Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

JFK, preşedinte-înotător

Kennedy, probabil cel mai iubit locatar al Casei Albe din toate timpurile, a fost membru al echipei de nataţie de la Harvard. Asta l-a ajutat să devină erou în WW II. Iar asta l-a ajutat să devină preşedintele SUA

„Puştiule, […]

Permalink to JFK, preşedinte-înotător
sâmbătă, 31 ianuarie 2015, 8:52

Kennedy, probabil cel mai iubit locatar al Casei Albe din toate timpurile, a fost membru al echipei de nataţie de la Harvard. Asta l-a ajutat să devină erou în WW II. Iar asta l-a ajutat să devină preşedintele SUA

„Puştiule, du-te după ăla şi spune-i că dacă nu apare instant cu fizicul său debordant şi 15 inşi stau ca proştii după el, descarc asupra domniei sale una bucată basculantă de pumni!”. Cel care vorbeşte pare că nu glumeşte. Harold Ulen se intitulează, e prof de înot la celebra Universitate Harvard. Solul decolează imediat, nu e rost de poante. Ştie exact unde să se ducă. La vestiare! Acolo se piteşte „inculpatul”. Aşa face de fiecare dată cînd apar fotografii.

Trebuie trasă poza oficială a echipei de nataţie de la faimoasa instituţie de învăţămînt, iar tipului e ruşine tare. Spune că nu are trup, că picioarele-i sînt subţiri, că posedă mîini lungi şi uscate, că… Dar nu vrea să dea cu nasul în palma cît o cazma a lui coach Ulen. Aşa că la declanşarea bliţului, după ce şi-a luat de la tehnician cea mai tăioasă privire din lume, se află alături de colegii săi. E noiembrie, 1937. Toţi îl ştiu de Jack, e puiul ambasadorului Statelor Unite la Londa.

Din bazin, pe vas. De pe vas, în Ocean!
Sărim şase ani. 2 august 1943. Noapte grea, fără stele Omenirea e în război. În Pacific, în Insulele Solomon, nava de patrulare americană PT-109 aude în ceafă respiraţia distrugătorului japonez „Amagiri”. Comandantul Kohei Hanami dă ordin de lansare, torpila pleacă şi PT-109 e rupt, efectiv, în două de explozie. Doi marinari mor pe loc, alţi doi sînt răniţi grav. Două „surori”, PT-162 şi PT-169, pleacă fără măcar să încerce să caute supravieţuitori. Atunci iese la rampă comandantul. A parcat pe punte după ce a intervenit pe lîngă tatăl său, un tip influent, implorîndu-l să-l ajute să plece la luptă. Nu s-o dribleze, să ajungă în miezul ei!!!

Dă ordin oamenilor săi să înoate 5,6 kilometri, pînă pe insula Plum Pudding. Pune o vestă de salvare pe maşinistul Patrick McMahon, care are arsuri grave, prinde cu dinţii curelele şi, aşa, cu o voinţă uriaşă, ajunge la „destinaţie”. Îşi lasă oamenii acolo în siguranţă şi, dis de dimineaţă, tot înot, pleacă spre Olasana sau Nauru, pentru a face rost de apă şi hrană. Şase zile le cară camarazilor nuci de cocos. Sare în Ocean, aduce ce găseşte, se odihneşte niţel, iar sare în Ocean. Băieţii scapă, omul nostru e erou. Numele său? John F. Kennedy. Viitorul preşedinte al SUA.

Un tip cu greutăţi
Jack din prima parte şi John din a doua sînt una şi aceeaşi persoană. În cei şase ani care leagă părţile povestirii noastre, a progresat enorm. A compensat carenţele fizice cu o voinţă uriaşă. Ulen avea să declare că băiatul cel costeliv rămînea, deseori, după antrenamente în bazin. Unii ziceau că pentru a vrăji o antrenoare, însă proful jura că-l văzuse băgînd zeci de bazine. Zeci? Sute! Sute? Mii! Noaptea, cînd nimeni nu-l vedea, se scufunda şi-şi lega de picioare nişte greutăţi. Pe lîngă bazin nu găseai nici un suflet. Dacă nu reuşea să iasă, nu prea avea cine să sară să-l salveze. Aşa că era obligat să se descurce singur!

JFK avea să devină locatarul de la Casa Albă cu numărul 35. După evenimentul din Pacific prinse a acuza dureri de spate grave; unele îl blocau efectiv. Se relaxa în piscină.

Mulţi spun că înotul, antrenamentele şi povestea din Pacific i-au adus mandatul. Colegii săi afirmă că la fotografia echipei de nataţie a Universităţii Harvard, cea din 1937, au fost rugaţi să se semneze pe spate. La un moment dat, un tip a scris: „JFK, NP”. L-au luat peste picior. „Mă, Jack, trebuia să fie ND, de la cocoşatul de la Notre-Dame, cu care tu semeni la trup. Ce naiba e NP?”. „Next President”, a venit răspunsul.

Cine nu crede poate verifica!!!

sursa: mashable.com

Comentarii (14)Adaugă comentariu

lute (4 comentarii)  •  31 ianuarie 2015, 14:55

a băgat ceva bazine și cu Marilyn…

mama_mare (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2015, 15:34

mai draga Cataline azi ai zbarcit-o cu articolul asta … e slab si parca nu in stilul tau … dar te iertam de data asta … bafta multa pe mai departe !!!

v_marius (2 comentarii)  •  31 ianuarie 2015, 17:08

ca de obicei, frumos…….merci!!!

marian0904 (75 comentarii)  •  31 ianuarie 2015, 19:05

Catalin, multumesc! Studentul JFK nu a vrut sa pozeze, dar antrenorul-profesor l-a obligat! Alte vremuri. Bagai carti (Harvard) si bazine la greu. Ca iti trebuie mai tarziu. Cat despre poza, probabil fiecare cm2 spune cate o poveste tare.

motanul incaltat (13 comentarii)  •  1 februarie 2015, 0:29

Numai trata oamenii ca niste timpiti… Nu inotul, nici al 2-lea razboi mondial nu l-au ajutat sa devina Presedinte USA ci francmasoneria…… Si se pare ca ea l-a si debarcat trimitindu-l intr-o lume mai buna….Ca o curiozitate ia o bacnota de 1 dollar si uita-te pe verso…..Dar sigur stii…

Daniel Paraschivescu (1 comentarii)  •  1 februarie 2015, 1:22

Cat despre ancheta asupra mortii sale, ce sa mai zic… Tone de conspiratii.
Recomand un film pentru cei interesati de moartea unui mare om pe care l-a pierut repede umanitatea:
http://www.cinemagia.ro/filme/jfk-2197/
Sa nu uita ca JFK s-a opus invadarii cubei, confrantandu-se in mod fatis cu sefii serviciilor si cu congresul. Sa nu uitam eforturile sale pentru eradicarea segregarii rasiale in USA. Sa nu uitam de „not because they are easy, but because they are hard…”, de magnificul „Ich bin ein Berliner” – un mesaj de o naturalete si o frumusete care pentru noi ce traiam in comunismul sadic ne-a frapat si ne-a lasat sa visam cateva minute bune in care am simtit cum ar trebui sa arate si lumea noastra. Sa nu uitam de criza rachetelor din cuba. Sa nu uitam ca SUA a avut totusi un nixon, un personaj dizgratios si marsav. Sa ne gandim unde ar fi putut arunca omenirea un nixon. JFK ramane un disident fata de sistemul odios care ne trateaza ca pe niste conserve si care ne serveste clisee odata intrat in functiune. Unul din politicienii care m-au inspirat in viata, si i pot numara pe degetele de la o mana.

dan (226 comentarii)  •  1 februarie 2015, 20:07

Din fiecare articol invat cite ceva; bine ar fi sa fie toate intr-o carte cu multe volume. Cind lecitesti mai uiti de pseudo sportul romanesc!

Bibi (213 comentarii)  •  1 februarie 2015, 22:49

Catalin, multumesc !

mihai (7 comentarii)  •  2 februarie 2015, 21:04

Ok, povestesti frumos pentru necititii gsp. Maniera este perfecta pentru ei, are o nota de peluza. Dar daca tot „rasfoiesti” wikipedia, macar reda corect ciocnirea dintre distrugator si vedeta. Japonezii nici nu s-au prins in prima faza ca i-au „calcat”. In rest, toate bune!

Altium (3 comentarii)  •  2 februarie 2015, 21:47

@motanul incaltat..Care e smecheria cu bancnota? Ma uit la una si nu vad nimic suspect…Mai bine ia tu o hartie de 50 de lei, pliaz-o ca pe acordeon, uita-te intre pliurile 6 si 9 (e secret pe care parte a bancnotei, afla singur) si pune bancnota cu josul in sus. Vei fi uimit de secretul ascuns acolo de o societate oculta care controleaza din umbra sindicatul proprietarilor de tarabe din pietele de cartier…
Samorio daca te mint…

Allah Akbar (1 comentarii)  •  2 februarie 2015, 22:24

Mare chestie … păi și Saddam se bălăcea anual în tigru, și nu mai se făcea atîta vîlvă.

Mihai (2 comentarii)  •  3 februarie 2015, 17:04

Salut Catalin,

Felicitari pt articol, chiar nu stiam asta despre JFK…
Un mare presedinte, un mare OM, cu un caracter pe caree doar sportul ti-l poate modela atit de frumos. Ma opresc aici, invitindu-va (daca nu ati facut-o pina acum) sa descoperiti inca un motiv pt care a fost asasinat… (the president who told the truth)

https://www.youtube.com/watch?v=286m0ZiBEFo

Am insa o singura remarca: cel mai iubit locatar al Casei Albe a fost Lincoln, fara doar si poate; el a fost THE PRESIDENT.

Salutari tuturor!

nica fara frica (1 comentarii)  •  4 februarie 2015, 2:47

hai bai Oprisane , de unde naiba ai scos-o pe-asta cu jfk cel mai iubit presedinte american !!!????…jfk a fost cel mai jalnic presedinte dupa lincoln si americanii chiar il urasc pe jfk pt „n”shpe motive !!!…..mai iubit a fost juniorul de 100 de ori !!!….asta cu jfk cel mai iubit e ca si cum ai spine de iliescu ca a fost cel mai iubit presedinte roman cand el de fapt a fost cel mai hulit !!!…in rest , numai de bine !

motanul incaltat (13 comentarii)  •  5 februarie 2015, 3:19

Pt . Altium:

Pe orice bacnota de 1 $ Usa , pe verso o sa vezi piramida si multe alte insemne si simboluri francmasonice -ba mai mult scrie jos Noua Ordine Mondiala normal -in latina….Ce am vrut sa spun de la George Wasghtinon incoace , toti presedinti americani sunt masoni sau pusi de ei…..(adica tot masoni).

Comentează