Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Petrică, dă pe Chelsea TV!

Pedro, fotbalistul pentru care Barcelona a primit cele mai multe telefoane, a devenit un punct în carneţelul lui Mourinho. O dată cu el, un munte de bun-simţ a ajuns la Chelsea

Permalink to Petrică, dă pe Chelsea TV!
sâmbătă, 22 august 2015, 10:47

Guardiola auzise de băiatul ăsta în 2007. Juca pe la Barcelona C, Pep devenise ştab peste „La Masia” cînd l-au informat că-l dau, înapoi, la Tenerife. „E bun, da’ nu-i de noi. A stat doi ani pe aici, stofă are pe el de un costum, însă-i timid rău”, a auzit vorbele. Catalanul a luat dosarul şi, asemenea doctorului House, care, în fiecare fişă găseşte pacientului o hibă nevăzută de ceilalţi felceri, l-a chemat la el în birou. Cînd a intrat, s-a şters pe picioare – venea direct de pe gazon -, apoi a cerut să se poată spăla, puţin, pe faţă. Brusc, în biroul tehnicianului s-a revărsat un munte de bun-simţ.

Pep l-a pus să vorbească despre el. Ca la confesor. Lega, frumos, cuvintele. Plecase din Tenerife, alerga mingea pe la CD San Isidro. La un turneu de copilaşi, un spion de la FC Barcelona pusese ochii pe el. Fusese paraşutat, singur cuc, la nici 17 ani, lîngă Sagrada Familia. Devenise căminist, dar nu călcase, niciodată, pe bec. Nu întîrziase, nu fumase, nu băuse, nu făcuse nici măcar năzbîtiile pe care Mihai şi Ionică i le croşetaseră lui Nea Pandele, în internatul din „Liceenii”.

Pedro – Pep – Frank – Barça
Pep dăduse sfoară către Frank Rijkaard. I-a spus că dacă vrea şi un fotbalist, şi un caracter care să nu-l încurce în vestiar, atunci Pedro era omul. L-a aruncat pe dreptunghi la o şuşă cu Nastic de Tarragona, prin Cupa Catalunyiei, 11 septembrie 2007. Au pierdut. S-a întors la tineret. „Din 100 de jucători, 100 ar fi luat faţa aia posomorîtă şi ar fi suduit. S-a uitat la mine şi mi-a spus: «Mister, înţeleg perfect decizia. Trag tare şi revin»”, îşi aminteşte Guardiola.

Pe 12 ianuarie 2008, Rijkaard îl anunţa că e convocat la FC Barcelona – Real Murcia, în Primera Division. Presa-l lua la mişto, ţine minte şi azi titlul de atunci: „El delantero del filial, Pedrito”… Nume de cîine din desene animate!

Prinse a-şi face loc într-un vestiar în care făceau duş Valdes, Puyol, Xavi, Iniesta, Eto’o, Ronaldinho, T. Henry, Thuram, Abidal, Messi. Se aşezase lîngă Deco, tipul acela care alerga 10 kilometri la fiecare meci.

Numai şase-s norocoase!
Prin 2010 devenise primul jucător din lume cu goluri în şase competiţii, adică toate pe la care se băgase. Declaraţia lui Txiki Begiristain, patriarhul transferurilor de la Barca: „După ce a marcat în semifinala Campionatului Mondial al Cluburilor, Pedro a devenit jucătorul pentru care primim cele mai multe telefoane”.

Răspundea cu „No, gracias!” şi nu cerea nici o mărire de salariu. Ce-i dădea clubul era perfect. Cînd le-a marcat celor de la Real Madrid gol chiar la ei în sufragerie, tatăl, vînzător la o benzinărie, şi mama, femeia bună la toate în casa unor înstăriţi, n-au putut veni la meci. „Aveau treabă”, suna declaraţia. Îl băgau în 52 de meciuri pe sezon, el le răspundea cu 23 de reuşite.

Fotbalist, nu actor
Dar lucrurile se schimbaseră. Apărea pe final. Chiar şi în Supercupa Europei. Îşi făcea treaba, după care, poza, stingher, în imaginea bucuriei de la Tbilisi.
N-a cerut un euro în plus. Doar a început să răspundă la telefoane. Primul, pe 28 iulie, chiar de ziua lui. Era Cesc. „Pedro, nu vreau să te aburesc cît e de mişto aici. Ştii că am vreo 10 ani de Anglia şi nu mă bărbieresc pe uscat. Lumea te vrea”. Al doilea, Mourinho. „Vei fi titular! Hazard, Willian şi tu!”. Şi-a făcut bagajele şi, după 377 de meciuri blaugrana, a plecat!

Nu era Messi, Neymar sau Suarez. Nici măcar Pique. N-avea presa lor, nu turna reclame.

Era doar un fotbalist cu 20 de trofee la FC Barcelona. Un fotbalist campion european. Un fotbalist campion mondial. Şi atît.

După primul antrenament la Chelsea, a sunat la San Isidro. „Vă revin cam 410.000 euro. Banii voştri că m-aţi format!”.

* Sursa: efe

Comentarii (27)Adaugă comentariu

dan (14 comentarii)  •  22 august 2015, 11:31

++++++++Excelent!

independentu (30 comentarii)  •  22 august 2015, 11:48

din nou, multumiri catalin

Vasilica (1 comentarii)  •  22 august 2015, 12:34

Ce frumoasa adresare, asa la un misto subtil, lui Pedro i se striga in titlu Petrica, ca doar autorul a pascut ceva capre impreuna cu el in copilarie. E bine ca nu exista posibiltatea ca Pedro sa scrie si el un articol „Cataluta, cand ne-am tras noi de …”

cristian SFO (7 comentarii)  •  22 august 2015, 12:34

Inca odata…jos palaria!

danny pump (4 comentarii)  •  22 august 2015, 12:37

din pacate nu prea a fost apreciat,altfel jucator f. bun.oriunde aveai nevoie de el.

brazvan (30 comentarii)  •  22 august 2015, 12:45

și totuși, nu știu ce l-a făcut să ajungă să depindă de hachițele lui mourinho. în plus, concurența nu stă: Hazard e de neclintit, Willian, Oscar, Ramirs, poate și păcăliciuul de Quadrado. dacă omul a vrut să plece de acasă…

b32die (1 comentarii)  •  22 august 2015, 12:49

Big like! Mai rar…. felicitari pt articol.

Tibisor (77 comentarii)  •  22 august 2015, 12:52

Super baiat !

sandu (40 comentarii)  •  22 august 2015, 13:51

Totul e foarte adevarat si frumos, doar,mai ramane sa si confirme in Anglia.Ar merita din plin pentru caracterul sau frumos pe care nu prea il intalnesti pe terenurile de fotbal.In rest dl. Oprisan ar fi bine sa apareti mai des cu articole.Numai bine

Doru (34 comentarii)  •  22 august 2015, 14:07

Salut.Mersi.

Bibi (213 comentarii)  •  22 august 2015, 15:50

Catalin, multumesc !

Catalin (1 comentarii)  •  22 august 2015, 16:04

Felicitari domnule Oprisan!

Claudiu (1 comentarii)  •  22 august 2015, 16:47

Nu sunt fan Barcelona, insa mi-au placut cativa jucatori de acolo: Deco, Ronaldinho, Iniesta, Xavi, Puyol si acest Pedro. Am considerat mereu ca Barcelona a fost nedreapta cu el, chiar si acum in al 12 -lea ceas..

mihai (8 comentarii)  •  22 august 2015, 18:34

intamplator ne-am intersectat acum un an la intrarea unui mall…si-a cerut scuze in momentul in care ,din graba,am dat peste el…eu un client grabit si neatent,el „doar un fotbalist cu 20 de trofee la FC Barcelona. Un fotbalist campion european. Un fotbalist campion mondial. Şi atît.”

george (1 comentarii)  •  22 august 2015, 20:03

Super! Bravo!

TODOR TIBERIU (4 comentarii)  •  22 august 2015, 23:22

Catalanii cind aud cuvintul Mourinho se schimba la fata.! Dar pt PEDRO sunt dispusi sa ierte orice.O influenta mare asupra lui o are CESC FABREGAS,pt ca in cazul acestui baiat nu se vorbeste de bani.Din presa spaniola rezulta ca pe el il intereseaza sa joace dar la fel de mult unde o sa studieze copiii lui ,pt ca Manchester nu este LONDRA.UNA peste alta felicitari d-le OPRISAN!

mario suarez (1 comentarii)  •  22 august 2015, 23:30

Bun articolul, ca de obicei, dar aia cu daduse sfoara e cel putin de galben. Sfara, da?

madskills (16 comentarii)  •  23 august 2015, 1:13

Incredibil cati „experti” aici. Pacat ca l-au dat, Barca a fost nedreapta cu el si tot asa. Oameni buni, NIMENI de la Barca nu a vrut sa-l lase sa plece. Era rezerva perfecta, nu comenta si cel mai important era si super fotbalist. Dar omul e constient cat de bun e, are deja o varsta si vrea sa joace mult mai des, de aia a ales EL sa plece, nu sa-l dea clubul. Stia ca nu poate fi in veci titular in fata trioului MSN deci e normal ca a plecat. Nu e de acuzat nici el si nici Barcelona ca i-a dat drumul, desi putea sa-l tina, ca tocmai ce prelungise contractul.
Asa ca mai terminati cu acuze in stanga si-n dreapta. Eu pun pariu ca la final de cariera, il vedem inapoi la Barca, la o grupa de juniori. De altfel a si zis ca Barca e casa lui. Cum e si a lui Cesc de altfel, care si el a ales sa plece.

dan (1 comentarii)  •  23 august 2015, 14:09

Frumos articol.Sunt un fan barca si imi aduc aminte cand a inceput sa intre in joc si pedro la barca, ma intreba un prieten de unde l au adus si pe asta si ii raspund sec de la cetrul de copii.pacat ca in momentul de fata barca nu prea se mai bazeaza pe centrul de copii, nu prea am mai promovat talente.

raku (1 comentarii)  •  23 august 2015, 16:36

„Nu era Messi, Neymar sau Suarez. Nici măcar Pique. N-avea presa lor, nu turna reclame.
Era doar un fotbalist cu 20 de trofee la FC Barcelona. Un fotbalist campion european. Un fotbalist campion mondial. Şi atît.”
Aproape ca am lacrimat aici,FRUMOS! Excelent articolul! Felicitari!

leomessi778 (1 comentarii)  •  23 august 2015, 17:39

si pedro loveste din nou marcand primul gol azi mare pacat ca nu sa putut sa ramana la barcelona sunt foarte putini ca el care isi da si ultima suflare de energie pe teren

Ovidiu (4 comentarii)  •  23 august 2015, 20:14

Nota 10 cu felicitari pentru Catalin Oprisan, nota 3 pentru redactorul care intocmeste clasamentul Ligii 1. ….6.Steaua 8 2 5 1 7-5 11p.

dan (226 comentarii)  •  23 august 2015, 20:45

Asa e intotdeauna; aia cu bun simt nu prea au loc; dar un sut in fund e un pas inainte!

andrei (2 comentarii)  •  23 august 2015, 20:46

favoritul meu. el principe Pedrito. Gracias

dudu (1 comentarii)  •  24 august 2015, 4:59

„Nu era Messi, Neymar sau Suarez. Nici măcar Pique. N-avea presa lor, nu turna reclame.”
Ar mai fi de adaugat ca nu avea nici salariul lor si nici pretul lor de transfer.
Si dupa adaugirile astea, ne-am departa putin de poezie si am ajunge mai aproape de adevar.
Nu de alta, dar asa cum s-ar putea intelege din articol, Mourinho l-a transferat pe Pedro pentru ca e un jucator tacut, cuminte si de bun-simt…
Pedro s-a transferat la Chelsea pentru putin peste 21 de milioane de lire (adica de vreo 8-10 ori mai ieftin decat Messi) si incaseaza un salariu de putin peste 5 milioane de lire pe an (adica de vreo 7-8 ori mai putin ca Messi). Daca adaugam la asta faptul ca Messi nu e transferabil, o sa intelegem de ce toata polologhia asta despre bun-simt, munca asidua, personalitate de taran mucalit de Tenerife (ridicata la nivel de Fericiti Cei Saraci cu Duhul) nu isi prea are sens.
Dar, ma rog, poezia (chiar cu tona de virgule risipite aiurea prin tot articolul) face toti banii.

Ovidiu (1 comentarii)  •  24 august 2015, 9:20

Asa se face presa de calitate…Respect Catalin!

dan76 (3 comentarii)  •  24 august 2015, 9:32

Ar trebui sa apareti mai des dle. Oprisan. Multumim, doar atat!

Comentează