Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

9 fără 11

George Best a fost un all inclusive: a băut ca nimeni altul, a iubit ca nimeni altul, a jucat fotbal ca nimeni altul. Sînt nouă ani fără de cel care a pus bazele extravaganţei în fotbal

Vîntul cel […]

sâmbătă, 29 noiembrie 2014, 10:19

George Best a fost un all inclusive: a băut ca nimeni altul, a iubit ca nimeni altul, a jucat fotbal ca nimeni altul. Sînt nouă ani fără de cel care a pus bazele extravaganţei în fotbal

Vîntul cel nebun leagănă legenda către noi. Zice-se că era pauza unui meci cu Leeds. 2-0 pentru „diavolii” care păşeau, deja, pe gazon. Cu Stepney, cu Crerand, cu Nobby Stiles, Bobby Charlton, Brian Kidd ori Denis Law. Dar tot nu ieşeau 11 pe răboj. Sir Matt Busby trimise, repede, un copil, Frank Kopel, spre vestiare. Care n-apăreai, mă, la apel?

Dinlăuntru se auzeau icnete. Femeia de serviciu, o londoneză cam pe la 28-30 de ani, picase victimă. Dăduse să şteargă firimiturile de iarbă după ce crezuse că toţi băieţii ieşiseră la treabă, dar nebunul ăsta întîrziase niţeluş. Ce era să facă? În stînga, perete! În dreapta, perete! În spate, George Best! În faţă abia dăduse cu mopul… L-au suspendat trei etape, după ce şi-au făcut, de 1.000 de ori, cruci peste cruci. După o primă rundă, l-au iertat şi l-au chemat. Manchesterul nu mergea fără el.

Atrăgător, beţiv, fotbalist…
Sfinţii lui i-au pus de toate la primul scăldat în Belfastul natal, imediat după cel de-al Doilea Război Mondial. Frumuseţe – Doamne, cînd apărea cu chipul angelic, cu perciunii á la Elvis, cu barba neglijentă, cu părul bătut de vînt – aduna 1.000 de scrisori de dragoste pe săptămînă! Capacitatea de a bea – avea, zilnic, gîtul uscat precum şorţul de sudură – fura bani de la femei ca să cumpere whisky, petrecea zile întregi prin puşcării, conducea o zi treaz şi 11 mangă. Rezistenţă în afara gazonului – nu ierta nimic. Nu conta naţionalitatea, etatea sau apartenenţa politică. Gura lumii, slobodă, vorbea despre nouă femei într-o singură noapte. „George, n-a fost obositor?”, suna întrebarea prietenilor. „Ba da, m-au terminat duşurile. Îţi dai seama cîte am făcut?”, ateriza răspunsul. Dar, cel mai important, primise fotbal cu carul!

Manchester avea spioni peste tot. Bob Bishop, jupîn peste Belfast, îl văzu cînd era prunc. Intră într-o poştă şi dete depeşă către Matt Busby. Scurtă. „I think I’ve found you a genius”. Nu trebuie să posezi limba Lebedei din Avon ca să deprinzi vorbele. În 1961, la 15 ani, iscălea cu „diavolii”. De aici încolo, cifrele-s seci.

Viaţă plină de poveşti
Trupa din Manchester, decimată după 6 februarie 1958, căuta regăsirea. George Best era omul. 470 de partide, 179 de goluri. Ce meci cu Benfica, în finala Cupei Campionilor din 1968! Da, Benfica lui Eusebio, a lui Coluna, a lui Graça! Omul ăsta iubea fotbalul! Iubea viaţa! A fost primul metrosexual, cînd termenul acesta nu fusese zămislit! Marca patru goluri acum, pentru ca peste 10 minute, descheiat la cămaşă, cu sacoul în carouri peste, zîmbind larg, să pozeze în braţele a trei blondine. Pe fundal, ciocurile cîtorva sticle de şampanie. Un reporter mai şubugăţ prinse a-l întreba, cîndva, care din poveştile ce zboară prin jurul său sînt adevărate. „Toate”, a răspuns. „Toate”.

O altfel de Sfîntă Trinitate
Unii au încercat să-l pună pe drumul cel drept. Sfîrşeau lamentabil. Telefonau către Sir Matt Busby. „Dumneavoastră l-ați avut în frîu. Ce trebuie să facem?”. „Lăsaţi-l în pace! Nu încercaţi să-l antrenaţi! Băiatul ăsta are ceva special”, curgea răspunsul. Prin 1969, s-a lăsat de băutură. „De băutură şi de femei – adăuga. Au fost cele mai nasoale 20 de minute din viaţa mea”.

A plecat, scurt, precum fentele pe care le făcea. La cererea sa a chemat ziarele. Le-a pus să-l fotografieze aşa, pe patul de spital, pentru a arăta tinerilor să nu-l urmeze: „Nu muriţi ca mine!” a fost titlul ales chiar de el. S-a pupat cu Bobby Charlton. L-a îmbrăţişat pe Denis Law. O altfel de Sfîntă Trinitate.

A plecat în noiembrie 2005. Sînt nouă ani de atunci. Nouă ani fără numărul 11. Only the very Best. George Best!

Sursa: georgebest.com

best1.jpg
De trei lucruri nu s-a putut despărţi în viaţă. Bătura nu apare în acestă imagine

Comentarii (26)Adaugă comentariu

justinkido (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2014, 11:41

Maradona good, Pele better , George Best.

ovialex23 (13 comentarii)  •  29 noiembrie 2014, 11:54

Cataline, esti inegalabil.
Meriti de 10 ori nota 10 !!!

madskills (16 comentarii)  •  29 noiembrie 2014, 11:58

ca de obicei, superb. Ar merita si Mane Garrincha un asemenea articol. Alt geniu „topit” de bautura.

Codrin (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2014, 12:22

Dar nu cumva Best avea nr. 7?

Gica Paunescu (5 comentarii)  •  29 noiembrie 2014, 12:42

Cataline, la noi cine s-ar apropia de … Best ? Titus Ozon, Gicu Dobrin, Ilie Balaci, care altul ? ( despre Ozon nu stiu sa fi fost, totusi, prieten cu vinul ! ). Ajutati-ma , bre suporteri stiutori !

nagyerno (18 comentarii)  •  29 noiembrie 2014, 12:50

zeii au fost foarte darnici cu the best si el a profitat din plin de aceste daruri.

Alex (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2014, 13:17

A devenit celebru purtand numarul 7, legendar la Manchester United dupa ce a fost purtat si de Cantona, Beckham, Ronaldo sau Bryan Robson, dar a purtat intr-adevar si numarul 11 sau chiar 10 in unele meciuri. Din cate stiu in finala de pe Wembley cu Benfica a purtat numarul 7. GGMU!

madalin_eivissa (4 comentarii)  •  29 noiembrie 2014, 13:28

O adevarata legenda langa multi altii : Garrincha , Pele , Cruiff , Beckenbauer , Di Stefano , Luis Suarez , Gerd Muller , Giuseppe Meazza , Maradona , Kempes , Bobby Charlton , Eusebio , Lothar Mattheus , Panenka , Just Fontaine , Andreas Moller , Leonidas , Helmut Rahn , Kocsis , Puskas , Geoff Hurst , Antonio Carbajal , Uwe Seeler , Daniel Passarella , Paolo Rossi , Platini , Jose Valdano , Rijkaard , Maria Zarraga , Gento , Van Basten , Socrates , Dino Zoff , Romario , Paolo Maldini , Zidane !!!

123344 (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2014, 13:43

https://www.facebook.com/ManchesterUnitedFanClubRomania?ref=hl

Nicolas P (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2014, 13:55

excelent articol…felicitari Cataline…am vazut cateva meciuri cu acest super jucator…am vazut si acea finala cu Benfica,toate cele relatate de tine sunt momente din viata unui fotbalist fabulos…stiu ca multi din cei care nu au avut privilegiul sa-l vada vor crede ca sunt doar povesti…totusi sunt povesti adevarate,daca ar fi prins vremurile de azi era in mod sigur marea vedeta a luimii fotbalistice si mondene

Marian (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2014, 13:58

Felicitari pentru articol !!!

Marius (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2014, 14:09

Cred că titlul corect ar fi: „9 fără 7”

ovidiu (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2014, 14:24

Poate Ilie Balaci, poate Florea Dumitrache, poate Piți Varga.

Bibi (213 comentarii)  •  29 noiembrie 2014, 18:02

Catalin, multumesc !

Petrestelistu (2 comentarii)  •  29 noiembrie 2014, 18:57

Un articol foarte bun, Multumim frumos. In ziua de azi nu găsești astfel de fotbaliști. Fără energizante si „droguri”, ce înainte erau interzise, fotbaliștii din ziua de azi suniți niște nulității. Acum câțiva ani, când Maldini încă juca si C.Ronaldo cu Rooney erau la Man. U. , am văzut diferența de valoare a Generației din trecut cu cea din ziua de azi.

Petrestelistu (2 comentarii)  •  29 noiembrie 2014, 19:10

Dobrin a fost ca Best, dar Hagi a fost ca Pele. Pentru mine cel mai bun fotbalist din lume e Pele, iar Hagi cel mai bun fotbalist roman. Eu cred ca doar Messi ar face fata fundașilor din anii „70, „80 si „90. In acele vremuri, Fundașii erau mai puternici si mai bine organizați. In ziua de azi, nu cred sa găsești mai mulți de 2 Fundași ca Giga Popescu.

Girolamo (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2014, 21:49

Pentru Gica Paunescu a raspuns Ovidiu. Cunoscand si eu istoria fotbalului romanesc (pana pe la 1998), l-as adauga pe Iuliu Baratky. Daca traia in anii postbelici in Anglia, cred ca era mai renumit decat Best si vorbesc aici de talent. Oricum a cheltuit cu distractii (nu spun de care) toti banii castigati din fotbal, iar de la viata si-a lua la revedere prea repede, din motive identice cu cele ale lui Best.

Grid (23 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 0:04

Excelent, maestre, cu povestea acestui personaj total. Așa și-a trăit viața și aviatorul Charles A. Lindbergh.

Arthur Lee (4 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 1:56

Bravo! Pe cand si niste story-uri despre Dinu sau Balaci?

pecio (2 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 7:37

excellent jucator,fotbal in viteza,l-am vazut cu #7.la noi,sint de aceasi parere cu ovidiu,cel mai bun mijlocas roman,Balaci si cel mai bun virf roman,Dumitrache

bluelion71 (7 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 8:34

Fără niciun dubiu, Ilie Balaci. The one and only. Dacă se năştea în Anglia nu mai auzeaţi voi de subiectul articolului… no offence, Cătălin.

Cristian (9 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 9:31

Subscriu lui OVIALEX23. Din toata inima. Bravo, Cataline!

ipsilante (3 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 18:59

Esti de groaza, Cataline! Mi-au dat lacrimile… Nici nu stiu daca de ras sau de plans, pentru ca le-am prestat pe ambele… Scrii frumos omule si cand ai mai fost si contemporan, ca mine, cu multe din aventurile acestui geniu „vesel” al fotbalului relatate, la vremea lor, de presa, parca le percepi altfel…

dan (226 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 20:27

Un jucator bun, dar viata te face sa platesti pentru tot.Pacat!

Korkodel (3 comentarii)  •  1 decembrie 2014, 22:01

Foarte bun articol, si desi amanuntul este neesential, as adauga ca Best a beneficiat si de un transplant de ficat, dupa care a continuat sa bea cu seninatate.

Maradona a fost intrebat intr-un interviu care este in opinia sa cel mai mare fotbalist al lumii, iar El Pibe d’Oro a raspuns pe nerasuflate „George Best”.
Mai apoi, tot in cadrul unui interviu, George Best a fost pus sa comenteze afirmatia lui Maradona, si raspunsul lui a venit tot pe nerasuflate „He was high like a kite”.
Tentatia ar fi sa credem ca a rostit acest raspuns ca o insulta la adresa argentinianului si a problemelor sale cu drogurile, dar de fapt a fost modul lui de a-si exprima cu umor modestia, si a completat ulterior ca Pele este cel mai mare jucator din istorie.

myke58 (6 comentarii)  •  7 ianuarie 2015, 10:45

Pai si pina la urma cum ramane??E un exemplu de urmat sau nu???Am glumit desigur.In aceste vremuri cind fotbalul a devenit superprofesionist,cineva cu apucaturile lui George n-ar mai face cariera nici macar intr-o echipa de liga a 8-a.Vremurile s-au schimbat.Robotii au inlocuit oamenii.Ce va mai urma ????

Comentează