Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Yes, we can!

Cea mai bună echipă din lume, „Dream Team”-ul american de baschet, pierdea o singură dată în istorie, în faţa unor tineri. Se petrecea fix acum 20 de ani Trei. Da, atîtea momente îi marcaseră viaţa. Ok, poate fuseseră mai multe, […]

duminică, 13 mai 2012, 9:34

Cea mai bună echipă din lume, „Dream Team”-ul american de baschet, pierdea o singură dată în istorie, în faţa unor tineri. Se petrecea fix acum 20 de ani

Trei. Da, atîtea momente îi marcaseră viaţa. Ok, poate fuseseră mai multe, dar pe acestea le considera „borne”.

28 august 1963. Doctorul Martin Luther King citise faimosul „I have a Dream!” în faţa a 200.000 de oameni, într-o vreme în care barurile aveau intrări separate în SUA. Una pentru albi, cealaltă, care nu se deschidea niciodată, pentru negri. El, cu statura sa atletică, fusese desemnat „bodyguard”. La final, îi ceruse textul dactilografiat liderului. Nu ştia că după moartea acestuia avea să deţină un unicat…

Apoi – nu, nu asta era ordinea cronologică, dar, parcă, ce mai conta? -, accidentul din 25 septembrie 1994. Dimineaţă, mîzgă, coliziune frontală. Nouă coaste rupte, fracturi de pelvis şi claviculă, plus plămîn bulit. Două săptămîni de semicomă…Dar cine a văzut drac mort şi raţă înecată?

Şi 24 iunie 1992! Daaa! Cea mai importantă zi din viaţa lui!!!

„Naşii” lui Jordan, Johnson, Bird, Robinson…
Era antrenor de baschet. George Raveling. 14 ani jucător în NBA, fusese ajutor de cîine lup la „naţionalele” olimpice ale SUA. Specialist în Universităţi. Atunci l-au căutat. Cum era să uite? „Dream Team”-ul, cea mai bună echipă din istorie, se pregătea pentru Olimpiada de la Barcelona. Aveau nevoie de ceva de calitate, nu de mîini moarte. Au zis să coordoneze un „Developmental Team”, un fel de trupă ţîţă de mîţă, cu jucători aleşi de el. A luat vreo opt băietani pe care pusese ochii deja, i-a completat cu alţi patru din Atlantic Coast Conference. Şi a oferit lumii singura echipă din istorie care a reuşit să dea de pămînt cu Jordan, Pippen, Robinson, ori Johnson!

Pe 24 iunie 1992, în La Jolla, California, „căpriorii” aveau să facă instrucţie de front cu „greucenii”. Anfernee „Penny” Hardaway venea de la Memphis, 20 de primăveri. Chriss „C-Webb” Webber speria lumea la 19 ani, Rodney Rogers avea deja o medie de 22,5 puncte pe meci, deşi abia deprinsese bărbieritul în răspăr, Grant Hill fluiera la cei 2,03 metri şi 102 kilograme ale sale, iar Allan Houston ori Bobby Hurley se distrau cu Magic ori Stockton. Scorul? 62-54, cu Houston zece bucăţi a cîte trei…

Da, da, cunoştea textul! Că şmecherii stătuseră mai mult la găurelele de la golf, că Barkley nu mai mîngîiase mingea din aprilie, că Johnson avea HIV, că pe Bird îl durea spatele, că Robinson se refăcea după operaţia din martie, că Jordan, Pippen ori Drexler abia terminaseră sezonul, că…Vorbe…A intrat în vestiar, s-a uitat la ei, le-a zis doar atît: „Sunt sigur că o să putem!”. Şi au putut…

„Air” i-a gonit, a doua zi, din sală
Restul…Restul, Doamne, ce clipe! O sală fără spectatori, cu uşile închise, cu piese de 24 de carate cu mîinile pe cap, nevenindu-le să creadă că la o lună înaintea Barcelonei pot pierde. Cu jurnalişti care-l sunau după meci, pentru a-l întreba dacă e adevărat că scorul fusese 88-44, dacă e adevărat că Jordan nu evoluase, dacă e adevărat că antrenorul Chuck Daly îi spusese că nu-l interesează acest meci, dacă…Nu! Vrăjeală! Bătuseră pe bune, demonstraseră că au stofă, iar Karl Malone declara, deja, că „dacă pui mîna pe o astfel de echipă, într-un an eşti campion!” „Într-un an?”, ripostase el. „Păi, dacă i-ai învins pe cei mai buni din lume, ce naiba eşti?”.

A doua zi, de furie, Jordan urla ca toţi „ăia de ieri” să fie daţi afară de la antrenament…

mos_stanga.jpg
George Raveling, cu pulover de culoare închisă, omul care i-a învins pe imbatabili

batutii.jpg
Bird, Jordan, Johnson. De la stînga la dreapta, trei „căpăciţi” de „Penny” Hardaway

Comentarii (30)Adaugă comentariu

alex91ro (3 comentarii)  •  13 mai 2012, 10:43

dute ma de aici, aia creca erau mahmuri dupa vreo betie crancena, a fost doar un meci pregatitor nimic mai mult…

louis (2 comentarii)  •  13 mai 2012, 11:01

Bai Oprisane esti piesa.Cred ca daca as petrece o zi cu tine la sprit nu m-as opri un minut din ras

Radu (4 comentarii)  •  13 mai 2012, 11:05

foarte interesant articolul….mi-a placut!

robert (4 comentarii)  •  13 mai 2012, 11:40

super echipa „dream Teamul din 92” . a fost doar un antrenament . e drept ca i-au luat de sus pe ceilalti dar era doar un antrenament

SPIDER (1 comentarii)  •  13 mai 2012, 11:44

Ai uitat sa adaugi la sfarsit, ca despre cei care i-au batut pe „MAGICI” nu s-a prea mai auzit decat sporadic , si ca tot MAGIC JOHNSON et. comp. au fost campionii, dar ai scris un articol neterminat, ca totusi sa scrii ceva. PA.

Cristian (1 comentarii)  •  13 mai 2012, 12:13

slabutz articol si irelevant…fix ca acele titluri care nu prea au legatura cu articolul dar vor sa atraga clickuri

aham (9 comentarii)  •  13 mai 2012, 12:22

de data asta nu prea e bine… a fost un antrenament si nimic mai mult. iar fraza de la sfarsit.. pai daca incepeau antrenamentul nu era normal sa fie sala libera? am impresia ca ai aruncat cu noroi in jordan, total aiurea. cat despre magic , chiar avea sida, iar bird s-a retras din cauza „durerilor la spate” pe care le amintesti. cand te antrenezi joci altfel.. atat mai zic

Viola per sempre (1 comentarii)  •  13 mai 2012, 12:24

Frumos articol 🙂 Monsieur Oprisan imbina jurnalismul sportiv cu universul beletristicii, al fictiunii. Nu isi propune sa fie exact, nu asta e scopul, ci asemeni scriitorului, doreste ca cititorul sa cunoasca faptele, dar sa le traiasca in imaginatie dupa chipul si asemanarea proprie 🙂 Merci beaucoup Monsieur Oprisan!

Maxxwell (2 comentarii)  •  13 mai 2012, 12:42

Felicitari, Catalin! Un articol frumos si interesant. Pentru ceilalti care spun ca a fost doar un antrenament, ca veneau dupa o betie, ca s-a auzit sau nu despre ei, ce legatura are cu rezultatul final: „piticii” i-au batut pe „GIGANTI”…si giganti cu majuscule, pentru ca nu degeaba este denumita cea mai buna echipa de baschet din istorie.
BIRD, MAGIC, PIPPEN, JORDAN, ROBINSON…printre cei mai buni jucatori DIN ISTORIE!!!! si voi spuneti ca o astfel de victorie nu reprezinta nimic??? pai la ce clasa aveau jucatorii astia, trebuia sa castige in somn, in coma alcoolica, jucand numai cu stanga, indiferent de conditii (a se vedea ca la Olimpiada au castigat fiecare meci la cel putin 30 de puncte diferenta).
S-a tot vorbit ca Barcelona de acum este cea mai buna echipa de fotbal din istorie…ia sa vina o echipa universitara, cu jucatori de care nu a auzit nimeni si sa ii bata la doua-trei goluri diferenta si sa vedem ce parere veti avea.

P.S.: care dintre voi a citit declaratiile celor din Dream Team despre acel meci? Poate o sa va dati seama ca au recunoscut ca au fost invinsi, fie el si intr-un meci de antrenament.

lambada (4 comentarii)  •  13 mai 2012, 13:30

I have a dream , o America fara….negri !!!…Ar fi un PARADIS !!!…Negri sunt ca tiganii in Romania !!!…Putori , nu muncesc , fura , omoara , distrug , stau pe ajutor social , violenti , murdari , rasisti , ipocriti !!!….Simpatizeaza cu ei doar cine nu-i cunoaste !!!….la fel cum Europa le lua parte si ii victimiza pe tiganii din Romania pana sa aiba de-a face cu ei !!!!…..Dintr-o minoritate de 14% in America negri sunt majoritari in puscarii !!….Mii de albi sunt omorati violent in fiecare an de negri , si zeci de mii de jafuri si talharii armate !!!….daca nu-i cunosti ti se par OK , ca si tiganii , dar in momentul in care traiesti printre ei iti schimbi imediat parerea !!!…Ca si tiganii , nu sunt toti nenorociti dar prefer sa nu am de-a face cu ei pt ca orice asociere cu ei te pune in pericol !!!

Maxxwell (2 comentarii)  •  13 mai 2012, 13:37

Vin cu cateva detalii:
http://offthedribble.blogs.nytimes.com/2012/05/09/the-dream-teams-very-bad-day/ – aici aveti o descriere a intregii povesti, spusa chiar de americani, adica de jucatori sau de catre antrenorii secunzi.
Si acum cateva citate din acest link:
1. “These young kids were killing us,” Scottie Pippen said in the documentary – tinerii astia ne omorau/distrugeau
2. “Some of these college players should be probably be playing on this team,” Larry Bird said afterward. – cativa dintre acesti jucatori ar trebui sa joace in echipa asta (cativa au si jucat in NBA la un nivel ridicat)
3. Before the news media filed in after the scrimmage, Daly ordered that the result be banished from the scoreboard. – antrenorul principal a ordonat ca rezultatul sa fie sters de pe tabela.
Ideea e ca antrenorul Chuck Daily a vrut sa le dea o lectie superstarurilor de la el din echipa, care au crezut ca pot castiga doar cu numele. In link-ul, pe care l-am postat, veti vedea declaratii ale actualului antrenor al echipei olimpice SUA, care spune ca Chuck Daily a dat jocul (threw the game) pentru a le demonstra jucatorilor sai ca pot pierde meciuri la nivel international (interpretarea mea: si ca vor castiga Olimpiada, doar daca vor face cum spune el, un mod de a-si castiga autoritatea).
Pentru carcotasi: doar antrenorul principal a stiut de acest meci „aranjat”, antrenorii secunzi si jucatorii nu au avut habar nicio clipa: „Asked why Daly did not confide his intentions to his assistants, Krzyzewski said: “We probably would have screwed it up.””
Ca o ultima dovada ca primul meci a fost doar un accident din partea jucatorilor (si un aranjament din partea antrenorului principal), in al doilea meci cu aceeasi echipa a colegiilor, Dream Team i-a spulberat, dupa care a castigat si aurul de la Barcelona.

Asavoaei Catalin (1 comentarii)  •  13 mai 2012, 14:24

Jordan era un monument de modestie si bun simt. nu putea avea o astfel de reacție mai ales ca in acele momente era cel mai bun din lume. Indiferent de ce valoare avea adversarul Jordan își făcea mereu jocul și marca 15-28 de puncte pe meci plus fazele spectaculoase. Acea echipă din 1992 era atât de bună încât își permitea orice, chiar și să piardă într-un meci de antrenament. Acest articol tine de folclor și este scris de un folclorist

moromete7 (24 comentarii)  •  13 mai 2012, 14:25

pentru cine nu stie,dream-team-ul USA de la barcelona,a fost ,este si va fi ,cea buna/tare/smechera echipa care a practicat orice sport…la fotbal mai poti sa il mai bag pe pele pe maradona pe beckenbauer pe ronaldo si pe multi altii….in echipa statelor unite,erau toti….altii greu mai gasesti….poate doar pionieri in ale baschetului gen pistol pit,wilt chamberlain,doctor J……dar in rest tot ce vezi mai bun in hall of fame, a fost in aceea echipa….de asta rezultatul piticilor este urias….

doru (26 comentarii)  •  13 mai 2012, 15:11

salut.mersi.

alex91ro (3 comentarii)  •  13 mai 2012, 15:30

lambada, cam ai dreptate, si eu ma intrebam ce are lumea cu ei, pana i-am vazut cum se comporta, parca acum au dat jos frunza de la p*** si tocmai ce au coborat din copac

LOLOL (2 comentarii)  •  13 mai 2012, 15:31

pacat de baiatul asta pe nume oprisan ca are o mecla de oparit la propriu si glume prea ieftine si politicoase sa placa oricarui frigid umoristic….ca el e un baiat silitor…cauta mult pe internet..traduce multe chestii..si in final vi le da voua sub forma unui „blog”…mare scriitor

catalin (1 comentarii)  •  13 mai 2012, 16:23

mai copii mult din Sports Illustrated?

moromete (24 comentarii)  •  13 mai 2012, 17:46

@LOLOL…vezi coane de treaba,a aparut acum un articol cu becali…..du-te si comenteaza pe acolo….varsa-ti frustrarile in alta parte….tine de intelect,intelegerea acestui articol….de cultura generala….apreciaza si tu macar munca omului….care poate sa scrie bine mersi despre tot oparitii din fotbal ca tu sa il apreciezi si sa il aplauzi….dar SURPRIZA!!!….nu o face….tocmai de accea are un grup relativ restrans de cititori…..iar cei ca tine se „bat” ,care sa il injure primul pe unu de la nu stiu ce echipa….ca sa se porneasca un razboi de comentarii la articole cu nulitatile din sport……stii ce zic?????;)

mics (1 comentarii)  •  13 mai 2012, 21:25

Ok, echipa de copii era plina de talente care ulterior au devenit nume mari, dar totusi dintre ei nici unul nu are in momentul asta un inel de campion. asta e diferenta principala. iar a 2-a e faptul ca daca in ziua de azi am face o echipa cu Jordan, Magic, Bird, Drexler si Robinson ar cam da de pamant cu toata lumea cel putin timp de un sfert. Meciul ala a fost un accident, motivul nu conteaza.
Conteaza numai bucuriile pe care le-au adus ei milioanelor de oameni de-a lungul timpului

marduk (1 comentarii)  •  13 mai 2012, 21:29

Yes We Can…. nibal Corpse!

marcel zadda (1 comentarii)  •  14 mai 2012, 0:46

nene cătăline, ăsta da chix!
e drept, e primul dumitale chix, da’ face toţi banii, pe cuvînt!

motanul incaltat (13 comentarii)  •  14 mai 2012, 0:49

Si Hagi a dat gol de la mijlocul terenului.In rest,a mai facut ceva prin Spania,la Real sau Barcelona????????

stan (2 comentarii)  •  14 mai 2012, 10:35

Un articol de bla-bla in stilul cunoscut C. Oprisan. Obisnuitele autopostari cu autoelogieri. Acum figura dansului apare regulat pe un canal Tv, ce-l evit instantaneu. Romani, daca unul ca dansul este platit, lasati-va de meserii , ca e rost de luat banutii, moca, la ziare si televiziuni.

DD (1 comentarii)  •  14 mai 2012, 12:04

Articol bun. Felicitari !

ere (1 comentarii)  •  14 mai 2012, 15:31

Spider cum nu ai mai auzit de ei,au medalie majoritatea dintr ei are medalie olimpica.Iar „Penny” Hardaway a fost unul dintre cei mai tari „magicieni” ai NBA-ului.

cata (1 comentarii)  •  14 mai 2012, 21:08

Cand esti dream team nu ai voie sa pierzi …nici beat. Bravo lor!

Tuareg (1 comentarii)  •  15 mai 2012, 4:58

Este evident ca nu cunosti subiectul despre care ai scris. Dar articolul de popularizare merita apreciat. Un fel de „un meci anonim descris pentru prosti”.

gery76 (45 comentarii)  •  16 mai 2012, 0:42

@motanul incaltat
-Da ,Hagi a mai mai facut foarte multe lucruri fantastice in Spania ,printre care ”amanuntul” ca a marcat mai multe goluri magice la Real si Barca din afara lui 16m decat au marcat Dobrin si Balaci in intreaga lor cariera.

gery76 (45 comentarii)  •  16 mai 2012, 0:48

@gery76
-A marcat mai multe goluri din afara lui 16 m decat Dobrin si Balaci la un loc ,din afara lui 16m ,evident!

xoxo (9 comentarii)  •  19 mai 2012, 20:39

nu are legatura cu articolul asta ce am de spus.
in urma unui aricol mai vechi de al d-voastra am sa urmaresc cu si mai mult interes finala CL. este vorba de aricolul despre Ryan Bertrand. Sper sa nu dezamageasca si sa devina un jucator simbol al lui Chelsea. Va fi greu pentru ca trebuie sa dea de un alt fost jucator de la Chelsea si un adevarat capcaun in ofensiva: Arjen Robben

Multumesc pentru articole si la cat mai multe !

Comentează