Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Şef peste Garrincha, Didi, Vava, Pelé, Zagallo

Primul căpitan din istoria fotbalului care a ridicat deasupra capului „Victoria”, trofeul suprem. Bellini, italianul a cărui statuie păzeşte intrarea pe „Maracana”

Victoria, zeiţa de 3,8 kilograme, îi ardea palmele, cu puterea cu care cămaşa Deianirei îl fripsese pe […]

sâmbătă, 29 martie 2014, 9:55

Primul căpitan din istoria fotbalului care a ridicat deasupra capului „Victoria”, trofeul suprem. Bellini, italianul a cărui statuie păzeşte intrarea pe „Maracana”

Victoria, zeiţa de 3,8 kilograme, îi ardea palmele, cu puterea cu care cămaşa Deianirei îl fripsese pe Hercule. Era debusolat, nu ştia pasul următor. Nimeni nu-l instruise asupra protocolului. Să o umple de şampanie? Să o sărute? Să o dea coechipierilor spre a fi trecută din mînă în mînă? Pe Cristo Redentor, ce paradox! Cît şi-o dorise, iar acum, cînd Regele Suediei, Gustav Adolf, i-o pusese în braţe…

Avea 28 de ani. Împliniţi cu trei săptămîni înainte de marea finală. Fundaş central. Pe vremea aceea, postul ăsta însemna, de fapt, bodyguardul portarului. Ultima frontieră. Se trecea peste el, goalkeeperul putea scoate stiloul spre a semna de primirea golului. Era prevăzut la Vasco da Gama. Paváo, do Flamengo, Pinheiro, do Fluminense, sau, uite, hai, Tomé, do Botafogo, omologi de-ai lui, evoluau cu toporişca la jambiere, ieşeau plini de sînge, plecau direct la donare. El, niciodată! Capul sus, 80 de kilograme, 1,82 m, numai muşchi.

Italian nontehnic, căpitan la brazilieni mingicari
Tehnic, nu era! Ha-ha, bună gluma! Ajunsese la echipa naţională a Braziliei, unde respirau Djalma Santos, Didi, „El Lobo Zagallo”, Pelé, Garrincha, „Pasărea Paradisului”, Zito sau Vava şi el dorea să fie „tehnic?”. Nu! Era sobru, era iubit, era calm. Stop, iarăşi poantă! Se intitula HIDERALDO BELLINI, de-l tăiai, curgea sînge de macaronar, şi se arăta liniştit? DAAA!

Fusese uns căpitanul naţionalei Braziliei. Campionatul Mondial de fotbal din Suedia, 1958. Primul jalon, Austria. Apoi, Anglia, ţop, URSS, next, Ţara Galilor şi Franţa… Marea finală, 29 iunie, 50.000 de suflete, umăr la umăr cu băieţii din patria gazdă. Nu-i era teamă, îşi făcuse rodajul cu nişte băieţi de ispravă: mai un Just Fontaine, mai un Puskas, hop, un Di Stefano… Dar blonzii ăştia călcaseră acceleraţia din prima, punctaseră în minutul 4, fără ca sud-americanii să atingă mingea!!! Avea 20 de ani cînd se produsese tragedia cu Uruguayul, acel 1-2, Ghiggia, minutul 79, şi imaginile din 1950 îl inundau… Iar plecau favoriţi, iar se întorceau pe scut.

Atunci a arătat de ce băuse ambrozie şi nectar. A luat mingea din mîinile lui Didi, care tremura deja, a glăsuit doar atît: „Băieţi, am mare încredere în voi! Haideţi să le dăm 5!”. Legendă sau nu, cînd monsieur Guigue a respirat, pentru ultima oară, în fluier, tabela şedea înţepenită la 2-5! Două Vava, două Pelé şi una Zagallo.

„Ridic-o, Bellini, ridic-o!”
…Da, nu ştia ce să facă… În faţa sa, la trei metri, vreo cinci, şase fotoreporteri cariocas. „Ridic-o, Bellini, ridic-o!”. Atît a auzi în acel vacarm. A pus ambele mîini pe Victoria şi, cu ochii deschişi, a săltat Cupa „Jules Rimet” deasupra capului. Pentru prima oară în istoria fotbalului, un căpitan de echipă făcea acest gest devenit, apoi, extrem de clasic. Către cer, către infinit…

Atunci, Jader Neves, de la „Manchete”, a apăsat pe butonul „Rolleiflexului”. Cînd a făcut „clic”, a declanşat o statuie. Se află la intrarea pe stadionul „Mario Filho”. Chibiţii îi zic „Maracana” şi afirmă că este cea mai frumoasă arenă a Omenirii.

Hideraldo Bellini a ieşit de pe iarbă acum cîteva zile. Pusese crampoanele pe un Alzheimer, sărea la cap cu el de un deceniu, dar, parşiv, un atac cardiac a intrat, din spate, cu ambele picioare înainte. 83 de ani. 430 la Vasco, 204 la Sao Paulo, 51 la naţională.

Obrigato, „Boi”, obrigado…

Sursa: Net Vasco

bellini1.jpg
Peste cîteva fracţiuni de secundă, Bellini va face celebrul gest

bellini2.jpg
Pelé, Bellini (în spate) şi Jair. Cît valorează o astfel de imagine?

Comentarii (19)Adaugă comentariu

Taru Ovidiu (4 comentarii)  •  29 martie 2014, 11:26

Extraordinar acest articol despre primul titlu mondial din cele 5 ale selectionatei cariocas. Bravo, Cataline! Tata mi-a povestit despre Pele sau Garrincha, dar n-am stiut de Bellini prea multe. Cat traieste omul invata. Tu reusesti sa-i scrii omului direct la suflet, il ungi pe inima. Acest har pe care il ai merita mai mult respect din partea tuturor celor care iubesc acest sport.

OmulPaianjen (1 comentarii)  •  29 martie 2014, 11:34

superb,felicitari !!!

seba (98 comentarii)  •  29 martie 2014, 11:57

superb! multumim, catalin 🙂

Cornel (6 comentarii)  •  29 martie 2014, 12:08

Mai bine cu articolele tale decât cu şuşanelele unora din colegii tăi de breaslă. Felicitări! Aştept următoarele.

radu (9 comentarii)  •  29 martie 2014, 13:55

Frumos,ca de obicei.Si poza e tare,ce caciuli misto…

radu (9 comentarii)  •  29 martie 2014, 13:56

Frig in Suedia pentru cariocas…

mihail (34 comentarii)  •  29 martie 2014, 14:32

Catalin , afla de ce a ajuns Cristian Gatu handbalist ,si nu fotbalist !!E o istorioara tare !! Si mai scrie si de Bazil Marian ,fotbalistul care este dat si acum exemplu la toate academiile de fotbal in ceea ce priveste dinamica si pozitia corpului la lovirea mingii !!!

alex (1 comentarii)  •  29 martie 2014, 15:58

chit ca l-ai pus măcar în titlu pe Mane Garrincha înainte lui Pele și tot mi-ai făcut ziua. Eu sunt de părere ca omul era peste Pele. Păcat ca era un bețiv și a fost stigmatizat toată viata din cauza asta. una din cupele mondiale ale brazilienilor a fost câștigată aproape de unul singur de „Alegria do povo” (nu știu dacă am scris corect), Garrincha. un jucător care în tara natala e mai iubit decât Pele. Și ce făcea el p teren deși era handicapat dpdv fizic, Cristiano și Messi nici nu visează

Emil (1 comentarii)  •  29 martie 2014, 16:39

Felicitari pentru articol!
Poza cu Bellini pregatindu-se sa ridice cupa e superba, macar prin faptul ca suedezii din spate – invinsii – zambesc.
Alte vremuri, alt fotbal!

Bibi (213 comentarii)  •  29 martie 2014, 17:43

Catalin, multumesc !

Saptamana asta am avut sansa sa vad filmul „Montevideo, vidimo se !” care incheie ciclul de filme dedicat echipei Yugoslaviei, participanta la primul campionat mondial. Vecinii nostri AU BATUT BRAZILIA ! Mai apoi au fost furati crunt de arbitri in semifinala cu Uruguay, care apoi a luat titlul. Cine poate, sa vada ciclul asta de filme. Este ca o carte de Ion Chirila, la care mai pui multa pasiune si talent sarbesc. Uitati-va la aceste filme si o sa fiti mai bogati !

M. Rădulescu (5 comentarii)  •  29 martie 2014, 17:53

Aveți întregul meu respect, d-le Oprişan ! Lectura articolelor dumneavoastră îmi îmi creează o stare de plăcere ce nu e egalată decât de comentariile pe care le faceți în emisiunile televizate. Mulțumesc !

sandu barcelona (40 comentarii)  •  30 martie 2014, 15:25

Excelent *nea Oprisene*continui sa incanti cu forma ta speciala de a prezenta articolele.Felicitari d/le Oprisan

dan (226 comentarii)  •  30 martie 2014, 19:09

Interesanta formularea: pusese crampoanele pe un Alzhaimer, dar un infarct venit din spate a intrat cu picioarele inainte. !

animalutul20 (8 comentarii)  •  30 martie 2014, 20:33

wow, catalinee……….chiar esti ZIARIST………nu scrii despre scandaluri de 2 lei cu legitimati ca printul cristea sau nickishor mitea si nici despre bagaboante care au ajuns „smechere „soogand karice la fel de fel de ciorditori………RESPECT MAXIM PT POVESTILE TALE, CHIAR SI PUTIN ROMANTATE……….:)

eugen (1 comentarii)  •  31 martie 2014, 9:26

am citit o catre despre Pele,acum aproape 30 de ani,eram pusti,…..iar cuvintele lui Bellini se pare ca au fost :”nu-i nimic baieti,acum incepem sa jucam”……nu conteaza oricum,sensul e acelasi…………articolul e extraordinar despre oameni extraordinari……..felicitati,e tipul de gazetarie de care avem nevoie,chiar si cu romantarile de rigoare,dar care fac si mai frumoasa povestea.Tot copii ramanem!!!!

Mariusinho (1 comentarii)  •  31 martie 2014, 12:55

Bravo Cataline, bun articol, o mica corectie, cariocas sunt doar locuitorii din Rio De Janeiro… am observat ca multi jurnalisti confuda cariocas, cu nationala Braziliei, sau brazilian in general…

gima (99 comentarii)  •  31 martie 2014, 13:28

bravo tata! sa-ti creasca bebicul mare si sa fie ascultator.

Walhallanu’ (16 comentarii)  •  2 aprilie 2014, 9:56

Heh, ar fi trebuit menţionat şi faptul că la CM din Anglia 1966, omul ajunsese bătaia de joc a ziariştilor, bulevardul Bellini-Altair din centrul apărării baziliene ajunsese de notorietate.

alex (3 comentarii)  •  2 aprilie 2014, 20:57

stii ca exista prin presa mondiala teoria ca acea cupa mondiala nici nu a existat.. nu? 442:))

Comentează