Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Inimi, Ochiroşii şi-o Guriţă

Contra e noul antrenor de la Alcorcon, trupă care a produs cea mai mare surpriză din istoria lui Real Madrid. Mai e loc de una?

Permalink to Inimi, Ochiroşii şi-o Guriţă
sâmbătă, 18 iunie 2016, 9:05

„Băă, voi sunteţi nebuni?”. N-apucă să zică asta, că Arbeloa sare să ţină neonul, să nu cadă de la ţipăt, iar Marcelo sprijină termopanul, să nu cumva să se caseze. „Bă, am mai trăit un rahat ca ăsta, acum vreo 10 ani, cu Toledo. Ne-au bătut cu 2-1 şi Morientes, în vestiar, ne-a întrebat de ce avem feţele plouate, că-i rupem pe Bernabeu. Eram nervos şi i-am spus: «Boule, e un singur meci, eliminatoriu, suntem duşi!». Acum mă uit la voi toţi, chiar nu aveţi ouă deloc?”. Glăsuieşte Guti, căpitanul lui Real Madrid. „Păi, dacă tu le ai, de ce nu le arăţi pe teren?”. Dintr-un colţ respirase Pellegrini, antrenorul. „Mister, dacă eu sunt cauza nenorocirii, rămân aici. A, şi încă ceva: puteţi să vă duceţi în…”. Urlă asta, trânteşte uşa vestiarului şi iese. Alvaro nu-i pe fază. Neonul se sparge!

Paritate: un milion la 110.000.000
Cu fix o zi înainte, cea mai galonată echipă din lume avusese bairam puternic. Unul dintre sponsori, firmă cu etichetă, dăduse fiecărui jucător cheile de la noua maşină. 2.000.000 de euro în total. Şampanie, poze, dichis. Urma un meci de Cupă, cu unii, AD Alcorcon, nişte „şchiopi” de pe lângă Madrid, prin liga a treia. Ceva uşor, aşa ca de toamna lui 2009. La party fusese mişto pentru ei toţi, jucători care, dacă puneau la comun salariul pe un an, adunau 110.000.000 euro.

Cu fix o zi înainte, mărginaşii merseseră la concert. „Azucar Moreno” se retrăsese, dar una dintre surori, Encarna, dusese steagul mai departe. Fusese mişto, pentru ei toţi, jucători care, adunaţi, aveau salarii de un milion de euro în 365 de zile. Păi, uite, media unui băiat era de 36.000 de dolari pe an, cât lua Cristiano Ronaldo, accidentat atunci, pe zi!!!

Cel mai jucat bilet la loteria de Crăciun!
Pe 27 octombrie 2009 s-au găsit, faţă în faţă. Juan Antonio Anquela, tehnicianul, un caracter fin, obişnuit cu echipele mici, n-a venit cu filme motivaţionale. Nici nu avea unde să le pună – vestiarul cu televizor fusese cedat celei mai bune trupe din lume -, ci le-a scris, pe tablă, nişte vorbe din Napoleon. „Cea mai grea bătălie, cea de zi cu zi, o am cu mine însumi, nu cu alţii!”. Atât! Unii poate nici nu ştiau unde jucase Napo ăsta, dar o zisese bine. Când arbitrul respirase în fluier, cu 3.000 de suflete prin tribune, de-a stânga liniei de mijloc se aflau Dudek, Arbeloa, Metzelder, Guti, Rafailă van der Vaart, Granero, Raul, Marcelo, Ruud ori Karimuţă, iar de-a dreapta, „Furia galbenă”: Juanma, care prinsese 13 meciuri la Atletico Madrid în poartă, Sergio Mora, perfecţionat pe la Rayo, puternicul Nagore în apărare, Diego Cascon ori Borja Perez, născut chiar de Ziua Păcăleliilor, şi unicul stranier, francezul Lemperem, care nici măcar nu avea pagină pe Wikipedia!

La pauză, adiere de 3-0. Borja lovise în minutul 16 (al cincilea gol reuşit contra lui Real, pe la toate echipele din Segunda, pe unde trecuse), Arbeloa nu potrivise poarta, 2-0, apoi Ernesto curentase şi el. Guti zbierase, Pellegrini îl lăsase în vestiar, don Florentino Perez, în tribune, nu ştia dacă îs ai lui cavalerii în alb, doar Granero şi Raul arătaseră că evoluează la Real. Schimbări făcute „cu cap” şi, din nou, Borja, 4-0. Doar 1-0 în retur şi cel mai ruşinos eşec din istoria lui Real, conturat.

Anii au trecut. Numărul 27.109 a fost cel mai jucat la loteria de Crăciun în acel decembrie, Borja a plecat şi şi-a luat un Master în avocatură, trupa e în Segunda Division şi are un nou antrenor: pe românul Cosmin Contra! Pe lângă Ochiroşii, „Guriţă” va găsi la Madrid o trupă plină de inimi. Atunci, în 2009, „Alcorconazo” a devenit sinonim pentru o furnică ce răstoarnă un elefant. Fostul jucător de la Alaves, Atletico Madrid şi Getafe poate updata versiunea la 2.0: promovarea în Primera.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (108 comentarii)  •  18 iunie 2016, 14:35

...mai mult ca sigur promoveaza ...cum termina si Dinamu pe doi ...fara investitii ...negoita scoate milionul ...

Bogdan Varga (1 comentarii)  •  18 iunie 2016, 15:25

Textul de mai sus este scris pentru fini cunoscatori. Publicul larg nu intelege ce vrea sa spuna autorul. Propunerea mea este sa traduceti si pentru noi ce ati vrut sa spuneti. Asteptam.

Manix (2 comentarii)  •  18 iunie 2016, 18:53

@Bogdan Varga, m-ai linistit. Eu m-am oprit dupa primul paragraf... pe bune,nu mint si nu exagerez...daca citeam pâna la sfârsit poate ma dumiream dar mai bine ma uit la poze. Asta înteleg si eu.

Manix (2 comentarii)  •  18 iunie 2016, 18:59

...îmi cer scuze totusi,pe al doilea(paragraf) l-am început. Asta m-a descurajat sa continui....

Dascalu Marian (2 comentarii)  •  18 iunie 2016, 20:26

Superb pentru cunoscătorii fenomenului!

ovidiu_3003 (108 comentarii)  •  19 iunie 2016, 19:41

...din acest articol noi intelegem ca i vom umilii pe *** de albanezi deseara ...suntem o natiune peste Albania...4-0 le dam ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (108 comentarii)  •  20 iunie 2016, 7:18

Vreau un articol si despre Gica Popescu ...cum a avut el dreptate ca nu iesim din grupe ...

brod (6 comentarii)  •  22 iunie 2016, 10:26

domnule Oprișan, știți cum s-a „admis” dopingul la întrecerile olimpice? cine și în ce fel?... aștept un semn de curiozitate!

Comentează