Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Don Alejandro… ¡La vida daremos!

Costaricanii îşi dau viaţa, azi cu Olanda, pentru cel mai mare fotbalist al lor, Morera Soto. Barcelonez, amic cu primul român catalan, 615 goluri dintr-o răsuflare

Acolo, în „Catedrală”, cu fruntea plecată, cu lacrimi pe obraz, cu mîinile […]

sâmbătă, 5 iulie 2014, 9:13

Costaricanii îşi dau viaţa, azi cu Olanda, pentru cel mai mare fotbalist al lor, Morera Soto. Barcelonez, amic cu primul român catalan, 615 goluri dintr-o răsuflare

Acolo, în „Catedrală”, cu fruntea plecată, cu lacrimi pe obraz, cu mîinile tremurînde, cu 180 de bătăi pe minut, aşa apucă preşedintele urna. Privea metalul rece în care odihnea o inimă! Don Alejandro Morera Soto, cel mai mare fotbalist costarican din toate timpurile, se stinsese, cu două zile în urmă, la 85 de ani. Hmmm, ce ironie, plecase chiar de Ziua Naţională a Sportului. Rînduise epigonilor cu limbă de moarte ca „motoraşul” să i se odihnească acolo, în aripa de est a stadionului unde jucase o viaţă întreagă pentru Liga Deportiva Alajuelense.

Monumentul cu 35 la ghete
La 16 ani mîngîia, deja, mingea, la nivel profesionist. Era mic, dar uriaş. Bătea-ntr-un metru şi 65 de centimetri, picioare scurte, de motoretă, 35 mărimea la ghete. Juca unde-l puneai, dar iubea golul ca pe o ibovnică. Adusese, în 1928, primul campionat pentru LD, abia-abia dăduse patru „bobiţe” în ultimul meci. Şampanie, lăutari…

Spaniolii prinseră de veste. Hop, Ricardo Saprissa Ayma, fotbalist cu garoafă la buzunarul de la piept, îl momise cu RCD Espanyol. Dăduse probă, o luase, acu’ se întorcea acasă, la Alajuela, pe locurile unde conchistadorul iberic Juan de Cavallon y Arboleda descălecase întîia oară, pe la 1561.

Pe vapor legase prietenie cu un „directivo” de la FC Barcelona, Gispert. Îi băgase-n cap că e frumos acolo, că e trupă mare. I-o retezase, scurt. „Señor, lăsat-am cuvînt la RCD, acolo mă duc!”. La întoarcere, nimeni de la Espanyol nu l-a mai aşteptat. O zi n-a fost om. Apoi a semnat cu cei în blaugrana.

Ay, Dios mio, ce fotbalist! Doi ani a stat la ceilalţi catalani. A lovit-o bine de 68 de ori. Au jucat, amicale, cu Brazilia. I-a aghezmuit şi pe ei. La o cotitură, i-a prins pe cei de la Real Madrid. În poartă era Ricardo „Divino” Zamora. I-a dat o pană, goalkeeperul a semnat de primirea golului. „Cel mai frumos din viaţa mea”, avea să zică.

Frate cu Emil al nostru
Războiul Civil l-a gonit din fotbal şi din Spania. A fugit în Ungaria, cu doi prieteni, coechipieri: românul Emil Berkessy, primul de-ai noștrii pe acele meleaguri, şi nebunul Mario Cabanes.

Voia să se întoarcă în Costa Rica. Toată agoniseala sa o pitise într-un cufăr. Care se pierduse. Ca să treacă Atlanticul s-a băgat, cu simbrie, pe două jocuri, la Le Havre. A strîns monetarul şi, pe 2 noiembrie 1936, după peripeţii demne de filmele mute, a ajuns acasă: „Aşa a picat atunci, era ziua comemorării morţilor. Oamenii stăteau în port să-l aştepte. Cu părere de rău, slujbele nu s-au mai ţinut. S-a trecut pe fiesta. Alejandro se întorsese”. A glăsuit Julita, a sa soaţă. Băieţii de la Liga Deportiva Alajuelense îl aşteptau. La 38 de ani încă mai transpira alături de ei. Pe vremea aia numărătoarea se ţinea greu, dar unii jurau, în ziua retragerii sale, că-i potriviseră 615 goluri.

El mejor, El Mago del balon
I-au dat sceptrul de cel mai mare fotbalist din Costa Rica. A rămas lîngă fotbal pînă la ultimul fluier, cînd un parşiv de atac cerebral l-a culcat, definitiv, pe iarbă. La 80 de ani, cu microfoanele în faţa ochilor, senin, perfect lucid, Morera Soto vorbea despre cum s-a înţeles cu mingea: „Dacă trebuie să-ţi dai viaţa pe un teren de fotbal, atunci o dai!”.

Azi, la Salvador, Costa Rica dă piept cu Olanda. Dacă nu-i înfloritură, zice-se că băieţii lui Jorge Luis Pinto se motivează astfel. Bryan Ruiz, „El capitan”, glăsuieşte: „Dacă trebuie să-ţi dai viaţa pe un teren de fotbal, atunci o dai!”. Ceilalţi „Los Ticos” urlă de se cutremură vestiarul: „Don Alejandro…¡La vida daremos!”.

Sursă: Arhiva La Nacion / Costa Rica

01.jpg
Fanii costaricani au plîns de fericire după meciul nebun cîștigat în fața Greciei. Astăzi, vor să o facă din nou!

02.jpg
Morera Soto a stat doi ani la Barcelona, unde a lăsat o impresie excelentă

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Bibi (213 comentarii)  •  5 iulie 2014, 10:30

Catalin, multumesc !

Menumorut (1 comentarii)  •  5 iulie 2014, 11:23

O lectie de instorie. Desi european, astazi o sa sustin Costa Rica, una dintre cele mai surprinzatoare echipe de la acest mondial, cu niste fani minunati.

red (2 comentarii)  •  5 iulie 2014, 11:35

multumim

doze (2 comentarii)  •  5 iulie 2014, 14:25

in sfarsit, ceva care merita citit. multumim.

Dana (2 comentarii)  •  5 iulie 2014, 14:32

Un articol interesant si bine documentat insa eu sunt demult fan Olanda dar zic, sa cistige cel mai bun!

Freddy RE (2 comentarii)  •  6 iulie 2014, 0:01

Bravo! Chapeau!

Dana (2 comentarii)  •  6 iulie 2014, 1:59

Ce meci super!!!! Olanda e in picioare desi e ora 2 a. m. aici focurile de artificii sunt in toi!!!! Hup Holland, hup!

missU (1 comentarii)  •  6 iulie 2014, 6:55

frumos, interesant- marca inregistrata ! ceva exces la „i” la ” primul de ai nostriI

fan barca (1 comentarii)  •  7 iulie 2014, 9:15

ceva despre Di Stefano ar fi interesant…ca nu mai rezista mult…

de antwerpenaar (2 comentarii)  •  7 iulie 2014, 13:56

inima mare la costaricani,dar cam atit!sper ca de data asta olanda sa cistige chiar daca nu au si nici prea curind nu vor mai avea acea super echipa de la mijlocul anilor 70

Comentează