Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Croşeul de şapte ore şi 19 minute

S-au apucat de treabă azi şi au terminat mâine! Jack Burke şi Andy Bowen, autorii celei mai lungi confruntări din istoria boxului

Permalink to Croşeul de şapte ore şi 19 minute
sâmbătă, 4 iunie 2016, 11:04

„Jur că nu te înţeleg: spui că ai mâinile rupte, dar nu vrei să te opreşti? De ce nu renunţi?” pleacă întrebarea. „Păi, dacă oricum nu le mai simt, ce să fac cu ele?”, vine răspunsul. Pare banc, dar nu e! Dialogul are loc pe un ring de box, joi spre vineri, 6 spre 7 aprilie 1893, în repriza a 51-a! Alo, corectura, hai să privim mai atent niţeluş, da? Deci în ce mitan? Nu s-a strecurat nicio greşeală: a 51-a! Şi e abia jumătatea meciului!

Să o luăm treptat. Clubul Olimpic din New Orleans, 8.500 de gură-cască. Promotorii au marketingul în sânge: niciun meci sâmbătă, pentru ca aşteptarea să fie cât mai mare, fără distribuţie de alcool, un sfert din banii încasaţi pleacă spre evenimente caritabile. Finala Campionatului de Sud al SUA, la categoria „pană”. „Doamnelor şi domnilor, lângă mine e Jack Burke, venit din Texas. În colţul opus, Andy Bowen, boxerul imbatabil, tipul care nu a pierdut niciun joc!”.

Box cu mâinile rupte
Seara s-a lăsat, uşor, când cei doi încrucişează mănuşile. Burke e mai nervos, porneşte puternic, joc de picioare bun şi, după şapte runde, pare în avantaj. Bowen rezistă – porecla sa e „Tipul de fier” – însă, în repriza a 25-a, e aproape să cedeze. A 25-a? Da, fiecare bucăţică are trei minute, deci s-a trecut, binişor, de o oră de luptă. John Duffy, arbitrul, întreabă dacă totul e OK, primeşte confirmarea, se purcede, din nou, la luptă. Pac, repriza a 48-a, când Burke e trimis la podea! E lup bătrân, însă nu se lasă numărat. Totuşi, ceva îl doare, îl jenează. O nimica toată, are ambele încheieturi paradite! Medicul îi spune că nu mai poate continua! Scuipă în găleată, e în picioare, nici nu vrea să audă. Oponentul îl află, îl roagă să se oprească. Da’ ce, are cu cine vorbi?

Muşteriii pleacă spre case. E aproape miezul nopţii. Prin sală, unii mai aţipesc, băieţii ăştia se bat de o zi! Pugiliştii îşi văd de treabă în continuare, domnii prind a cânta: „Home, Sweet Home”… Burke şi Bowen nu mai sunt la fel de proaspeţi, aleargă unul după celălalt. Au trecut 108 runde când arbitrul John Duffy îi cheamă la el. „Domnilor, zic să o închidem! Mai aveţi două reprize la dispoziţie, după care bag gongul final!”. Sunt epuizaţi, abia mai ridică mâinile în aer. Se încheie şi a 110-a!

De la meci direct la muncă!
Duffy are o jenă atunci când anunţă „egalitate”. Se gândeşte că oamenii vor vrea o rejucare, vor cere banii înapoi. Acum, pe bune, ce meci de titlu e ăsta care n-are câştigător? Dar cine mai are forţă să vocifereze în sală? Unii dorm cu sforăituri puternice. E 3:45 dimineaţa, cea mai lungă confruntare din istoria boxului a durat şapte ore şi 19 minute!!! Reporterul „New York Times” scrie că spectatorii decolează să caute vreo cârciumă deschisă: forţează micul dejun şi, de aici, direct la muncă!

Arbitrul propune ca bursa – 2.500 $ – să fie tăiată pe jumătate, toată lumea e bucuroasă şi, atenţie, se pleacă pe propriile picioare!!! Urcă pe cântar: fiecare dintre ei a pierdut 4,5 kilograme!

Un an și jumătate mai târziu, Bowen prinde o altă confruntare, ceva mai scurtă, de 85 de reprize şi patru ore. Pe 14 aprilie 1894, „Kid” Lavigne îl trimite la podea. La contactul cu aceasta suferă o fractură de craniu. Moare a doua zi, de dimineaţă… La 27 de ani.

Burke trăieşte pentru a povesti „meciul meciurilor”. Suferă un accident de maşină, în 1942 şi decedează la spitalul „Mublenberg”, de Ziua Îndrăgostiţilor…

* Sursa: mentalfloss.com

Comentarii (4)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (108 comentarii)  •  4 iunie 2016, 14:40

...uite asa s a dus si campionul nostru Muhamad Ali ...

cipicus (1 comentarii)  •  4 iunie 2016, 18:37

*** astea de fotbalisti cad numai si din frecarea aerului...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Claudiu George (1 comentarii)  •  4 iunie 2016, 23:28

Cred ca ai facut o greseala. Bowen a murit in 15 Decembrie (nu Aprilie). In Aprilie a avut loc lupta dintre Burke si Bowen.

Whitesphera (1 comentarii)  •  5 iunie 2016, 23:59

Cataline!!!Esti singura mea speranta ca am sa citesc un articol emotionant cu Muhammad Ali.......Multi nu inteleg cine a fost!!!Le-au intunecat mintile perioada Mike Iron....dar el ramane...Float like a butterfly, sting like a bee!!!

Comentează