Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Dictator, lansator, vagabond

Cel mai mare actor din toate timpurile n-a fost străin de baseball. Aduna oşteni de pe la Hollywood, se băga la demonstrative cu strîngeri de fonduri. Charlie Chaplin, pitcherul

Permalink to Dictator, lansator, vagabond
sâmbătă, 18 aprilie 2015, 10:12

Colbu-i gros, gladiatorii-s asudaţi, mulţimea – pe la 5.000 de suflete, urlă şi tropăie, gîlceava se aude pînă-n Olimp. O arenă din Los Angeles, un meci de baseball, ultima zi din Mărţişorul lui 1917. Scorul e uitat, partida a început de un infinit de ori, regulile-s ignorate, dar tocmai aici e frumuseţea, în harababura asta. Un tip aşa, pînă-n 30 de primăveri, dotat corespunzător cu şapcă, mănuşă pe dreapta, tricou şi pantaloni cu vreo două numere mai mari, cingătoare ce-l jenează la tibie, ce pare patriarhul uneia dintre echipe, face semnul victoriei şi se trage aşa, mai lîngă o tribună. Aruncă mingea şi strigă: „Pentru tine, Stan, pentru tine!”. „Thank you, Chas, thank you!”. Sufletele-s în picioare, aplaudă. Stan e Arthur Stanley Jefferson. Stan. Stan din Stan şi Bran. Chas e tovarăşul său de trupă. Alintul lui Charlie Chaplin.

Chas, Fred, Stan
Derulăm înapoi. De leat sînt 1889 – 1890. Iubitori de glume, de miez de umor fin, într-o perioadă de film mut. Europa e în fierbere, britanicii sînt în război. Fred Karno, unul dintre primii impresari de artişti din istorie, îi suie pe un vapor şi îi cîrmeşte către America. Charlie e bazat deja, Stan e ucenicul. Cît durează călătoria, cei doi dorm în aceeaşi cabină. Doamne, cîţi dintre noi nu ar fi dat zile din viaţă pentru a fi măcar un perete al acelei camere! Charlot şi Ăla Slabu’. Giganţii.

SUA au timp de comedie, filmele de succes se trag pe bandă rulantă. Dar Chaplin nu uită că are prieteni prin tranşee. Lansează vorbe prin Cetatea Filmului. La viaţa sa a băgat ceva baseball, nu-i amotric, aşa că de ce nu ar face un meci pentru Crucea Roşie? Strînge două trupe. Îi împarte în „Comedianţi” şi „Tragici”, taie bilete, face reclamă. Lumea se adună ca la urs, fondurile merg, toate, către răniţii din UK. Ce nume! Eric Campbell e prinzătorul. 11 filme alături de CC. Avea să moară peste doar nouă luni, în accident de maşină. Slim, Slim Summerville, fiert pe comedie, 50 de pelicule de scurt metraj. Ben Turpin, omul care se uită în toate direcţiile, adus de Chaplin ca o împăcare pentru că se duelaseră cu doi ani în urmă, la falimentul unui studio, e apărător exterior pe dreapta. Chester Conklin, 280 de filme, jumătate dintre ele mute, stă pe centru. Uite-l, la adversari, pe Jack Pickford, fratele lui Mary, celebra actriţă ce avea să se afle printre fondatorii Academiei de Teatru şi Film!

Arbitraţi de un pilot!
Stan nu evoluează, ziarele-l reţin la accidentaţi, dar, la final de meci, Chaplin se duce să-i dăruiască mingea cîştigătoare. Aşa spune el, pentru că cei prezenţi pe „Washington Park” în acea după amiază de martie, jură că numai Cel de Sus ar putea şti scorul exact. Cronica de a doua zi e şi ea glumeaţă: „Prin praf, sînge şi mare confuzie… Singura problemă a fost că Wallie Reid (cunoscut drept «Cel mai perfect lover de pe ecrane») nu a ştiut, nici un moment, care e echipa sa… Ori că George Walsh (desemnat, iniţial, pentru rolul lui Ben-Hur în 1923) a trimis mingea de cele mai multe ori în tribune”…

Ceea ce a contat a fost că la fluierul final al arbitrului Barney Oldfield, unul dintre pionierii automobilismului în SUA, bun prieten cu Henry Ford şi primul om din istorie ce avea să atingă 96 km/h, toată lumea era fericită.

Chaplin a continuat să joace baseball, aruncînd, perfect, cu stînga. Aproape an de an se băga la cîte un meci demonstrativ, la „Vedetele de la Hollywood”.
Stan n-a mai evoluat pe iarbă. A făcut-o, magistral, pe ecran. S-a găsit cu Ollie Hardy. Bran. Urmarea o ştiţi.

Cît despre prietenia dintre cei doi, în 512 pagini autobiografice, Charlie Chaplin îl aminteşte o singură dată pe Stan. Într-o explicaţie foto. Aşa era Vagabondul! Un egocentric! Dar cine sîntem noi să criticăm Everestul?

* Sursa: Arhiva Los Angeles Times

Comentarii (5)Adaugă comentariu

Vasile (1 comentarii)  •  18 aprilie 2015, 13:23

Oameni mari, oameni deosebiti!

axel (5 comentarii)  •  18 aprilie 2015, 13:48

Charlie Chaplin a fost unic!

Doru (34 comentarii)  •  19 aprilie 2015, 9:47

Salut.Mersi.

dan (226 comentarii)  •  19 aprilie 2015, 22:11

Chiar asa cine suntem noi? Superb articol!

Alifeco (24 comentarii)  •  26 aprilie 2015, 9:29

De Cascadorii Rasului!

Comentează