era nici circar, nici mardeiaş. Făcea totul cu cap. „Scana” imagini cu statuile Antichităţii pentru a arăta precum Orsippus din Megara ori Diagoras din Rodos. Punea bazele unei săli de culturism profesioniste – prima din lume – unde majoritatea aparatelor erau zămislite de el. Te accidentai? Te dureau şalele? Citeai una dintre cele cinci cărţi scrise de el, apoi te lăsai pe mâna medicilor de la club, angajaţi special.

Sherlock Holmes a ridicat haltere!
Puţin după 1900, în faimoasa „Royal Albert Hall”, a organizat prima demonstraţie de bodybuilding din lume. Oamenii s-au călcat, efectiv, în picioare, mulţi dintre ei au rămas pe afară. Sir Arthur Conan Doyle, da, tatăl lui Sherlock Holmes, a fost în juriu. S-a gândit şi pentru cei de acasă. A născocit un sistem complex cu elastice şi greutăţi, numai bun de utilizat în garaj, a lansat pe piaţă „Cacao pentru forţă şi sănătate de la Sandow”…

Nu voia să devină ceva diform. Căuta proporţii predeterminate. L-au botezat „Omul cu un corp perfect!” Stătea toată ziua în sală. Vorbea, non-stop, numai despre „idealurile greceşti”. Amfiteatrele unde se încorda erau pline. Domniţele dădeau bani grei pentru a putea atinge muşchii creatorului culturismului modern.
S-a stins la nici 60 de ani. Hemoragie cerebrală. L-au dat în „Time”, lumea l-a jelit. Doar Blanche, a sa soaţă, a urlat să nu-i scrie nimeni pe piatra de mormânt nimic. Auzise că Eugen al ei, omul de la care a plecat nebunia cu „Mergem la sală?”, se lăsa examinat, peste tot, de către admiratoare. Dar ce, parcă Zeii Olimpului nu mai greşeau, uneori?

* Sursa: bbc.com

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Nel (3 comentarii)  •  25 iunie 2016, 12:35

Frumos articol, a murit la 58 ...apropae de 60 . Multumesc

Florin (3 comentarii)  •  25 iunie 2016, 14:18

Foare bun articol. Felicitări

mazareanu radu (2 comentarii)  •  25 iunie 2016, 14:36

Oprisan

mazareanu radu (2 comentarii)  •  25 iunie 2016, 14:57

Da ,iar filmulețul are peste 5 minute.Altfel simpatic Oprisan doar ca un search pe net inainte de publicare...

ovidiu_3003 (108 comentarii)  •  25 iunie 2016, 19:38

...nu ne spune nimeni daca lua sau nu steroizi ?...

Nel (3 comentarii)  •  25 iunie 2016, 23:46

steroizi atunci????

Chill (1 comentarii)  •  26 iunie 2016, 21:44

@ovidiu_3003 - Steroizi? Pe bune? Ai cea mai vaga idee cand au aparut steroizii anabolizanti? Iti spun eu daca mintea ta odihnita nu a reusit sa te indrume catre goole, in 1935, si au fost obsinuti din colesterol. Acum ca am lamurit aspetul asta, ti-as putea spune sa stai jos0nota 3, dar as continua, stiu ca degeaba probabil, dar eu o s-o fac totusi. Omul ala a muncit pentru corpul lui mai mult decat ai gandit tu vreodata. Fizionomia lui nu arata ca cea a unui om care lua steroizi, vezi Arnold in anii 80. Un sfat sincer ar fi sa te documentezi inainte sa insinuezi tampenii si sa te apuci de un sport, preferabil ceva care sa iti excite creierul.

dan (226 comentarii)  •  26 iunie 2016, 22:29

O adevarata statuie greceasca vie!

Comentează