Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Cel rău la înălţime

Sînt peste 20 de ani de atunci. Javier Sotomayor a calculat, a bătut, a sărit, iar comentatorii au urlat: „NUEVO RECORD DEL MUNDO!”. 2,45 m de atunci stă şi azi în picioare

Joder, de ce să se ascundă? […]

sâmbătă, 2 august 2014, 10:04

Sînt peste 20 de ani de atunci. Javier Sotomayor a calculat, a bătut, a sărit, iar comentatorii au urlat: „NUEVO RECORD DEL MUNDO!”. 2,45 m de atunci stă şi azi în picioare

Joder, de ce să se ascundă? Recunoştea că-i plăcea Salamanca, mult, mult de tot. Auzea, peste tot, limba vorbită de puii lui Cervantes, se simţea ca acasă în oraşul ce dăduse lumii Universitatea la 1218. „Pe toţi sfinţii, frăţioare, ăştia studiau Dreptul cu 300 de ani înainte ca moş Columb să dea pe la noi”, îşi zicea şi zîmbea.

Şi mai era ceva. Data aceea, 8 septembrie 1988. Aici, tot pe stadionul ăsta! Venise cu recordul mondial la săritura în înălţime al suedezului Patrik Sjöberg în cap. De fapt, numai asta respira. 2,42 m, 2,42 m, 2,42 m! Atît ştia să zică. Localnicii se puseseră pe făcut Chanfaina, o găteală locală, cînd el ceruse 2,43 m. Şi trecuse! Nou record mondial! Don Javier Sotomayor Sanabria, băiatul de 21 de ani din Cuba. Cum să nu-i placă Salamanca?

Alergătorul săritor
Nu pornise chitit pe saltea. Îi plăcea să alerge. La 10 ani, asta făcea. Carmelo Benitez, antrenorul, vulpoi bătrîn, cu ochii formataţi, îi arătase cum se calculează paşii pentru săritură. Urmează prezentarea legendelor: 1,65 m la 13 ani, doi metri la 14. Un 2,33 la Mondialele juvenile. La Seul, la Olimpiadă, nu fusese lăsat. Boicot pentru sprijinirea Coreii de Nord, bla-bla-bla. Prin ’90 suferise accidentarea aia urîtă la picior, apoi profesorul lui, Jose Godoy, decedase. Era terminat! Nu se regăsea. Locul doi la CM Tokio 1991, dar Sotomayor nu mai era Sotomayor. Şi-a venit Barcelona, 1992. Cum auzea ciripituri iberice, cum îşi revenea. Aur.

Salamanca, el amor mio
Dar azi, pe 27 iulie 1993, era, din nou, la Salamanca. 2,23, 2,32 şi 2,38, toate din prima, aşa, de încălzire. S-a dus la comisari. „Sube a 2,45!”. Acolo le-a cerut să urce. La 2,45 metri, cu un centimetru tot peste al său record. Nu i-a ieşit întîia oară…

Se pregătea de a doua. Mike Powell alerga prin preajmă, fura toate aplauzele. Atunci s-a aprins tabela. „SOTOMAYOR, 76, 2,45”. Numele, numărul, ţinta!

S-a apropiat de bară. A fixat-o. Părea că-i spune: „Acolo trebuie să stai, auzi? Nu cumva să cazi!”. Şi-a calculat paşii, trăgînd urme pe jos. S-a lăsat cu mîinile pe genunchi. Tribunele l-au uitat pe Mike, eroul de la lungime. Şi-au dat seama că Javier are nevoie de ele. Au început bătăile din palme. Cubanezul, cu şosetele sale albe săltate pînă la şold, cu picioarele acelea lungi, infinite, a închis ochii. Tura motorul. Şi-a aranjat umerii maioului, în încercarea de a alunga nervii, şi-a tras, niţeluş, abia sesizabil, şortul. S-a dat un pas în spate, doi, trei, patru, cinci… Şi… Şi-a plecat. Pac, pac, pac, bătaia! Linişte… A trecut peste bară, a atins-o puţin, dar fata, dacă vorbise ceva cu ea, trebuia să se ţină de cuvînt, nu? Şi n-a căzut!!! A prins salteaua, apoi a sărit să se îmbrăţişeze cu Guillermo de la Torre, mentorul său, în timp ce toţi comentatorii urlau: „NUEVO RECORD DEL MUNDO!”. Reluări peste reluări, un tur de stadion cu steagul cubanez şi asta a fost tot.

Dopaj, scandal, retragere
Sînt 20 de ani de atunci. Peste „Tigrul din Limonar” au trecut multe: alte medalii la gît, două acuzaţii de dopaj, tendoanele ce păreau a nu-l mai asculta, scandaluri, retragerea. Dar pentru noi, cei care atunci descopeream cablul, rămîn transmisiunea TVE şi strigătul băieţilor de acolo: „NUEVO RECORD DEL MUNDO!”. Echipa de fotbal nu mai este. Dar „El Helmantico”, arena, e tot acolo. Ca şi acel 2,45 m. Viu şi nevătămat.

Sursa: abc.es

soto2.jpg
Bara s-a mişcat, dar nu a căzut. Record mondial la orizont!

soto3.jpg
Peste ce ar fi putut sări Javier? Peste un cal, peste Chewbacca, personajul din Războiul Stelelor, ori peste baschetbalistul chinez Yao Ming

Comentarii (13)Adaugă comentariu

tardelli (3 comentarii)  •  2 august 2014, 12:00

Sper sa scrieti si o poveste despre marele saritor roman Sorin Matei.
Prima data l-am vazut la tv la olimpiada de la Moscova.Urmaream concursul de sarituri in care asteptam sa sara romanul Adrian Preoteasa.La un moment dat pe ecranul tv-ului vad aparand un pusti ce parea scund rau fata de gigantii probei.Vad numele scris :Sorin Matei.Ma intreb ce o cauta acest sportiv acolo cu inaltimea lui de sub 1,85 cred..In final se claseaza pe loc 13.Aveam sa aflu ca avea atunci doar 17 ani impliniti de cateva zile !!!Acest pusti va avea un progres uimitor.Dupa revolutie in 1990 la primul lui concurs peste hotare in Germania avea sa i se intample un mare ghinion.I se rup pantofii de sarit.Ghinionul locului 13 de la Moscova s-a intors iar.Ce sa faca acum?Marele Sotomayor il ajuta si ii da pantofii lui.Sorin castiga concursul cu 2.36!!Cubanezul era cam accidentat la acea vreme.La finalul concursului Sotomayor ii face cadou pantofii spunandu-i sa-i pastreze ca i-au purtat noroc.
Peste cateva zile la alt concurs Sorin Matei sare 2,40 m !!!La acea vreme saritorii din lume ce au sarit 2.40 se puteau numara pe degetele de la o mana.
Si astazi Sorin Matei e recordman mondial intr-un clasament al sariturii la inaltime raportat la inaltimea personala.
Cine ar crezut ca pustiul scund de la Moscova va deveni in timp unul din cei mai mari saritori din toate timpurile

seba (98 comentarii)  •  2 august 2014, 15:29

frumos, pentru minte sotomayor este unul dintre sportivii preferati ai copilariei

Bibi (213 comentarii)  •  2 august 2014, 16:50

Catalin, multumesc !

lute (4 comentarii)  •  2 august 2014, 18:34

#tardelii. mare dreptate aveti!

gima (99 comentarii)  •  3 august 2014, 23:10

bravo tata! frumoasa povestea. cubanezul, un gigant.

Racul (2 comentarii)  •  4 august 2014, 9:04

De fapt, Sorin Matei e pe locul 7 in clasamentul diferentialului intre inaltimea sariturii si inaltimea proprie.

Florin (5 comentarii)  •  4 august 2014, 9:53

Sotomayor a fost un idol al copilariei…

Dar din ce vad aici cred ca a avut pantofii dopati ;)))

Bogdan (1 comentarii)  •  4 august 2014, 10:30

Recordul rezista de 20 de ani si vi se pare ceva superb. Pai de ce rezista de atatia ani? Pentru ca era umflat de doping, evident.

paul.o (1 comentarii)  •  4 august 2014, 21:37

Frumos articol, specific pentru constructiile dramatice unice ale autorului pe care le apreciez in mod deosebit.
Din pacate avem in continuare intrebari fara raspunsuri :
A consumat Sotomayor cacaina , a luat ulterior nandrolon sau este vorba doar de inscenari ale capitalistilor in perioada in care superitatea in sport insemna suprematia sistemului ? Nu vom afla niciodata pentru ca – din cate stiu- pana si in ziua de azi modul de prelevare,transport, pastrare si evaluare a probelor anti-doping se afla intr-o zona cenusie.

monica (1 comentarii)  •  4 august 2014, 22:16

Superba descrierea ..un record magic ..dar anul acesta se sare bestial ,poate nu acum dar intr-un an doi cade acest record …2.45 nu e 2.43 sau 2.40 , este ca la inaltime fete e usor sa sari 1.99 sau poate fi o intimplare dar 2.00 sau peste 2.00 este o performanta, recordurile se fac pentru a fi batute , si inchei asa 1cm la inaltime nu poate fi nicidata centimetrul din croitorie !!!!

panda (24 comentarii)  •  5 august 2014, 2:08

Te băgași ș-aici drace!
I-auzi, frățioare, să scrie el despre atletism!
Și mai mare comedie, despre sărituri!!!
Așa mic și îndesat, cu cipilica aia fără moț pe cap n-ai crede c-ar putea avea vreo tangență cu ștacheta, nici măcar cu pragul.
Te pomeni că azi-mâine și-aduce aminte și de prăjină…
Într-adevăr, Sorin Matei face parte din grupul select al celor care săreau 2,40 m acum 20-25 de ani.
Se pare ca recordurile mondiale la sărituri sunt cele mai longevive din atletism. Pe lângă Sotomayor la înălțime și Bubka la prăjină, recorduri care incă mai rezistă, cel al lui Bob Beamon la lungime a fost depasit după foarte mult timp.

dan (226 comentarii)  •  5 august 2014, 7:56

Ce inseamna regimurile dictatoriale combinate cu puterile binevoitoare: au fost interzise echipe de fotbal, 1992 Serbiala campionatul european de fotbal, precum si acest sportiv cubanez. Politicienii nu au invatat ca sportul ca si dragostea nu cunoaste frontiere!

claudiu (12 comentarii)  •  6 august 2014, 7:54

Bogdane! lasa-ne! tu care nu ai facut sport nici mergand pana la colt la aprozar ! tu comentezi din fotoliul ala de sub tine care zbiara ca ai batut de mult 0.15tone in greutate! lasa-ne! Sportul se simte! nu se comenteaza! ori il practici si-l traiesti, ori nu esti nici macar prieten cu el! SOTOMAYOR?! 1 la miliard! respect!

Comentează