Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

„Sînt mort şi sînt campion european!”

Cînd dinţii fermoarului sacului cel negru se împreunau în dreptul pieptului, ochii i-au sclipit. Şi-a pierdut picioarele, dar i-a rămas voinţa. Drepţi! Paralimpic în încăpere!

Permalink to „Sînt mort şi sînt campion european!”
sâmbătă, 21 noiembrie 2015, 9:57

Pesemne că Sfîntul Petru avusese, pentru o fîlfîire de secundă, treabă. Nu-l văzuse şi nu-l luase. Era mort. Aşa scria pe fişa lui. Stop! „Băi cronicarule, băi Grigore după Ureche, mai taie, tată, din ele!”. Dar aşa se găsea: plin de sînge, făr’ de viaţă. Faza o ştiţi, din filme. Un căprior trage fermoarul sacului ăla negru, se dă un pas în spate, salută, pac, stînga-mprejur şi la Cimitirul Brookwood cu el! Iar stop! Doctorul militar vede o adiere de viaţă fix cînd zimţii zip-ului se împreunau deasupra pieptului. „E viu, e viu! Repede cu el în sală, repede!”. Păi şi filmul nu se termină nasol? NU!

Din IED în IAD
Facem un triunghi? Născut pe o stradă lăturalnică din Nakavu Village, Nadi, Fiji, crescut pe la Londra, ajuns în Afghanistan. Tradiţia aşa glăsuia: fiinţa masculină născută pe acele meleaguri trebuia să servească în Forţele Armate Britanice pentru a fi respectată pe vecie. Şi uite-l pe-al nostru Derek Derenalgi, în etate de 25 de primăveri, cum juruie legămîntul către Regină, în 1999. Opt ani calmi.

Iulie 2007 îl găseşte printre mujahedini. Un elicopter trebuie să aterizeze, copiii merg să „cureţe” locul. Totul e ok, dă cu spatele, să plece, cînd… BUUMMMM! Din IED în IAD. IED-ul e „Dispozitiv exploziv improvizat”. Repede la Camp Bastion, totul e pierdut, „Farewell, my friend”. Doar ochii-s vii. Cu ei priveşte cerul. „Doamne, dacă vrei să mă foloseşti spre a arăta tuturor ce mare e împărăţia Ta, dă-mi, te rog, viaţa înapoi!”.

Şi inima continuă alergarea. Comă indusă, nouă zile la rînd. Un pat de spital, „Selly Oak”, Birmingham. Respiră. În dreapta, doctorul. În stînga, soţia. Vorbesc. El aude. „Bunnn, deci n-am trecut Dincolo!”, gîndeşte. Vrea să se ducă la toaletă, gata, hai, la treabă! Umor negru, negru, negru, englezesc. „Mă tem că nu poţi. Ţi-ai pierdut ambele picioare!”. Voce de nevastă…

„Ok, deci, Doamne, ăsta a fost trocul? Picioarele contra viaţă? Accept!”.

Ce sporturi a ales? Pe toate!
Şi Mister Derenalagi intră în programul special „Battle Back” al Ministerului. În 2009 e deja în SUA, la antrenamente. Joacă volei, scoate la aer discul, se bagă la suliţă, e atlet. La Campionatele Europene specifice, din Olanda, din 2012, o face pe Discobolul cît pentru o medalie de aur. 41,41 metri.

E selectat pentru a reprezenta Marea Britanie la Jocurile Paralimpice din 2012. El şi alţi 48 de sportivi cu probleme. Termină pe locul 11, dar 80.000 de oameni îi strigă numele pe stadion şi nu mai are nevoie de nimic. „Da, viaţa mea s-a schimbat după Afghanistan, dar dacă nu se mai schimba deloc?”, întreabă şi se uită spre cameră.

Cei trei ani de rugby de dinaintea înrolării l-au ajutat enorm. Peste ei a turnat o voinţă de fier şi, astfel, a ajuns primul fidjian din istorie convocat la echipa paralimpică a Marii Britanii. Cîte şapte ore de antrenament pe zi, la „Lee Valey”. Camera trece, din nou, peste al său chip. „Cu cîţiva ani în urmă eram mort, cu sacul aproape închis iar azi o să mă plîng că-s viu şi că pot alerga?”, zice în timp ce pumnul drept întîlneşte palma stîngă.

Speaker motivaţional
Merge prin unităţi militare. Suie la tribuna congreselor de sănătate. Se duce la copiii cu dizabilităţi. Le vorbeşte, îi condamnă să nu renunţe, niciodată.

Apoi, seara, acasă, în Watford, după o zi istovitoare, formează un număr de telefon. De ani buni se prezintă cu aceeaşi snoavă. „Trăiţi, soldatul Derenalagi deranjează. Sînt mort şi sînt campion european!”.

Cu galena lipită de urechi stă medicul care, pe o masă de la Camp Bastion, cu ceva vreme îndărăt, zărise cum pieptul unui fidjian se înalţă şi se coboară, se înalţă şi se coboară, se înalţă.

Sursa: helpforheroes.org.uk

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Marius (1 comentarii)  •  21 noiembrie 2015, 11:49

Superb!!! Ultima fraza e de pus in rama. De fapt intregul articol.

Gabriel (1 comentarii)  •  21 noiembrie 2015, 11:52

Foarte tare , felicitari pt articol domnule Oprisan.

Tibisor (77 comentarii)  •  21 noiembrie 2015, 12:07

Dupa un asemenea articol , chiar nu-ti mai „vine” sa te plangi … never ….

Danutz (4 comentarii)  •  21 noiembrie 2015, 12:37

Oprisene, nu ma mai uimesti … ca tot citesc si ma bucur. Sigur, insa ii uimesti pe multi 😉 I-ar mi-ai dat „falanga la pupila”, cum spun unii si mi-ai incrustat idei de imagine pe … c-retina 😉
Mersic!
Prezentul uneori e mai departe decat viitorul, iar trecutul se ascunde prin arhive. Avem nevoie de zdruncinaturi ca sa vedem in fata …. dar nu prea in fata.

O zi ca-n povesti iti doresc!

Virgil (30 comentarii)  •  21 noiembrie 2015, 14:04

El a rămas fără picioare, dar câți afgani au fost schilodiți sau au murit fără nicio vina? El putea alege sa facă oricare alta munca. A ales pan-a cules. Nu-i erou pentru mine.
Au venit americanii si englezii sa-i civilizeze cu arma la tâmpla. Mie mi-e greață.

florin (1 comentarii)  •  21 noiembrie 2015, 18:46

ioanetzoa ia …de-nvatza….

Cristian – San Francisco (3 comentarii)  •  22 noiembrie 2015, 6:21

Felicitari!!!
Superb ca de obicei…
…apropo…si „Tibisor” are mare dreptate.

dan (226 comentarii)  •  22 noiembrie 2015, 19:42

Sfantul Petru i-a zambit putin!

Dodo (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2015, 11:18

@Virgil: subscriu.

the_gunner (12 comentarii)  •  26 noiembrie 2015, 10:02

Ce cauta el ,ce cauta GB, ce cautau altii acolo ? Sa ne apere pe noi de ideile talibanismului ? Haida,deh ! Cind atentezi la suveranitatea unei tari pe care n-a reusit sa o supuna nimeni te poti astepta la surprize urite .

the_gunner (12 comentarii)  •  26 noiembrie 2015, 10:13

A propos ,in componenta trupelor UK din Afganistan si Irak este o mare disproportie intre cei de „culoare „( africani ,caraibieni, insulari din Pacific,indieni nu pachistanezi sub nici o forma ) si albi britanici . Daca facem un calcul luind in considerare proportia albi- colorati din Marea Britanie si cea din trupele overseas ale aceleiasi tari vedem ca cei colorati ii depasesc pe albi in proportie de 300% . La fel ca negrii americani din Vietnam .Sa mai spuna cineva ca HMQE II nu e rasista !

Comentează