Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Der Präsident

Kurt Landauer, cel mai longeviv preşedinte al lui Bayern Munchen, a avut o viaţă de film. Care a fost lansat, deja, în Germania

„Intuiesc că voi, toţi, sînteţi nişte demenţi dacă-mi cereţi aşa ceva! Kurt Landauer ăsta este […]

sâmbătă, 18 octombrie 2014, 10:05

Kurt Landauer, cel mai longeviv preşedinte al lui Bayern Munchen, a avut o viaţă de film. Care a fost lansat, deja, în Germania

„Intuiesc că voi, toţi, sînteţi nişte demenţi dacă-mi cereţi aşa ceva! Kurt Landauer ăsta este un jidan. După cum probabil ştiţi, camarazi SS, Marele nostru Führer ne-a cerut să tratăm aceşti porci ca pe nişte animale. Iar voi veniţi şi-mi spuneţi că ar fi bine să-l eliberez pe ovreul ăsta?”. „Dar, ştiţi, a fost, de două ori, preşedintele celor de la Bayern München”, încearcă, cineva, timid, să puncteze. „Da, Judenklub!”, vine răspunsul.

Noaptea de Cristal şi Steaua lui David
Final de an 1938. Germania fierbe. Cu o lună înainte, pe 9 noiembrie, „Noaptea de Cristal” a declanşat nebunia contra evreilor. Kurt Landauer, cel mai cu lampas preşedinte din istoria celui mai cu lampas club german, a fost ridicat a doua zi, de dimineaţă. Părinţii erau cu Steaua lui David, jucătorii erau cu Steaua lui David, antrenorii erau cu Steaua lui David. L-au săltat direct de pe stradă, i-au făcut formele pentru Dachau, lagărul gîndit de Heinrich Himmler.

Stătea, deja, aici, de o lună, cînd cîţiva ofiţeri, cunoscîndu-i istoria, încercaseră să pună zahăr în cafeaua comandantului Hans Loritz. Dar Oberführerul nici nu voia să audă. Atunci, un maior, dibaci, lansase ofensiva. „Cu respect vă informez că acest Landauer a părăsit preşedinţia echipei la 1913 spre a pleca pe front şi a lupta pentru pămîntul nostru. Avem documente ce atestă că a ucis englezi, a fost decorat pentru fapte de vitejie”. Zbirul e înduplecat. Legenda zice că o poartă a lagărului a rămas, peste noapte, nesupravegheată. Pe 15 martie 1939, Kurt Landauer ajungea în Elveţia.

Vizionar la 1914
Tipul ăsta fusese, din start, un vizionar. Evoluase, pentru Bayern Munchen, în chiar primul an de la fondare. Fusese numit preşedinte în 1913. Desenase tricourile, luptase pentru un teren, adusese la echipă un tehnician englez, William Townley. Plecase pe front, privise inamicul în ochi.

În 1919 se întorsese. Bayernul era mic, dar, cu ajutorul său, creştea. O înrolase în campionatul bavarez, o dusese în Liga de Sud, pe care o cucerise în 1926 şi 1928. Se urcase în maşină şi-l „fugărise” pe Richard „Little Dombi” Kohn, un antrenor uriaş la acea vreme, tehnicianul celor de la TSV. După atîta inistenţă, omul acceptase să preia pe Bayern. Ambii făceau un tandem imbatabil. Firesc, primul titlu a venit în 1932, 2-0 cu Eintracht Frankfurt.

Dar nemţilor nu le mai stătea capul la fotbal. Puterea lui Hitler creştea, Bayern şi Landauer aveau un CV prost, extrem de prost. A demisionat în 1933, a stat mai mult ascuns cinci ani. 33 de zile la Dachau. A reuşit să treacă în Elveţia. Era mîhnit, nu mai avea chef de nimic. Prin 43, Bayern a sosit la Zurich, pentru un meci de propagandă, contra naţionalei helvete, un popor ce trebuia considerat „frate şi prieten” deşi el era neutru. Kurt se afla în tribună. Doi cerberi Gestapo veniseră cu echipa. Jucătorilor li se transmisese, clar, că nu au voie să se apropie de „ovreu”. Înainte de fluierul de început, toţi s-au dus să-l salute. Mulţi au ajuns în lagăre.

A treia strigare
Landauer s-a reîntors în 1947. Pînă în 1951 a păstorit, pentru a treia oară, echipa. Dacă a făcut treabă bună? Glăsuieşte Rummenigge, Monumentul: „Kurt a fost părintele Bayernului modern”. Punct.

S-a stins în 1961, convins că mai multe nu putea face pentru echipă. L-au coborît dimpreună cu un fular pe care scria: „Eu şi Bayern aparţinem unul celuilalt pentru totdeauna. Sîntem inseparabili!”.

La mijlocul acestei săptămîni, nemţii au lansat „Der Präsident”, filmul. Nu trebuie să stăpîneşti limba lui Goethe pentru a pricepe că este vorba despre o capodopera!

Sursa: El Mundo / br.de

1.jpg
Coregrafia fanilor lui Bayern pentru cel mai mare preşedinte al lor

2.jpg
Josef Bierbichlert joacă magistral rolul lui Landauer

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Alex (1 comentarii)  •  18 octombrie 2014, 10:39

http://www.ardmediathek.de/tv/FilmMittwoch-im-Ersten/Landauer-Der-Präsident/Das-Erste/Video?documentId=24109880&bcastId=10318946

Filmul in totalitate , pentru cei ce cunosc limba germana.

Joo Ferenc (4 comentarii)  •  18 octombrie 2014, 11:05

Fabulos individ! Superb articol!

Bibi (213 comentarii)  •  18 octombrie 2014, 13:00

Catalin, multumesc !

dan radu (1 comentarii)  •  18 octombrie 2014, 13:15

mda…doua comentarii ptr un articol fain (iar unul nici nu vizeaza acrticolul, ca scriere, ci subiectul kurt).
daca era vorba despre diverse lepre -udrea, ponta, etc.- ghiciti singuri cate erau!

seba (98 comentarii)  •  18 octombrie 2014, 14:58

frumos. multumim, catalin 🙂

marian0904 (75 comentarii)  •  18 octombrie 2014, 16:23

Multumesc Catalin! Inca unul care a impins caruta mai departe. A luptat pt Germania, dar „puristii” se luau de originea lui. Mai lupta si acum, Bayern fiind un brand la nivelul marilor producatori auto germani.

mihail (34 comentarii)  •  18 octombrie 2014, 20:58

Bayern este clubul de care nu prea te apropii , cu scriitura , maestre Oprisan !Ce ai patit ?Eu ,ca fan Bayern ,le stiam , dar tot imi face placere sa le citesc !

vladimir (6 comentarii)  •  19 octombrie 2014, 9:55

Catalin , sper ca articolul tau sa ajute un pic la educatia multora .

francois (1 comentarii)  •  20 octombrie 2014, 8:03

un presdinte foarte mare pentru un club liliputan: bayern..acum ar fi bun, ar ridica un pic echipa…bravo landauer…!

dan (226 comentarii)  •  20 octombrie 2014, 13:28

Din pacate Bayern si-a adus un antrenor care nu se muleaza pe mentalitatea germana; nu gindeste in perspectiva si rezultatul s-a vazut: un 0 la 4 cu Real Madrid la Munchen.

Florin (5 comentarii)  •  21 octombrie 2014, 17:35

Domnule Ponta, sunteti ucenicul lui Adrian Nastase?

Cataline, imi place ca scrii despre oameni cu chemare si microb sportiv, ce zici daca si ponta victor baschetbalistul ar alege sa fie secretarul federatiei de baschet, ai scrie un articol despre el?

gb/passau (3 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 11:18

Felicitári pentru articol !
Da, am vázut filmul…

Comentează