Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

După Messi, ce-om mai juca?

L-a depăşit pe Cesar, interbelicul. Pe don Alfredo, monumentul din anii '60. Trecu peste Dudu Georgescu, 1977. Sări peste Figo, cel din 2000. Cristiano Ronaldo, prezentul, e şi el, istorie. Dar Leo, e Leo-cel-fără-de-frîne

Permalink to După Messi, ce-om mai juca?
sâmbătă, 28 martie 2015, 9:12

Montajul fotografic nu-i nou. De vreo lună, pritoceşte pe site-urile de socializare. Poate-l ştiţi, poate nu. E împărţit în două, aşa, ca de o comparaţie. Sus, se îţesc „guliile” unor fotbalişti uriaşi. Unul a fost specialist în bucătăria sa, altul s-a remarcat în derbyuri, unu fuse sculă prin Liga Campionilor, celălalt, patriarh la pase bune într-un sezon. Toţi au reprezentat, la un moment dat, Everestul.

Jos, rotunjoarele sînt aceleaşi ca număr, doar că în ele apare un singur chip: cel al lui Leo Messi. A fost dibaci şi în Champions League, miez în „El Clasico”, şef peste golurile Barcelonei, o trupă cu un secol, un sfert de veac de vieţuire, părintele „Baloanelor de Aur” legate, staroste peste reuşitele dintr-un an calendaristic. Da, da, cei mai cu tuleiele cernite or să spună că fotbalul s-a schimbat, că nu se mai joacă din plăcere, că ordinele-s clare: indiferent cine marchează, golul îl dă tot Leo! De aceea e boss de bossulică la pase decisive?

20_1.jpg

Peste cel mai bun cap din Europa

Zarra e primul ieşit în cale. Uriaşul de la Bilbao, 253 de goluri marcate. „Cel mai bun cap din Europa după Churchill”, aşa cum se zicea pe la 1945. Şef peste golurile în Primera. Messi are 273!!!

Raul, simbolul, a lovit de 71 de ori în Champions League, cifră imensă. Messi prinse 10 ani de la debut, pe final de 2004, cu Şahtior. Are 76 şi încă le adună.

Dudu Georgescu, cel mai bun marcator dintr-o ligă europeană. 47 de Ghete de Aur într-un singur sezon, 1976 – 1977. Echipele de atunci, spicuiri: FC Argeş, Poli Iaşi, Corvinul, FCM Bacău. Messi, 50. Trupe: Real Madrid, Atletico, Valencia, Sevilla, Villarreal, Espanyol.

Trăiţi enorm, Herr Gerd Muller! Ce bombardier. 67 de bobiţe într-un sezon regulat, în toate competiţiile. 85 într-un an calendaristic. Altfel spus, gol, patru zile, gol, patru zile, gol. Ăsta micu se laudă cu 73 / 91. Şi Di Stefano, de n-are un an de cînd ne-a lăsat mai sărmani. Da, uriaşul Don Alfredo, cel ce le dădea tinerilor tricouri albe şi le grăia: „Pruncilor, asudaţi 10 ani pentru Real şi vă dă tata şi siglă în dreptul inimioarei”. Săgeata trase 18 arcuri în cel mai frumos duel de cînd mingea e umflată, „El Clasico”. Conaţionalul său se prezintă cu 21. Şi continuă să alerge.

Mai bagă cinci – şase ani lemne în sobă
Cesar e mai puţin cunoscut. Fotbalist la FC Barcelona înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi după cel de-Al Doilea Război Mondial. 232 de goluri în partide oficiale. Pe Messi îl zvîrliră în arena cea mare în toamna lui 2004. De atunci a lovit de 395 de ori. Şi campionat mai este. Şi finala Cupei. Şi Champions League. Şi aşa mai departe.

20_2.jpg

Figo a dat numa’ filtrante un sezon întreg. 104 bune. Messi a prins 110. Cruyff, apoi urmaşul său, cel de plăsmuia goluri ce nu se pot plăsmui, Van Basten, ori Platini, au legat trei „Baloane de aur”, în epoci diferite. Leo are un careu în a sa bătătură.

Da, cifrele-s seci. Însă în iunie domnul Cuccittini abia suflă-n 28 de lumînărici. Dacă jucărica merge, mai bagă minimum cinci, şase ani. Şi atunci să vezi hal de statistică.

Cînd Jordan s-a retras, întîia oară, jurnaliştii de la „Marca” deteră buza în camera băieţilor născători de titluri şmechere pe prima pagină, rugîndu-i să-i ajute. A doua zi, de dimineaţă, pe răcoare, foaia era, în mare parte, albă, cu un „Air” mic, ce se odihnea pe parchet, în colţul din dreapta, jos. Titlul glăsuia ceva de genul: „Şi acum ce dracu’ mai jucăm?”.

La anul 1 după Messi noi ce vom face?

* Sursa: Mundo Deportivo

Comentarii (43)Adaugă comentariu

Ziggyman (1 comentarii)  •  28 martie 2015, 10:35

O sa intre fanii cristinel si o sa ne explice ei cum sta treaba cu freza schimbata la pauza

Gambeta (14 comentarii)  •  28 martie 2015, 10:47

Oprisene,
Tare-mi place ce scrii, de obicei, dar azi m-ai dezamagit fiindca nu ai sesizat o chestiune. Nu stiu daca are vreo consecinta in planul realizarilor statistico-fotbalistice, dar mie imi spune foarte multe. Chiar n-ai observat cum fuge Leo la cel care i-a dat lui pasa din care inscrie un gol? Este PRINCIPALA lui preocupare in acel moment. El nu-si arata numarul de pe spatele tricoului, nu-si scoate muschii in evidenta, in coltul terenului, asteptand sa fie aclamat. El ALEARGA sa-i multumeasca celui care i-a dat pasa din care a marcat. URIASA diferenta intre el si ceilalti.

badaeu (1 comentarii)  •  28 martie 2015, 10:54

Asteptam sa se retraga si Cristiano si sa scapam de aceasta isterie creata in jurul celor doi, mai mult in afara terenului decat pe teren. Doi jucatori foarte buni, dar protejati de arbitri mai ceva decat daca ar fi fost de sticla si incapabili sa fie decisivi.
Nu sunt fan Maradona dar daca s-ar da la picioare acum ca pe vreme lui, baietii astia doi erau pensionati de mult si multe dintre recordurile despre care vorbiti ar fi inca in ale altora.

alex91ro (2 comentarii)  •  28 martie 2015, 11:11

Ca fan Messi m-am ridicat in picioare si am aplaudat, superb, oricum e cel mai bun jucator pe care l-am prins eu, tinerel fiind nu e de mirare, mirarea apare cand auzi si microbisti de 70 de ani ca spun acelasi lucru. Pe langa bornele pe care le-a stabilit, ramane totusi aceasta constanta pe care am prins-o doar la 2 fotbalisti: el si Cristiano (pe care desi nu il suport, majoritatea motivelor fiind extrasportive), nu a mai existat asa ceva nici la Zidane, Figo, Giggs, Scholes, plus cei din garda mai veche, atatea sezoane sa te apropii de perfectiune si in unele sa si reusesti sa o depasesti este fenomenal

Burebista (2 comentarii)  •  28 martie 2015, 11:14

O singura corectura: pana la Messi, cele mai multe goluri intr-un singur sezon, au fost marcate de Ladislau Bonyhadi, de la UTA, 49 la numar, in sezonul 47-48. Dudu, cu tot cu ajutoare, a reusit doar 47.

VAX (1 comentarii)  •  28 martie 2015, 11:32

Statistica nu minte si,totusi,Messi nu va fi niciodata campion mondial intr-o nationala care a avut,are si va avea mereu jucatori stelari de la mijloc in sus . Daca si aici ar fi performat ca in celelalte competitii,nu s-a mai fi pus in discutie titulatura de „cel mai bun fotbalist din toate timpurile”.

olandezu (1 comentarii)  •  28 martie 2015, 11:48

nu ma mir ca unarticol srict sportiv ca acesta are la ora cand scriu 0 comentarii!!! s au dus vremurile cand jurnalele de sport erau citite si pe cant. dar atunci jurnalistul sportiv asi facea meseria adevarata,stict pe tema sportiva.acumdaca n ai CAN CAN nu esti citit.PACAT…se pare ca ai ramas cam singurul care tine la deotologia de JURNALIST SPORTIV….BRAVO..FELICITARI.

Alberto (1 comentarii)  •  28 martie 2015, 11:49

Mie mi se pare ca tot Xavi rămâne cel mai important jucător din era noastră. Și deși Messi e extraordinar, atunci când au văzut ce pot avea au îndepărtat toți ceilalți atacanți buni ca sa aibă el loc. Cu diStefano mai erau 3 în echipa care dădeau tot atâtea goluri. Raul n-a fost niciodată vârf de lance. Sánchez n-a prins o echipă extraordinară. Nu zic… E bun, dar și stelele s-au aliniat sa ii iasă…

Lolipop Cluj (1 comentarii)  •  28 martie 2015, 12:04

Exagerat acest articol. Messi are 3 linii: UCL, Baloane de aur si campionatul spaniei. In campionatul Spaniei sunt toate celelalte „intaietati”. Dar tinand cont ca a jucat DOAR la Barcelona, e de inteles. Asta ii si pune sub semnul intrebarii adevarata valoare. In plus, a si fost tratat preferential, nu are sarcini defensive, ceea ce il plaseaza sub ceilalti.

AGI (3 comentarii)  •  28 martie 2015, 12:20

Sa-i dau tema: sa-l depaseasca pe Just Fontaine, la goluri marcate la o editie de Campionat Mondial, sa-l depaseasca pe proaspatul lui invingator din finala CM-Klose, la numarul total de goluri marcate la turneele finale, sa treaca de bariera celor 1000 de goluri, pentru a putea fi comparat cu mari jucatori ai secolului trecut.
Si, cel mai important, sa-l depaseasca pe Maradona in clasamentul popularitatii. La el acasa, in Argentina, dar e greu, ca trebuie sa le duca cel putin o cupa mondiala.
E un jucator foarte bun, dar footbalul nu se reduce la Messi si Cristiano Ronaldo, iar Catalin Oprisan cunoaste bine fotbalul si istoria lui, ma mir ca pune intrebarea din titlu. Mai e mult pana la intrebarea aia.

Vlad Tepes (1 comentarii)  •  28 martie 2015, 12:26

Dupa parerea mea e blasfemie sa-l bagi pe Dudu Georgescu in acest articol. Poate multi nu stiu cum a ajuns el in statisticile „baloanelor de aur”. Venea securitatea(Anghelache) si spunea echipelor adverse: Dudu Georgescu trebuie sa marcheze de 8 ori astazi! Si ei se conformau….

alex91ro (2 comentarii)  •  28 martie 2015, 12:34

#9 esti naiv, nu am nicio intentie sa te jignesc dar totusi cum sa il critici ca a jucat doar la o echipa? in fotbalul de astazi e de admirat, mereu m-am intrebat de ce pleaca astia pentru 20% in plus cand ei oricum traiesc mai bine ca orice om care produce efectiv ceva. Prostituia asta din fotbal nu are niciun sens, am citit un articol despre Vladoiu si am cautat sa vad si eu ce prestase el la viata lui (stiam de el, dar pentru o reimprospatare): Arges, Steaua, Rapid, Steaua, Dinamo, Steaua, Craiova, Arges; ce e asta frate? am avut atatea prostituate si ne-am invatat cu ele si criticam continuitatea? Argentina cu defensiva pe care o are a realizat o super performanta in 2014, nu cred ca 9 din 10 microbisti pot numi portarul si fundasii folositi la mondial de Argentina, degeaba ai Messi, Tevez, Higuain, DiMaria, Lavezzi, Aguero. Plus ca mondialul este mult supraevaluat (si nu zic asta pentru ca nu a reusit Messi, al carui fan sunt, sa il castige), cea mai tare competitive din fotbal este Liga Campionilor, unde chiar se intalnesc cei mai tari jucatori, de la Messi la Cristiano, Zlatan, Bale, plus alti ghinionisti care nici macar nu au vazut mondialul pentru ca sunt o raritate pentru tara pe care o reprezinta.

robert (1 comentarii)  •  28 martie 2015, 12:37

mai stiu un sportiv cu ceva ani in urma castiga tot an cu an, nu avea adversar si parea ca este cel mai si va ramane cel mai… dar a venit ziua cand sa facut lumina si sa vazut ce a fost in spatele acelor ferformante…. apropo este vb de Lance A….

Obiectiv (13 comentarii)  •  28 martie 2015, 13:38

@ C.O.
Daca ar fi vorba despre readucerea in memoria colectiva a unor momente ale trecutului, contributia dvs. ar fi de salutat. Fiind insa vorba despre acest foarte bun fotbalist, INSA PROMOVAT CA INSUSI DUMNEZEUL FOTBALULUI, CU TOATE RECORDURILE IN POSESIE SI, MAI ALES, PENTRU „EXCEPTIONALUL SAU SIMT AL PORTII”, nu ma pot abtine sa nu constat lipsa de profesionalism si de moderatie de care dati dovada.
Messi nu este golgeter veritabil, dupa cum se poate observa printr-o comparatie cu Muller, Georgescu, Eusebio, Ronaldo (oricare), van Nistelrooy, van Basten, Papin, van Persie, Pele, Huntelaar, Higuain sau cine mai vreti.
Daca ati avea rabdarea sa calculati cate dintre golurile acestui exceptional fotbalist (dar nu golgeter, cum rog insistent sa retineti) au fost decisive, ati constata ca s-ar plasa in urma tuturor (sau aproape) celor exemplificati! Daca, in viziunea dvs. (mi-e greu sa folosesc de fiecare data pluralul, avand in vedere stilul neserios pe care-l constat la dvs. pe micul ecran) a ajuns sa fie in frunte pentru golurile 2-5, adica cele care nu fac diferenta, inseamna ca nu va pricepeti!
Ca sa lamurim lucrurile: cate goluri din lovituri libere, decisive, cu capul, cu dreptul si din vole a dat prin comparatie cu toti golgeterii exemplificati de mine?

Obiectiv (13 comentarii)  •  28 martie 2015, 13:50

@ burebista
Varstnic sau nu, tin sa va reamintesc ca prima „Gheata de aur” a lui Georgescu a fost obtinuta pentru 33 goluri! Fata de calitatile de adevarat golgeter ale lui Georgescu, vi se pare o cifra exagerata? O.

Obiectiv (13 comentarii)  •  28 martie 2015, 13:56

@Tepes
Autorul materialului este mai competent, imberb fara minte ce sunteti (esti)!
La ocaziile lui Messi, Georgescu ar fi avut 5-10 goluri in plus pe sezon, PENTRU CA ERA GOLGETER, AVEA LOVITURA DE CAP (NICI AICI N-AR MERITA SA FIE IN TOPUL UNUI CLASAMENT AL EFICACITATII?), SIMT AL PORTII SI ERA AMBIDEXTRU (STII CE INSEAMNA?)! O.

sorin (2 comentarii)  •  28 martie 2015, 15:11

lolipop cluj: vorbele unor mari antrenori: ATACUL ITI CASTIGA UN MECI, APARAREA ITI CASTIGA CAMPIONATUL.
degeaba ai stele de la mijloc in sus daca apararea e praf(cazul Barcelonei – cand atacul+mijlocul nu a mai tinut adversarul in preajma careului propriu au inceput sa nu mai castige trofee)
aceeasi problema la nationala o are si Ronaldo(cu toate ca si in nationala Portugaliei sunt valori).
Mondialul nu mai e ce a fost odata cu dezvoltarea CL, acolo sunt banii/gloria/contractele grase cu sponsorii.
Acum Mondialul este oportunitatea nationalelor mai mici sa isi expuna marfa( exemple: james de la ultimul mondial)
poate nu mai tii minte, nici van basten/gullit/rijkaard nu jucau la nationala cum jucau la Milan, la fel si zidane, figo, de raul nu mai zic cu el in echipa Spania nu a castigat nimic.

dna (1 comentarii)  •  28 martie 2015, 16:26

eroare mare jurnalistule…ai incurcat meciurile cu golurile la CR7,vezi ca este invers!

gogu kant (1 comentarii)  •  28 martie 2015, 17:08

@Robert, o clipa am crezut ca vorbesti de spre Lucian Bute.
@Catalin ,mie imi place acest articol, dar ai scris articole fabuloase fara sa starnesti pasiuni intre citititori. Acum e putin mai greu pentru ca lumea e impartita in razboiul Messi vs. Ronaldo (mie imi place Messi, intotdeauna mi-au placut astia de la Barcelona,Romario,Kluivert, Nadal,Litmanen, Rivaldo, Overmars sau Koeman). Pe mine ma fascineaza cum povestesti; de cate ori te ascult ma gandesc fix la copilaria mea. Fiind de aceasi varsta cu tine iti stiu foarte bine traile cand faci incursiuni in anii copilariei. Invariabil , toti cei din aceasi generatie stim cat de pretioase au fost acele momente din viata noastra (anii 80-90). Faci o treaba excelenta!!!!! Esti o enciclopedie si un izvor de povestiri , imi scot palaria in fata ta.

PS Intr-o dimineata poti face comparatie intre Ellen Barkin si Flavia?

Coyote77 (3 comentarii)  •  28 martie 2015, 17:39

vom juca tot fotbal…ca si baschet in cazul Jordan, dar nu va mai fi la fel…pana data viitoare…in 100 de ani probabil.
personal, dupa era Jordan, la fel si in F1 dupa era Senna, nu mai am tragere sa ma uit la sporturi…..
apropo, in curand e 1 mai, 11 ani fara Senna…..

seba (98 comentarii)  •  28 martie 2015, 17:47

statistica tine loc pentru a-l compara pe cu altii. dar nu asta e important.la messi impresioneaza altceva: usurinta cu care marcheaza si creaza faze de gol.

Tudor (1 comentarii)  •  28 martie 2015, 17:49

Cu siguranta e cel mai bun din istorie …. doar daca nu pricepi sportul poti avea alta parere

Burebista (2 comentarii)  •  28 martie 2015, 18:54

@Obiectiv: Sunt 49 de goluri intr-un singur sezon mai multe decat 47? Desprea asta e vorba, nu despre altceva.

vasi (1 comentarii)  •  28 martie 2015, 20:44

pt D-l Obiectiv….sa scadem golurile si pasele de gol ale lui MESSI si sa ne imaginam unde ar fi fost Barcelona…..

gogu kant (1 comentarii)  •  28 martie 2015, 21:44

@Coyote77, acum 21 de ani s-a dus Senna ( o mica scapare) .
Iar despre Jordan , oamenii chiar cred ca este doar o gogoasa umflata si ca nu ar fi facut fata baschetului din ziua de azi. FALS!!!! Jordan a insemnat SPECTACOL. I-ar fi facut mici si pe Lebron sau pe inaintasii lui gen: Kareem . Cu Bryant Kobe a sters pe jos pe unde il prindea. Dupa ce s-a retras a inceput si Kobe sa para jucator de baschet .
Cateodata statisticile sunt irelevante, cel mai elocvent fiind cazul Air Jordan care nu conduce la cele mai multe puncte inscrise vreodata ( poate ca din cauza celor 3 lipsa). In ciuda acestei performante neatinse ramane CEL MAI BUN jucator de baschet din toate timpurile cu oricine ar fi comparat!
Sportul era altfel: Senna vs. Prost, Becker vs. Edberg, Seles vs. Graff, Lewis vs. Powell si cel mai notoriu :Andone vs. Ceausescu.

Panda (24 comentarii)  •  29 martie 2015, 5:21

Cine-i Messi asta , frate, si unde joaca?
Daca-i asa bun de ce nu-i la Steaua?
Hai sa-l luam la schimb cu Chipciu dar oare merita, nu ne pacalim?

doru (34 comentarii)  •  29 martie 2015, 9:32

Salut.Mersi.

Obiectiv (13 comentarii)  •  29 martie 2015, 10:53

@ vasi
Intr-o vreme, inainte de a ma plictisi de aceasta polemica legata de Messi si de recordurile lui, calculasem cu exactitate punctele aduse de Messi intr-un campionat al Spaniei; de cele mai multe ori, la modul general (nu numai in acel campionat),Pedro, Villa, Puyol, Sanchez (mai tarziu) deschideau scorul sau aduceau Barca in avantaj, dupa care urma seria lui Messi.
S-a mai maturizat, a inceput sa marcheze si cu dreptul vreau sa spun nu numai din careul mic, cu poarta goala), a incercat sa se specializeze si la loviturile libere ( la varsta lui, Mutu era clar mai bun la acest gen de executii), insa goana asta dupa recorduri de goluri ii pune in umbra realele calitati. Iar pe Maradona n-are cum sa-l egaleze vreodata, pentru ca nu-l intereseaza atat de mult echipa nationala si pentru ca nu stie sa catalizeze energiile si vointa celorlalti! O.

Obiectiv (13 comentarii)  •  29 martie 2015, 10:54

@ vasi
Am uitat o paranteza si am comis o repetetie fara valoare stilistica! O.

SILVIU (4 comentarii)  •  29 martie 2015, 13:58

Cred ca vorbim vorbe.Sunt roman dar sa-l compari pe Purice cu Dudu G. e o blasfemie.Sa nu uitam ca Dudu -zis si 99 de pase in spate si una-n fata- a reusit performanta de a desfinta Gheata de aur pt. hotie pe fata.Nu cred ca este o ‘performanta ‘ a lui Dudu sau chiar Camataru ,cu care sa ne putem mandri.Nu redau scandarile in versuri ale galeriei rapidiste caci nu vreau sa fiu considerat partizanul cuiva.
Referitor la ‘Cel mai mare’ tot pe argumente eu zic ca a fost Maradona.Pe ce ma bazez;
La nivel de echipe de club a facut din Napoli o echipa obscura di Italia castigatoare de Cupa europeana ceea ce nu reusise pana atunci si nici dupa , fara a avea supercoechipieri ,cu jucatori buni si 2 peste medie ;Careca si Alemao.La nivel de echipa nationala este singurul jucator ce a castigat o Cupa Mondiala in ’86 ,cand din 14 goluri ,12 au fost din pasa sau marcate de Maradona.Plus ca el nu avea coechipieri cine stie ce , in afara lui Valdano si Burucheaga.Daca va spun ca de ex. fundasul stanga Tarantini nici nu avea echipa.Sunt de accord ca Messi e un super jucator dar nu a reusit ,pe argumente vorbind , nici jumatate din perdormantele ‘Baiatului de aur’.Poate si de aceea diferenta de perceptie a argentinienilor pt. cei 2.Si cred ca ei stiu cel mai bine

Iulian Iancu (2 comentarii)  •  29 martie 2015, 14:32

Fotbalul e un sport de echipa si pe primul loc este echipa. Messi este o etapa in viata Barcelonei si nu invers.Cine pune echipa pe primul loc are mari sanse sa cistige o competitie,un meci.Germania a cistigat Mondialul mizind pe forta echipei,nu pe un anume jucator,Bayern,cu Guardiola pe banca,este o super-echipa,bineinteles,sint jucatori care ies la rampa,importanta e echipa.Messi,ca si CR7,este victima celor care baga bani in fenomen,cei care l-au transformat si pe Beckham in purtator de chiloti si utilizator de sampon.Sper,ca dupa retragerea lor,fotbalul sa redevina un sport de echipa,sa ne bucuram de detenta lui Santillana,viteza lui Rummenigge,pasele lui Platini,driblingurile lui El pibe d’oro,cursele lui Camataru,ratarile lui Robben(favoritul meu).Fotbalul are resurse,va fi mai sarac fara Messi,dar vor aparea alte talente.
Forza tata Puiu!(poate vinde partea noastra de teren)
Forza Catalin!

dan (226 comentarii)  •  29 martie 2015, 17:58

Un jucator bunicel, din pacate la echipa nationala nu a mers deloc, cu toate recordurilelui. Si sa primesti trofeul de cel mai bun jucator al mondialului 2014 e nesimtire! Pe langa cei amintiti mai sus, Messi si Ronaldo sunt mai mediatizati, dar atat!

cbn (1 comentarii)  •  29 martie 2015, 22:46

Messi – intruchiparea fotbalului perfect! Talent, geniu, performanta, record! Ce i se poate cere in plus? Cine stie fotbal, intelege! Cine nu prea stie, comenteaza…

dan76 (3 comentarii)  •  30 martie 2015, 8:28

Cifrele sunt reci, dar nu pot fi contrazise. Parerile sunt multe şi trebuie respectată fiecare opinie. Maradona, Pele, Cruyf, Van Basten, Zidane, etc., au fost şi sunt imenşi fotbalişti, trebuie să recunoaştem însă complexitatea lui Messi, de departe cel mai mare din toate timpurile. Faptul că nu da primul gol…, Barcelona-Milan, retur UCL, 2-0 in tur…, 2 goluri Messi, primele 2, primul din afara careului…. Să spui că nu are lovitura de cap a nu ştiu cui, este totuşi o chestie de răutate, la înălţimea lui să aştepţi să dea goluri cu capul…

Obiectiv (13 comentarii)  •  30 martie 2015, 11:40

@ dan76
Dar cu dreptul, din lovituri libere si din vole? La ultimul capitol este penibil, l-am vazut incercand unul de pe la 16-18 m, iar rezultatul a fost o lovitura trimisa spre fanionul de la coltul terenului! Un golgeter adevarat ar fi marcat cel putin 20-25% mai multe goluri din situatiile lui!
Iar ca „trascinatore” este nul! O.

Ivan (1 comentarii)  •  30 martie 2015, 23:39

@Obiectiv, vad ca tot o tii cu „golgheter adevarat”, si cu voleuri si goluri cu capul. Ti se pare ca are vreo importanta cum marchezi un gol? Ca il dai cu stangul sau cu dreptul? Nu vrei sa fie Messi un fel de Jan Koller la 1.75? Iar golgheterul ala adevarat care ar fi marcat 25% mai mult, unde e? A existat vreodata? Se ascunde? Ce face? Bun, Messi, nu stie cu voleu, nu stie cu capu, nu stie din lovitura libera, nu e mai nimic de capul lui…dar unde e ala complet? Unde e ala de marcheaza dublu cat el? De ce tot el da cele mai multe, daca e atat de slab? :))) Cred ca logica voastra, este de undeva din anii ’20, cand oamenii prindeau licurici sa aiba lumina in casa.

piticlaur (1 comentarii)  •  31 martie 2015, 1:30

@OBIECTIV
Daca era peste medie si la punctele pe care tu le consideri deficitare, cate goluri avea ? 5-6-700 ? Sa fim seriosi,ar fi fost perfectiunea intruchipata. Ai vazut sportiv(ca sa generalizam) perfect?
Si cred ca nu ar trebui sa comparati anii 60,70,80,… cu fotbalul care se joaca acum. A-ti uitat sistemul de joc,asa cum se spune acum, 1-2- 4-4: sa fim seriosi,cate goluri se inscriau inainte,ce scoruri finale erau ( 5-2,6-3,4-3 … si asta se intampla frecvent).
P.S. Mai aveau acum la pariuri cotele astea atat de mari la 4+? ::)))

yoz7777 (2 comentarii)  •  31 martie 2015, 20:38

Pentru unii s-ar putea sa nu mai fie de jucat. Pentru mine se joaca fostbal si fara Messi si fara Ronaldo. Partea si mai tare este ca se joaca cel mai tare fotbal fara ei- uitat-te la Bundesliga. In rest, baloanele lor sunt marketing. Pentru mine, campionatul Spaniei se reduce la un singur meci – Real-Barca, poate de un an mai merg si cele cu Atletico, in rest, astia doi n-au cum sa nu inscrie atat timp cat au aparari foarte slabe in fata.

madskills (16 comentarii)  •  1 aprilie 2015, 8:15

Ce-mi plac haterii gen nr.10, AGI !:)) Indiferent cat ar realiza un jucator, imposibil sa nu apara cate un „cunoscator” din asta. „Nu e golgeterul all-time al CM”, „nu a castigat mondialul”, de parca Leo joaca singur, nu are si alti coechipieri.
Tot „expertii” astia uita si cum a castigat Diego (colosal jucator) cupa, cu „mana nesimtirii”, pardon, a lui Dumnezeu. Indraznesc sa spun ca daca Leo s-ar fi aflat vreodata in postura aia, ar fi recunoscut ca a marcat cu mana. Asta daca apuca, la ce tehnologie exista acum si la cate camere, de i se vad si porii de pe fata.

In alta ordine de idei, „razboiul” asta creat si alimentat de presa, intre Messi si Ronaldo, este extrem de benefic pentru cei doi : ii ambitioneaza sa se autodepaseasca. In afara terenului poate nu sunt amici, dar exista un respect reciproc enorm intre ei. Drept dovada „cocalarul, gelatul, arogantul” de Ronaldo, l-a pus pe fii-su sa-l salute pe Messi la gala balonului de aur si i-a spus razand argentinianului ca pustiul e cel mai mare fan al lui. Tot „ticalosul” asta de portughez, a fost primul care l-a consolat pe „purice” cand au pierdut meciul din Cupa, dupa cursa aia nebuna a lui Bale. Cine nu crede, sa caute pozele.

Asa ca pentru aplaudacii unei tabere, le-as recomanda sa se mai pondereze. NU exista razboi intre astia doi, nu m-as mira peste ani sa aflam ca au devenit chiar amici in afara terenului, cum erau Sampras cu Agassi.

Mihai (2 comentarii)  •  1 aprilie 2015, 13:11

Pt Obiectiv,

Daca ti-ai ales nickname-ul asta, atunci respecta-l pina la capat, domnul meu…
Iti dau doar doua exemple care contrazic ceea ce tu afirmi atit de „obiectiv” si anume faptul ca Messi nu a marcat goluri decisive: te rog sa intri pe youtube sa revezi rezumatele ultimelor doua finale de Champions League cistigate de Barça, apoi, poate, iti vei shimba putin parerea…
Nu mai vorbesc de ultimul campionat Mondial in care a carat de unul singur in finala o nationala fara o defensiva cit de cit si fara un adevarat n°9…
Iar faza asta cu jucatul la o singura echipa toata viata: glumesti, nu? este admirabil ce face, spe sa-l vad jucind doar la Barça.

Salutari tuturor.

Obiectiv (13 comentarii)  •  1 aprilie 2015, 14:33

@ Ivan and @ piticlaur
Ideea este ca jocul era (si mai este inca, desi au aparut Neymar si Suarez) construit sa iasa el in evidenta! La Barceloan au fost si sunt jucatori inteligenti si cu experienta, asa ca egoismul sau (sau excesivul altruism al celorlalti) n-a grevat echipa de obtinerea unor rezultate exceptionale!
In schimb, la nationala Argentinei, se vede ca nu stie sa-i mobilizeze pe ceilalti; un capitan adevarat al sud-americanilor a fost Maradona, care, pe langa „stangul” sau magic, avea si grinta!
Adevarati golgheteri? Cu duiumul: Eusebio, Pele, Skoblar, G. Muller, Ronaldo (ambii), van Basten, van Nistelrooy, Kluivert, Papin, Krankl, Vandenbergh, Rush, H. Sanchez, Santillana, Makaay, van Persie, Huntelaar, Henry, Higuain, D. Villa, Torres (pana sa ajunga la Chelsea), Drogba, M. Gomez (pana a plecat de la Bayern), Ibrahimovic, Fontaine, Rossi, Klose, Th. Muller etc. (ultimii 4 si pentru ca au marcat mult la turneele finale ale CM)!
Si n-am spus despre Messi ca nu prea marcheaza cu capul (este firesc, la inaltimea lui)!
Si se scrie „…ati uitat…”, nu „a-ti uitat…”!

gima (99 comentarii)  •  3 aprilie 2015, 10:36

bravo tata! in linia obisnuita.
am ceva comentarii la postaci:
#badeaeu frate maradona in actualul fotbal s-ar sufoca. el s-a sufocat si-n ala din anii 80. sa fim seriosi. puricele e mult mai ascultator tactic decit armando. si ce armando nu era protejat de fluierasi?
#gambeta, jos palaria mon cher. foarte buna remarca ta.
#vlad tepes. mai amaritule, tu personal l-ai vazut pe dudu georgescu jucind? ai auzit si tu niste legende despre el de la stelemisti si rapidisti. lui dudu georgescu nu aveai ce sa-i faci cind era in zi de gratie. imi aduc aminte ca-m revista Sport, in 1972 (unde era taticul atunci?) am avut meci cu Scotia si dudu a sarit cam cu 45 de cm peste miinile portarului advers. si inca un amanunt: dudu nu a luat NICIODATA cartonas galben. si pentru toti circotasii ; daca voi, circotasii, erati in echipa cu un jucator de talia lui dudu, n-o dadeati pe el ca sa dea el gol? pai daca dudu avea randamentul de >73% despre ce vorbim?
#SILVIU si tu esti un alt amarit. gheata de aur a fost retrasa dupa anii 90, ori dudu era de mult retras. si a fost retrasa din cauza unui golgeter de carton din turcia , imi scapa numele. a luat ala 2 la rind si mai voia inca una. dudu al nostru are goluri internationale mai multe decit selectii. pentru cunoscatori

Obiectiv (13 comentarii)  •  4 aprilie 2015, 10:53

@ gima
Un amendament, relativ la subiectul articolului: Messi nu se va putea compara niciodata cu Maradona ca joc, performante (la echipa nationala), influenta, lovituri libere (si altele, inclusiv tip „foarfeca”). Nu era la fel de rapid ca Messi, insa avea picioare robuste (ca si intreaga constitutie, de altfel), deci mai multa forta. S-ar fi sufocat? Ce prostie, s-ar fi adaptat fara probleme; Messi se compara, cumva, cu mijlocasii, care au sarcini duble?
Corecta atitudinea fata de Dudu, care era un golgheter prin excelenta, chiar daca nu un dribleur si un vitezist! O.

Comentează