Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Un secol şi-o duzină

Catalanii s-au prezentat pe Hipodrom cu şase străini. Madrilenii, cu 37 de rezerve. Aşa a început totul. O poveste fără de sfîrşit

Prafu-i greu, suflete, cam la două miare. Domniţe pomădate, purtătoare de umbrele albe. Señores traşi la […]

sâmbătă, 22 martie 2014, 9:28

Catalanii s-au prezentat pe Hipodrom cu şase străini. Madrilenii, cu 37 de rezerve. Aşa a început totul. O poveste fără de sfîrşit

Prafu-i greu, suflete, cam la două miare. Domniţe pomădate, purtătoare de umbrele albe. Señores traşi la veston, cu musteţi ferchezuite. Care nu prinse loc pe scaune, cu gulii răsărite la geamurile trăsurilor. E inimă de mai, undeva pe la 1902. Madrid, Hipodromul cel vestit. Se dă match de Foot Ball. E marţi, orologiul arată 11 dimineaţa.

De-a dreapta „oficialei” intră cîţiva chavalitos prevăzuţi cu tricouri albastre juma, juma granata, năsturei pe piept şi izmene lăptoase. Preopinenţii se iţesc predominant pe alb, cu o centură tricoloră la brîu. Primii n-au antrenor, sînt de capul lor.

Albeniz, Steinberg, Spottorno
Uite-l pe Alfonso, ALFONSO ALBENIZ, 16 anişori! Fiu de compozitor celebru, a dat cheia sol pe minge. Cu 10 ani mai mult are UDO STEINBERG, germanul. E inginer la bază, nu bursuc flauşat. Specialist pe suta de metri. Îi dai drumul, nu-l mai prinzi nici cu ogarii. Colo-i ARTHUR WITTY, catalan cu descendenţă britanică. Leagă două vorbe pre limba lui Cervantes, două pre cea a lui Shakespeare. E alintat „DON ARTURO”. Ştie în gura porţii, dar e tras fundaş, deşi treaba asta cu aranjatul pe teren nu intereseză pe nimeni. Şi HENRY MORRIS, scoţian. Ay, Dios Mio, ăla nu e JOAN GAMPER, cel care fondase trupa catalană pe la 1899? Ba da, el e! Şi gruparea lui se intitulează Foot Ball Club Barcelona. Intră 11 pe iarbă, 20 sînt rezerve.

Căpitan din Cuba

Rotim capul spre stînga. Hop, ALVARO SPOTTORNO „TOPETE”! Are lipici, e un fel de lider. Echipa asta abia a scăpat de icter, bate-n două luni de viaţă. El îi cară la antrenamente, el le glăsuieşte ce şi cum. Acţiunea se desfăşoară în buricul patriei Cidului, dar, de peste tot, se aude numai „goals”, „pelouse”, „match”, teams” ori „half”. Uite şi un inginer minier! Are carte multă, don JULIAN PALACIOS.

Mustăcioară, păr uns cu briantină, aranjat cu pieptene de os. JOSE „PACHE” GIRALT e „căpitanul”, atacant de meserie. A venit din Cuba, alături de al său frate, ARMANDO. ’Năltuţul e ARTHUR JOHNSON, englez, singurul străin din lot. Ştie ceva noţiuni de pregătire fizică, mi ţi-i încălzeşte niţel. Pe o foaie, în dreptul lor, odihneşte un nume: Madrid Foot Ball Club. 37 de rezerve. Da, da treinta y siete!!!

Catalan, madrilen, basc

Se purcede la treabă. E haos organizat. Strigăte, gemete, batiste fluturate, smocuri de iarbă smulse, cîrtiţe deranjate de la micul dejun tîrziu, năduşeală. Steinberg curentează de două ori. Jose Giralt face 2-1, dar Gamper, viitorul presidente, vrea 3-1. Aşa se şi termină.

Cu fix o lună în urmă, Juan Padros, născătorul Madridului, mersese la Gamper. „Ursule, Regele nostru, don Alfonso XIII, face 16 ani pe 17 mai. Se lasă cu fiesta, acum e momentul să acţionăm!”. Momentul e perfect, se aprobă organizarea unei Cupe de Foot Ball care să-l bucure pe tînărul suveran. Cinci echipe se trec pe listă. „COPA DE LA CORONACION”.

Catalanii vin cu şase străini, au deja 1.000 de zile de experienţă. Madrilenii-s moi. De arbitraj are grijă Arana, jucător de la Bizcaya, basc de la mama lui, „conjunto” care avea să şi cîştige competiţia. Teren-dedicat nu există, Primăria închiriază faimosul hipodrom pentru trei zile.

227 de lovituri de tun

Scena nu mai există. A fost rasă pe la 1933. Alfonso XIII a domnit 44 de ani. S-a săvîrşit în exil, la Roma. Gamper s-a sinucis în ’30. Dictatura lui Primo de Rivera îl gonise de la catalani. Padros s-a stins în 1932. Realul său avea, deja, trei decenii de viaţă.

Ceilalţi au fost daţi uitării. Numele lor sînt scoase de la naftalină de fiecare dată cînd se vorbeşte despre cel mai frumos derby din lume, Real – Barça, ajuns, acum, la cea de-a 227 confruntare!

Altfel spus, 112 ani de Foot Ball. Un secol şi-o duzină de match-uri

Sursa: Biblioteca Naţională a Spaniei

1_realmadrid.jpg
Real Madrid….

2_fcbarcelona.jpg
… și FC Barcelona

Comentarii (18)Adaugă comentariu

ric (4 comentarii)  •  22 martie 2014, 9:49

cabaline echipa asta a fost infiintata de elvetieni nu are nimic in comun cu catalanii exact ca dinamu si steoaia aduse de stalin si infiintate la comanda ,,,nimic autentic!!

jimmy (1 comentarii)  •  22 martie 2014, 9:59

Frumos mai scrii, măi, nene ! Poate te întorci la TV ca să ne mai bucuri și pe noi, amărâții țării ! Chiar îmi plăceau emisiunile tale și râdeam din suflet. Avea o duioșie, așa…

bandoleros (1 comentarii)  •  22 martie 2014, 10:39

Frumos ca intotdeauna. Respect Oprisan.

viorel (1 comentarii)  •  22 martie 2014, 11:13

ai recreat o atmosfera extraordinara! felicitari!

m68 (52 comentarii)  •  22 martie 2014, 11:22

RIC-MAI INFORMEAZATE. INCA NU E TARZIU. SA NE TRAIESTI CATALINE,CA FRUMOS LE MAI ZICI.

Tibi (2 comentarii)  •  22 martie 2014, 11:24

Ce le mai place unora sa repete ca papagalii ce au auzit pe la altii. De ce e mai placut sa denigrezi si sa dezinformezi decat sa spui adevarul ? Pentru „ric” , uite cum suna informatia in forma ei oficiala: „On 22 October 1899 Gamper placed an advert in Los Deportes declaring his wish to form a football club. A positive response resulted in a meeting at the Gimnasio Solé on November 29 and Football Club Barcelona was born. The founders included a collection of Swiss, British and Spanish enthusiasts. It is not known, if Gamper chose the legendary club colours, blaugrana, after FC Basel”

MO (2 comentarii)  •  22 martie 2014, 11:25

CO – marca inregistrata, brand tata, nu gluma!
Ne bucuri ochiul si mintea de fiecare data, cu felul tau unic de a scrie despre sport!

Tibi (2 comentarii)  •  22 martie 2014, 11:34

„On 29 November, Gamper and eleven other men (Otto Kunzle and Walter Wild from Switzerland; John and William Parsons from England; Otto Maier from Germany; and Lluís d’Ossó, Bartomeu Terradas, Enric Ducal, Pere Cabot, Carles Pujol and Josep Llobet from Catalonia) came together to form an association that paid tribute to the city’s name and coat of arms: Futbol Club Barcelona.” Deci – 3 elvetieni, 2 englezi si 5 catalani !!! Nimic autentic…dupa cum spune ric…

rsn (1 comentarii)  •  22 martie 2014, 13:14

frumos le mai zici …

marian0904 (75 comentarii)  •  22 martie 2014, 15:02

Barcelona a fost si este un oras cosmopolit. Poate era si un rus (cismar) care facea ghetele de joc si o femeie din Ardeal care spala echipamentul. Mitul FC Barcelona nu s-a nascut atunci. Multumesc Catalin!

neptun (5 comentarii)  •  22 martie 2014, 19:33

Cataline inca o data felicitari ,imi place cum scrii.

brazvan (30 comentarii)  •  22 martie 2014, 21:02

tia-m citit aproape toata biografia si mi-a placut. acesta este insa un articol prea incarcat in clisee si devine obositor. nu ti-o zic cu rautate…

brazvan (30 comentarii)  •  22 martie 2014, 21:03

ti-am…

corvette59 (63 comentarii)  •  23 martie 2014, 4:30

Corectie , asa cum AC Milan a fost infiintata de englezi ,FC Barcelona a fost infiintata de niste persoane din St Gallen -Elvetia.

ialucen (1 comentarii)  •  23 martie 2014, 15:05

Am încercat cu greu sa citesc articolul, iar acum ma straduiesc sa-l inteleg.
Sunt eu prea greoi in gindire, sau ai cam exagerat dumneta nitel?
Nu vreau sa fiu critic, vreau sa fiu in continuare un cititor normal care te respecta.

dan (226 comentarii)  •  23 martie 2014, 20:03

In fiecare duminica citesc articolul dumitale si de fiecare data ma bucur de el ca un copil de o acadea. Multumesc inca o data!

catalin_cj (1 comentarii)  •  24 martie 2014, 8:27

@ric
vorbesti aiurea. doar ca sa nu taci. Fondat în 1899 de un grup de fotbaliști elvețieni, britanici și catalani conduși de Joan Gamper, clubul a devenit un simbol al culturii catalane și al naționalismului catalan. vezi ca si ac milan a fost fondat de catre englezi si interul de catre elvetieni si italieni. totul e autentic. fotbalul a fost implementat in europa de catre englezi si prea putine cluburi timpurii au fost infiintate de catre localnici. ai scris doar ca sa te bagi in seama.

florin (14 comentarii)  •  26 martie 2014, 3:08

multumesc ,cataline!spor la trebusoara!

Comentează