Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Simona, sparge întrerupătorul!

De pequenito, Ferrero, posesor de Roland Garros, lovea un starter de lumină. Îl stingea, îl aprindea, îşi perfecţiona tehnica. Simona Halep avea şi ea un perete, prieten, la bunici, la Tulcea

E miez de vară, 2003. Juan Carlos […]

sâmbătă, 7 iunie 2014, 9:39

De pequenito, Ferrero, posesor de Roland Garros, lovea un starter de lumină. Îl stingea, îl aprindea, îşi perfecţiona tehnica. Simona Halep avea şi ea un perete, prieten, la bunici, la Tulcea

E miez de vară, 2003. Juan Carlos Ferrero, ibericul, tocmai ce s-a încoronat şef, la simplu, la Roland Garros. Băiat muncitor, civilizat, pe treaba lui. Se ştie ce urmează. Poza cu celebra „Cupă a muschetarilor”, trofeul. Pac, o apucă de micuţele urechiuşe, o duce deasupra capului, apoi culcă palma stîngă sub postament, cu dreapta mîngîie argintul, închide ochii, bliţuri declanşate şi, gata, poza de prima pagină e gătată!

În biroul celor ce păstoresc prima pagină a cotidianului spaniol „Marca” e fierbere. „Dacă nu o dăm pe aia clasică, îl ducem sub Arcul de Triumf şi-l pozăm acolo!”, se aude o idee. „Ne jucăm din titlu”, soseşte completarea. „Cioc!”, „Cioc!”. Miguel Alba e redactor, jupîn pe tenis. Colegii fac băşcălie de el, zic că-i doctor în Ferrero. „Chavalito, unii-s pe Cervantes, alţii pe Lope de Vega, tu rupi pe Juan Carlos”, aude zi de zi la tonomatul de cafele. „Am o idee”, încearcă, timid. „Şi nu se plictiseşte de una singură?” vine ironia.”Toţi vor pune pe a-ntîia o poză cu el. Nu vreţi să deschidem cu un întrerupător? Că doar de acolo a pornit totul!”.

A doua zi, „portada” celor de la „Marca” e cu o chestie de 10 pe 10 cm, albă, spartă într-un colţ, veche, cu şuruburi ruginite.

„Rupea pereţii, pînă noaptea”
Cînd era pequenito, aşa, pe la patru anişori, Juan Carlos stătea într-un depozit al fabricii de textile pe care babacii o aveau. Nu găseau timp şi pentru ăst’ mic, dar Juanito era „fiert” pe tenis. Racheta, ‘naltă cît el. Văzuse că profesioniştii lovesc, pentru tehnică, într-un pătrat, pe un perete. Ochise un întrerupător. Se dăduse la 4-5 metri, în hala aia, şi lovea bucata de ebonită. Tatăl trebăluia, dar vedea cum lumina se stinge şi se aprinde. Cînd se petrecea asta, era clar că „puiul” nimerise. Şi era bucuros. De 10 ori pe zi, apoi de 30, apoi de 100, apoi de 1.000. Miguel Alba avea dreptate. Asta era poza!!! Ăsta era titlul!!! De aici pornise totul!

În vacanţa de vară, Simona Halep mergea la bunici. La Stejaru, la Tulcea. Cei de la „Adevărul” le-au făcut o vizită. Simona, senioara, zice aşa: „Juca doar tenis pînă rupea pereţii. O chemam la masă, să mănînce, da’ nu voia. Se mai certa cu verii ei mai mari, că se băga în joaca lor, dar tot nu se lăsa!”.

Nici ţînţarii n-o băgau în casă!
Acasă, la Constanţa, Simona mergea la antrenamente. Uneori, chiar şi două pe zi. Acolo, unde Dunărea-şi începe drumul către întîlnirea cu Marea, micuţa Halep n-avea teren cu zgură. Lovea, nonstop, pereţii, ca-n Creangă, spre disperarea bunicilor. O voiau la păpuşărit, la sărit elasticul, la aragazuri pe care se „coceau” bucăţi de pămînt pe post de prăjiturici pentru ursuleţi. Dar ea bătea zidurile. E foarte probabil să nu fi avut un întrerupător, deşi cei bolnavi cu tenisul caută, de mici, un punct în care să-şi sprijine Universul. Posibil să fi fost un desen, posibil o crăpătură ce se tot adîncea, posibil…

„Uneori, o apuca noaptea la peretele ei. Îi aprindeam lumina, veneau ţînţarii, noi ne băgam în casă, ea acolo rămînea”. Vorbeşte Nicolae Halep, rezemat de-un baston.

Azi, Simona joacă finala de la Roland Garros! Mîine, românii nu voiesc a vedea, pe prima pagină, poze cu argintărie. Ci cu un întrerupător, vechi, spart, galben de vreme, de pe un perete al unei case dintr-un sat tulcean. Şi un titlu-şablon, dar dulce. Dulce rău: „DE AICI A ÎNCEPUT TOTUL!”.

simontenis.jpg
Imagine de colecție cu micuța Simona cînd lovea mingea în peretele unei săli din Constanța

foto.jpg
După 11 ani, un întrerupator poate cîștiga, din nou, Roland Garossul

Comentarii (13)Adaugă comentariu

independentu (14 comentarii)  •  7 iunie 2014, 10:56

inca o data superb!

brazvan (30 comentarii)  •  7 iunie 2014, 11:00

ai farmecul tau…

jeles (2 comentarii)  •  7 iunie 2014, 11:10

un asemenea articol merita multe comentarii dar cancan.ro ne ocupa tot timpul … felicitari pentru articol domnule oprisan! hai somona!

ionutz (5 comentarii)  •  7 iunie 2014, 11:11

Incredibl articol!!! Felicitari Oprisan! Hai Simona!!! 🗼🏆🎾

seba (98 comentarii)  •  7 iunie 2014, 11:49

Ai, ma, Catalin, ca ma faci om la treij’ de ani sa lacrimez prin parc. Mi-aduc aminte titlul castigat de Juan -Carlos Ferrero in 2003. Inainte sa inceapa turneul pariasem pe el si pe „fratele” lui, Alebert Costa , ca vor castiga. Tin minte si acum cum arata biletul castigator, simplu: JCF – cota 4.5.

Ce mult mi-ar placea sa castige si Simona astazi! Si sa vedem un cordon de halat sau un perete pe prima pagina maine.

Hai, Simona! Sparge intrerupatorul! 🙂

radical (9 comentarii)  •  7 iunie 2014, 12:16

Superb articolul !
Ca de obicei, cand vine vorba de articolele tale !

Adi (15 comentarii)  •  7 iunie 2014, 23:48

Eu as vrea sa vad si unde duce ce a inceput atunci. De pilda, ca performanta magnifica a Simonei inspira si alte romance sa dea totul in teren. Ca Alexandra Dulgheru, care maine joaca o finala la Marsilia, cu Johanna Larsson, suedeza care la Roland Garros le-a eliminat pe Kirilenko si Pennetta, inainte sa piarda cu Bouchard.

grid (23 comentarii)  •  8 iunie 2014, 12:41

Maestre, pregătește ceva tot atât de frumos pentru viitorul apropiat, când Simona ne va face iarăși mândri că o avem.

dan (226 comentarii)  •  8 iunie 2014, 19:27

Sper ca Simona sa continue seria succeselor!

Alex One (16 comentarii)  •  9 iunie 2014, 8:21

Talent,munca, tenacitate,seriozitate a observat toata lumea dar cata modestie si bun simt pe fata asta, nu-mi vine sa cred. Cert ajunge numarul unu. Succes Simona !

unu (10 comentarii)  •  9 iunie 2014, 9:19

esti dat dreq ..oprisane:)

A şti să pierzi… | Lumea lui Teonymus (77 comentarii)  •  9 iunie 2014, 16:08

[…]  Sursă foto […]

alexu (3 comentarii)  •  10 iunie 2014, 11:41

Fantastic articol, chiar nu stiam povestea cu Ferrero. Ca de obicei, jos palaria.

Comentează